Razboiul din Vietnam

Imagine preview
(4/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Razboiul din Vietnam.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier pptx de 24 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Stiinte Politice

Extras din document

Izbucnire conflict

Războiul din Vietnam a fost una dintre crizele majore ale Razboiului Rece, ce a afectat Vietnamul, Laosul si Cambodgia, si s-a desfasurat intre 1 noiembrie 1955 şi 30 aprilie  1975.

Războiul a fost purtat între Republica Democrată Vietnam (Vietnamul de Nord), sprijinită de China şi Uniunea Sovietică, şi Republica Vietnam (Vietnamul de Sud), sprijinită de Statele Unite.

Vietnam

Vietnamul a fost o colonie franceza infiintata prin 1884. In 1940, japonezii au pus mana pe colonie, dupa ce Franta a fost infranta de germani. In august 1945 Vietnamul si-a proclamat independenta, japonezii fiind alungati prin intermediul unei revolutii de catre Partidul Comunist Vietnamez, fondat de chinezi cu suportul americanilor, condus de Ho Chi Minh. Acesta a castigat alegerile in nordul si centrul tarii si a inceput sa-si intareasca puterea acolo, inainte ca francezii sa porneasca o ofensiva. In 1954 francezii se retrag, iar Vietnamul este impartit temporar in doua parti, separate de paralele 17.

INCEPEREA RĂZBOIULUIIn 1961, John F. Kennedy era presat de infrangerile pe care americanii le sufereau in Razboiul Rece, si de aceea, a inceput sa-si directioneze atentia spre Vietnam. Pretextul folosit a fost teoria dominoului, conform careia daca o tara devine cominista atunci tarile inconjuratoare o vor urma. Incepand cu anul 1955, s-a declansat campania“Denuntarea Comunismului”, in timpul careia comunistii au fost arestati, inchisi si torturati sau executati. Pana in 1963, aproximativ 16.000 de militari americani au ajuns acolo, la inceput doar sa ajute armata sud-vitenameza, dar aceasta era formata din oameni care mai mult dezertau decat luptau. Diem este asasinat intr-o lovitura de stat in 1963 sprijinita de americani, desi Kennedy nu dorea ca acesta sa fie ucis.

Dupa asasinarea lui Kenedy, razboiul ia o intorsatura mult mai violenta, conform dorintelor lui Lyndon B. Johnson succesorul acestuia. Pentru a primi sprijinul poporului in ceea ce priveste extinderea razboiului, presedintele se foloseste de un incident, incidentul din Golful Tonkin. Pe 2 august 1964, 3 barci vietnameze au fost scufundate dupa ce au lansat niste torpile asupra unor nave americane care efectuau o misiune de spionaj, in cadrul operatiunii Desoto. Dupa acest incident, 2 zile mai tarziu, aceleasi nave, Maddox si Turner Joy, au primit ordine sa-si desfasoare activitatea mai departe de tarm, cand, spun americanii, au fost atacate de nord-vietnamezi. Dar, cum era si normal, cele 2 nave au scufundat barcile comunistilor. Problema a fost, ca nu s-a gasit nicio urma de nord-vietnamez in zona.

Acest incident a fost utilizat de Johnson care a dramatizat totul, spunand ca trebuie luate masuri militare imediate si a ordonat aviatiei sa inceapa bombardamentul.

Fisiere in arhiva (1):

  • Razboiul din Vietnam.pptx