Regimul Politic American

Proiect
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 31 în total
Cuvinte : 10587
Mărime: 309.08KB (arhivat)
Publicat de: Horea Mihailă
Puncte necesare: 8

Extras din proiect

Introducere

In aceasta lucrare dorim sa facem o scurta expunere a Statelor Unite ale Americii, o analiza a sa prin care sa surprinde cateva dintre aspectele esentiale, dar prin care sa observam si acele mici particularitati si paradoxuri pe care aceasta creeaza. Departe de a fi o lucrare exhaustiva, consideram ca pentru bunul demers al lucrurilor o scurta prezentare cu date generale este importanta pentru a putea stabili un punct de plecare in cercetarea noastra.

Astfel America este asezata in partea central a Americii de Nord, intre tarmurile Oceanului Atlantic in est si Oceanului Pacific in vest plus Alaska si Insulele Aluetian in nord-vestul continentului si Hawaii in Oceanul Pacific. Ca si limite avem Canada in nord si Mexic in sud. Populatia totala este de 265 765 000 (nord-americani), adica 28 loc./km˛ din care populatie urbana 73,5%. Rata natalitatii este de 15,6‰ , mortalitatea de 9,4‰ iar spor natural de 6,2‰. In ceea ce priveste structura populatiei alibi reprezinta 74% , negri 13,0% , asiatici 4,0% ,altii 9,0%.

Istoria Americii s-a început cu sosirea primilor imigranţi din Asia peste strâmtoarea Bering aproximativ 12.000 de ani în urmă. Vizitatori străini au sosit şi în trecut, dar doar după călătoriile lui Cristofor Columb în secolele XV şi XVI au început naţiunile europene să exploreze şi să creeze locuinţe permanente pe acest continent.În secolele al XVI-lea şi al XVII-lea, spaniolii au ocupat sud-vestul Statelor Unite şi Florida.

Prima colonie engleză care a avut succes a fost Jamestown în Virginia, în 1607. Pe parcursul următorilor decenii au apărut unele colonii olandeze, ca New Amsterdam (predecesorul oraşului New York), pe teritoriul ocupat în modernitate de New York şi New Jersey.Aceste evenimente au fost urmate de colonizarea intensivă a coastei de est de Marea Britanie.Londra a impus atunci impozite asupra celor 13 colonii pentru a strânge fonduri pentru război.În 1776, cele 13 colonii au declarat independenţă faţă de Marea Britanie şi au format Statele Unite.

Usor, usor ţara a devenit o putere industrială şi un centru pentru inovaţie şi dezvoltare tehnologică.Secolul XX a fost uneori numit "Secolul American" din cauza influenţei exercitată de către această ţară asupra întregii lumi.Statle Unite a luptat în Primul Război Mondial şi în Al doilea Război Mondial de partea Aliaţilor.În Războiul Rece, SUA a fost un participant cheie în Războiul din Coreea şi Războiul din Vietnam, şi pe lângă URSS, a fost considerată una din cele două superputeri.Această perioadă a coincis cu o mare expansiune ecnomică. Cu sfârşitul Uniunii Sovietice, SUA a devenit un centru mondial economic şi militar cu o pondere sporită.

Consideram ca Statele Unite ale Americii au un sistem politic diferit decit oricare altul in lume. Este prima tara care a pus in aplicare poliarhia ca model de guvernare, in cele din urma fiind adoptat de mai multe tari. Potrivit lui Robert Dahl, principiul democratic fundamental este că atunci cînd este vorba de decizii colective obligatorii, fiecare persoană într-o comunitate politică este indreptatita să i se acorde atenţie egală intereselor acesteia. O poliarhie este un stat-naţiune care are anumite proceduri care constituie condiţiile necesare pentru urmarirea principiului democratic.

De asemenea are cea mai veche Constitutie scrisa, care este in vigoare de mai bine de 200 de ani, dar care a fost completata si modificata cu numeroase amendamente. Am ales sa analizam si sa descriem sistemul politic american pentru a vedea mai bine de ce majoritatea statelor contemporane aspira la forma de guvernare a acesteia si se inspira din modelele de success ale democratiei americane.

