Situația de Securitate din Transnistria

Proiect
7/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 26 în total
Cuvinte : 11217
Mărime: 145.03KB (arhivat)
Puncte necesare: 8

Cuprins

  1. PARTEA I
  2. CAPITOLUL I: TRANSNISTRIA – DATE GENERALE 3
  3. 1.1. Repere geografice 3
  4. 1.2. Statut politic 3
  5. CAPITOLUL II: EVALUAREA RISCURILOR ŞI AMENINŢĂRILOR DE SECURITATE ȊN TRANSNISTRIA 5
  6. 2.1. Evaluarea riscurilor de securitate în Transnistria 5
  7. 2.2. Evaluarea ameninţărilor de securitate în Transnistria 8
  8. CAPITOLUL III: ACŢIUNILE ȊNTREPRINSE DE OSCE ȊN TRANSNISTRIA 9
  9. 3.1. Negocierile privind reglementarea 9
  10. 3.2. Controlul armamentelor și dezarmarea 11
  11. 3.3. Comisia Unificată de Control 12
  12. PARTEA A II-A
  13. ANALIZA DEFICITULUI DE SECURITATE
  14. CAPITOLUL I: PRINCIPALELE PROBLEME ALE GENERĂRII CONFLICTULUI TRANSNISTREAN 13
  15. CAPITOLUL II: ANALIZA DEFICITULUI DE SECURITATE 16
  16. PARTEA A III-A
  17. ELABORAREA UNEI STRATEGII DE ȊMBUNĂTĂŢIRE A
  18. SITUAŢIEI DE SECURITATE DIN TRANSNISTRIA
  19. CAPITOLUL I: CONFLICTUL TRANSNISTREAN DIN PERSPECTIVA UNIUNII EUROPENE 17
  20. CAPITOLUL II: MECANISME DE SOLUŢIONARE ŞI GARANŢII ȊN REGLEMENTAREA TRANSNISTREANĂ 19
  21. CAPITOLUL III: MODELE DE GARANŢIE A REGLEMENTĂRII TRANSNISTRENE 21
  22. CONCLUZII ŞI PROPUNERI 24
  23. BIBLIOGRAFIE 26

Extras din proiect

PARTEA I

EVALUAREA RISCURILOR ŞI AMENINŢĂRILOR

DE SECURITATE

CAPITOLUL I: TRANSNISTRIA – DATE GENERALE

1.1. Repere geografice

Numele de Transnistria desemnează trei teritorii :

- regiunea ucraineană, situată între fluviile Bug și Nistru, care cuprinde partea de sud a regiunii istorice Podolia și regiunea istorică Edisan;

- regiunea autonomă de jure din componența Republicii Moldova, aflată la răsărit de Nistru (cu excepția comunelor din apus de Nistru aparținînd raionului Dubăsari), numită oficial Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului (UATSN);

- așa-numita Republică Moldovenească Nistreană (RMN), regiune separatistă independentă de facto, care controlează acea parte din teritoriul republicii Moldova, aflată la est de Nistru (malul stîng), dar și șase comune, precum și municipiul Tighina, situate la vest de Nistru (așadar teritoriile UATSN de drept și RMN de fapt nu corespund în întregime).

1.2. Statut politic

Transnistria şi-a declarat independenţa la data de 2 septembrie 1990.

După destrămarea URSS, tensiunile dintre Moldova şi Transnistria (care spre deosebire de Republica Moldova nu a vrut să se despartă de Federația Rusă) au escaladat într-un conflict militar care a început în martie 1992 și a fost încheiat cu acordul de încetare a focului din iulie 1992.

Războiul din Transnistria a însemnat ciocniri armate pe o scară limitată, care au izbucnit între separatiștii transnistreni și Republica Moldova încă din noiembrie 1990, la Dubăsari. Voluntari, inclusiv cazaci, au venit din Rusia și Ucraina pentru a ajuta separatiștii transnistreni. La mijlocul lunii aprilie 1992, în conformitate cu acordurile privind divizarea echipamentului militar al fostei Uniuni Sovietice negociat între fostele republici ex-sovietice, Republica Moldova a creat propriul Minister al Apărării. Potrivit decretului, cele mai multe echipamente militare ale Armatei a 14-a sovietice a fost păstrat de către Republica Moldova. Acordul de încetare a focului a fost semnat la 21 iulie 1992 și este valabil şi în prezent.

Ca parte a acestui acord, Comisia Unificată de Control supraveghează aranjamentele de securitate în zona demilitarizată, care cuprinde douăzeci de localități de pe ambele maluri ale râului. Deși acordul de încetare a focului a avut loc, statutul politic rămâne incert. Transnistria este un stat nerecunoscut, dar independent, republică semi-prezidențială cu propriul său guvern, parlament, militari, poliție, sistem poștal și monedă. Autoritățile au adoptat o constituție, un drapel, imn național și stemă.

