Politici sociale și drepturi cetățenești în ocuparea forței de muncă în cadrul UE

Proiect
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 21 în total
Cuvinte : 6595
Mărime: 43.32KB (arhivat)
Publicat de: Arina Simon
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Bogdan Stefanache

Cuprins

  1. Introducere: Problematica, Abordarea şi Structura Lucrării 2
  2. Capitolul 1. Scurt Istoric al Politicii Sociale şi a Drepturilor
  3. Fundamentale ale Migranţilor în Cadrul U.E. 3
  4. Capitolul 2. Politica Socială a Uniunii Europene 4
  5. 2.1. Fondul Social European 5
  6. 2.2. Transferul Social – Politica Socială 6
  7. Capitolul 3. Politica Socială în România 8
  8. 3.1. Organizarea politică socială în România 10 3.2. Egalitatea de Şanse şi Discriminarea 11
  9. Capitolul 4. Strategia Europeană de Ocupare a Forţei de Muncă 12
  10. Capitolul 5. Informare pentru Integrare,
  11. sau Drepturile de Bază ale Cetăţeanului European Migrant 14
  12. 5.1. Cooperare şi Solidaritate în Spaţiul Comunitar European 17
  13. Concluzii: Europenismul şi Identitatea Nationala 18
  14. BBIBLIOGRAFIE 20

Extras din proiect

Introducere:

Problematica, Abordarea şi Structura Lucrării

Sinteza de faţă îşi propune abordarea în linii generale a problematicii fenomenului emigraţionist şi migraţionist în contextul unei Uniuni Europene în care mobilitatea umană în sensul ocupării forţei de muncă este cu atât mai mare cu cât există drepturi şi specificaţii legislative care vin în sprijinul persoanelor în cauză.

Eseul acoperă un cumul de observaţii, însemnări şi puncte de vedere care vin să lărgească înţelegerea problematicii şi să clarifice în linii generalizatoare care sunt principalele direcţii de respectare a drepturilor şi totodată a avantajelor de care se bucură cetaţeanul european prin excelenţă. Nu în ultimul rand, capitolele mai jos detaliate vin să propună sugestii de corectare a eventualelor inadvertente la situaţia actuală a migranţilor din şi în spaţiul comunitar european.

Lucrarea este structurată în cinci capitole, dupa cum urmează: Scurt Istoric al Politicii Sociale şi a Drepturilor Fundamentale ale Migranţilor în Cadrul U.E.; Politica Socială a Uniunii Europene; Politica Socială în România; Strategia Europeană de Ocupare a Forţei de Muncă; Informare pentru Integrare, sau Drepturile de Bază ale Cetăţeanului European Migrant.

Concluziile vin să ilustreze un mod original, dar totodată general, de percepţie a ceea ce înseamnă identitatea individuală proiectată pe fundalul acestui fenomen amplu şi omogenizator care poartă denumirea de “migraţie.”

“Orice cetăţean sau orice cetăţeană a Uniunii Europene are dreptul de a se deplasa şi de a-şi stabili resedinţa în mod liber pe teritoriul statelor membre.”

(Carta Uniunii Europene privind drepturile fundamentale - Articolul 45)

Capitolul 1. Scurt Istoric al Politicii Sociale şi a

Drepturilor Fundamentale ale Migranţilor în Cadrul U.E.

Politica socială a UE este formată dintr-un set de politici complementare, care s-au dezvoltat şi multiplicat pe parcursul timpului şi care acţionează în acele sectoare de activitate ce afectează sau generează gradul de bunăstare individuală şi socială.

În dreptul comunitar, primele prevederi referitoare la libera circulaţie a persoanelor apar în cadrul Tratatului de la Roma (1957), care stabileste “eliminarea, între statele membre, a obstacolelor în calea liberei circulaţii a persoanelor, serviciilor şi capitalului” şi statueaza faptul că “în scopul aplicării prezentului Tratat, şi fără a aduce prejudicii vreunei prevederi speciale incluse în acesta, este interzisă orice discriminare pe motiv de naţionalitate.” Deşi Tratatul de la Roma afirmă datoria Comunităţii de a asigura libera circulaţie a persoanelor, până la sfârşitul anilor '80 eforturile depuse în acest sens au reuşit să reglementeze numai partial aspectele legate de libera circulaţie a anumitor categorii de persoane, şi anume lucrătorii şi familiile acestora, furnizorii de servicii şi agenţii economici.