In sistemul politic actual tendinta principala este ca democratia sa fie atinsa prin participarea indirecta la procesul politic. Alegerile, competitia formatiunilor politice, libertatea mass-mediei si adunarile reprezentative fac ca o democratie sa fie posibila.

Drepturile si libertatile cetatenesti

Primul capitol al acestei lucrări va fi dedicat temei drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor Statelor Unite ale Americii. Libertatea politică deschide drumul către instituţiile politice. În capitolul consacrat culturii politcie americane, se va încerca clarificarea întrebării: ”Cum interrelaţionează drepturile şi libertăţile fundamenatle cu instituţiile politice democratice? ”iar pentru a răspunde la această întrebare, se va pleca de la următoarele ipoteze, ce corelaţionează cele două variabile: drepturile şi libertăţile fundamentale si instituţiile politice.

Prima ipoteză: Cu cât gradul de birocratizare este mai scăzut cu atât drepturile şi libertăţile fundamentale sunt mai respectate.(corelaţie negativă )

A doua ipoteză: Cu cât instituţiile politice îşi adaptează obiectivele la realităţile contemporane, cu atât sunt mai afectate şi restârnse drepturile şi libertăţile fundamentale.(corelaţie negativă)

Prin conceptul de drepturi şi libertăţi fundamentale se înţelege ansamblul drepturilor şi libertăţilor cetaţeanului consacrate prin Constituţie si liberei manifestări a lor.Astfel cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări.Nimeni nu este mai presus de lege.

I.1. Delimitari conceptuale

Pentru a înţelege mai bine termenii despre care se discută, ne vom referi la Constituţie.

Definiţie: Constitutie – “act juridic fundamental care se bucură de supremaţie în raport cu toate celelalte şi care reglemenatează principiile, modul de organizare şi funcţionare a autorităţilor publice şi raporturile dintre ele, raporturile dintre aceste autorităţi şi cetăţeni, consfinţeşte şi garantează drepturile şi libertăţile fundamenatele ale omului şi cetăţeanului.”

Definiţie: Drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţeanului - O definiţie a drepturilor omului este dificil de formulat, ca şi în cazul altor valori fundamentale - binele, adevărul, dreptatea. În sens juridic, un drept este o revendicare pe care suntem îndreptăţiţi să o cerem. Un drept al omului este o revendicare atribuită prin simpla condiţie de a fi fiinţă umană. La baza drepturilor omului stau valorile fundamentale: demnitatea umană, egalitatea, existenţă interpersonală şi interstatală în mod practic.

De exemplu: libertatea, respectul pentru celălalt, nediscriminarea, toleranţa, dreptatea, responsabilitatea.

Definiţie : Birocraţie – Interpretare şi aplicare a legilor, a dispoziţiilor, a regulamentelor etc. numai în litera lor, fără preocuparea de a le înţelege spiritul; birocratism, funcţionarism.

- Conform teoriei weberiene birocraţia ar reprezenta forma de organizare proprie unei societăţi avansate care funcţionează pe baza definirii oficiale a unor responsabilităţi date servitorilor publici prin intermediul legilor şi regulamentelor.

I.2. Dezvoltarea ipotezelor

Prima ipoteză. Birocraţia este un complex sistem operaţional bazat pe trei reguli ,a specializării, ierarhiei şi regulilor formale. Primele departamente de birocraţie erau în număr de 3 ,în prezent numărul lor atingând peste 1800 de departamente , agenţii şi corporaţii guvenamentale, cu angajaţi de peste 5 milioane de cetăţeni, atât civili cât şi militari, cu un buget de peste o jumătate de trilion de dolari. O dată cu creşterea birocraţiei s-a schimbat şi caracterul acesteia. Daca în trecut , birocraţii erau doar bărbaţi albi, din clasa superioară a societăţii,cu afinităţi politice bine definite, în prezent, birocraţia s-a distanţat simţitor de domeniul politic .

