Contractul de comerț exterior

Proiect
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 15 în total
Cuvinte : 5759
Mărime: 48.59KB (arhivat)
Publicat de: Ivan Mugur Costea
Puncte necesare: 7
UNIVERSITATEA CRESTINA DIMITRIE CANTEMIR Facultatea de Management Turistic si Comercial

Cuprins

  1. Capitolul 1. Premisele contractarii comerciale internationale
  2. Capitolul 2. Contractarea prin negociere
  3. 2.1. Faza precontractuala
  4. 2.2. Proiectul de contract
  5. 2.3. Redactarea contractului
  6. Capitolul 3. Contractarea prin corespondenta
  7. 3.1. Oferta
  8. 3.2. Formarea contractului
  9. Capitolul 4. Structura si continutul contractelor de vânzare internationala
  10. 4.1.Introducere,anexe
  11. 4.2.Clauzele contractuale
  12. 4.3.Clauzele de executare

Extras din proiect

Studiu de caz

Capitolul 1. Premisele contractarii comerciale internationale

Contractul comercial international este o institutie juridica distincta, care presupune existenta unor elemente si conditii specifice in raport cu contractele interne, un sistem contractual complex, precum si incidenta unor sisteme de drept de naturi diferite.Contractele comerciale internationale se încheie si se modifica, de regula, în forma scrisa, cu respectarea conditiilor pentru validitatea conventiilor.

Contractul este baza juridica a relatiilor de afaceri. Contractul international se particularizeaza prin modul specific de negociere, formare si derulare de terminat de incidenta factorului de extraneitate.

Exista doua mari modalitati de contractare internationala:

- prin negociere directa

- prin corespondenta comerciala

În ultimul timp dezvoltarea rapida a tranzactiilor electronice a impus o varianta a contractarii între absenti, contractul pe internet. Contractul comercial international este o institutie juridica distincta care presupune existenta unor elemente si conditii specifice.

Contractul este un acord de vointa între parti prin care acestea îsi asuma obligatii în vederea promovarii unor interese proprii în cadrul unui proiect comun. Contractele de comert exterior, în functie de obiectul operatiunii pot fi:

- contracte de executare de lucrari

- contracte de depozit

- contracte de mandat si reprezentare comerciala

- contracte de transport si expeditii internationale etc.

Alte tipuri de contracte:

- contracte de transport

- contracte de asigurare

- contracte de intermediere

În cadrul contractului comercial, acest proiect este realizarea unei afaceri, unde partile urmaresc obtinerea unui câstig.

Contractul de vânzare internationala reprezinta un standard în materie si datorita codificarii prin Conventia de la Viena din 1980, prin care exportatorul se obliga sa transfere dreptul de proprietate asupra unui bun al sau catre importator, respectiv si el se obliga la plata pretului.

Principalele caracteristici juridice ale contractului de vânzare internationala sunt:

-caracterul consensual (se obliga prin libera lor vointa respectand cadrul general, national si international, al contractarii)

-caracterul sinalagmatic (obligatia fiecarei parti este cauza obligatiei celeilalte parti obligatia exportatorului de a livra bunul se întemeiaza pe obligatia cumparatorului de a plati pretul, si invers);

-caracterul translativ (vanzatorul se obliga sa transfere asupra cumparatorului contra platii pretului, toate componentele dreptului de proprietate:posesiunea,folosinta si dispozitiunea);

-caracterul de internationalitate (dat de incidenta aspectelor de extraneitate).

Practic contractul de vânzare internationala este ca si contractul de vânzare interna, diferind cu aspectele de extraneitate. Cadrul normativ al contractarii internationale este constituit pe legislatia nationala si dreptul international.

Celelalte tipuri de contracte internationale pot fi definite prin raportare la acest instrument contractual de de baza.Astfel, in functie de obiectul operatiunii comerciale, contractele pot fi: de executare de lucrari, de depozit, de mandat si reprezentare comerciala, de transport si expeditii internationale, de turism si altele, practicate in relatii comerciale internationale.

