Activități Responsabile Social Dezvoltate de Societatea Comercială Velux

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 17 în total
Cuvinte : 3704
Mărime: 327.82KB (arhivat)
Publicat de: Emilia B.
Puncte necesare: 8
Universitatea Transilvania Facultatea de Ştiinţe Economice şi Administrarea Afacerilor Specializarea Economia Turismului, Comerţului şi serviciilor

Cuprins

  1. Capitolul 1. Noţiuni teoretice.3
  2. 1.1. Responsabilitatea socială.4
  3. 1.2. Etica în afaceri.5
  4. Capitolul 2 Prezentarea firmei VELUX .6
  5. Capitolul 3 Acţiuni de responsabilitate socială realizate de către VELUX.9
  6. 3.1."Tinere talente".13
  7. 3.2 “Cultură pentru toţi’.14
  8. Bibliografie.16

Extras din proiect

Capitolul 1. Noţiuni teoretice

În prezent societatea se confruntă cu o serie importantă de transformări la nivel global. Acestea se datorează în principal globalizării şi trecerii la abordarea de dezvoltare sustenabilă a societăţii. În acest sens, un număr din ce în ce mai mare de companii încep să implementeze activităţi de responsabilitate socială. Afacerile trec, în mod voluntar, dincolo de obligaţiile legii în ceea ce priveşte sfera socială şi încep să folosească o serie de instrumente şi măsuri în acest sens. Din ce în ce mai multe companii au realizat că pentru a rămâne productive, competitive şi relevante într-un mediu economic care se schimbă foarte repede, trebuie să devină responsabile din punct de vedere social.

În lumea afacerilor, principala preocupare a companiilor de-a lungul timpului a fost să obţină profit şi să îşi crească valoarea în interesul acţionarilor. Cu alte cuvinte, singura forţă era responsabilitatea finaciară a firmelor. În contradicţie cu această tendinţă, în ultimele decenii, a apărut şi s-a impus un „curent” care a lărgit sfera de acţiune a companiilor şi anume, responsabilitatea socială — care presupune implicarea în viaţa comunităţilor locale, interesul pentru condiţii mai bune de muncă şi pentru protecţia mediului, etica în afaceri etc. Această nouă concepţie asupra modului de a face afaceri mai este cunoscută şi sub numele de „Triple bottom line” (evaluarea rezultatelor companiilor din 3 perspective — bilanţul triplu) prin care se pune accentul pe principalele componente afectate de activitatea unei companii: oamenii, mediul natural şi profitul (în engleză „triple P — People, Planet, Profit”) .

Conceptul de responsabilitate socială a companiilor (RSC) s-a conscarat în anii ‘70, însă primele primele dezbateri la nivel academic au apărut în anii ‘50. Iniţial, denumirea de responsabilitate socială a avut în prim-plan aşteptările societăţii de la mediul de afaceri şi la obligaţiile etice ale companiei faţă de aceasta. Howard Bowen, economist american, unul dintre primii care a teoretizat conceptul de RSC, definea aceasta în felul următor: „obligaţiile oamenilor de afaceri de a urma acele politici, de a lua acele decizii sau de a urma acele direcţii care sunt agreate în termeni de valori şi obiective de către societatea noastră”.

1.1. Responsabilitatea socială

Responsabilitatea este o atitudine conştientă, un simţ de răspundere faţă de obligaţiile sociale, ori o sarcină, răspundere pe care şi-o asumă cineva .

După o jumătate de secol, conceptul de RSI s-a dezvoltat în jurul a trei direcţii: economic, social şi mediu înconjurător sau, astfel spus, a fost promovat din punct de vedere instituţional, geografic şi conceptual, în funcţie de particularităţile culturale, economice şi sociale ale fiecărei ţări.

Responsabilitatea socială a întreprinderii este complexă şi se manifestă faţă de acţionarii (stakeholderi) şi faţă de mediul în care îşi desfăşoară activitatea .

Societăţile comerciale sunt deseori puse în situaţia de a alege între două variante opuse din punct de vedere etic: fie să meargă pe cale onorabilă şi să ia decizia decentă, fie să meargă pe calea dezonoarei şi să înşele încrederea partenerilor sociali. Partenerii sociali sunt incluşi în categoria stakeholderilor de literatura de specialitate din Romania şi din străinatate.

Responsabilitatea socială este caracterizată ca fiind obligaţia fermă a unei societăţi comerciale de a acţiona dincolo de obligaţiile legale sau de cele impuse de restricţiile economice şi de a urmări obiective pe termen lung care sunt în folosul comunităţii. Responsabilitatea socială este complexă şi se manifestă faţă de acţionari ( shareholderi), salariaţi, clienţi, furnizori, şi societate ( stakeholderi- părţile intersate) şi faţă de mediul în care îşi desfăşoară activitatea .

Societăţile comerciale responsabile social dezvoltă o serie de iniţiative sociale. Iniţiativele sociale ale societăţii comerciale sunt activităţile majore realizate de o societate comercială de a sprijini cauzele sociale şi de a-şi îndeplini obligaţiile de responsabilitate socială .

Preview document

Activități Responsabile Social Dezvoltate de Societatea Comercială Velux - Pagina 1
Activități Responsabile Social Dezvoltate de Societatea Comercială Velux - Pagina 2
Activități Responsabile Social Dezvoltate de Societatea Comercială Velux - Pagina 3
Activități Responsabile Social Dezvoltate de Societatea Comercială Velux - Pagina 4
Activități Responsabile Social Dezvoltate de Societatea Comercială Velux - Pagina 5
Activități Responsabile Social Dezvoltate de Societatea Comercială Velux - Pagina 6
Activități Responsabile Social Dezvoltate de Societatea Comercială Velux - Pagina 7
Activități Responsabile Social Dezvoltate de Societatea Comercială Velux - Pagina 8
Activități Responsabile Social Dezvoltate de Societatea Comercială Velux - Pagina 9
Activități Responsabile Social Dezvoltate de Societatea Comercială Velux - Pagina 10
Activități Responsabile Social Dezvoltate de Societatea Comercială Velux - Pagina 11
Activități Responsabile Social Dezvoltate de Societatea Comercială Velux - Pagina 12
Activități Responsabile Social Dezvoltate de Societatea Comercială Velux - Pagina 13
Activități Responsabile Social Dezvoltate de Societatea Comercială Velux - Pagina 14
Activități Responsabile Social Dezvoltate de Societatea Comercială Velux - Pagina 15
Activități Responsabile Social Dezvoltate de Societatea Comercială Velux - Pagina 16
Activități Responsabile Social Dezvoltate de Societatea Comercială Velux - Pagina 17

Conținut arhivă zip

  • Activitati Responsabile Social Dezvoltate de Societatea Comerciala Velux.doc

Alții au mai descărcat și

Turismul rural în comuna Bran

Turismul rural, ecologic si cultural în comuna Bran Pe baza experienteiternationale si a practicilor întâlnite în ultimii ani, în România sunt...

Serviciile în Turism

Turismul reprezinta astazi, prin continutul si rolul sau, un domeniu distinct de activitate, o componenta de prima importanta a vietii economice...

Hotelurile Hilton

Hilton Hhonors Worldwide : Razboiul loialitatii Hotelurile Hilton privesc cele mai frecvente programe ale oaspetilor ca cel mai important...

Turism Rural

1.Itroducere in TRChiar dacă o definiţie a turismului rural ar putea părea ca fiind foarte simplă – acea formă de turism practicată în spaţiile...

Ai nevoie de altceva?