Războiul din Irak

Proiect
9/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 104 în total
Cuvinte : 68531
Mărime: 6.64MB (arhivat)
Publicat de: Vlad Vlad
Puncte necesare: 12
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Bogdan Mihăilescu
a fost prezentat in cadul Facultatii de FILOSOFIE ŞI ŞTIINŢE SOCIAL-POLITICE (Iasi), specializarea ŞTIINŢE POLITICE

Extras din proiect

APARIŢIA STATULUI: CONTESTAREA NARAŢIUNII TRADIŢIONALE

Înălţarea şi declinul creştinătăţii, depăşirea feluritelor şi variatelor exprimări ale comunităţii politice de-a lungul întregii perioade medievale, formarea statelor absolutiste, creşterea centralizării şi intensificarea controlului politic, asociat cu modernitatea şi statul, toate acestea sunt câteva dintre semnele indicatoare ale apariţiei statului din naraţiunea tradiţională. Ele pot fi localizate şi în discursurile care contestă naraţiunea tradiţională, dar elementul distinctiv al naraţiunii tradiţionale aşa cum este ea folosită în relaţiile internaţionale, îl constituie atribuirea unei teleogii istoriei, ceea ce sugerează că apariţia statelor suverane independente a fost un rezultat firesc. Aşa cum declară Hinsley, „întreaga evoluţie, de la metodele primitive prestatale, a urmat, în mod inexorabil, un curs către întemeierea şi consolidarea statului”. Această inevitabilitate decurge din „dorinţa”, „omniprezentă printre oameni”, de extindere a puterii şi controlului dincolo de „spaţiul neamului şi al formelor tribale”. Şi Herz susţine că „nu a existat un proces istoric mai bine înţeles şi mai complet descris decât naşterea statului teritorial centralizat modern, în condiţiile politice şi socio-economice ale Evului Mediu târziu”. Atât Hinsley, cât şi Herz sunt mult prea subtili pentru a subscrie, fără comentarii, unei înţelegeri teleologice. Hinsley remarcă, totuşi, că, în ciuda dorinţei omniprezente, „tranziţia către acceptarea statului a fost, în timp istoric, un proces lung şi ireversibil”, în vreme ce Herz susţine că „tranziţia de la ierarhia medievală la suveranităţile compartimentalizate moderne nu a fost nici uşoară, nici liniară, nici scurtă”. Asemenea calificări nu diminuează invocarea generală a teleologiei în argumentaţiile lor; deşi avansarea istorică pe care ei o susţin ne este strict liniară, nu există nici o îndoială asupra realizării statului la capătul ei. În plus, prin imaginea lor despre apariţia statului, prin transcendenţa tribului şi a altor formaţiuni primitive, aceste explicaţii nu oferă altceva decât o istorie moralizatoare a modernizării, în care suntem martorii înfrângerii haosului şi introducerii ordinii, prin apariţia statelor suverane.

Mai presus de toate acestea, privilegiul de a semnifica edificarea şi natura teleologică a unor naraţiuni de acest gen revine Păcii din Westfalia (1648), ca moment în care anarhia tradiţională cedează locul armoniei moderne. Pentru relaţiile internaţionale, prezentarea momentului westfalian, semnifică constituirea posibilităţii unei altfel de discipline. El stabileşte punctul de plecare necesar pentru a sugera că, în contrast cu structurile politice şi religioase ale mileniilor precedente, istoria Europei moderne după Pacea din Westfalia a fost istoria statelor suverane care acţionează într-un sistem pluristatal. Conform formulării lui Herz, dacă teritorialitatea şi impenetrabilitatea statului „s-au realizat aproximativ odată cu, şi parţial datorită Păcii din Westfalia, înseamnă că (structura de bază a statului teritorial, care va dăinui de-a lungul întregii perioade clasice a statului modern, era deja stabilită). Pe această temelie se putea constitui, şi într-adevăr a apărut, un nou sistem de relaţii internaţionale. Caracteristicile acestuia pot fi exprimate prin câţiva termeni precum (independenţă), (suveranitate), (neintervenţie), şi (drept internaţional)”. Iar noi am m-ai putea adăuga „politica externă”.