O caracteristică importantă a politicii sociale este delegarea responsabilităţilor de atingere a obiectivelor comunitare către Statele Membre. Deşi preocuparea pentru aspectele sociale la nivel comunitar este prezentă încă de la începuturile acesteia, iar instrumente de politică socială au fost înfiinţate timpuriu (crearea Fondului Social European în 1958), din punct de vedere programatic politica socială debutează odată cu adoptarea, în 1989, a Cartei comunitare a drepturilor sociale fundamentale ale lucrătorilor (cunoscută şi drept Carta Socială).

Carta Socială reflectă preocuparea pentru dimensiunea socială a politicilor comunitare în contextul construcţiei pieţei unice europene şi a fost elaborată în urma unui proces de consultare a părţilor interesate (reprezentanţi ai angajatorilor, lucrătorilor, liber profesioniştilor, fermierilor, etc.). Carta a fost semnată în decembrie 1989 de către 11 state membre (SM), singura excepţie fiind Marea Britanie – care a semnat în 1998.

Pasul următor în programarea politicii sociale este reprezentat de Cartea Verde (Green Paper) - documentul care a lansat procesul de dezbatere asupra viitorului politicilor sociale la nivel comunitar (1993), în vederea elaborării Cărţii Albe (White Paper) în 1994.

Capitolul 2. Politica Socială a Uniunii Europene

Politica socială a comunităţii europene a debutat odată cu tratatul de constituire a acesteia, în 1957. Astfel, Tratatul de la Roma pune bazele politicii sociale prin articolele sale referitoare la libera circulaţie a muncitorilor şi la libertatea de stabilire a acestora, în contextul creării pieţei comune. Tot prin acest tratat a fost prevăzută şi crearea Fondul Social European, instrumentul de finanţare a politicii sociale şi cel mai vechi dintre fondurile structurale.

Libera circulaţie a persoanelor în cadrul Comunităţii Europene a fost definită de Actul Unic European (1987) drept una dintre cele patru libertăţi fundamentale ale Pieţei Interne (alături de libera circulaţie a produselor, libera circulaţie a serviciilor, şi libera circulaţie a capitalurilor). Acest nou statut a dus la accelerarea procesului de extindere a dreptului de liberă circulaţie asupra unor noi categorii de persoane (studenţi, persoane ce nu depun activităţi economice, dar au resurse suficiente de trăi).

Anul 1989 constituie un moment important al construcţiei sociale europene prin adoptarea primului document programatic al politicii sociale – Carta Socială, ce stabileşte drepturile sociale fundamentale şi, odată cu acestea, direcţiile de acţiune ale politicii sociale.

Preview document

Politici sociale și drepturi cetățenești în ocuparea forței de muncă în cadrul UE - Pagina 1
Politici sociale și drepturi cetățenești în ocuparea forței de muncă în cadrul UE - Pagina 2
Politici sociale și drepturi cetățenești în ocuparea forței de muncă în cadrul UE - Pagina 3
Politici sociale și drepturi cetățenești în ocuparea forței de muncă în cadrul UE - Pagina 4
Politici sociale și drepturi cetățenești în ocuparea forței de muncă în cadrul UE - Pagina 5
Politici sociale și drepturi cetățenești în ocuparea forței de muncă în cadrul UE - Pagina 6
Politici sociale și drepturi cetățenești în ocuparea forței de muncă în cadrul UE - Pagina 7
Politici sociale și drepturi cetățenești în ocuparea forței de muncă în cadrul UE - Pagina 8
Politici sociale și drepturi cetățenești în ocuparea forței de muncă în cadrul UE - Pagina 9
Politici sociale și drepturi cetățenești în ocuparea forței de muncă în cadrul UE - Pagina 10
Politici sociale și drepturi cetățenești în ocuparea forței de muncă în cadrul UE - Pagina 11
Politici sociale și drepturi cetățenești în ocuparea forței de muncă în cadrul UE - Pagina 12
Politici sociale și drepturi cetățenești în ocuparea forței de muncă în cadrul UE - Pagina 13
Politici sociale și drepturi cetățenești în ocuparea forței de muncă în cadrul UE - Pagina 14
Politici sociale și drepturi cetățenești în ocuparea forței de muncă în cadrul UE - Pagina 15
Politici sociale și drepturi cetățenești în ocuparea forței de muncă în cadrul UE - Pagina 16
Politici sociale și drepturi cetățenești în ocuparea forței de muncă în cadrul UE - Pagina 17
Politici sociale și drepturi cetățenești în ocuparea forței de muncă în cadrul UE - Pagina 18
Politici sociale și drepturi cetățenești în ocuparea forței de muncă în cadrul UE - Pagina 19
Politici sociale și drepturi cetățenești în ocuparea forței de muncă în cadrul UE - Pagina 20
Politici sociale și drepturi cetățenești în ocuparea forței de muncă în cadrul UE - Pagina 21

