Boom-ul afacerilor internaționale în Irlanda

Proiect
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 20 în total
Cuvinte : 7461
Mărime: 123.25KB (arhivat)
Publicat de: Iorgu Crișan
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Vasile Isan

Extras din proiect

Boom-ul afacerilor internationale

in Irlanda

Tigrul Celtic (An Tíogair Ceilteach în irlandeza) este un nume pentru Republica Irlandeza în timpul cresterii sale economice sustinute în anii 1990 si 2001-2002. Termenul este folosit si ca un nume pentru perioada aceasta (adica, anii Tigrului Celtic) si pentru tara în perioada aceea.

Termenul Tigrul Celtic a fost prima data folosit de economistul irlandez David McWilliams în 1994. Termenul este o analogie la numele Tigrii Est Asiatici, folosit pentru mai multe state din Asia de Est (Coreea de Sud, Singapore, Hong Kong si Taiwan) în boom-ul lor economic din anii 1980 si anii 1990. Alte nume pentru boom-ul irlandez sunt simplu The Boom (boom-ul) sau Miracolul Economic Irlandez.

Tigrul Celtic original a fost între mijlocul aniilor 1990 pâna la 2001, când s-a înregistrat o slabire în crestere economica mondiala. Între 1991 si 2003, economia irlandeza a crescut cu o medie de 6,8% pe an, fapt care a ridicat nivelul de trai al Irlandei pâna la a egala sau chiar întrece alte state din Europa de Vest. Trebuie mentionat ca, înaintea anilor 1990, Irlanda era printre cele mai sarace state din Europa de Vest, iar la ora actuala, dupa anii Tigrului Celtic, este al doilea cel mai bogat stat din Europa, dupa Luxemburg, considerând PIB-ul pe cap de locuitor. Apogeul cresterii economice a fost atins în 1999, când PIB-ul Irlandei a crescut cu 11,1%, dupa o crestere de 8,7% în 1998 si 10,8% in 1997. Economia a continuat sa creasca cu rate de peste 6% pe an în 2001, 2002 si 2003

Ce cauzat Tigrul Celtic?

- Politici macro

- Economie globala

- “Fonduri Structurale”

- Oferta de forta de munca

- Îmbunatatirea infrastructurii

- Piata unica

- Politica corporativa/fiscala

Urmatoarele sunt printre cauzele principale a fenomenului Tigrului Celtic:

- Rata scazuta de impozitare - multi economisti atribuie cresterea spectaculoasa a Irlandei în anii 1990 impozitului foarte scazut pe profit, ajungând la 10-12,5% în anii 1990, fapt care a încurajat investitii straine la un nivel foarte înalt. În comparatie, alte tari din Europa de Vest, precum Regatul Unit, Franta si Germania, aveau impozite corporative de peste 30%.

- Initiative guvernamentale - multe companii din industria de tehnologie a informatiei au fost atrase sa investeasca în Irlanda din cauza unor proiecte guvernamentale care la dadeau garantii si alte facilitati avantajoase. Organizatii guvernamentale ca IDA Ireland au atras zeci de companii mari sa-si fondeze centre regionale în Irlanda, precum Dell, Intel, Microsoft si Gateway.

- Fonduri UE - la începutul anilor 1990, Irlanda avea un PIB pe cap de locuitor printre cele mai scazute din Uniunea Europeana. Din cauza asta, a primit subventii si fonduri de la UE, mai ales de la Franta si Germania, de multe ori valorând 7% din PIB. Acestea au ajutat la dezvoltarea infrastructurala a tarii, fapt care a dat sansa Irlandei sa înregistreze rate mai mari de crestere între 1995 si 1999. Printre dezvoltarile atribuite fondurilor UE se afla si un sistem de învatamânt gratuit, incluzând facultate gratuita, care a facut ca forta de munca irlandeza sa fie printre cele mai avansate din lume.

