Analiza strategiei de internaționalizare a firmei PepsiCo

Proiect
7/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 1954
Mărime: 490.84KB (arhivat)
Cost: 4 puncte
Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor
Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", Iasi

Extras din document

Prezentarea companiei. Scurt istoric.

Societatea comercială se numește S.C. PepsiCo, Incorporated. Compania a fost fondată în anul 1893, purtând numele de “Brad’s Drink”. Cinci ani mai târziu, în 1898, a fost redenumita în “Pepsi Cola”, iar în 1902 a fost înregistrată și patentată de către U.S. Patent Office.

PepsiCo, Incorporated a fost înființată în anul 1965 când a fuzionat cu Frito-Lay, Inc și de atunci funcționează ca o societate comercială pe acțiuni deținând o cifră de afaceri de peste 60 de miliarde de dolari în 2014.

Compania acționează la nivel mondial, fiind în top 500 cele mai mari companii conform revistei Forbes. Sediul central se află în Purchase, Harrison, New York, producând și distribuind snacks-uri, băuturi non-alcoolice și alte produse alimentare.

Pepsi a întampinat diverse obstacole pe parcursul timpului. Pentru prima dată a falimentat în anul 1923 din cauza fondatorului, Caleb Bradham, care a achiziționat cantități enorme de zahăr în anul respectiv crezând că prețul acestui produs va crește până la sfârșitul anului. Bunurile au fost vândute la un preț de 30.000 de dolari, iar în același an au fost revândute la un preț de 35.000 de dolari unui broker de pe Wall Street.

În 1931, Pepsi a fost declarată falimentară pentru a doua oară, dar a fost achiziționată de către compania Loft, președintele acesteia comandând o altă formulă pentru băutură. Doi ani mai târziu, în 1933, compania a fost declarată insolvabilă, însă Charles G. Guth, președintele companiei Loft nu a renunțat la companie și trei ani mai târziu a venit cu o promoție care spulberă concurența.

Pepsi a câștigat popularitate introducând în anul 1936 sticla de 12 uncii. Inițial având prețul de 10 cenți, vânzările au fost destul de mici, însă atunci când prețurile au fost reduse la jumătate, prețul unei sticle ajungând la 5 cenți, vânzările au crescut substanțial. Astfel și-au câștigat mulți clienți care erau sensibili la prețurile de pe piață. Astfel pe timp de criză, campania Pepsi a avut un adevărat succes, în perioada 1936-1938, vânzările Pepsi dublându-se.

În 1958 băutura s-a repoziționat, trecând de la un brand considerat “economic” la un public mai dinamic, această imagine menținându-se și până în zilele noastre.

Pepsi în România

Pe piața din Romania, brandul Pepsi este present din anul 1966, jucând un rol principal în industria băuturilor carbogazoase. Sistemul de franciză care este folosit și în prezent a început în anul 1991, cu implicarea QUADRANT-AMROQ BEVERAGES (QAB), ca îmbuteliator, care a produs și distribuit băuturile sub licența PepsiCo până în anul 2006 când a fost achiziționat de către PepsiAmericas, al doilea îmbuteliator ca mărime din lume al produselor PepsiCo.

Alături de alte 44 de țări, PepsiCo România face parte din divizia PepsiCo Europe, liderul pe piața de băuturi și produse alimentare în Europa, având 43.000 de angajați. În România, PepsiCo deține 2 unități de producție pentru băuturi răcoritoare (cea mai nouă dintre ele, situată în Dragomirești, județul Ilfov, a fost inaugurată în septembrie 2009) și una pentru snacks-uri (în Popești-Leordeni, inaugurată în 1995).

În ceea ce privește producerea snacks-urilor, PepsiCo a intrat pe piața româneasca în anul 2004, achiziționând liderul pe piața de chips-uri de cartofi, compania Star Foods, prezentă în România încă din 1993. Astfel, PepsiCo a devenit unul dintre jucătorii principali pe piața de Snacks-uri din România.

Bibliografie

- Ziarul financiar, „PepsiCo”, publicat la data de 13 ianuarie 2014, disponibil la http://www.zf.ro/wikizf/pepsico-8510120/, accesat la data de 29.04.2017;

- Sharon Bailey, „Understanding PepsiCo’s business model”, 12 dec. 2014, disponibil la http://marketrealist.com/2014/12/understanding-pepsicos-business-model/, accesat la data de 29.04.2017;

- „PepsiCo 2016 Annual Report”, disponibil la http://www.pepsico.com/annual-reports/pepsico-inc-2016-annual-report.pdf, accesat la data de 01.05.2017;

Preview document

Analiza strategiei de internaționalizare a firmei PepsiCo - Pagina 1
Analiza strategiei de internaționalizare a firmei PepsiCo - Pagina 2
Analiza strategiei de internaționalizare a firmei PepsiCo - Pagina 3
Analiza strategiei de internaționalizare a firmei PepsiCo - Pagina 4
Analiza strategiei de internaționalizare a firmei PepsiCo - Pagina 5
Analiza strategiei de internaționalizare a firmei PepsiCo - Pagina 6
Analiza strategiei de internaționalizare a firmei PepsiCo - Pagina 7
Analiza strategiei de internaționalizare a firmei PepsiCo - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Analiza strategiei de internationalizare a firmei PepsiCo.docx

Alții au mai descărcat și

Strategii de Intrare pe Pietele Internationale

Prezentare societatii Antibiotice S.A. I. Istoric 1953 - 1959 - Se pune prima piatra la temelia unei industrii noi, prin constructia Fabricii...

Ai nevoie de altceva?