Tocmai această naraţiune istorică, a apariţiei statului în Europa Occidentală, a fost folosită în afara istoriei de o tradiţie a scolasticii relaţiilor internaţionale (realismul) pentru a sugera naturaleţea modelului său de reprezentare a politicii internaţionale şi pentru a pregătii un discurs etatist al relaţiilor internaţionale. De această orientare s-au folosit şi direcţiile structuraliste ale realismului, în detrimentul interpretărilor istorice, iar rezultatul a fost că formele complexe ale interacţiunii, asociate cu dezvoltarea statului în formele sale multiple, sunt subordonate unui punct de identitate care reprezintă negaţia deosebiri. Cel mai important este faptul că această însuşire a fost esenţială pentru crearea posibilităţii de a vorbi despre politica externă ca o orientare spre exterior a statului prestabilit.

Naraţiunea tradiţională despre apariţia statului în Europa Occidentală a fost contestată de mai multe lucruri din sociologia istorică. Spre deosebire de discrursul etatist al relaţiilor internaţionale, aceste naraţiuni istorice alternative oferă o relatare mai nuanţaţă a „stagiului”, ceea ce permite o reteoretizare a politicii externe. Ceea ce particularizează aceste relaţii alternative, de naraţiunea tradiţională, este afirmaţia că nu a existat o ruptură curată sau clară între formaţiunile sociale ale creştinătăţii şi comunităţile suverane ulterior. Spre deosebire de invocarea implicită sau explicită a unui moment distinct de laicizare în naraţiunile tradiţionale, aceste relatări alternative servesc atât la estomparea diviziunilor strict temporale, cât şi la distrugerea sensului unor identităţi omogene şi stabile din orice înţelegere a apariţiei statului.

În mod special, operând o distincţie clară între puterea extensivă („capacitatea de a organiza un număr mare de oameni răspândiţi pe teritorii vaste, pentru a-i angaja într-o cooperare cât de cât stabilă”) şi puterea intensivă („capacitatea de a organiza strâns şi de a impune un înalt grad de mobilizare şi angajare din rândurile participanţilor, indiferent dacă zona sau numărul este mare sau mic”), naraţiunea istorică alternativă a lui Mann permite formularea câtorva elemente distincte, cruciale, pentru aprecierea caracterului dinamic al „statului”. Mai precis, ea ne oferă o mai bună înţelegere a faptului că, în întreaga Europă, la momentul Păcii din Westfalia existau mai multe forme de state: de la puternica monarhie despotică franceză, la monarhia constituţională mai organizată din punct de vedere structural, din Anglia (deşi era mânată de un război civil în perioada respectivă) şi până la slaba confederaţie, reprezentată de mozaicul german de state mărunte. Fiecare dintre aceste forme se deosebeşte una de cealaltă, precum şi de restul formelor existente anterior (precum oraşele federative ale Ligii Hanseatice sau imperiul maritim al Veneţiei) şi toate contrastează cu forma mult mai intensivă a statului modern. De asemenea, dezvoltarea acestor forme statale diferite a reprezentat un proces, care nu a fost linear, nici progresist.

POLITICA EXTERNĂ: STATE, FRONTIERE, PRACTICI

Subdomeniul relaţiilor internaţionale, care constituie principalul segment al literaturii despre politca externă, este cel al „politicii externe comparative”, domeniul tributar ortodoxiei realiste, care pune temelia concepţiei despre războiul rece a acestei discipline. Mai multe analize au oferit o introspecţie clară în implicaţiile şi ipotezele acestui mod dominant de înţelegere a politicii externe. În introducerea sa la un compendiu, care rezuma „noile orientări” în studierea politicii externe, James Rosenau remarca aprobator că absenţa izbitoare a „argumentaţiei filosofice şi metodologice” din eseurile selectate era un indiciu al evoluţiei acestui domeniu spre o „etapă mai matură de cercetare”. Spre deosebire de perioadele anterioare, de data aceasta „fundamentul epistemologic şi premisele metodologice pe care se sprijină analiza…sunt, în general, accepate”.