Contractele de cooperare economica internationala cuprind in sens larg, contractele de leasing, vanzarea de licente, franciza, vanzarea de know-how, consulting-engineering, respectiv acele contracte prin care se constituie aliante strategice, precum si contractele de cooperare industriala, respectiv contractul de cooperare, in sens restrans.

O caracteristica a contractului de cooperare o reprezinta gradul de complexitate a obiectului sau,faptul ca acordul de vointa genereaza in sarcina partilor un ansamblu de obligatii ale caror structuri, intindere si intensitate nu au corespondent in contractele comerciale traditionale.

Contractul de cooperare economica internationala se incheie de obicei pe termen lung si are un caracter evolutiv, ceea ce inseamna ca, pe masura derularii cooperarii, obligatiile tarilor se schimba , se dezvolta.

Activitatile specifice cooperarii industriale se realizeaza de multe ori in contextul unei tranzactii de anvergura care are drept obiect final contruirea unui obiectiv economic.In acest caz, contractul de cooperare prezinta o serie de clauze specifice care reprezinta fie adaptari ale unor elemente din contractul de vanzare internationala de marfuri, fie constructiile juridice ad-hoc.

În scopul ameliorarii acestui aspect al schimburilor comerciale internationale, Camera Internationala de Comert (CIC) a elaborat o serie de reguli de interpretare a conditiilor comerciale internationale. Publicate pentru prima data în 1936, regulile respective au fost supuse periodic unor revizuiri, avându-se în vedere schimbarile survenite în privinta modalitatilor de transport si în circuitul documentelor. Aceste reguli au devenit cunoscute sub denumirea de Incoterms.

INCOTERMS( International Commercial Terms) este un set de reguli uniforme care codifica interpretarea conditiilor comerciale ce definesc drepturile si obligatiile cumparatorilor si vânzatorilor în tranzactiile internationale. Au fost codificate prima oara in 1936, ultima revizuire finn in 2000.

Regulile Incoterms nu apar implicit în contractele de vânzare de bunuri. în cazul în care doriti sa le folositi, trebuie sa faceti explicit trimitere la ele in contract. Mai mult, contractul trebuie sa faca referire expresa la regulile de interpretare, asa cum sunt ele definite în cea mai recenta versiune a Incoterms - de exemplu, Incoterms2000; deasemenea, trebuie sa asigurati aplicarea lor corecta prin prevederi contractuale suplimentare.

Contractele de comert international sunt acte de comert care genereaza obligatii comerciale si juridice din tari diferite. Contractul are o importanta deosebita într-o tranzactie comerciala internationala în ceea ce priveste urmatoarele aspecte:

- esenta contractului consta în întelegerea reciproca la care ajung doua parti aflate în pozitii adverse în cele mai multe cazuri una din parti detine o pozitie mai puternica decât cealalta.

- redactarea contractului

- drepturi si obligatii internationale

- diferente între practicile de afaceri

- legislatia internationala

- precizie

Clauzele contractuale esentiale sunt:

1. Descrierea marfurilor (fel, cantitate, calitate)

2. Termenul de livrare

Bibliografie

Costin, M., Deleanu, S., Dreptul comerţului internaţional, Lumina Lex, 1997 p. 150

Adela Ionescu, Oana Mihaela Orheian, Tranzactii comerciale internationale, Ed. Pro Universitaria , Bucuresti 2013, pag. 27-39

http://www.ai.rei.ase.ro/Suport%20curs%20NCI_MAI.pdf

www.capital.ro

Preview document

Contractul de comerț exterior - Pagina 1
Contractul de comerț exterior - Pagina 2
Contractul de comerț exterior - Pagina 3
Contractul de comerț exterior - Pagina 4
Contractul de comerț exterior - Pagina 5
Contractul de comerț exterior - Pagina 6
Contractul de comerț exterior - Pagina 7
Contractul de comerț exterior - Pagina 8
Contractul de comerț exterior - Pagina 9
Contractul de comerț exterior - Pagina 10
Contractul de comerț exterior - Pagina 11
Contractul de comerț exterior - Pagina 12
Contractul de comerț exterior - Pagina 13
Contractul de comerț exterior - Pagina 14
Contractul de comerț exterior - Pagina 15

