Tările Candidate la Uniunea Europenă

Proiect
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 36 în total
Cuvinte : 13070
Mărime: 341.16KB (arhivat)
Publicat de: Georgeta G.
Puncte necesare: 8
UNIVERSITATEA „TRANSILVANIA” DIN BRAŞOV FACULTATEA DE ŞTIINŢE ECONOMICE ŞI ADMINISTRAREA AFACERILOR

Cuprins

  1. Introducere.3
  2. Capitolul 1. Procesul de aderare .4
  3. 1.1. Etapele procesului de aderare.6
  4. 1.2. Criterii de aderare la Uniunea Europeană.7
  5. 1.3. Negocierile de aderare.8
  6. Capitolul 2. Ţarile oficiale candidate la Uniunea Europeană.12
  7. 2.1. Cazul Republicii Iugoslaviă a Macedoniei.13
  8. 2.2. Cazul Serbiei.16
  9. 2.3. Cazul Irlandei.20
  10. 2.4. Cazul Muntenegtu.21
  11. 2.5. Cazul Turciei.24
  12. Capitolul 3. Apartenența la Uniunea Europeană . .29
  13. 3.1. Avantajele apartenenţei la Uniunea Europeană.29
  14. 3.2. Dezavantajele apartenenţei la Uniunea Europeană.33
  15. Concluzii .35
  16. Bibliografie.36

Extras din proiect

Introducere

Lucrarea de față, cu tema "ŢĂRILE CANDIDATE LA UNIUNEA EUROPEANĂ " are ca obiectiv analiza mecanismul de funcţionare al procesului de aderare şi drepturile şi obligaţiile asumate ca urmare a dobândirii statutului de stat membru.

Am ales această temă datorită actualităţii sale şi a controverselor tot mai des întâlnite cu privire la acest subiect. Dat fiind faptul că Uniunea Europeană este deja extinsă la un număr de 28 de state membre şi un număr tot mai mare de ţări îşi manifesta interesul în a adera la aceasta, consider că analizarea procesului de aderare şi a avantajelor şi dezavantajelor apartenenţei europene reprezintă esenţa discuţiilor din jurul acestei teme.

Având în vedere complexitatea temei şi scopul urmărit, lucrarea de faţă este structurată în şase capitole, fiecare dintre acestea răspunzând unui obiectiv precis.

În primul capitol, "Procesul de aderare " am analizat calitatea de stat membru al Uniunii Europene din perspectiva etapelor procesului de aderare şi a condiţiilor pe care statele trebuie să le îndeplinească pentru a dobândi o identitate europeană, şi desfăşurarea negocierilor dintre Uniunea Europeană şi statele candidate, ca părţi ale procesului de aderare.

Capitolul al doilea, "Ţările oficiale candidate la Uniunea Europeană", sunt analizate prin prezentarea cazurilor: Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Islanda, Muntenegru, Serbia şi Turcia. Referitor la statutul de stat membru, analizăm avantajele şi dezavantajele apartenenţei la UE, cât şi motivele şi modalităţile de încetare a acestei calităţi

Ultimul capitol," Apartenenţa la Uniunea europeană", prezintă o amplă şi detaliată analiză a avantajelor şi dezavantajelor apartenenţei la UE, cât şi motivele şi modalităţile de încetare a acestei calităţi.

Având în vedere tema abordată au fost consultate materiale bibliografice şi lucrări de specialitate de referinţă și actualitate, elaborate de autori români și străini, ca de exemplu lucrări referitoare la: explicarea conceptelor referitoare la criteriile de eligibilitate, etapele procesului de aderare şi desfăşurarea negocierilor dintre Uniunea Europeană şi statele candidate, ca părţi ale procesului de aderare. De asemenea, în spiritul unei abordări riguroase au fost utilizate informaţii şi date preluate din rapoartele periodice ale unor organisme naţionale, ca de exemplu: Comunicarea Comisiei către Parlamentul European și către Consiliu: Strategia de extindere și principalele provocări precum şi siteuri de specialitate.

Capitolul I

Procesul de aderare

Uniunea Europeană a fost creată în anii 1950 pentru a consolida pacea, prosperitatea și valorile europene pe continent, un obiectiv care este de actualitate și astăzi. UE este deschisă tuturor țărilor democratice europene care doresc să i se alăture. Politica de extindere a UE însoțește acest proces.

Uniunea Europeană este o structură care nu poate fi încadrată în tiparele formale, nefiind o simplă organizaţie internaţională, dar nici un stat, neavând nici toate trăsăturile specifice unei confederaţii, dar nici pe cele ale unei federaţii . .

Originile Uniunii Europene sunt strâns legate de cel de-al doilea război mondial, când europenii au decis să promoveze pacea şi siguranţă pe acest continent. Astfel, şase ţări, Germania, Franţa, Italia, Belgia, Olanda, Luxemburg, semnează un tratat prin care plasează producţia de cărbune şi oţel sub o autoritate comună, asigurând pacea şi siguranţă.

