Planul Operational Regional

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Planul Operational Regional.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 45 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 8 puncte.

Domeniu: Stiinte Politice

Extras din document

1. Programul Operational Regional – Prezentare generală

Programul Operational Regional 2007-2013 este un program care implementează elemente importante ale Strategiei Naţionale de Dezvoltare Regională a PND, contribuind, alături de celălalte Programe Sectoriale, la realizarea obiectivului general al Strategiei Naţional-Regionale, anume diminuarea disparităţilor intre Regiunile României.

Programul regional va fi finanţat in perioada 2007-2013 din Bugetul de Stat şi cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională – unul din Fondurile Structurale al Uniunii Europene.

Analiza comparativă a Regiunilor de Dezvoltare evidentiază, după 1990, un proces de creştere a disparitătilor de dezvoltare economică şi socială intre regiuni.Diferentele de dezvoltare dintre cea mai dezvoltata Regiune (Bucuretsi – Ilfov) si cea mai putin dezvoltata (Regiunea Nord-Est), in termini de PIB/locuitor, au crescut de aproape trei ori. In acelasi timp, se constata o crestere a disparitatilor intre regiunile situate in jumatatea vestica a tarii (Nord-Vest, Centru si Vest), cu evolutii economice pozitive si un nivel in crestere a numerosi indicatori ai dezvoltarii economice si sociale, si cele situate in jumatatea estica a tarii (Nord-Est, Sud-Est, Sud si Sud-Vest), mai putin dezvoltate. Urmare a aparitiei si dinamicii acestor procese, puse in evidenta de analizele economice si sociale, a fost stabilit ca obiectiv global al POR sprijinirea regiunilor ramase in urma din punct de vedere al dezvoltarii, iar in cadrul regiunilor intrucatva mai prospere, a zonelor mai slab dezvoltate, prin valorificarea resurselor lor specifice, insuficient exploatate pana in present, in vederea accelerarii cresterii economice a acestor areale. Principala cale identificata pentru atingerea acestui obiectiv o constituie alocarea diferentiata pe Regiuni a fondurilor, in functie de gradul general de dezvoltare a Regiunilor si anume, invers proportional cu marimea PIB/locuitor, astfel incat Regiunile mai putin dezvoltate sa beneficieze, proportional, de o alocare financiara mai mare. Aceste fonduri vor fi utilizate pentru finantarea unor proiecte cu impact major asupra dezvoltarii regionale si locale : reabilitarea si modernizarea infrastructurii de transport, educationale si de sanatate, imbunatatirea mediului de afaceri prin dezvoltarea structurilor de sprijinire a afacerilor (parcuri industriale, tehnologice, logistice, de afaceri etc) si sprijinirea initiativelor intreprinzatorilor particulari, valorificarea potentialului turistic si cultural prin sprijinirea dezvoltarii infrastructurii turistice si a initiativelor antreprenoriale in acest domeniu, sprijinirea dezvoltarii centrelor urbane cu potential de crestere economica, pentru a le crea conditii sa actioneze ca motoare ale dezvoltarii regionale si locale.

Programul Operaţional Regional 2007 – 2013 (POR) include toate cele 8 Regiuni de Dezvoltare ale României, stabilite prin Legea nr. 151/1998 a dezvoltării regionale, modificată prin Legea nr. 315/2004, cu respectarea Regulamentului CE Nr. 1059/2003, referitor la stabilirea unui sistem comun de clasificare statistică a unităţilor teritoriale. Cele 8 Regiuni de Dezvoltare sunt:

- Regiunea 1: Nord-Est include 6 judeţe: Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava, Vaslui

- Regiunea 2: Sud-Est include 6 judeţe: Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Tulcea, Vrancea

- Regiunea 3: Sud include 7 judeţe: Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova, Teleorman

- Regiunea 4: Sud-Vest include 5 judeţe: Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt, Vâlcea

- Regiunea 5: Vest include 6 judeţe: Arad, Caraş Severin, Hunedoara, Timiş

- Regiunea 6: Nord-Vest include 6 judeţe; Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Maramureş, Satu Mare, Sălaj

- Regiunea 7: Centru include 6 judeţe: Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş, Sibiu

- Regiunea 8: Bucureşti – Ilfov include capitala ţării Bucureşti şi Judeţul Ilfov

Grafic 1

Regiunile de Dezvoltare ale României

Regiunile de Dezvoltare sunt unităţi teritorial - statistice, alcătuite din 4-7 judeţe (cu excepţia Regiunii Bucureşti-Ilfov), prin asocierea liberă a Consiliilor Judeţene. Ele corespund nivelului NUTS II potrivit clasificării EUROSTAT, şi reprezintă cadrul de colectare a datelor statistice specifice la nivel teritorial NUTS II.

Clasificarea NUTS a României, pe cele trei niveluri teritoriale recomandate de EUROSTAT sunt:

Tabel 1

Nivel corespunzător NUTS Unitate Nr. de unităţi

(iunie 2004)

I România 1

II Regiuni 8

III Judeţe şi Municipalitatea Bucureşti 42

Regiunile de Dezvoltare reprezintă cadrul pentru elaborarea, implementarea, monitorizarea şi evaluarea strategiilor de dezvoltare regională şi a programelor de coeziune economică şi socială prin care aceastea se implementează.

Fisiere in arhiva (1):

  • Planul Operational Regional.doc