Soluții de plată în comerțul internațional și utilizarea cambiei

Proiect
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 31 în total
Cuvinte : 9022
Mărime: 94.67KB (arhivat)
Publicat de: Ligia Marian
Puncte necesare: 8
Facultatea de Științe Economice și Administrație Publică, Suceava, Specializarea Economia Comerțului, Turismului și Serviciilor.

Cuprins

  1. I.Comertul international.
  2. I.1. Scurt istoric
  3. I.2. Solutii de plata
  4. I.3. România, ţară în curs de dezvoltare, beneficiară de preferinţe
  5. II. Studiu de caz

Extras din proiect

I.Comertul international

I.1.Scurt istoric

Comertul international este totalitatea legaturilor comerciale de cumparare-vânzare de bunuri si servicii, ce se desfasoara între diferite state ale lumii pe baza diviziunii internationale a muncii. Comertul international este o forma de legatura între pietele nationale, între producatori de marfuri din diferite tari.

Forma moderna a activitatii financiare internationale începe din punct de vedere istoric, odata cu încheierea tratatului de pace dupa razboiul franco-prusac din anul 1871. Tratatul impunea Frantei o despagubire de razboi enorma, care va forma continutul unui flux financiar-monetar international. Apoi Primul Razboi Mondial va determina la rândul sau un nou flux financiar si monetar international.

Pentru reglementarea acestor fluxuri se instituie pentru prima data în istoria relatiilor internationale o institutie specializata în coordonarea legaturilor financiar-monetare, Banca Reglementelor Internationale (BRI).

Fenomenul mondo financiar si monetar va continua sa se dezvolte dupa Primul Razboi Mondial. Relatiile economice dintre statele iesite din conflictul mondial au continuat sa creasca, solicitând o dezvoltare rapida a activitatii monetare, financiare si de credit. În 1970 relatiile economice internationale însumau peste 300 de miliarde de dolari, iar fluxurile de fonduri financiare capatasera un caracter permanent. Apar sisteme monetare regionale si modalitati noi de gestionare a cursurilor valutare dar si multe aspecte negative pe care sistemul monetar international le presta economiilor nationale.

Aparitia schimbului regulat de produse este indisolubil legata de aparitia diviziunii sociale a muncii fiind un rezultat al ei.

Odata cu prima mare diviziune sociala a muncii, de care sunt legate aparitia proprietatii private dezvoltarea schimbului, ia nastere si se dezvolta schimbul între indivizi, care în cele din urma devine unica forma de schimb. Prabusirea sistemului colonial si aparitia dupa cel de al Doilea Razboi Mondial a unui mare numar de state independente au generat evolutii noi în modul de realizare a relatiilor economice internationale. Cooperarea economica internationala este înainte de toate un produs, un rezultat al progresului tehnico-stiintific accelerat ce se desfasoara astazi în lume si care are o asemenea amploare si profunzime.

Extinderea diviziunii mondiale a muncii de tip industrial sub influenta revolutiei tehnico-stiintifice contemporane pe deplin echitabile reclama dezvoltarea economica multilaterala, a tuturor statelor, crearea unei industrii moderne, diversificate în fiecare tara pe baza eforturilor proprii – ca factor primordial – si a unei largi colaborari internationale bazata pe respectarea stricta a principiilor si normelor dreptului international. Ca urmare revolutia tehnico-stiintifica contemporana a determinat o accentuare a interdependentelor economice dintre state.

În conditiile epocii contemporane, toate tarile lumii indiferent de natura orânduirii sociale, de marimea si forta lor economica, de gradul lor de înzestrare cu resurse naturale sau forta de munca, asezare geografica, etc., trebuie sa participa într-o masura mai mare sau mai mica la circuitul economic mondial, acesta fiind o consecinta fireasca de ordin obiectiv a interconditionarii economiei generale dintre toate statele lumii.

Analiza comertului international din perioada postbelica prilejuieste desprinderea unui trasaturi si tendinte specifice acestei perioade. S-au conturat trei trasaturi principale ale dinamicii si volumului comertului international:

O prima trasatura ar fi ca în perioada postbelica, comparativ cu perioadele anterioare, comertul international a înregistrat cel mai înalt nivel de crestere.