Aceste premise genarale conduc spre o focalizare subsanţială, convenţională şi în mare parte neconstatată a atenţiei (mai mult a teoreticienilor decât a practicienilor), în analizele de politică externă, spre politicele statelor orientate către lumea exterioară. Rosenau a folosit o metaforă sugestivă pentru descrierea acestei focalizări. Analiza politicii externe, susţine el, „este o disciplină de legătură. Ea îşi alege ca punct central al studiului toate punţile pe care sistemele integrale, denumite state, le construiesc pentru a se conecta între ele şi a lega subsistemele lor de sistemele internaţionale şi mai cuprinzător din care fac parte”. În această accepţiune, sistemul politic global cuprinde statele, subsistemele lor (interne) şi sistemele internaţionale. Aceste sisteme şi subsisteme au o existenţă independentă sau apriorică oricărei relaţii, rezultate din conectarea lor prin „puntea” politicii externe. Această punte este construită de stat în mod conştient, ca un efort de a se constitui într-o parte componentă a unui sistem mai mare şi pentru a putea face faţă pericolelor şi incetitudinilor pe care sistemul mai mare le ţine în frâu pentru a-şi apăra propria securitatate. Fiind un fenomen considerat comun pentru toate statele, vorbim despre politica externă a statului „X” sau a statului „Y” deci acceptăm că statul este anterior politicii. Fundamentată pe un ataşament faţă de realismul epistemic, această înţelegere depinde de „conceptualizările explicite şi argumentate…apriorice, ale variabilelor şi relaţiilor”. Aceste variabile sunt, de fapt, factorii interni ai statului şi condiţiile externe ale sistemului internaţional. Relaţiile inseamnă structura factorilor interni (procesul de luare a deciziei în cadrul statului în care interpretările psihologice acţionează ca o „punte” suplimentară între indivizi şi instituţii) şi interacţiunea dintre factorii interni şi condiţiile externe.

Preview document

Războiul din Irak - Pagina 1
Războiul din Irak - Pagina 2
Războiul din Irak - Pagina 3
Războiul din Irak - Pagina 4
Războiul din Irak - Pagina 5
Războiul din Irak - Pagina 6
Războiul din Irak - Pagina 7
Războiul din Irak - Pagina 8
Războiul din Irak - Pagina 9
Războiul din Irak - Pagina 10
Războiul din Irak - Pagina 11
Războiul din Irak - Pagina 12
Războiul din Irak - Pagina 13
Războiul din Irak - Pagina 14
Războiul din Irak - Pagina 15
Războiul din Irak - Pagina 16
Războiul din Irak - Pagina 17
Războiul din Irak - Pagina 18
Războiul din Irak - Pagina 19
Războiul din Irak - Pagina 20
Războiul din Irak - Pagina 21
Războiul din Irak - Pagina 22
Războiul din Irak - Pagina 23
Războiul din Irak - Pagina 24
Războiul din Irak - Pagina 25
Războiul din Irak - Pagina 26
Războiul din Irak - Pagina 27
Războiul din Irak - Pagina 28
Războiul din Irak - Pagina 29
Războiul din Irak - Pagina 30
Războiul din Irak - Pagina 31
Războiul din Irak - Pagina 32
Războiul din Irak - Pagina 33
Războiul din Irak - Pagina 34
Războiul din Irak - Pagina 35
Războiul din Irak - Pagina 36
Războiul din Irak - Pagina 37
Războiul din Irak - Pagina 38
Războiul din Irak - Pagina 39
Războiul din Irak - Pagina 40
Războiul din Irak - Pagina 41
Războiul din Irak - Pagina 42
Războiul din Irak - Pagina 43
Războiul din Irak - Pagina 44
Războiul din Irak - Pagina 45
Războiul din Irak - Pagina 46
Războiul din Irak - Pagina 47
Războiul din Irak - Pagina 48
Războiul din Irak - Pagina 49
Războiul din Irak - Pagina 50
Războiul din Irak - Pagina 51
Războiul din Irak - Pagina 52
Războiul din Irak - Pagina 53
Războiul din Irak - Pagina 54
Războiul din Irak - Pagina 55
Războiul din Irak - Pagina 56
Războiul din Irak - Pagina 57
Războiul din Irak - Pagina 58
Războiul din Irak - Pagina 59
Războiul din Irak - Pagina 60
Războiul din Irak - Pagina 61
Războiul din Irak - Pagina 62
Războiul din Irak - Pagina 63
Războiul din Irak - Pagina 64
Războiul din Irak - Pagina 65
Războiul din Irak - Pagina 66
Războiul din Irak - Pagina 67
Războiul din Irak - Pagina 68
Războiul din Irak - Pagina 69
Războiul din Irak - Pagina 70
Războiul din Irak - Pagina 71
Războiul din Irak - Pagina 72
Războiul din Irak - Pagina 73
Războiul din Irak - Pagina 74
Războiul din Irak - Pagina 75
Războiul din Irak - Pagina 76
Războiul din Irak - Pagina 77
Războiul din Irak - Pagina 78
Războiul din Irak - Pagina 79
Războiul din Irak - Pagina 80
Războiul din Irak - Pagina 81
Războiul din Irak - Pagina 82
Războiul din Irak - Pagina 83
Războiul din Irak - Pagina 84
Războiul din Irak - Pagina 85
Războiul din Irak - Pagina 86
Războiul din Irak - Pagina 87
Războiul din Irak - Pagina 88
Războiul din Irak - Pagina 89
Războiul din Irak - Pagina 90
Războiul din Irak - Pagina 91
Războiul din Irak - Pagina 92
Războiul din Irak - Pagina 93
Războiul din Irak - Pagina 94
Războiul din Irak - Pagina 95
Războiul din Irak - Pagina 96
Războiul din Irak - Pagina 97
Războiul din Irak - Pagina 98
Războiul din Irak - Pagina 99
Războiul din Irak - Pagina 100
Războiul din Irak - Pagina 101
Războiul din Irak - Pagina 102
Războiul din Irak - Pagina 103
Războiul din Irak - Pagina 104