Transnistria din Republica Moldova este privită la nivel internațional și de guvernul Republicii Moldova ca o regiune autonomă a Moldovei (denumită „Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului”: UATSN), dar în fapt și-a declarat independența (sub numele de „Republica Moldovenească Nistreană”), cu capitala la Tiraspol. Acest lucru a provocat declanșarea conflictului din Transnistria.

Parlamentul de la Chișinău a adoptat pe 22 iulie 2005 „Legea cu privire la prevederile de bază ale statutului juridic al localităților din stânga Nistrului”. Proiectul de lege prevăzut în controversatul „Plan Iușcenko” prevede că Transnistria se va constitui într-o unitate teritorială autonomă (UTA) specială, în componența Republicii Moldova. Organul reprezentativ al Transnistriei va fi Consiliul Suprem, care va adopta legi și acte normative cu caracter local, precum și „Legea fundamentală a Transnistriei”, care nu trebuie să vină în contradicție cu Constituția Republicii Moldova.

Puterea judecătorească este exercitată de judecătorii și organele de ordine, care sunt componente ale sistemului de instanțe judecătorești și organe de drept ale Moldovei.

Limbile oficiale în Transnistria sunt limba moldovenească, în baza grafiei chirilice, limbile ucraineană și rusă. Transnistria are de asemenea dreptul să stabilească și să întrețină, în modul prevăzut de legislația Republicii Moldova, relații externe în domeniile economic, tehnico-științific și umanitar.

Conform legii, după îndeplinirea condițiilor privind demilitarizarea și democratizarea regiunii transnistrene, va fi desfășurat procesul de negocieri pentru elaborarea în comun a unei legi organice cu privire la statutul juridic special al Transnistriei, ce va constitui una din ultimele etape majore în reglementarea juridică a diferendului transnistrian.

Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) a încercat facilitarea unui acord negociat. Sub auspiciile OSCE, la 8 mai 1997, președintele moldovean Petru Lucinschi și președintele transnistrean Igor Smirnov, au semnat ,,Memorandumul privind principiile normalizării relațiilor dintre Republica Moldova și Transnistria", cunoscut sub numele de ,,Memorandumul Primakov", care susține stabilirea unor raporturi juridice și de stat, cu toate că prevederile memorandumului au fost interpretate diferit de către guvernele din Republica Moldova și Transnistria.

În noiembrie 2003, Dmitri Kozak, consilier al presedintelui rus Vladimir Putin, a propus un memorandum cu privire la crearea unui stat moldovenesc federal asimetric, în care Republica Moldova să dețină majoritate, iar Transnistria să fie o parte minoritară a federației.

Cunoscut sub numele de ,,Memorandumul Kozak", acesta nu a coincis cu poziția Transnistriei, care a solicitat statut egal între Transnistria și Republica Moldova, dar a dat drept de veto Transnistriei pe viitoarele schimbări constituționale. Preşedintele Transnistriei a fost inițial de acord cu susținerea planului, dar a refuzat să-l semneze după ce opoziția internă și presiunea internațională din partea OSCE și SUA și după ce Rusia a aprobat cererea transnistrienilor de a menține o prezență militară rusă pentru următorii 20 de ani ca o garanție pentru federația preconizată.

Discuțiile au început în 2006, pentru a face față problemelor, dar fără rezultate timp de mai mulți ani. În februarie 2011, așa-numitele "5 + 2 Talks" au început din nou în Viena .

Bibliografie

1. Ioan Crăciun, Prevenirea conflictelor şi managementul crizelor, Editura UNAP, Bucureşti, 2006.

2. Paul Duţă, Teodor Frunzeti, Ioan Panait, Operaţiuni şi misiuni OSCE. Studiu de caz: Moldova, Editura Techno Media, Sibiu, 2008.

3. David, Aurel V., Naţiunea între „starea de securitate” şi „criza politico-militară”, Editura Licorna, Bucureşti, 2000.

4. Nicu Popescu, Noile oportunităţi de soluţionare a problemei transnistrene prin mecanismele Europei moderne, Institutul de Politici Publice;

5. http://www.osce.org/ro/moldova/66435.

6. http://www.cisr-md.org/pdf/Report%20ROM%20Master%20Draft%20vEG.pdf.

7. http://geopolitics.ro/retrospectiva-osce-si-managementul-conflictului-transnistrean/.

8. http://leader.viitorul.org/public/555/ro/raport_romania%20on%20transnistria[1].pdf.

9. http://ro.wikipedia.org/wiki/Conflictul_din_Transnistria.

