Tipuri de comunicare

Proiect
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 17 în total
Cuvinte : 5988
Mărime: 564.04KB (arhivat)
Publicat de: Derevici A.
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Dogaru Veronica

Cuprins

  1. 1. Ce este comunicare? ...2
  2. 2. Clasificarea tipurilor de comunicare ..3
  3. 2.1.1 I Clasă 3
  4. 2.1.2 II Clasă .. ..6
  5. 2.1.3 III Clasă .. .7
  6. 2.1.4 IV Clasă .. 9
  7. 2.1.5 V Clasă . 10
  8. 3. Concluzie .15
  9. 4. Bibliografie ..16

Extras din proiect

1. Ce este comunicarea?

Comunicarea reprezintă schimbul de mesaje între cel puțin două persoane, dintre care una emite o informație, iar cealaltă o recepționează, cu condiția ca partenerii sa cunoască codul( să cunoască aceeași limbă). Instrumentul comunicării este limba. Limbajul corpului( mesaje transmise prin tonalitatea vocii, expresia feței, poziția corpului, gesturi etc.) reprezintă, de asemenea, o parte importantă a comunicării. O bună comunicare presupune combinarea armonioasa a limbajului în toate formele sale.

Prin comunicare ne exprimăm gândurile, sentimentele, dorințele, intențiile, experiențele trăite, primim și oferim informații. Din dinamica acestor schimburi, prin invățare, omul se construiește pe sine ca personalitate.

Capacitatea de a comunica reprezintă o premisă a procesului de contruire a relațiilor interpersonale și de integrare socială. Mulți oameni consideră procesul comunicării ca fiind un proces simplu, deoarece la majoritatea persoanelor el decurge ușor. Dacă ne gândim totuși ce anume reprezintă comunicarea, vom fi surprinși de cât de complex este acest proces în realitate.

Vorbirea folosește buzele, limba, laringele și plămânii. Scrisul și cititul presupun coordonare vizuo-manuală. Limbajul semnelor/gesturilor utilizează mâna, palma, precum și întreg corpul. Limbajul desenelor implică controlul visual și manual. Dar aceste instrumente, în parte nu sunt suficiente pentru comunicare. Cele mai importante instrumente de care avem nevoie sunt înțelegerea și capacitatea de a învăța.

“Comunicarea și limbajul reprezintă lăstarul osaturii(schelet) psihice prin care se dezvoltă și se exprimă comportamentul și personalitatea umană, marcând valențele acestora și nivelul expectațiilor individului în sistemul de integrare în comunitate, prin care se urmărește maximalizarea potențialului socio-cultural. Acest proces începe de la naștere și evoluează în funcție de zestrea nativă, dar mai ales în raport de condițiile de mediu, mai mult sau mai puțin favorabile, astfel încât comunicarea și limbajul introduc note diferențiatoare între diferitele persoane și contribuie la definire ,în ansamblu, al profilului psihologic al omului. Încă din copilăria timpurie, achizițiile din acest domeniu se produc în etape sau în trepte, iar calitatea și cantitatea acestora connstituie pietre de temelie pentru construcția devenirii umane. “ - Emil Verza, Tratat de logopedie, vol II

Limbajul este definit ca activitate psihică între care oamenii prin intermediul limbii, așa cum reiese și din definiția dată de Rubinstein: “ Limbajul este limba în acțiune”. Limbajul reprezintă axul sistemului psihic uman, făcând posibil fenomenul de conștiință. Activitatea limbajului nu se oprește odată cu întreruperea comunicării cu alții, ci se păstreayă și pe parcursul stării de veghe și chiar în timpul somnului.

Limbajul face posibilă definirea omului, cu toate atributele sale și contribuie la crearea unui anumit statut în cadrul societății, prezentându-i particularitățile individuale. Prin limbaj oamenii au posibilitatea de a coopera in muncă, de a-și comunica experiențele de viață, de a-și fixa experiențela social-istorică, de a-și organiza ideile și activitatea, de a se forma ca personalități și de a-și dezvolta conștiința individual și social, limbajul fiind forma cea mai înaltă de exprimare și manifestare individuală a omului. Limbajul conservă experiența generațiilor anterioare, devenind un bun al omenirii și în același timp, modalitate de cunoaștere și relevare a existenței înconjurătoare.

