Prieten bun, poarta raiului - pregătit pentru muzeul țăranului român

Proiect
9/10 (2 voturi)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 14 în total
Cuvinte : 3378
Mărime: 1.00MB (arhivat)
Publicat de: Andrei Ciocan
Puncte necesare: 6
PLAN DE CAMPANIE DE RELAŢII PUBLICE

Extras din proiect

I. Situaţie/ context

a. Context

Muzeul Ţăranului Român este o instituţie culturală în România devenită brand. Este una dintre puţinele care au îmbinat latura culturală cu cea de management. Clădirea în care muzeul se află va intra în renovare pe o perioadă de 4-5 ani. Situat pe bulevardul Kiseleff, Muzeul Ţăranului Român şi-a construit imaginea şi identitatea de brand în strânsă legătură cu clădirea în care se află; tradiţia clădirii şi a zonei sunt de necontestat şi par imposibil de separat.

În ultimii ani, muzeul s-a transformat, s-a deschis către marele public prin apariţia Clubului Ţăranului Român, un spaţiu extrem de activ şi unde au loc în fiecare zi a săptămânii evenimente culturale. De asemenea, librăria Cărtureşti şi-a deschis un punct de desfacere în incinta Muzeului.

Ceea ce a constituit pentru mult timp forţa brandului Muzeului (clădirea şi locaţia) va fi “perimată” de relocarea tuturor evenimentelor care definesc Muzeul în afara spaţiului acestuia. Odată cu intrarea în perioada de renovare, clădirea va fi inaccesibilă şi toate evenimentele – Târgul Ţăranului Român, Atelierele de Creativitate, Conferinţele de la Şosea – vor trebui “relocate”.

În condiţiile în care spaţii culturale sunt destul de puţine (Librăria Cărtureşti, Institutul Cultural Român), întrebarea pusă de tot publicul pe care muzeul şi l-a câştigat cu greu şi în timp va fi: Şi noi unde mai mergem la MŢR?

b. Istoric comunicaţional

Muzeul Ţăranului Român dispune de o serie de activităţi culturale diverse, care au fost promovate în toate mediile de informare, cu precădere la radio şi outdoor prin afişe (inclusiv la metrou) înainte de evenimente şi reportaje TV pentru ştiri, post-eveniment sau după prima zi a evenimentului (mai ales în cazul târgurilor).

Principalele activităţi ale MŢR sunt:

1) Târguri – cele mai mediatizate

2) Expoziţii (de obiecte, fotografii, picturi etc.)

3) Conferinţele de la Şosea

4) Atelierele de creativitate

5) Noul Cinematograf al Regizorului Român – cel mai recent proiect

6) Publicaţii (cărţi, revista Martor, albumul Muzeului Ţăranului Român ş.a)

MŢR dispune de un website actualizat www.muzeultaranuluiroman.ro care in sectia Întâmplări oferă informaţii nu numai despre proiectele trecute şi actuale, dar şi despre cele

viitoare. De asemenea, dispune de 3 bloguri unul de interes general: B.01, blog ţărănesc, Buc., Muntenia, încep. sec. XXI şi două pentru proiecte specifice: Conferințele de la Șosea

În cadrul mediului se găsesc numeroase informaţii despre MŢR: căutarea Google a afişat 230 000 intrări folosind ca termenii-cheie numele muzeului, 12 900 după cuvintele “comunicat, Muzeul Ţăranului Român” şi 18 340 intrări pe bloguri.

MŢR are o optimizare foarte bună pe motoarele de căutare: website-ul muzeului este prima intrare, afişându-se şi ca subcategorii evenimentele principale, când se caută “Muzeul Ţăranului Român”, “MTR”, dar şi “taran roman”.

MŢR dispune şi de o pagină pe Wikipedia.

Fiecare eveniment a fost promovat individual, dispunând de un afiş în stil propriu, foarte original. Nota comună este dată de sigla muzeului, ce se aseamănă cu o ştampilă. Exemplele de afişe sunt foarte diverse, unele mai tradiţionale, altele mai umoristice (vezi anexa1)

c. Identificarea problemelor

Muzeul Ţăranului Român se confruntă cu următoarele probleme:

- Lipsa spaţiului consacrat (clădirea muzeului din piaţa Victoriei)

- Deficienţă de fonduri (pentru reechiparea Studioului Horia Bernea - Noul cinematograf al regizorului român, tipărituri şi materiale publicitare, târguri şi expoziţii)

Aceste două probleme implică emergenţa unor posibile riscuri, care vor fi enunţate printr-o analiză SWOT.

d. Analiza SWOT

Cercetarea secundară (online) a demonstrat că MŢR se bucură de sprijinul şi aprecierea publicului. Acest lucru a fost demonstat la sfărşitul anului 2008, când au circulat zvonuri despre posibilitatea desfiinţării muzeului sau a alterării expoziţiilor şi schimbarea caracterului unic al MŢR-ului. În acest moment, dl Vintilă Mihăilescu, directorul general al muzeului a realizat o petiţie online, care a fost semnată de 5 250 de persoane.

Acest lucru, plus relocarea activităţilor muzeale cresc într-un mod semnificativ riscului abandonului public al muzeului, intrarea sa într-un con de umbră şi ca extremă consecinţă, încetarea evenimentelor până la redeschiderea vechiului sediu.

“Personalitatea” muzeului constă în pertinenţa actualizării perspectivelor antropologice, a îmbinării tradiţionalului cu stilul postmodern, citadin, caracterul ludic şi implicarea oamenilor printr-o abordare directă şi personală

Preview document

Prieten bun, poarta raiului - pregătit pentru muzeul țăranului român - Pagina 1
Prieten bun, poarta raiului - pregătit pentru muzeul țăranului român - Pagina 2
Prieten bun, poarta raiului - pregătit pentru muzeul țăranului român - Pagina 3
Prieten bun, poarta raiului - pregătit pentru muzeul țăranului român - Pagina 4
Prieten bun, poarta raiului - pregătit pentru muzeul țăranului român - Pagina 5
Prieten bun, poarta raiului - pregătit pentru muzeul țăranului român - Pagina 6
Prieten bun, poarta raiului - pregătit pentru muzeul țăranului român - Pagina 7
Prieten bun, poarta raiului - pregătit pentru muzeul țăranului român - Pagina 8
Prieten bun, poarta raiului - pregătit pentru muzeul țăranului român - Pagina 9
Prieten bun, poarta raiului - pregătit pentru muzeul țăranului român - Pagina 10
Prieten bun, poarta raiului - pregătit pentru muzeul țăranului român - Pagina 11
Prieten bun, poarta raiului - pregătit pentru muzeul țăranului român - Pagina 12
Prieten bun, poarta raiului - pregătit pentru muzeul țăranului român - Pagina 13
Prieten bun, poarta raiului - pregătit pentru muzeul țăranului român - Pagina 14

Conținut arhivă zip

  • Prieten Bun, Poarta Raiului - Pregatit pentru Muzeul Taranului Roman.doc

Ai nevoie de altceva?