Uniunea a crescut de la șase la 28 de membri: Belgia, Franța, Germania, Italia, Luxemburg și Țările de Jos. În 1973, au devenit state member Danemarca, Irlanda și Regatul Unit. Grecia a aderat în 1981, urmată de Spania și Portugalia în 1986. Austria, Finlanda și Suedia li s‑au alăturat în 1995. În anul 2004, Uniunea a cunoscut cea mai mare extindere din istoria sa, odată cu aderarea Ciprului, Estoniei, Letoniei, Lituaniei, Maltei, Poloniei, Republicii Cehe, Slovaciei, Sloveniei și Ungariei. Trei ani mai târziu, în 2007, au aderat la Uniune Bulgaria și România. Croația a devenit stat membru la 1 iulie 2013, numărul membrilor fiind acum de 28 (figura nr 1. ).

UE, se întinde astăzi de la Oceanul Atlantic până la Marea Neagră. Extinderea este în interesul statelor membre, dar și al țărilor în curs de aderare. Ea face din Europa un loc mai sigur și mai prosper, în special prin promovarea democrației și a libertăților fundamentale, a statului de drept și a pieței unice. La baza întregii construcţii europene sta voinţa de a lucra împreuna, pe baza unor interese comune. Acestea au condus la convingerea că în unele domenii se pot obtine rezultate mult mai bune la nivel european decât la nivel naţional. Aşa s-a ajuns la politici comune tuturor statelor membre, elaborate şi adoptate de instituţiile comunitare cu aplicabilitate pe întreg teritoriul Uniunii. Existenţa politicilor comune conferă unicitate Uniunii Europene, pentru că demonstrează acceptarea cedării unei parti a suveranităţii statelor membre catre instituţiile europene . Beneficiile pieței unice sunt considerabile: un nivel de trai mai ridicat generat de creșterea economică, bunuri de consum mai sigure, prețuri mai mici și o gamă mai largă de opțiuni în sectoare precum telecomunicațiile, serviciile bancare și transportul aerian, pentru a aminti doar câteva dintre acestea. Pe măsură ce UE se extinde, de aceste beneficii se bucură un număr tot mai mare de personae UE este, mai presus de toate, o comunitate de valori. În figura de mai jos vor fii ilustate țările menbre ale UE, țările candidate și potențial candidate la Uniunea Europeană.

Bibliografie

1. Comunicarea Comisiei către Parlamentul European și către Consiliu: Strategia de extindere și principalele provocări 2013-2014, Bruxelles,16.10.2013

2. Comunicarea Comisiei către Parlamentul European și către Consiliu: Strategia de extindere și principalele provocări 2011-2012, Bruxelles, 12.10.2011

3. Dacian, Cosmin Dragoş- Uniunea Europeană. Instituţii. Mecanisme, Editura CH. Beck, ediţia a-III-a, Bucureşti, 2007;

4. Dăianu, Daniel, Încotro se îndreaptă ţările postcomuniste, Editura Polirom, Iaşi, 2000;

5. Dragan Gabriela, Dragoi Cristina, Uniunea Europeana: Etape, Institutii, Mecanisme, Editura ASE, Bucuresti, 2013

6. Ghica Luciana, Romania si Uniunea Europeana, Editura Meronia, Bucuresti, 2006

7. Luciana-Alexandra Ghica- Enciclopedia Uniunii Europene, Editura Meronia, Bucureşti 2006,

8. Markus Pieper, Raport privind consecinţele extinderilor viitoare asupra eficienţei politicii de coeziune, prezentat Comisiei Europene, 23 aprilie 2007;

9. Militaru Ioana Nely, Dreptul Uniunii Europene, Editia a II-a, Editura Universul Juridic, Bucuresti, 2011

10. Miron, D. Economia integrării europene, Editura ASE, Bucureşti,2001

11. Prisacaru Gheorghi, Istoria si Evolutia Integrarii Europene, Editura Universitara, Bucuresti, 2009

12. Raport al Comisiei – Fosta Republică iugoslavă a macedoniei: punerea in aplicare a reformelor in cadrul dialogului la nivel inalt privind aderarea și promovarea unor relații de bună vecinătate, COm(2013) 205.

