Alimente pentru nutritie speciala

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Alimente pentru nutritie speciala.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 16 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Turism

Extras din document

Elaborarea unui cremogenat obţinut din mere, morcovi şi piersici cu adaos de făină de orez şi ulei de cocos destinat copiilor cu vârsta de 6-12 luni

Preocupările legate de dezvoltarea alimentelor funcţionale sunt strâns legate de tendinţa consumatorilor, de a avea o alimentaţie echilibrată, care să contribuie la menţinerea sau chiar înbunăţirea stării de sănătate.

O dietă sănătoasă, raţională, include o varietate de alimente care oferă copilului energia şi nutrienţii necesari unei dezvoltări psihosomatice normale.

Tema vizează obţinerea unui produs natural, cu calităţi nutritive deosebite destinat copiilor. La crearea acestui produs se iau în considerare cerinţele de vârstă privind substanţele nutritive, energia precum şi procesele metabolice specifice. Valoarea energetică trebuie să fie cuprinsă între minim 59,75 kcal/ 100 ml sau 250 kJ/100 ml şi maxim 83,89 kcal/100 ml sau 315 kJ/100 ml. (G. M. Costin, 2001).

Se urmăreşte obţinerea unui produs cu caracteristici specifice vârstei de 6-12 luni, destinat suplimentării laptelui matern, produs bogat în vitamine, minerale, obligatorii pentru o dezvoltare normală.

Produsul se realizează din mere, morcovi, piersici, ulei de cocos si făină de orez prehidrolizată. Aceste ingrediente furnizează copilului cantităţi apreciabile de glucide, proteine, săruri minerale, vitamine.

Procedeul este economic din punctul de vedere al ingredientelor, deoarece materiile prime utilizate la fabricarea acestui produs sunt ingrediente ce pot fi găsite pe piaţă şi în afara sezonului de recoltare, procesul de fabricaţie se poate realiza în orice fabrică dotată cu utilajele şi personalul necesar.

Este un produs nou pe piaţa alimentelor destinate copiilor mici, având un preţ de cost mai mic decât produsele oferite de concurenţă.

Savoarea produsului este dată de combinaţia dintre legume şi fructe care contribuie la obţinerea unui desert pe placul copiilor mici.

Diversificarea alimentaţiei sugarului realizează trecerea de la alimentaţia exclusiv lactată la un regim alimentar variat în care alături de lapte sugarul primeşte alimente nelactate de consistenţă lichidă, semilichidă sau solidă.

Diversificarea este motivată de faptul că laptele nu mai poate asigura toate nevoile nutriţionale ale sugarului după vârsta de 4-6 luni, de maturarea sintezei hormonilor digestivi, a activităţii majorităţii enzimelor digestive şi a capacităţii de excreţie renală. (Hurgoiu, 1999)

Alimentele de diversificare obţinute industrial se fabrică pe baza unei game largi de materii prime: legume, fructe, carne, lapte, cereale etc.

Produsele pe bază de legume, fructe şi mixte, destinate alimentaţiei de diverisificare a sugarilor mai mari de 4-6 luni şi alimentaţiei copiilor de vârstă mică sunt alimente industrializate obţinute din materiile prime menţionate, singure sau în amestec între ele sau cu alte materii prime (carne, lapte), gata pentru consum sau consumabile după reconstituire cu apă/lapte.

Ele completează necesarul de nutrienţi al sugarului mai mare de 4-6 luni în sensul diversificării şi cu alte alimente, pe lângă laptele matern sau înlocuitorii acestuia şi asigură trecerea treptată la alimentaţia variată de după perioada de alăptare. (Cuthbertson, 1999)

La crearea acestor produse se iau în atenţie cerinţele de vârstă privind substanţele nutritive şi energia, precum şi procesele metabolice specifice, inclusiv capacitatea de adaptare a tubului digestiv al copilului de diferite vârste.

În funcţie de destinaţie, mod de preparare, materii prime şi caracteristici nutriţionale, alimentele de acest tip se împart în două mari grupe:

• pentru sugari sănătoşi cu vârsta de 4-6 luni, până la 12 luni

• pentru copii sănătoşi de vârstă mică, 1-3 ani.

În ambele cazuri, produsele se realizează predominant din legume şi/sau fructe, eventual cu adaosuri de carne, peşte, lapte praf şi diferite ingrediente sau aditivi tehnologici admişi de normele sanitare. (Marinescu şi Segal, 1976)

După modul de preparare se disting:

• alimente gata pentru consum (conserve)

• pulberi ce se administrează după reconstituire (sucuri deshidratate)

După tip şi granulaţie, alimentele pentru copii obţinute pe bază de fructe şi/sau legume, se împart în:

• cremogenate şi piureuri, de tipul Baby – food, cu particule mici, de maximum 120μ, care nu necesită o masticare înainte de înghiţire, destinate alimentaţiei sugarilor mai mari de 4-6 luni, până la 12 luni. În compoziţia acestor produse intră, în primul rând, legume şi fructe care furnizează copiilor cantităţi apreciabile de glucide, săruri minerale şi vitamine.

• soteuri şi alte produse de tipul Junior – food, cu particule mai mari de dimensiuni variate, pentru a stimula masticaţia sugarilor şi copiilor de vârstă mică. Prin caracteristicile lor compoziţionale, cantitative şi calitative, aceste alimente sunt destinate copiilor cu vârsta între 8-24 luni.

• Conserve de tip Senior – food care fac trecerea la alimentaţia adulţilor şi sunt apropiate sub aspectul gustului şi al caracteristicilor nutriţionale cu alimentele curente.

Fisiere in arhiva (1):

  • Alimente pentru nutritie speciala.doc

Bibliografie

1. Costin, G.M.,Rodica Segal, 2003 ″Alimente pentru nutriţie specială″, Editura Academica, Galaţi.
2. Cuthbertson, W.F.I., 1999 "Evolution on infant nutrition", British Journal of Nutrition, 81,359-371.
3. Hurgoiu, V., 1999 "Alimentaţia copilului sănătos şi bolnav", Editura Medicală, Bucureşti, 179-188.
4. Marinescu, I., Segal, B., 1976 "Tehnologii moderne în industria conservelor vegetale, Editura Tehnică, 127-133.
5. www.nutriondata.com
6. www. freepantentsonline.com