2. Clasificarea tipurilor de comunicare

2.1. I Clasă

- Comunicare orală

O altă formă de comunicare verbală este cuvântul vorbit, fie față-în-față, fie prin telefon, voice chat, video-conferințe sau orice alt mediu. Comunicare orală își găsește utilitatea în discuții și conversații de cauzalitate și informale. Eficacitatea conversații orale depinde de claritatea vorbirii, modularea vocii, volum, viteza, și chiar de comunicații non-verbale.

Principalele elemente componente ale comunicării orale:

1. Definirea scopului comunicării

2. Anticiparea factorilor care ar putea perturba receptarea mesajului de către ascultători, sau care ar putea reprezenta o barieră în receptarea mesajului de către aceștia.

3. Adaptarea stilului vorbitorului, din punctul de vedere al vocabularului folosit, al complexității vocabularului.

4. Cunoașterea exactă a rolului participanților la comunicare si stabilirea unei relații a acestora cu vorbitorul.

CALITĂȚI GENERALE ALE STILULUI ORAL

1. CLARITATEA - care se referă la expunerea subiectului sub o forma coerentă, limpede, usor de înțeles de către receptori. Prin păstrarea claritătii, mesajul poate fi recepționat intr-o formă optimă, exact asa cum dorește emițătorul.

2. CORECTITUDINEA - pentru ca mesajul comunicării să fie receptat cât mai bine, este important ca exprimarea emițătorului să fie corectă din punct de vedere gramatical, cu păstrarea sintaxei si a topicii cerute de subiect.

3. PRECIZIA - se referă la alegerea cuvintelor potrivite pentru fiecare act de comunicare în parte.

Din formele de comunicare prezentate mai sus, se poate deduce și faptul că stilul folosit pentru fiecare tip de comunicare diferă, în funcție de situație.

Astfel, se pot distinge urmatoarele stiluri:

- NEUTRU (fără implicarea emoțională a vorbitorului);

- FAMILIAL (cu implicare emotională);

- ȘTIINȚIFIC (la prezentarea în cadru public, de ex. la TV, a unei teme de interes general, pentru suțtinerea căreia se folosesc mijloace ajutătoare - grafice, poze, imagini, video etc.). În acest caz se face apel la capacitatea deductivă și analitică a receptorilor.

- SOLEMN - atunci când comunicarea orală are loc în cadrul unui ceremonial

- PUBLICISTIC - de radio sau TV - vorbitorul are drept scop crearea unei anumite stări de spirit a ascultătorilor, folosind în aest scop anumite efecte specifice pentru media. În acest caz, informația are un rol mai important decât forma ei de prezentare.

- ORGANIZAȚIONAL - în cadrul unei organizații (companie, întreprindere etc.) mesajul managerului este astfel conceput încât să influențeze auditoriul (subalternii), care se află în relatie de subordonare; participanții știu de la bun început că li se solicită acceptarea ideilor managerului respectiv și susținerea acestora în relațiile cu alte persoane.

Bibliografie

http://www.psiholog-logoped.ro/doc_4_Ce-este-comunicarea-_pg_0.htm

http://www.scritub.com/sociologie/psihologie/comunicare/Comunicarea-indirecta1439161216.php

http://www.scritub.com/sociologie/psihologie/comunicare/Comunicarea-directa18120102113.php

http://www.creeaza.com/didactica/comunicare-si-relatii-publice/COMUNICAREA-INTRAPERSONALA559.php

Moskovici, Serge: "Psihologia sociala a relatiilor cu celalalt", cap."Influenta si schimbare", Iasi, Editura Polirom, 2002, p.296.

Academia Romana, Istitutul de Lingvistica "Iorgu Iordan", Dictionar explicativ al limbii romane, editia a-II-a, Bucuresti: Editura Univers Enciclopedic, 1996;

Ana Tucicov-Bogdan - „Psihologie generală și psihologie socială”, București, Editura didactică și pedagogică, 1973, vol. I-II

https://portalmanagement.ro/comunicarea-nonverbala/

Joos, Martin: The Five Clocks, in International Journal of American Linguistics, lucrare la care se face referire in Mihai Dinu: Comunicarea , Ed. Algos, Bucuresti, 1994 pp. 322-325

M. Messager - La Communication publique en practique, Editions d` Organisation, Paris, 1995, p. 5

A. Martereau - Communication publique teritoriale, Les éditions de C.N.F.P.T., Paris, 1996, p. 33

Christian Baylon si Xavier Mignot, Comunicarea, Editura Universitatii "Alexandru Ioan Cuza", Iasi, 2000, p. 183.