13. Tinca Ovidiu, Drept Comunitar General, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1999.

14. Wim Kok, Extinderea Uniunii Europene- realizări şi provocări, Raport prezentat Comisiei Europene;

www.infoeuropa.ro

www.euroactiv.com

www.euromove.org

Preview document

Tările Candidate la Uniunea Europenă - Pagina 1
Tările Candidate la Uniunea Europenă - Pagina 2
Tările Candidate la Uniunea Europenă - Pagina 3
Tările Candidate la Uniunea Europenă - Pagina 4
Tările Candidate la Uniunea Europenă - Pagina 5
Tările Candidate la Uniunea Europenă - Pagina 6
Tările Candidate la Uniunea Europenă - Pagina 7
Tările Candidate la Uniunea Europenă - Pagina 8
Tările Candidate la Uniunea Europenă - Pagina 9
Tările Candidate la Uniunea Europenă - Pagina 10
Tările Candidate la Uniunea Europenă - Pagina 11
Tările Candidate la Uniunea Europenă - Pagina 12
Tările Candidate la Uniunea Europenă - Pagina 13
Tările Candidate la Uniunea Europenă - Pagina 14
Tările Candidate la Uniunea Europenă - Pagina 15
Tările Candidate la Uniunea Europenă - Pagina 16
Tările Candidate la Uniunea Europenă - Pagina 17
Tările Candidate la Uniunea Europenă - Pagina 18
Tările Candidate la Uniunea Europenă - Pagina 19
Tările Candidate la Uniunea Europenă - Pagina 20
Tările Candidate la Uniunea Europenă - Pagina 21
Tările Candidate la Uniunea Europenă - Pagina 22
Tările Candidate la Uniunea Europenă - Pagina 23
Tările Candidate la Uniunea Europenă - Pagina 24
Tările Candidate la Uniunea Europenă - Pagina 25
Tările Candidate la Uniunea Europenă - Pagina 26
Tările Candidate la Uniunea Europenă - Pagina 27
Tările Candidate la Uniunea Europenă - Pagina 28
Tările Candidate la Uniunea Europenă - Pagina 29
Tările Candidate la Uniunea Europenă - Pagina 30
Tările Candidate la Uniunea Europenă - Pagina 31
Tările Candidate la Uniunea Europenă - Pagina 32
Tările Candidate la Uniunea Europenă - Pagina 33
Tările Candidate la Uniunea Europenă - Pagina 34
Tările Candidate la Uniunea Europenă - Pagina 35
Tările Candidate la Uniunea Europenă - Pagina 36
Tările Candidate la Uniunea Europenă - Pagina 37

Conținut arhivă zip

  • Tarile Candidate la Uniunea Europena.docx

Alții au mai descărcat și

Irlanda - stat membru al Uniunii Europene

Irlanda - stat membru al Uniunii Europene 1.Generalități Etimologic numele de Irlanda (Ireland) derivă din numele zeiței celtice Eriu (în...

Implicațiile Politice ale Aderării Turciei la Uniunea Europeană

Introducere Lucrarea de faţă analizează posibilele impacturi politice şi economice asupra Uniunii Europene pe care le poate avea aderarea Turciei...

Tratatul Internațional

1.1. Definiţia şi sediul legal al materiei Tratatul internaţional constituie principalul izvor al dreptului internaţional, creând norme noi de...

Problema Kosovo din punct de vedere al albanezilor

Kosovo-generalități Denumirea de Kosovo în zilele noastre corespunde unei anumite realități politice, respectiv, o parte componentă a Iugoslaviei...

Politici Publice

În sensul comun, termenul politica se considera de obicei ca se aplica la ceva “mai mare” decât deciziile particulare, dar la ceva “mai mic” decât...

Blocada Berlinului

Sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial aduce cu sine era Razboiului Rece,o confruntare deschisa, nonmilitara si limitata intre doua grupuri de...

Organizații Regionale latino-americane

Organizaţie Data creãrii Ţãri membre (Nr). Ţãri membre AEC Asociaţia Statelor din Caraibe 1994 26 Antigua şi Barbuda, Bahamas, Barbados,...

Triunghiul violenței în Columbia

Triunghiul violentei in Columbia Format din: 1. Miscarile de gherila 2. Cartelurile de droguri 3. Organizatiile paramilitare Miscarile de...

Te-ar putea interesa și

Semnătura electronică

INTRODUCERE Integrarea este o strategie cu o dimensiune constructivă, iar această componentă constructivă este una cât se poate de bine profilată....

Cooperarea statelor în cadrul organizațiilor regionale europene

Cooperarea statelor in cadrul organizatiilor internationale europene Cap. I Consideratii generale privind organizatiile 1.1. Notiuni generale...

Probleme și Costuri ale Extinderii Uniunii Europene Dincolo de Europa Celor 27

CAP. 1 EXTINDEREA UNIUNII EUROPENE DINCOLO DE EUROPA CELOR 27 Procesul de extindere- concept si semnificatii Dupa generatii de divizare si...

Dreptul internațional și instituții europene

Capitolul 1 Evoluţia procesului de integrare europeană 1.4. Accepţiuni 1.4.1. Idei şi curente integraţioniste Este un fapt de necontestat că...

Moneda Uniunii Europene

Uniunea Europeana este rezultatul unui proces de cooperare si integrare care a inceput in anul 1951, intre sase tari europene (Belgia, Germania,...

Agricultura și locul produselor agroalimentare în cadrul fluxurilor comerciale externe

Agricultura este ramura de productie care ne pune la dispozitie produse vegetale si animale, ce satisfac necesitatile noastre imediate sau sunt...

Uniunea Europeană - origine, evoluție și perpective

Capitol 1 – Istoricul Uniunii Eropene (UE) 1) Ideea de Europa unită Apariția comunităților europene nu a avut loc deodată, în urma unei singure...

România în Procesul de Aderare la UE

I. UNIUNEA EUROPEANÃ Ce este ? Uniunea Europeana este rezultatul unui proces de cooperare si integrare care a inceput in anul 1951, intre sase...

Ai nevoie de altceva?