Un Model de Comunicare Interna?

Imagine preview
(7/10 din 4 voturi)

Acest proiect trateaza Un Model de Comunicare Interna?.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 21 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Elena Vatamanesc

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 7 puncte.

Domeniu: Stiintele Comunicarii

Cuprins

Introducere 2
Tipuri de comunicare 2
Comunicarea interna formala 2
Comunicarea interna informala 3
Sarcinile comunicarii interne 3
Informarea 4
Motivarea 4
Creare de identitate si integrare 4
Conducerea 5
Reprezentant 5
Forme ale comunicarii interne 5
Informarea partiala nu mai e la moda 6
E-mail-ul 7
Intranet 9
Comunicarea face-to-face - Sedinta cu toti angajatii 10
Revista/ziarul pentru angajati 11
Semnale optice 12
Institutii sociale 12
Dreptul de decizie 12
Studiu de caz 13
Instrumente folosite 13
Concluzii 18
Bibliografie 20

Extras din document

Introducere

Una dintre cele mai importante activitati din zilele noastre este comunicarea. Ea este însa cu atât mai importanta pentru oranizatii. Termenul de comunicare organizationala defineste totalitatea instrumentelor si masurilor de comunicare intr-o oragnizatie, care sunt folosite pentru a crea o imagine despre organizatia respectiva si performantele ei la publicul tinta. Comunicarea organizationala este pe lânga Corporate Design, Corporate Behavior si Corporate Culture a patra parte componenta a ceea ce se numeste Corporate Identity.

Exista doua ramuri ale acestei comunicari având în vedere publicului caruia i se adreseaza: comunicarea din interiorul organizatiei (comunicare interna) si comunicarea acesteia cu mediul ei înconjurator (comunicare externa).

Ca si comunicarea interna se defineste comunicarea verbala si non-verbala dintre cei care apartin unei grupe sau organizatii, cu rolul optiizarii demersurilor organizatorice, raspândirea informatilor si un schimb continuu. Prin aceasta comunicarea interna reprezinta una din cele doua parti ale comunicarii organizationale.

Tipuri de comunicare

Având în vedere modul în care se desfasoara, se pot deosebi doua feluri diferite de comunicare interna: comunicare interna formala si comunicare interna informala.

Comunicarea interna formala

În principiu, procesul de comunicare dintr-o organizatie nu se deosebeste de comunicarea din mediul privat, aceasta însemnând ca elementele de baza, generale ale comunicarii îsi pastreaza efectul. Dar se contureaza deosebiri prin existenta unor reguli/conditii în organizatie. Comunicarea planificata din firma nu poate decurge liber, ci este determinata de reguli organizatorice care dau forma si continutul, cât si modul de desfasurare al comunicarii. De aceea, aceasta parte organizata a comunicarii interne este numita formala.

Caracteristica comunicarii formale este ca se aplica pe termen lung si indiferent de persoana pentru a garanta decursul unei comunicari organizationale fara piedici. Toate organizatiile vor încerca sa optimizeze organizarea proceselor folosind comunicarea interna. Modalitatile clasice de desfasurare a comunicarii formale sunt discutii cu personalul, sedinte, avizier, newsletter, stiri transmise prin intranet sau revista pentru angajati, pe când Bussines TV o modalitate moderna reprezinta.

Comunicarea interna informala

Pe lânga partea caracterizata prin trasaturile comunicarii formale, comunicarea interna se alcatuieste si dintr-o parte informala ce cuprinde tot ce nu e constâns de reguli organizatorice.

În trecut, aceasta era privita ca fiind de neîncredere, slab controlabila si deci perceputa ca un factor de deranj al comunicarii formale. Astfel s-a încercat sa se evite cât mai mult posibil aparitia comunicarii informale.

Doar dupa ce s-au facut cunoscute rezultatele experimentelor Hawthorne, si efectul cu acelasi nume, a devenit clar ca forta de munca a oamenilor este marcata, în mare masura, de factorul social si deci, si comunicarea informala contribuie la ridicarea eficientei organizatiilor.

Sarcinile comunicarii interne

În principiu se pot identifica cinci sarcini ale comunicarii interne: informarea, motivatia, da identitate/integrare, functia de conducere si functia de ambasador (dupa Körner Veith, în Markenmanagement als Instrument zur Gestaltung der Kundenbeziehung) . Aceste sarcini se conditioneaza unele pe altele si se întrepatrund.

Fisiere in arhiva (1):

  • Un Model de Comunicare Interna_.doc

Alte informatii

SNSPA, Facultatea de Comunicare si Relatii Publice