Conținut arhivă zip

  • Razboiul din Irak.doc

Alții au mai descărcat și

Conflictele Secolului XX - Previziuni pentru Secolul XXI

TIPURI DE CONFLICTE DIN SECOLUL XX Secolul XX a ramas în istorie drept cel mai sângeros secol, suprematia sa în acest sens datorându-se celor doua...

Politici Publice

În sensul comun, termenul politica se considera de obicei ca se aplica la ceva “mai mare” decât deciziile particulare, dar la ceva “mai mic” decât...

Blocada Berlinului

Sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial aduce cu sine era Razboiului Rece,o confruntare deschisa, nonmilitara si limitata intre doua grupuri de...

Organizații Regionale latino-americane

Organizaţie Data creãrii Ţãri membre (Nr). Ţãri membre AEC Asociaţia Statelor din Caraibe 1994 26 Antigua şi Barbuda, Bahamas, Barbados,...

Triunghiul violenței în Columbia

Triunghiul violentei in Columbia Format din: 1. Miscarile de gherila 2. Cartelurile de droguri 3. Organizatiile paramilitare Miscarile de...

Rusia după Încheierea Războiului Rece

Rusia si strainatatea apropiata Dupa încheierea razboiului rece, fiecare tara europeana a blocului socialist a fost confruntata cu problemele...

Planul de dezvoltare rurală și ocuparea forței de muncă în Comuna Feleacu, județul Cluj

Prezentarea generalǎ a comunei Feleacu Transilvania este consideratǎ de cǎtre mulţi specialişti ca fiind ţara tuturor formelor de relief, de la...

Te-ar putea interesa și

Transporturi

1.1. Aspecte generale privind transporturile Apariţia şi dezvoltarea societăţii omeneşti a impus, fără îndoială, şi nevoia de transport. Omul...

Influențe politice ale războiului din Irak

INTRODUCERE Razboiul asimetric impotriva terorismului, declansat dupa evenimentele de la 11 septembrie 2001, s-a transformat intr-un clasic razboi...

Imaginea Războiului din Irak în Opinia Publică din România

INTRODUCERE Războiul a fost - şi va rămâne probabil – unul din fenomenele sociale cele mai complexe. În pofida adevărului atestat în atâtea...

Atentatele de la 11 Septembrie

Introducere Atentatele de la 11 septembrie au fost o serie de atacuri sinucigaşe coordonate de Al-Qaeda împotriva Statelor Unite care au avut loc...

Analiza războiului din Irak

Republica Irak  Este o ţară din  Orientul Mijlociu în  Asia de Sud-Vest la confluenţa dintre râurile Tigru şi Eufrat care include de asemenea...

Teoria relațiilor internaționale și comunicare - războiul din Irak

RĂZBOIUL DIN IRAK Introducere (date generale despre mass-media) Mijloacele de comunicare în masă au o uriaşă forţă de influenţare a...

Conflictul din Irak

Conflictul din Irak Viaţa internaţională a intrat în acest început de secol şi mileniu într-o perioadă extrem de complexă şi contradictorie...

Influențe geopolitice ale războiului din Irak

UE si conflictul din Irak Potrivit Natiunilor Unite, cel mai generos sponsor al tranzitiei politice din Irak este niunea Europeana. De pilda,...

Ai nevoie de altceva?