Conținut arhivă zip

  • Politici Sociale si Drepturi Cetatenesti in Ocuparea Fortei de Munca in Cadrul UE.doc

Alții au mai descărcat și

Politici Publice

În sensul comun, termenul politica se considera de obicei ca se aplica la ceva “mai mare” decât deciziile particulare, dar la ceva “mai mic” decât...

Blocada Berlinului

Sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial aduce cu sine era Razboiului Rece,o confruntare deschisa, nonmilitara si limitata intre doua grupuri de...

Organizații Regionale latino-americane

Organizaţie Data creãrii Ţãri membre (Nr). Ţãri membre AEC Asociaţia Statelor din Caraibe 1994 26 Antigua şi Barbuda, Bahamas, Barbados,...

Triunghiul violenței în Columbia

Triunghiul violentei in Columbia Format din: 1. Miscarile de gherila 2. Cartelurile de droguri 3. Organizatiile paramilitare Miscarile de...

Rusia după Încheierea Războiului Rece

Rusia si strainatatea apropiata Dupa încheierea razboiului rece, fiecare tara europeana a blocului socialist a fost confruntata cu problemele...

Planul de dezvoltare rurală și ocuparea forței de muncă în Comuna Feleacu, județul Cluj

Prezentarea generalǎ a comunei Feleacu Transilvania este consideratǎ de cǎtre mulţi specialişti ca fiind ţara tuturor formelor de relief, de la...

Te-ar putea interesa și

Intelectualele din România și Raportarea lor la Spațiul Politic

INTRODUCERE Lucrarea de faţa îşi propune să ilustreze impactul pe care feminismul îl are în societatea noastră, în trei capitole care decurg în...

Libera circulație

INTRODUCERE UNIUNEA EUROPEANĂ: UN ALT PAS ÎNAINTE Uniunea Europeană a atins un punct critic în procesul dezvoltării ei. Să înghiţi dintr-o dată...

Ocuparea forței de muncă

CAPITOLUL I POLITICI DE OCUPARE A FORŢEI DE MUNCĂ – MOMENTUL DE COTITURĂ I.1.CONTEXTUL EUROPEAN AL SCHIMBĂRII DE STRATEGIE În primii ani după...

Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați

INTRODUCERE “Egalitatea de gen trebuie să constituie un obiectiv central al oricărei democraţii care doreşte să ia măsuri ca opiniile femeilor şi...

Structuri Instituționale și Procesul Decizional în Cadrul Uniunii Europene

U.E. este un subiect atipic de drept international public pentru ca: Îi lipseste un precedent istoric. Desi este un proces progresiv si...

Teorie Economica. Micro și Macroeconomia

Tema 1 Obiectul de studiu şi metodele teoriei economice Planul temei 1.Esenţa economiei. 2.Evoluţia obiectului de studiu al teoriei economice....

Economia UE

Abordari Conceptuale OBIECTIVE In mitologia greaca, Europa era o printesa, fiica regelui fenician Agenor. Zeus s-a preschimbat în taur si s-a...

Economia UE

Mentinerea unui mediu concurential functional este o cerinta fundamentala a economiei de piata; Concurenta reprezinta-preocuparea pentru...

Ai nevoie de altceva?