- Participare în UE - Irlanda a devenit membra UE în 1973, fapt care i-a dat acces la piata comuna europeana, cu sansa de a exporta direct pe pietele europene. Înainte de adererea Irlandei la Uniunea Europeana, majoritatea importurilor si exporturilor se desfasurau prin Regatul Unit.

- PIB-ul scazut în anii 1980 - multi economisti spun ca cresterea economica a Irlandei în anii 1990 era inevitabila, fiind ca pentru multe decenii, a avut o crestere destul de scazuta si avea un PIB pe cap de locuitor destul de scazut pâna în anii 1990. Din aceasta cauza, Irlanda avea o forta de munca mai ieftina decât în alte parti ale Europei de Vest, care încuraja investitiile straine, datorita preturilor competitive. Acest fapt a stimulat cresterea economica. Trebuie mentionat ca, în ziua de astazi, dupa ce Irlanda a devenit printre cele mai bogate tari din lume, are printre cele mai scumpe forte de munca din lume, desi ramâne atractiva pentru investitii straine pentru muncitorii sai educati si vorbitori de engleza.

- Procentaj mare de vorbitori de engleza - Desi irlandeza este limba nationala a Irlandei, limba engleza este cea mai vorbita limba, limba materna pentru aproape toata populatia tarii. Acest fapt a dat un avantaj Irlandei în comparatie cu alte tari cu forta de munca ieftina, ca Portugalia sau Spania, fiindca muncitorii irlandezi puteau sa comunice mult mai eficient si usor, în engleza, cu clienti din America de Nord.

CONSECINTE:

În timpul Tigrului Celtic, Irlanda a fost transformata din una dintre cele mai sarace tari din Europa de Vest în una dintre cele mai bogate. Astazi, are al doilea cel mai mare PIB pe cap de locuitor din Europa, si printre cele mai ridicate niveluri de trai din lume.

Consecinte economice

- Veniturile medii ale populatiei au crescut semnificativ, stimulând o crestere importanta în consum. A devenit ceva obisnuit sa se vada masini scumpe si haine de marca în orasele irlandeze.

- Rata somajului a cazut de la 18% în anii 1980 la doar 4,2% în 2005. Adica, Irlanda a trecut de la având printre cele mai ridicate rate a somajului din Uniunea Europeana, la având cea mai scazuta rata din UE în 2005.

- Inflatia a crescut, de multe ori ajungând peste 5% în timpul Tigrului Celtic. Asta a cauzat preturile în Irlanda sa atinga niveluri nord-europene. Preturile la mâncare au fost

Preview document

Boom-ul afacerilor internaționale în Irlanda - Pagina 1
Boom-ul afacerilor internaționale în Irlanda - Pagina 2
Boom-ul afacerilor internaționale în Irlanda - Pagina 3
Boom-ul afacerilor internaționale în Irlanda - Pagina 4
Boom-ul afacerilor internaționale în Irlanda - Pagina 5
Boom-ul afacerilor internaționale în Irlanda - Pagina 6
Boom-ul afacerilor internaționale în Irlanda - Pagina 7
Boom-ul afacerilor internaționale în Irlanda - Pagina 8
Boom-ul afacerilor internaționale în Irlanda - Pagina 9
Boom-ul afacerilor internaționale în Irlanda - Pagina 10
Boom-ul afacerilor internaționale în Irlanda - Pagina 11
Boom-ul afacerilor internaționale în Irlanda - Pagina 12
Boom-ul afacerilor internaționale în Irlanda - Pagina 13
Boom-ul afacerilor internaționale în Irlanda - Pagina 14
Boom-ul afacerilor internaționale în Irlanda - Pagina 15
Boom-ul afacerilor internaționale în Irlanda - Pagina 16
Boom-ul afacerilor internaționale în Irlanda - Pagina 17
Boom-ul afacerilor internaționale în Irlanda - Pagina 18
Boom-ul afacerilor internaționale în Irlanda - Pagina 19
Boom-ul afacerilor internaționale în Irlanda - Pagina 20

Conținut arhivă zip

  • Boom-ul Afacerilor Internationale in Irlanda.doc

Ai nevoie de altceva?