Cf. Michael Kunczik si Astrid Zipfel, Introducere in stiinta publicisticii si a comunicarii, Presa Universitara Clujeana, Cluj, 1998, p. 51.

„Cultura comunicării” Alexei Palii

Preview document

Tipuri de comunicare - Pagina 1
Tipuri de comunicare - Pagina 2
Tipuri de comunicare - Pagina 3
Tipuri de comunicare - Pagina 4
Tipuri de comunicare - Pagina 5
Tipuri de comunicare - Pagina 6
Tipuri de comunicare - Pagina 7
Tipuri de comunicare - Pagina 8
Tipuri de comunicare - Pagina 9
Tipuri de comunicare - Pagina 10
Tipuri de comunicare - Pagina 11
Tipuri de comunicare - Pagina 12
Tipuri de comunicare - Pagina 13
Tipuri de comunicare - Pagina 14
Tipuri de comunicare - Pagina 15
Tipuri de comunicare - Pagina 16
Tipuri de comunicare - Pagina 17

Conținut arhivă zip

  • Tipuri de comunicare.docx

Alții au mai descărcat și

Tehnici de Redactare a Textelor Jurnalistice

The Elements of Style, avându-i ca autori pe William Strunk Jr. si E.B White este manualul care, de la prima ediţie şi până astăzi, a format...

Lobby-ul realizat de către europerlamentarii români la Parlamentul European

Master Relatii Publice An 1 Prin lobbying se întelege activitatea unui grup care incearca sa determine puterea legislativa sau executiva sa adopte...

Comunicare noțiuni generale și interpersonală

Definirea comunicării COMUNICAREA: reprezintă un proces de transmitere de informații (fapte, idei, impresii) necesita cel puțin doi poli...

Anti Fumat

1 . Introducere Tutunul este original din Mexic, unde în secolul al VI – lea era folosit pentru anumite ritualuri religioase. Indienii numeau...

Dimensiunea socială a publicității

In societatea de astazi se poate remarca prezenta tot mai pregnanta a publicitatii. Strans legata de comunicarea de masa, aceasta isi trage...

Te-ar putea interesa și

Comunicarea managerială în administrația publică

ARGUMENT Logica lucrurilor afirmă că pentru a putea stăpâni o stare de fapt ai nevoie - pe lângă aptitudinile cu care natura te-a înzestrat - de...

Rolul Familiei în Prevenirea Fenomenului de Delincvență Juvenilă

INTRODUCERE Societatea îşi permite a judeca şi evalua modalitatea de comportament a membrilor sǎi , potrivit gradului de conformare a...

Strategii de comunicare în afaceriile internaționale

967122CAPITOLUL I PROCESUL COMUNICĂRII 1.1 Procesul de comunicare managerială Comunicarea managerială a apărut ca disciplină a managementului...

Comunicarea în spațiul public

Argument Comunicarea face parte din viaţa de zi cu zi şi este modalitatea prin care transmitem idei, sentimente, emoţii şi păreri, pentru a...

Tipuri de comunicare

I. CONSIDERAŢII GENERALE Comunicarea poate fi formal definită ca orice proces prin care premisele decizionale sunt transmise de la un membru al...

Eficientizarea Comunicării Didactice

1.1. Comunicarea umană Comunicarea reprezinta procesul de transmitere a unui mesaj de catre un emitator intr-o maniera codificata printr-un anumit...

Eficientizarea comunicării didactice

1. TIPURI DE COMUNICARE UMANĂ: CARACTERISTICI, RELAŢII 1.1. Comunicarea, dincolo de formele şi manifestările ei sociale şi umane, este: -o...

Comunicarea interpersonală

M otto „O clasă este înainte de toate un mediu de comunicare” (Jean – Claude Filloux ) 1. Ce este comunicarea? (definitie) Din punct de vedere...

Ai nevoie de altceva?