Sistemele de Management al Transportului

Imagine preview
(6/10 din 3 voturi)

Acest proiect trateaza Sistemele de Management al Transportului.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 17 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Transporturi

Cuprins

Cap.1. SISTEMUL INFORMATIONAL LOGISTIC 4
1.1. Sistemul de management al transportului - definitie 4
1.2. Eficienta unui sistem de transport necostisitor 4
1.2.1. Cresterea competitiei pe piata 5
1.2.2. Economiile de scara 5
1.2.3 Preturile scazute 5
Cap.2. SOLUTIILE TMS 6
2.1. Alegerea transportatorului 6
2.2. Privilegiile de tranzit 6
2.3. Documentatia 7
2.4. Despagubirile 7
2.5. Embargourile 7
2.6. Greutatea 7
2.7. Asigurarea de bunuri in tranzit 8
2.8. Transportul de materiale periculoase 8
Cap.3. SOLUTIILE TMS APLICATE MODURILOR DE TRANSPORT 8
3.1. Transportul feroviar 9
3.1.1. Marfuri transportate 9
3.1.2. Constrangeri in exploatare 9
3.1.3. Pierderi si daune 9
3.1.4. Structura costului feroviar 9
3.1.5. Termenul de executare 9
3.1.6. Predarea la transport si incarcarea marfurilor 10
3.1.7. Plata taxelor de transport 10
3.2. Transportul rutier 10
3.2.1. Marfuri transportate 10
3.2.2. Constrangeri in exploatare 11
3.2.3. Pierderi si daune 11
3.2.4. Structura costului rutier 11
3.2.5. Operatiunea de incarcare-descarcare 11
3.3. Transportul naval 12
3.3.1. Marfuri transportate 12
3.3.2. Constrangeri in exploatare 12
3.3.3. Structura costului naval 12
3.3.4. Incarcarea marfurilor 12
3.4. Transportul aerian 13
3.4.1. Marfuri transportate 13
3.4.2. Constrangeri in exploatare 13
3.4.3. Structura costului aerian 13
3.4.4. Operatiunea de incarcare-descarcare 13
3.5. Transportul prin conducte 14
3.5.1. Marfuri transportate 14
3.5.2. Constrangeri in exploatare 14
3.5.3. Pierderi si daune 14
3.5.4. Structura costului conductelor 14
STUDII DE CAZ 15
BIBLIOGRAFIE 17

Extras din document

Cap.1. SISTEMUL INFORMATIONAL LOGISTIC

Sistemul informational logistic (SIL) al unei organizatii consta in resursele umane, echipamentele, solutiile informatice, metodele si procedurile utilizate pentru asigurarea datelor si informatiilor necesare pentru adoptarea deciziilor strategice si operationale referitoare la activitatile logistice ale organizatiei. Activitatile pe care le presupune indeplinirea rolului SIL constau in specificarea, culegerea, prelucrarea, analiza, intrerpretarea, raportarea si distribuirea informatiilor.

Sistemul informational are menirea de a identifica nevoile specific de informatii ale managerilor responsabili de sistemul logistic sau de lantul de aprovizionare-livrare, de a culege din surse primare si secundare datele si informatiile respective si de a le distribui in formatul adecvat, la momentul dorit, factorilor de decizie din acea arie functional, precum si managerilor din alte arii ale caror decizii sunt influentate de sau influenteaza performantele sistemului logistic al organizatiei.

In functie de tipurile de activitati logistice vizate, componentele majore ale sistemului informational logistic al unei organizatii sunt urmatoarele: sistemul de management al comenzilor, sistemul de management al depozitului si sistemul de management al transportului. Aceste sisteme au rolul de a sustine procesul de planificare, realizare si control in cazul activitatilor referitiare la stocuri, depozite si respectiv transport.1

1.1. Sistemul de management al transportului - definitie

Sistemul de management al transportului (TMS) gestioneaza informatiile referitoare la transportul materiilor prime/materialelor/produselor de la furnizori si la transportul subansamblelor/materialelor/produselor la clienti. TMS-urile sunt solutii care faciliteaza procurarea serviciilor de transport, planificarea pe termen scurt, optimizarea activitatilor de transport si indeplinirea planurilor de transport. In afara de gestiunea fluxurilor fizice, solutiile TMS asigura managementul informatiilor referitoare la transport, managementul documentelor si al decontarilor. De asemenea, includ functii in domeniul managementului performantelor si al colaborarii.2

1.2. Eficienta unui sistem de transport necostisitor3

In general, transporturile reprezinta cel mai important element al costurilor de logistica in majortitatea firmelor. Astfel, logisticianul trebuie sa inteleaga pe deplin insemnatatea transportului. Pentru a observa rolul transporturilor in crearea unui nivel inalt al activitatii economice, putem pune in contrast economiile unei natiuni dezvoltate cu ale uneia in curs de dezvoltare. Ca o caracteristica a tarilor in curs de dezvoltare, consumul se desfasoara in imediata vecinatate a productiei, majoritatea fortei de munca este angajata in agricultura si o mica parte a populatiei traieste in zonele urbane. Cu ajutorul unui sistem de transport necostisitor si direct aplicabil, intreaga structura economica se transforma treptat in cea a unei natiuni dezvoltate. Mai exact, un sistem de transport eficient si ieftin contribuie la o mai mare competitie pe piata, economii de scara insemnate si preturi mai scazute ale bunurilor.

1.2.1. Cresterea competitiei pe piata

Folosind un sistem de transport slab dezvoltat, extinderea pietei este limitata la zonele din imediata vecinatate a punctului de productie. Prin imbunatatirea acestuia, preturile desfacerii produselor pe o piata aflata la distanta pot deveni competitive cu cele ale produselor vandute de producatorii locali pe piata respectiva.

De exemplu, fructe si legume proaspete precum si alte produse perisabile sunt disponibile numai in anumite momente ale anului pe mai multe piete datorita conditiilor nefavorabile de productie a acestora. Totusi, exista posibilitatea ca astfel de produse sa existe pe piata pe tot parcursul anului. Transportul rapid si la un pret rezonabil plaseaza aceste produse acolo unde acestea nu sunt accesibile consumatorilor. Banane din America de Sud se gasesc in New York in ianuarie, homari vii din New England sunt serviti in restaurantele din Kansas pe tot parcursul anului, iar orhideele din Hawaii pot fi cumparate in estul SUA in aprilie. Toate acestea sunt posibile datorita unui sistem de transport eficient.

1.2.2. Economiile de scara

Economiile de scara sunt caracteristice pietelor mari. Sisteme de transport eficiente permit separarea pietelor de punctele de productie. Acest lucru ofera un anumit grad de libertate in alegerea unui loc avantajat din punct de vedere geografic.

De exemplu, componente auto produse in Taiwan, Japonia, Coreea de Sud si Mexic sunt folosite in operatiunile de asamblare din SUA si vandute pe aceasta piata. Pretul scazut al fortei de munca si calitatea ridicata a produselor sunt punctele forte ale productiei de agest gen. In orice caz, fara transportul ieftin, costul plasarii acestor componente pe teritoriul SUA ar fi mult prea ridicat pentru a concura cu cele autohtone.

Fisiere in arhiva (1):

  • Sistemele de Management al Transportului.doc

Alte informatii

ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE FACULTATEA DE MARKETING