Preview document

Regimul Politic American - Pagina 1
Regimul Politic American - Pagina 2
Regimul Politic American - Pagina 3
Regimul Politic American - Pagina 4
Regimul Politic American - Pagina 5
Regimul Politic American - Pagina 6
Regimul Politic American - Pagina 7
Regimul Politic American - Pagina 8
Regimul Politic American - Pagina 9
Regimul Politic American - Pagina 10
Regimul Politic American - Pagina 11
Regimul Politic American - Pagina 12
Regimul Politic American - Pagina 13
Regimul Politic American - Pagina 14
Regimul Politic American - Pagina 15
Regimul Politic American - Pagina 16
Regimul Politic American - Pagina 17
Regimul Politic American - Pagina 18
Regimul Politic American - Pagina 19
Regimul Politic American - Pagina 20
Regimul Politic American - Pagina 21
Regimul Politic American - Pagina 22
Regimul Politic American - Pagina 23
Regimul Politic American - Pagina 24
Regimul Politic American - Pagina 25
Regimul Politic American - Pagina 26
Regimul Politic American - Pagina 27
Regimul Politic American - Pagina 28
Regimul Politic American - Pagina 29
Regimul Politic American - Pagina 30
Regimul Politic American - Pagina 31

Conținut arhivă zip

  • Regimul Politic American.docx

Alții au mai descărcat și

Politici Publice

În sensul comun, termenul politica se considera de obicei ca se aplica la ceva “mai mare” decât deciziile particulare, dar la ceva “mai mic” decât...

Blocada Berlinului

Sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial aduce cu sine era Razboiului Rece,o confruntare deschisa, nonmilitara si limitata intre doua grupuri de...

Bazele științei politice

III. NOTE DE CURS BAZELE STIINTEI POLITICII Politica şi puterea. Aristotel definea omul drept “animal politic” (Politica - Casa şcoalelor,...

Organizații Regionale latino-americane

Organizaţie Data creãrii Ţãri membre (Nr). Ţãri membre AEC Asociaţia Statelor din Caraibe 1994 26 Antigua şi Barbuda, Bahamas, Barbados,...

Triunghiul violenței în Columbia

Triunghiul violentei in Columbia Format din: 1. Miscarile de gherila 2. Cartelurile de droguri 3. Organizatiile paramilitare Miscarile de...

Rusia după Încheierea Războiului Rece

Rusia si strainatatea apropiata Dupa încheierea razboiului rece, fiecare tara europeana a blocului socialist a fost confruntata cu problemele...

Planul de dezvoltare rurală și ocuparea forței de muncă în Comuna Feleacu, județul Cluj

Prezentarea generalǎ a comunei Feleacu Transilvania este consideratǎ de cǎtre mulţi specialişti ca fiind ţara tuturor formelor de relief, de la...

Te-ar putea interesa și

Antiamericanismul

Introducere Actualitatea problemei tratate în aceasta lucrare, antiamericanismul, nu rezida doar în corespondentele culturale care privesc...

Războiul din Irak

APARIŢIA STATULUI: CONTESTAREA NARAŢIUNII TRADIŢIONALE Înălţarea şi declinul creştinătăţii, depăşirea feluritelor şi variatelor exprimări ale...

Constituționalism - Sursă Fundamentală a Statului de Drept

INTRODUCERE Constituţia – sursă fundamentală a sistemului politic Experienţa istorică relevă că, în mod necesar, fiecare stat are o Constituţie....

Modalitate de evidențiere a situației patrimoniului agentului economic și a rezultatelor activității

INTRODUCERE Lucrarea de faţã vorbeşte despre formele pe care le poate lua Executivul în diferite sisteme administrative şi despre raportul cu...

Prăbușirea comunismului și sfârșitul războiului rece

Prabusirea comunismului si sfarsitul Razboiului Rece 1. Introducere Prabusirea comunismului si unul din efectele sale imediate, sfarsitul...

State cu regim prezidențial în lume

CAPITOLUL I. APARITIA SI DEZVOLTAREA REGIMULUI PREZIDENTIAL 1.1. Aparitie si dezvoltare Dezvoltat, în forma sa clasică, în Statele Unite ale...

Alegerile prezidențiale din SUA

DEMOCRATIA AMERICANA SI SISTEMUL LOR DE VALORI Viabilitatea si originalitatea sistemului politic american se datoreaza intr-o masura importanta...

Sisteme Politice - Tipologie

Tipologia sistemelor politice In religion and politics, people’s beliefs and convinctions are in almost every case gotten at second hand and...

Ai nevoie de altceva?