Cauza este: schimbarea profunda ce s-a produs în structura economica mondiala. Cresterea impresionanta n-a fost continua, permanenta, ci întrerupta de unele scaderi, fie în volumul valoric, fie în volumul fizic:

- Exportul tarilor capitaliste dezvoltate au crescut în anii 1950 – 1980 într-un ritm

mediu anual de 11,6 %.

- Exportul tarilor în curs de dezvoltare au crescut în anii 1950 – 1980 într-un ritm mediu anual de 11 %.

- Exportul tarilor socialiste au crescut în anii 1950 – 1980 într-un ritm mediu anual de 12 % la tari europene si 9 % la tari asiatice.

A doua trasatura ar fi ca în perioada postbelica comertul international a devansat ca ritm de crestere, nu numai Produsul National Brut (PNB), si respectiv Produsul Intern Brut (PIB), ci si productia industriala si agricola la nivel mondial.

A treia trasatura caracteristica dinamicii si volumului comertului international, rezultând din compararea acestuia cu evolutia rezervelor de aur si devize centralizate ( la nivel de stat ), ale lumii nesocialiste.

La schimbul international clasic de marfuri, de servicii si de capital se adauga dupa anii ’50 relatii directe între agenti economici din tari diferite în sfera productiei însasi. Cooperarea în productie devine astfel o necesitate, o conditie de crestere economica la nivel micro si macroeconomic.

Nici o tara a lumii contemporane, oricât de mare si de dezvoltata ar fi, si nici o societate comerciala cu orice cifra de afaceri si orice nivel tehnologic ar avea, nu mai poate evolua ascendent fara conlucrari cu parteneri externi. Asa dar premisa obiectiva a cooperarii economice internationale îsi are sorgintea în procese si structuri ale evolutiei economice contemporane: progresul tehnic, diviziunea sociala a muncii, se mai adauga procese si circumstante politice si sociale.

Preview document

Soluții de plată în comerțul internațional și utilizarea cambiei - Pagina 1
Soluții de plată în comerțul internațional și utilizarea cambiei - Pagina 2
Soluții de plată în comerțul internațional și utilizarea cambiei - Pagina 3
Soluții de plată în comerțul internațional și utilizarea cambiei - Pagina 4
Soluții de plată în comerțul internațional și utilizarea cambiei - Pagina 5
Soluții de plată în comerțul internațional și utilizarea cambiei - Pagina 6
Soluții de plată în comerțul internațional și utilizarea cambiei - Pagina 7
Soluții de plată în comerțul internațional și utilizarea cambiei - Pagina 8
Soluții de plată în comerțul internațional și utilizarea cambiei - Pagina 9
Soluții de plată în comerțul internațional și utilizarea cambiei - Pagina 10
Soluții de plată în comerțul internațional și utilizarea cambiei - Pagina 11
Soluții de plată în comerțul internațional și utilizarea cambiei - Pagina 12
Soluții de plată în comerțul internațional și utilizarea cambiei - Pagina 13
Soluții de plată în comerțul internațional și utilizarea cambiei - Pagina 14
Soluții de plată în comerțul internațional și utilizarea cambiei - Pagina 15
Soluții de plată în comerțul internațional și utilizarea cambiei - Pagina 16
Soluții de plată în comerțul internațional și utilizarea cambiei - Pagina 17
Soluții de plată în comerțul internațional și utilizarea cambiei - Pagina 18
Soluții de plată în comerțul internațional și utilizarea cambiei - Pagina 19
Soluții de plată în comerțul internațional și utilizarea cambiei - Pagina 20
Soluții de plată în comerțul internațional și utilizarea cambiei - Pagina 21
Soluții de plată în comerțul internațional și utilizarea cambiei - Pagina 22
Soluții de plată în comerțul internațional și utilizarea cambiei - Pagina 23
Soluții de plată în comerțul internațional și utilizarea cambiei - Pagina 24
Soluții de plată în comerțul internațional și utilizarea cambiei - Pagina 25
Soluții de plată în comerțul internațional și utilizarea cambiei - Pagina 26
Soluții de plată în comerțul internațional și utilizarea cambiei - Pagina 27
Soluții de plată în comerțul internațional și utilizarea cambiei - Pagina 28
Soluții de plată în comerțul internațional și utilizarea cambiei - Pagina 29
Soluții de plată în comerțul internațional și utilizarea cambiei - Pagina 30
Soluții de plată în comerțul internațional și utilizarea cambiei - Pagina 31