Conținut arhivă zip

  • Contractul de Comert Exterior.docx

Alții au mai descărcat și

Contractul de Comerț Internațional

1. NOŢIUNE Contractele de comerţ internaţional reprezintă o formă a contractelor comerciale, deosebindu-se de contractele civile, prin natura lor...

Petrolul

PETROLUL sursa naturala de hidrocarburi În limba latina, echivalentul pentru petrol- ''Petrolum'' semnifica ulei de piatra; nafta (în greaca-...

Condițiile INCOTERMS

Incoterms se referă la obligaţiilor reciproce ale vânzătorului şi cumpărătorului într-un contract de vânzare internaţională, propunând o serie de...

Tehnologie hotelieră și de restaurant

1.1. Prezentarea unităţii de cazare Tipul de unitate: hotel Numele: SunShine Categoria: 3* Profilul unităţii: hotel Numărul de camere: 40...

Strategii de întrare pe piețele internaționale

Prezentare societatii Antibiotice S.A. I. Istoric 1953 - 1959 - Se pune prima piatra la temelia unei industrii noi, prin constructia Fabricii...

Boeing corporation - organizație globală

Industria aerospatiala civila globala, mai ales pe segmental de piata a aeronavelor cu mai mult de 110 locuri, este un duopol intre Boeing si...

Depozitarea mărfurilor

Magazinul este un -vânzator- de prim ordin, fie ca este organizat în forma de vânzare cu autoservire, fie în forma clasica unde progresele...

Etica în relațiile internaționale

Introducere În 1991 fortele irakiene masacrau populatia kurda din nordul si sudul Irakului pentru mentinerae la putere a lui Sadam Hussein. Zeci...

Te-ar putea interesa și

Contractul de Franciză

PARTEA I ASPECTE INTRODUCTIVE CAPITOLUL I NOŢIUNEA DE FRANCIZĂ Secţiunea 1 : Definiţie Franchising-ul constituie una dintre cele mai moderne...

Efectele Contractelor de Comerț Internațional

INTRODUCERE Piata comerciala si schimburile comerciale ce se desfasoara în cadrul acesteia reprezinta, din punctul meu de vedere cel mai de pret...

Lucrare de practică realizată la SC Contitech România SRL

1.Prezentare firmei la care se face practica Date de identificare pentru CONTITECH ROMANIA S.R.L. Codul de identificare fiscala: 14397092 Nr....

Contabilitatea operațiunilor de import-export

INTRODUCERE Scurt istoric al comertului international. Teorii ale comertului international. Comertuli international a aparut din necesitatea mai...

Mediul de Afaceri în România

INTRODUCERE Prezenta lucrare este o analiza a mediului economic din România , a prolemelor ce care se confrunta aceasta , a masurilor ce se...

Prezentarea Firmei Primola

Introducere Ciocolata este un un produs alimentar obţinut dintr-un amestec de cacao, zahăr, uneori lapte şi unele arome specifice. Ciocolata este...

Managementul comerțului

1. PREZENTAREA FIRMEI ISTORIC: Suntem o companie localizată în Târgu Neamt, Judetul Neamt, înfiintată în anul 1994. Compania Sofiaman Impex...

Internaționalizarea firmei SC Apicola SRL

CAPITOLUL 1. PREZENTAREA FIRMEI Totul a început la sfârşitul anilor ’60, când domnul Cornel Georgescu, patronul firmei, a primit cadou două roiuri...

Ai nevoie de altceva?