Prezentare PDL - Partide Politice

Imagine preview
(5/10 din 2 voturi)

Acest proiect trateaza Prezentare PDL - Partide Politice.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 17 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Stiinte Politice

Cuprins

1.Argument;
2.Conceptul de partid politic ;
3.Consideratii istorice cu privire la aparitia ideilor politice si geneza partidelor politice;
4. Istoricul PD-L;
5. Activitate;
6. Organizarea PD-L:
6.1. Organizarea generală;
6.2. Organele de conducere la nivel central;
6.3. Dobândirea calităţii de membru. Drepturile şi obligaţiile acestuia;
6.4. Publicaţiile PD-L;
6.5. Colaborări, asocieri, afilieri,fuziuni
7. Programul politic;
8.Bibliografie:
8.1 Carti;
8.2 Webografie;

Extras din document

1.Argument.

„Cercetarea istorico – sociologica in domeniul gandirii si actiunii social politice nu este un scop in sine , cu toate satisfactiile pe care le da celor ce realizeaza investigatia stiintifica.Scopul este de a servi progresului, gasirii unor forme si mijloace prin care societatea omeneasca, natiunea si statul national sa se organizeze mai bine, prin care sa creasca productivitatea muncii, sa fie create conditii mai bune pentru organizarea si functionarea vietii generale, pentru fiecare individ din societate, pentru optimizarea activitatii agentilor economici, pentru buna aprovizionare a proceselor productivesi a populatiei, sondarea pietei, a preferintelor productiei, calificarea fortei de munca sau directionarea actiunilor de marketing si manageriale.

Astfel partidele politice indeplinesc un rol multiplu in functionarea societatii, a statului, analizeaza realitatea social – economica si spiritual – culturala in plina desfasurare, patrund in esenta fenomenelor si structurilor sociale, a realitatii multiple.

Semnaland dificultatile si contradictiile din societate, acestea trebuie sa elaboreze programe prognotice realiste, sa elaboreze variante pentru dezvoltarea viitoare, sa semnaleze sensul in care se dezvolta societatea, analizand contradictiile sociale si caile de lichidare a acestora cu fapte concrete, schitand anumite rezolvari si solutii ipotetice ale factorilor de decizie.”

Partidele politice reprezinta o realitate a vietii politice moderne.In acelasi timp ele reprezinta unul din criteriile de clasificare a statelor in totalitare si democratice.In Romania de poate observa un fenomen original,numar mare de partide de diferite orientari doctrinare ceea ce nu reprezinta neaparat un lucru rau.Numarul mare de partide poate semnifica incapacitatea sistemului de a se institutionaliza ceea ce este un factor negativ in procesul de democratizare.Partidele politice reprezinta una dinte cele mai importante castiguri ale democratiei din Romania,desi lupta pentru putere dintre acestea nu se duce mereu in limitele legii sau nici ale bunului simt.

1.Ioan Capreanu, Istoria partidelor politice romanesti, Tipografia Moldova, iasi, 2002

2.Conceptul de partid politic.

Importanta partidelor in viata politica a popoarelor este remarcata de legatura directa ce exista intre ele , stat si democratie.

O definiţie socotită clasică este cea dată de englezul Edmund Burke, unul dintre fondatorii gândirii politice engleze. Un partid politic, spunea acesta, este „ un corp de oameni animaţi de un principiu particular, asupra căruia sunt de acord, pentru a promova, prin eforturile lor, interesul naţional ”.

„Partidul politic este o asociatie liberade cetateni, uniti in mod permanent prin idei si interese comune, asociatie ce reprezinta, in principal, interesele unei clase sau grupari sociale, urmarind sa ajunga la putere si sa infaptuiasca un program social, sa guverneze pentru realizarea unui tel comun in societate si care isi desfasoara activitatea dupa un statut de functionare.”2

Fara indoiala definirea partidului trebuie sa inceapa cu mentionarea faptului ca este o asociatie. Prin aceasta se exprima atat modul de formare cat si compozitia.

Asadar, partidul politic este o grupare de oamenicare se unesc in vederea realizarii unor scopuri generale privindorganizarea si conducerea societatii, cuprinzand partea cea mai constienta, cea mai activa si cea mai hotarata a unor categorii sociale, care exprima interesele acestora si le conduce la promovarea lor.

În general, autorii care au încercat să definească partidul politic s-au limitat la marcarea fundamentului său ideologic chiar dacă succesiv, centrul de interes s-a mutat spre alte aspecte de ordin organizaţional, ale structurii şi raporturilor de putere în sânul partidelor sau ale relaţiilor dintre partide şi mediu social-economic în care au apărut şi asupra căruia acţionează.

Fisiere in arhiva (1):

  • Prezentare PDL - Partide Politice.doc

Alte informatii

e un proiect pentru seminarul de partide politice de la facultatea de stiinte politice anul 2 semestrul 1