Parlamentul European

Proiect
5.7/10 (3 voturi)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 18 în total
Cuvinte : 7489
Mărime: 416.54KB (arhivat)
Publicat de: Valter Ghiță
Puncte necesare: 8
UNIVERSITATEA FACULTATEA DE STIINTE ECONOMICE MASTER

Extras din proiect

Parlamentul European

Parlamentul, împreuna cu Consiliul Ministrilor, este legislatorul Uniunii Europene. Cei 785 de deputati, provenind din 27 de state membre, adopta legi în domeniile care sunt de competenta Uniunii Europene, legi care au impact direct asupra vietii de zi cu zi a cetatenilor.

Câteva din domeniile de lucru ale Parlamentului sunt: protectia mediului înconjurator, drepturile consumatorilor, egalitatea de sanse pentru toti cetatenii, îmbunatatirea accesului la cunoastere, cooperarea vamala, libera circulatie a muncitorilor, capitalului, serviciilor si bunurilor, imigratia clandestina. Parlamentul participa în acelasi timp la dezbaterea despre viitorul Europei.

Parlamentul European este institutia comunitara care reprezinta popoarele statelor membre ale Uniunii Europene.Lucrarile Parlamentului sunt conduse de Presedinte, care are si rolul de reprezentant al acestei institutii. Candidatul care obtine majoritatea absoluta a voturilor exprimate prin vot secret este ales Presedinte. Daca, dupa trei tururi de scrutin, nu se obtine o majoritate absoluta, Presedintele este ales cu majoritate simpla, într-un al patrulea tur de scrutin.

Mandatul Presedintelui este de doi ani si jumatate (o jumatate de legislatura) si poate fi reînnoit.

Parlamentul european este unul din organele Comunitatilor Europene. Începând cu anul 1979 este ales direct, o data la 5 ani, prin alegeri generale, libere si secrete. În perioada 1952-1976 membrii Parlamentului European erau numiti de catre parlamentele statelor membre. Parlamentul European este reprezentantul democratic al intereselor celor 450 de milioane de locuitori ai Uniunii Europene. Parlamentul European are trei sedii: la Strasbourg, Bruxelles si Luxemburg. Structurile politice existente în tarile membre se oglindesc în rândul fractiunilor politice de la nivelul Parlamentului European.

În acest parlament exista sapte fractiuni si o serie de deputati independenti. Deputatii din Parlamentul European provin din circa 160 de partide politice diferite, în care acestia sunt membri în tarile lor de origine. La data de 20 iulie 2004 a avut loc sedinta constitutiva a celei de-a sasea legislaturi a Parlamentului European, care numara acum 732 de deputati.

Parlamentul European este asa-numita camera a reprezentantilor cetatenilor din UE, în timp ce Consiliul Uniunii Europene este organismul reprezentativ al statelor din UE.

Regulamentul de functionare al Parlamentului European contine si alte reglementari privind modul sau de organizare.

Componenta.

Parlamentul European este organul reprezentativ al celor 450 de milioane de cetateni ai Uniunii Europene. Începând cu 13 iunie 2004, acesta are 732 de membri. S-a decis ca numarul maxim de parlamentari europeni trebuie fixat la 732, cu un prag minim de patru si respectiv maxim de 99 de deputati pentru fiecare stat membru.

Alocarea locurilor în parlament are la baza o reprezentare degresiva si proportionala a statelor membre. Astfel, statele mici trimit mai multi deputati în PE decât ar trebui daca s-ar lua în considerare strict populatiile statelor respective.

Configuratia actuala a Parlamentului European a fost stabilita prin Tratatul de la Nisa, care contine prevederi referitoare la echilibrul puterii si procesul decizional în cadrul Uniunii, in contextul unei structuri cu 27 de State Membre.Cele mai recente alegeri europene s-au desfasurat în iunie 2004, simultan în toate cele 25 de state membre.

Observatori.

Tarile în curs de aderare la Uniunea Europeana trimit un numar de observatori în Parlamentul European cu o anumita perioada de timp înaintea aderarii propriu-zise. Numarul de observatori si împartirea lor politica este înscrisa în tratatele de aderare ale tarilor respective.

Observatorii pot participa la reuniunile comisiilor parlamentare, unde presedintele îi poate invita sa ia cuvântul, dar nu au drept de vot si nu pot lua cuvântul în sedintele plenare ale Parlamentului. Observatorii urmaresc dezbaterile din plen, din comisiile permanente si din grupurile politice din care fac parte pentru a fi deja familiarizati cu functionarea Parlamentului European la momentul aderarii. De la data aderarii si pâna la organizarea de noi alegeri transnationale pentru Parlamentul European observatorii devin provizoriu deputati.Astfel, numarul maxim de 732 de deputati poate fi depasit temporar. De exemplu, în 2004, numarul de locuri în Parlamentul European a fost ridicat temporar la 788 pentru a permite primirea reprezentantilor celor zece state care au aderat la UE pe 1 mai, dar a fost redus ulterior la 732 în urma alegerilor din iunie.

În urma semnarii Tratatului de aderare pe 25 aprilie 2005 la Luxemburg, Presedintele Parlamentului European a invitat parlamentele Bulgariei si României sa numeasca observatori din rândul membrilor lor.

Preview document

Parlamentul European - Pagina 1
Parlamentul European - Pagina 2
Parlamentul European - Pagina 3
Parlamentul European - Pagina 4
Parlamentul European - Pagina 5
Parlamentul European - Pagina 6
Parlamentul European - Pagina 7
Parlamentul European - Pagina 8
Parlamentul European - Pagina 9
Parlamentul European - Pagina 10
Parlamentul European - Pagina 11
Parlamentul European - Pagina 12
Parlamentul European - Pagina 13
Parlamentul European - Pagina 14
Parlamentul European - Pagina 15
Parlamentul European - Pagina 16
Parlamentul European - Pagina 17
Parlamentul European - Pagina 18

Conținut arhivă zip

  • Parlamentul European.doc

Te-ar putea interesa și

Drept Comunitar European

CAPITOLUL I CONSIDERATII INTRODUCTIVE Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei, care si-a tinut prima sa sesiune la 10 august 1949, poate fi...

Organizarea și Funcționarea Parlamentului European Dimensiunea Istorică a Acestuia

INTRODUCERE Principalul scop al Europei este de a admite în enorma interdependenţă ce leagă statele europene aşa numita „ guvernare colectivă”1....

Parlamentul Uniunii Europene

Baza normativa a activităţii Parlamentului European Capitolul 1 Istoricul Parlamentului European 1.1.Apariţia Parlamentului European În opinia...

Organizarea și Funcționarea Parlamentului European

ORGANIZAREA SI FUNCTIONAREA PARLAMENTULUI EUROPEAN În organizarea si functionarea sa, Parlamentul European se conduce dupa modelul parlamentelor...

Parlamentul European

CAP 1. SCURT ISTORIC AL PARLAMENTULUI EUROPEAN Parlamentul European este singura institutie supranationala ai carei membri sunt alesi in mod...

Parlamentul European

I. Introducere. Uniunea Europeana – noul cadru al politicii europene In literatura de specialitate precum si in mass-media se opereaza in mod...

Parlamentul European

CAPITOLUL I CONTEXTUL ISTORIC AL APARIŢIEI UNIUNII EUROPENE 1.Ideea unităţii europene Construcţia europeană la care asistăm, privită în...

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, care şi-a ţinut prima sa sesiune la 10 august 1949, poate fi considerată cea mai veche adunare...

Ai nevoie de altceva?