Organizare Eveniment - Palatul Rosnovanu

Proiect
7/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 14 în total
Cuvinte : 1726
Mărime: 880.05KB (arhivat)
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Nicoleta Dospinescu

Extras din proiect

Scurt istoric al Palatului Rosnovanu

Rasfoind prin gradina amintirilor unor pitoresti cotloane iesene gasim, in Ulita Mare, stravechiul Palat Roznovanu, Palatul din Iasi, "al regilor din Belgrad", actual sediu al Primariei si fosta resedinta a vistiernicului Iordache Roznovanu-Rosetti, om politic ambitios si influent, care a dominat viata politica in Moldova in prima jumatate a secolului al XIX-lea. Acesta era locul unde era "Vinu prea bunu" si "mici indestulu de mancatu", aici locuia cea mai bogata familie a acelor vremuri.

Asa cum sustine ghidul palatului, cladirea este un adevarat muzeu: "picturi murale pe tavan, matase colorata pe peretii laterali, pana sus, balustradele aurite, totul era mult mai bogat si mai pretios."

Impozanta cladire, cu o multime de incaperi, gherghir, tainite si stravechi hrube adanci ramasa pustie era noaptea cutreierata de hoti si spargatori ce cautau comori.

Al. Cantacuzino scria ca zidirea era cea mai frumoasa din Moldova "intrecand in proportii si lux Palatul de la Deleni." Asezarea ocupa "o mahala intreaga a orasului pe Ulita Mare, in fata Mitropoliei."

Palatul se ridica dupa planul arhitectului Gustave Freiwald, cel care, peste 4-5 ani a proiectat si catedrala mitropolitana.

Frumosul asezamant, fala Ulitei Mari construit in stil neo-clasic se inaugura la 1823. Odaile au fost zugravite de Ludovic Stavschi iar Paraclisul de pictorul Ioan Balomir. Palatul avea holuri mari, saloane inalte, lespezi de marmura, balustrade elegante si influente din palatele occindentale. Cladirea a fost printre primele care a avut amenajari de confort si instalatii moderne.

De pe pereti priveau chipul in marime naturala a marelui vistiernic Nicolae Roznovanu si al "cucoanei Marghiolita", "opere scump platite artistului vienez Winterhalter." Salonul ei, ocupat acum de Sala Ovala adaposteste mici serate de 30-40 perechi.

Fiecare odaie era zugravita in alta culoare cu "vapsea de apa", "ba verde cu chenarele rosii (culorile Roznovestilor), ba liliachiu. Pictat deosebit, fiecare tavan infatisa cate o scena mitologica: moartea lui Icar, carul lui Apolo ori Venera.

Arhitectul francez P. Gottereau a fost insarcinat cu reamenajarea spatiilor, modificarea fatadelor si ridicarea unui etaj-mansarda. I se schimbase si numele in "Palatul Princiar " sau "Palatul Ferdinand".

Din 29 mai 1895 batranul Palat se reinnoieste sub conducerea arhitectului Mandrea. La finalizare regele Carol felicita constructorul pentru "maiestria cu care a executat lucrarile de arta din sala coloanelor". Sala era de o "splendoare neintrecuta".

Elegantele saloane roznovanesti modernizate, se ocupau de Curtea Apelurilor si Tribunalele sectiilor I si II.

La Roznovanu ramanea Primaria si dupa 1989, in cocheta gradina din fata cu o cismea artistica poruncita de domnitorul Grigore Ghica. Fantana impozanta si modernizata se pastreaza si azi.

Incaperea in care se afla acum cabinetul primarului isi avea biroul regele Ferdinand.

Povestea palatului roznovesc aduce in prim plan o legenda romantica in "orasul amintilor" ce te face sa te gandesti cate inca mai ascunde "dulcele targ", cate povesti are fiecare cladire si martora a cator evenimente a fost fiecare. Cladirea e amintita astazi ca "Palatul aducerilor aminte."

Primaria Municipiului Iasi, ca membră a Asociatiei Muncipalitatilor din Romania are ca viziune satisfacţia permanentă a clienţilor (persoane fizice si juridice), a angajaţilor, apreciaţi ca şi colaboratori şi a societăţii civile, urmărind să devină un lider regional si national.

Evenimente organizate in trecut:

• Sarbatorile Iasilor

• Iasi pe strada

• Librex

• Cucuteni

• Targul mestesugarilor

• Sarbatorile de iarna

• 24 ianuarie 1859-Unirea la Iasi

• Iasi 600

• 1 iunie

• Ziua familiei

Preview document

Organizare Eveniment - Palatul Rosnovanu - Pagina 1
Organizare Eveniment - Palatul Rosnovanu - Pagina 2
Organizare Eveniment - Palatul Rosnovanu - Pagina 3
Organizare Eveniment - Palatul Rosnovanu - Pagina 4
Organizare Eveniment - Palatul Rosnovanu - Pagina 5
Organizare Eveniment - Palatul Rosnovanu - Pagina 6
Organizare Eveniment - Palatul Rosnovanu - Pagina 7
Organizare Eveniment - Palatul Rosnovanu - Pagina 8
Organizare Eveniment - Palatul Rosnovanu - Pagina 9
Organizare Eveniment - Palatul Rosnovanu - Pagina 10
Organizare Eveniment - Palatul Rosnovanu - Pagina 11
Organizare Eveniment - Palatul Rosnovanu - Pagina 12
Organizare Eveniment - Palatul Rosnovanu - Pagina 13
Organizare Eveniment - Palatul Rosnovanu - Pagina 14

Conținut arhivă zip

  • Organizare Eveniment - Palatul Rosnovanu.docx

Alții au mai descărcat și

Tehnici de Redactare a Textelor Jurnalistice

The Elements of Style, avându-i ca autori pe William Strunk Jr. si E.B White este manualul care, de la prima ediţie şi până astăzi, a format...

Lobby-ul realizat de către europerlamentarii români la Parlamentul European

Master Relatii Publice An 1 Prin lobbying se întelege activitatea unui grup care incearca sa determine puterea legislativa sau executiva sa adopte...

Comunicare noțiuni generale și interpersonală

Definirea comunicării COMUNICAREA: reprezintă un proces de transmitere de informații (fapte, idei, impresii) necesita cel puțin doi poli...

Cursuri MIA 1-9

Curs 1 Când avem de-a face cu afacerile internaționale? - cumpărăm un produs realizat de către o companie din străinătate, importat pe piața...

Anti Fumat

1 . Introducere Tutunul este original din Mexic, unde în secolul al VI – lea era folosit pentru anumite ritualuri religioase. Indienii numeau...

Dimensiunea socială a publicității

In societatea de astazi se poate remarca prezenta tot mai pregnanta a publicitatii. Strans legata de comunicarea de masa, aceasta isi trage...

Ai nevoie de altceva?