Transporturile in America de Nord

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Transporturile in America de Nord.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 24 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Transporturi

Cuprins

CAPITOLUL I. Date generale despre America de Nord - 1 -
Localizare - 2 -
Suprafață și populație - 2 -
Relief - 3 -
Climă - 3 -
Resurse naturale si economia - 3 -
Țările Americii de Nord - 4 -
CAPITOLUL II. Sisteme de Transport - 5 -
A) Rețea rutieră - 5 -
B) Rețea feroviară - 6 -
C) Rețea maritimă - 7 -
D) Reteaua aeriana - 9 -
E) Fluxuri de pasageri și mărfuri - 11 -
Capitolul III. Reglementări și legaturi intre tarile din America de Nord - 13 -
N.A.F.T.A - 13 -
Autopact - 15 -
International Air Transport Association - 15 -
Organizația Internațională a Aviației Civile - 16 -
Dereglementarea transporturilor aeriene americane - 16 -
CAPITOLUL IV. Avantajele si dezavantajele anumitor tipuri de transport si efectele lor asupra mediului inconjurator - 17 -
Capitolul V. Relatii economice internationale - 19 -
Bibliografie - 22 -

Extras din document

CAPITOLUL I. Date generale despre America de Nord

Localizare

America de Nord se află situat între parele 170 latitudine nordică și 830 39 latitudine nordică și între meridianele de 1680 longitudine vestică și 55040 longitudine vestică. Împreună cu insulele mărginașe are o suprafață de 24,3 mil. Kmp din care 19,5 mil. Kmp uscatul propriu-zis.

Fig. 1 Localizare America de Nord

Sursă: http://agentie-turism.ro/harti-si-destinatii/america-de-nord/6

Punctele extreme de pe latura nordică sunt: Capul Morrison din nordul peninsulei Bothia Felix și Capul Barrow din nordul peninsulei Alaska. Cele din sud se află în regiunea istmului Tehuantepec. În longitudine punctele extreme sunt: Capul Prince of Walles din Alaska și Capul Charles din peninsula Labrador.

De continentul Asia o separă strâmtoarea Bering lată de cca 50 km, strâmtoare ce desparte peninsulele Alaska (SUA) și Ciukotsk (Rusia).

Uscatul nord-american este scăldat pe cele patru laturi de oceanele: Pacific, Atlantic, Mările Polare de Nord (Oceanu Artic) și Apele Golfului Mexic legate de Oceanul Atlantic prin strâmtoarea Florida.

Suprafață și populație

America de Nord are o suprafață de 24.709.000 km², care reprezintă aproximativ 4,8% din suprafața Terrei, sau 16,5% din uscat.

Populatia continentului american din punct de vedere demografic a fost estimata in anul 2008 la aproximativ 529 de milioane de oameni, America de nord fiind al patrulea continent ca populatie.

Relief

America de Nord se întinde dinspre insulele polare, Groelanda și Canada de Nord, cu o calotă de gheața permanentă, până înspre zonele fierbinți, cu păduri tropicale pluviale de pe coasta Mării Caraibelor. Din Alaska până în Panama se întinde un lanț muntos pe partea vestică a continentului. în S.U.A și Mexic, lanțul muntos se împarte în mai multe masive, separate între ele de platouri deșertice. Cu excepția Munților Appalachi de pe coasta de est, restul teritoriului estic este de joasă altitudine.

Climă

De la ținuturile înghețate ale nordului, la câmpiile nesfârșite și deșerturile din sud, trecând printr-un teren de o diversitate extraordinară, de munți semeți și fluvii magnifice, America de Nord prezintă o climă la fel de diversă precum formele sale de relief. Dacă nordul trebuie evitat în timpul iernii, sudul poate fi vizitat în orice perioadă a anului, cu câteva zone în care temperaturile pot atinge temperaturi aproape de limita suportabilului, în întreg Mexicul, Florida, Nevada, California sau Texas în Statele Unite. Chiar și Canada se bucură, în partea sa de sud, de regiuni extrem de călduroase în timpul verii, comparabile cu temperaturile de la noi, în special în zona Quebec.

Clima Americii de Nord prezintă toate formele pe care le cunoaștem în Europa, de la cea arctică în Alaska și nordul Canadei, la cea apropiată de ceea ce găsim în zona Mediteranei la noi, pe Riviera Mexicană sau în coasta Floridei. În ultima vreme, lunile de toamnă au prezentat ceva probleme pe coasta estică a Americii, cu uragane deosebit de puternice, determinate de schimbarea climatică. Nici interiorul nu rămâne extrem de liniștit din punct de vedere al fenomenelor meteorologice extreme, având parte deseori de tornade și precipitații extreme.

Fisiere in arhiva (1):

  • Transporturile in America de Nord.docx

Alte informatii

Universitatea “Dunărea de Jos”, Galați Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor Specializarea: Afaceri Internaționale