Preview document

Situația de Securitate din Transnistria - Pagina 1
Situația de Securitate din Transnistria - Pagina 2
Situația de Securitate din Transnistria - Pagina 3
Situația de Securitate din Transnistria - Pagina 4
Situația de Securitate din Transnistria - Pagina 5
Situația de Securitate din Transnistria - Pagina 6
Situația de Securitate din Transnistria - Pagina 7
Situația de Securitate din Transnistria - Pagina 8
Situația de Securitate din Transnistria - Pagina 9
Situația de Securitate din Transnistria - Pagina 10
Situația de Securitate din Transnistria - Pagina 11
Situația de Securitate din Transnistria - Pagina 12
Situația de Securitate din Transnistria - Pagina 13
Situația de Securitate din Transnistria - Pagina 14
Situația de Securitate din Transnistria - Pagina 15
Situația de Securitate din Transnistria - Pagina 16
Situația de Securitate din Transnistria - Pagina 17
Situația de Securitate din Transnistria - Pagina 18
Situația de Securitate din Transnistria - Pagina 19
Situația de Securitate din Transnistria - Pagina 20
Situația de Securitate din Transnistria - Pagina 21
Situația de Securitate din Transnistria - Pagina 22
Situația de Securitate din Transnistria - Pagina 23
Situația de Securitate din Transnistria - Pagina 24
Situația de Securitate din Transnistria - Pagina 25
Situația de Securitate din Transnistria - Pagina 26

Conținut arhivă zip

  • Situatia de Securitate din Transnistria.doc

Alții au mai descărcat și

Influențe politice ale războiului din Irak

INTRODUCERE Razboiul asimetric impotriva terorismului, declansat dupa evenimentele de la 11 septembrie 2001, s-a transformat intr-un clasic razboi...

ONU și soluționarea litigiilor internaționale

INTRODUCERE O veche maximă a lui Cicero spunea „ Dacă sunt două feluri de luptă, unul cu cuvântul şi altul cu forţa şi dacă unul e propriu omului,...

Negocierea între Transnistria și Rusia

Premisele conflictului Destrămarea U.R.S.S. a plasat metropola fostului imperiu sovietic într-o poziţie defensivă faţă de graniţele sale. Pe rând,...

Interesele geopolitice ale Federației Ruse vis-a-vis de conflictul transnistrean

INTRODUCERE Actualitatea şi importanţa problemei abordate. Relaţiile internaţionale contemporane se caracterizează prin dificultatea...

Scopurile politico militare și economice ale intervențiilor militare recente

1. INTRODUCERE Conform DEX, interventie inseamna : 1. Participare, intrare într-o acțiune. ♦ Invazie armată sau amestec al unui stat în treburile...

Politici Publice

În sensul comun, termenul politica se considera de obicei ca se aplica la ceva “mai mare” decât deciziile particulare, dar la ceva “mai mic” decât...

Organizații Regionale latino-americane

Organizaţie Data creãrii Ţãri membre (Nr). Ţãri membre AEC Asociaţia Statelor din Caraibe 1994 26 Antigua şi Barbuda, Bahamas, Barbados,...

Triunghiul violenței în Columbia

Triunghiul violentei in Columbia Format din: 1. Miscarile de gherila 2. Cartelurile de droguri 3. Organizatiile paramilitare Miscarile de...

Te-ar putea interesa și

Mediul de Securitate în Spațiul de Interes Strategic al României

INTRODUCERE Mediul de securitate, amplu monitorizat, analizat şi cu instituţii dedicate pentru previzionarea evoluţiilor acestuia, pare a fi...

Ucraina în sfera jocurilor de influență

INTRODUCERE Sfera de influenta este definita ca fiind o zona geografica in care o putere din zona sau din afara zonei, de regula o mare putere,...

Unele Considerații Privind Criza la Marea Neagră

I N T R O D U C E R E Sfârşitul secolului douăzeci a fost bogat în evenimente care au provocat modificări profunde în planul mediului de...

Terorismul Internațional în Contextul Globalizării

INTRODUCERE Actualitatea temei investigate. Printre problemele majore cu care se confruntă în permanenţă comunitatea mondială în prim-plan s-a...

Politica externă și de securitate a Uniunii Europene

Odată cu largirea Uniuni europene și evenimentele ce au avut loc la nivel european s-a pus problema securității Uniunii Europene. De aceea este...

Evoluția Mediului de Securitate în Zona Extinsă a Mării Negre

Introducere Căderea regimurilor comuniste din Europa Centrală şi de Est la sfârşitul anilor ’80 şi începutul anilor ‘90 au transformat fundamental...

Relațiile de securitate dintre România și Republica Moldova

REZUMAT Daca privim relatiile de securitate dintre Romania si Republica Moldova dintr-o perspective nerealista,aceasta presupune renuntarea...

Transnistria

Transnistria ("Stânga Nistrului") este un judeţ al republicii Moldova, o fâşie de pământ delimitată de fluviile Nistru (pe o lungime de 800 km),...

Ai nevoie de altceva?