Metode de Cercetare in Stiinta Politica

Imagine preview
(7/10 din 7 voturi)

Acest proiect trateaza Metode de Cercetare in Stiinta Politica.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 8 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Georgeta Ghebrea

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 7 puncte.

Domenii: Stiinte Politice, Sociologie

Cuprins

I. Tema Cercetarii
II. Revista Literaturii
III. Obiectivele Cercetarii
IV. Ipotezele Cercetarii
V. Operationalizarea Conceptelor Cuprinse in Ipoteza
VI. Metodele de Cercetare
VII. Descrierea Instrumentului de Cercetare
VIII. Proiectarea Esantionului
IX. Planificarea Cercetarii
X. Rezultatele Anticipate

Bibliografie

Chestionar

Extras din document

I. TEMA CERCETARII

Tema proiectului porneste de la o lucrare de referinta in domeniul stiintelor politice, si anume “Cultura civica ” de Gabriel Almond si Sidney Verba, si are la baza unul din conceptele cheie ale lucrarii,cultura participativa.

Astfel, tema lucrarii va fi gradul de penetrare al acestui tip de cultura politica in societatea romaneasca. Cercetarea poate fii astfel utila prin estimarea amploarii acetui fenomen in randul cetatenilor din Romania, cat de atasati sunt de acest model cultural. Ulterior interpretarii rezultatelor cercetarii, in cazul in care concluziile acesteia nu sunt satisfacatoare, pot fi determinate unele strategii de sporire a implicarii cetatenilor in procesul democratic.

II. REVISTA LITERATURII

Cercetarea se va baza in primul rand pe studiul comparativ realizat de Almond si Verba in “Cultura civica”. Cartea analizeaza democratia in cinci tari, SUA, Marea Britanie, Germania, Italia si Mexic, tinand cont de latura functionala a conceptului, de modul in care cetatenii fiecarei tari percep democratia si cum se raporteaza la institutiile acesteia, de cultura lor politica. Cei doi au ajuns la concluzia ca specifica pentru regimurile democratice este cultura civica.

Cultura civica nu este nici traditionala, nici moderna, dar se inspira din amandoua, este o cultura pluralista bazata pe comunicare, o cultura a consesnsului si a diversitatii.

Este o cultura ce apare ca fiind o cultura participativa, in care cultura politica si structura politica sunt in armonie.

In cartea Alinei Mungiu Pippidi, “Romania dupa comunism”, autoarea analizeaza cultura politica a romanilor, avand propria ei teorie, aratand ca, in cazul Romaniei, atitudinile democratice sunt mai degraba legate de munca in sectorul privat decat factorul religios.

III. OBIECTIVELE CERCETARII

Obiectivul explicativ al cercetarii este de a vedea daca putem vorbi intr-adevar despre o cultura participativa in cazul Romaniei si daca da, care sunt categoriile care au asimilat acest tip de cultura politica si locul unde se gasesc ele.

Obiectivul predictiv are in vedere in ce masura si care este ritmul in care se poate reproduce acest tip de cultura politica.

IV. IPOTEZELE CERCETARII

Ipoteza de la care am plecat in elaborarea acestui proiect de cercetare este ca, Romania nu cunoaste decat in foarte mica masura cultura participativa. Astfel, daca cultura civica spre care tinde orice regim democratic poate impartasi tendintele tuturor celor trei tipuri de cultura politica, cultura participativa este cea pe care , cultura civica se bazeaza cel mai mult. De asemenea, cu cat democratia romaneasca prezenta pana in acest moment doar la nivel formal va fi lipsita de sustinerea fireasca a culturii participative, cu atat criticile la adresa democratiei ca sistem politic vor spori, iar alternativele nedemocratice vor fi aduse la lumina.

Fisiere in arhiva (1):

  • Metode de Cercetare in Stiinta Politica.doc

Alte informatii

Proiect Prezentat in Cadrul Facultatii de Stiinte Politice