Conținut arhivă zip

  • Solutii de Plata in Comertul International si Utilizarea Cambiei.doc

Alții au mai descărcat și

Petrolul

PETROLUL sursa naturala de hidrocarburi În limba latina, echivalentul pentru petrol- ''Petrolum'' semnifica ulei de piatra; nafta (în greaca-...

Portugalia - aspecte generale în contextul integrării europene

I. Momentul aderarii La 1 ianuarie 1986, anul aderarii Portugaliei la UE, produsul intern brut pe cap de locuitor depasea cu putin jumatate din...

Turismul Rural

1. Istoricul aparitiei ANTREC În tara noastra se practica de multa vreme, în mod sporadic si neoficial, cazarea la localnici a vizitatorilor...

Condițiile INCOTERMS

Incoterms se referă la obligaţiilor reciproce ale vânzătorului şi cumpărătorului într-un contract de vânzare internaţională, propunând o serie de...

Tehnologie hotelieră și de restaurant

1.1. Prezentarea unităţii de cazare Tipul de unitate: hotel Numele: SunShine Categoria: 3* Profilul unităţii: hotel Numărul de camere: 40...

Strategii de întrare pe piețele internaționale

Prezentare societatii Antibiotice S.A. I. Istoric 1953 - 1959 - Se pune prima piatra la temelia unei industrii noi, prin constructia Fabricii...

Boeing corporation - organizație globală

Industria aerospatiala civila globala, mai ales pe segmental de piata a aeronavelor cu mai mult de 110 locuri, este un duopol intre Boeing si...

Depozitarea mărfurilor

Magazinul este un -vânzator- de prim ordin, fie ca este organizat în forma de vânzare cu autoservire, fie în forma clasica unde progresele...

Te-ar putea interesa și

Managementul IMM-urilor - BRD Group Societe Generale

CAP I. PREZENTAREA ORGANIZAŢIEI I. 1 SCURT ISTORIC Istoria BRD a început în 1923, odată cu înfiinţarea prin lege a Societăţii Naţionale pentru...

Studiu Monografic Realizat la Raiffeisen Bank

Cap.1 Prezentarea societatii bancare. Istoric si evolutie 1.1 Scurt istoric Raiffeisen Bank România, una din primele trei banci ale României,...

Practică tehnică bancară - Unicredit Țiriac Bank

Centrul european de competenta in UniCredit Uniunea Europeana ajuta la dezvoltarea afacerilor, iar Grupul UniCredit ofera cea mai extinsa retea...

Practică la tehnică bancară - Unicredit

PREZENTARE GENERALA SCURTA DESCRIERE UniCredit Tiriac Bank este membra a Grupului UniCredit, unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata...

Prezentarea băncilor Unicredit și Procredit

1. Prezentarea companiilor bancare Unicredit Tiriac Elemente de identitate Nume, statut UniCredit Tiriac Bank este membra a Grupului...

Mixul de marketing al Romanian Internațional Bank

Introducere Am ales să vă prezentăm cât mai multe informaţii privind mixul de marketing la nivelul Romanian International Bank deoarece este...

Analiza comparativă BRD-GSG - Banca Transilvania

A. PREZENTARE GENERALĂ A BĂNCILOR BRD – prezentare generală BRD – Groupe Société Générale SA (“BRD” sau “Banca”), societate pe acţiuni cu capital...

Bank Leumi România

- Prezentare generala Bank Leumi Romania S.A este singura banca cu capital israelian din tara noastra ,care opereaza la standarde inalte de...

Ai nevoie de altceva?