Amenajarea Ariilor Protejate din România

Proiect
7.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 38 în total
Cuvinte : 15979
Mărime: 1.98MB (arhivat)
Publicat de: Andreea L.
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Ungureanu Adrian

Cuprins

  1. CAP1. PREZENTAREA GENERALA A ARIILOR PROTEJATE
  2. 1.1.PREZENTAREA GENERALA A MEDIULUI
  3. 1.2.NECESITATEA APARITIEI PARCURILOR NATIONALE
  4. 1.3. PRIMUL PARC NATURAL DIN LUME: YELLOWSTONE
  5. CAP.2.PREZENTAREA GENERALA A PARCURILOR NATURALE INTERNATIONALE
  6. CAP.3.TURISMUL IN REZERVATIILE DIN ROMANIA
  7. 3.1.GENERALITATI
  8. 3.2.CLASIFICAREA ARIILOR PROTEJATE
  9. 3.3.LEGISLATIE
  10. CAP4.PARCUL NATIONAL RETEZAT
  11. 4.1.REGULAMENTUL PARCULUI NATIONAL RETEZAT
  12. CAP.5.CONCLUZII

Extras din proiect

1.1.PREZENTAREA GENERALA A MEDIULUI

Prin calitatea mediului inconjurator se intelege starea acestuia la un moment dat rezultata din integrarea tuturor elementelor sale structurale si functionale capabila sa asigure o ambianta satisfacatoare multiplelor necesitati ale vietii omului.Calitatea mediului rezulta din implantarea structurilor umane artificiale in structurile natural.

Orice tip de mediu poate fi caracterizat printr-un camp de toleranta ale carei limite sunt date de starea sa naturala si un camp de imprastiere reprezentand diferite intensitati ale impactului uman. O calitate superioara a mediului pentru una sau mai multe forme de utilizare este asigurata atata timp cu cat campul de imprastiere este mai mic decat campul de toleranta. Cu cat campul de imprastiere se extinde cu atat mediul se indeparteaza de la starea initiala, aparand tulburari cu consecinte nefaste. Pastrarea unei bune calitati a mediului se poate realiza numai prin mentinerea capacitatii naturale a sistemului ambiental de “a metaboliza” elementele artificiale introduse de om in fluxurile energetice si substantiale.

Pragul superior care poate fi atins se numeste capacitatea de suport. Pentru masurarea calitatii mediului inconjurator se foloseste un sistem de indicatori numiti indicatori ecologici care pot fi grupati fie pe factori de mediu, fie pe anumite categorii de subsisteme identificate in cadrul unor anumite sisteme (indicatori la nivelul unui ecosistem acvatic, terestru).

Inceputul oricarei activitati de protectie a mediului dintr-o tara se face cu organizarea si asigurarea functionarii sistemului de supraveghere (monitoring) a mediului in ansamblu si a componentelor sale.

Pentru Romania se cer 2 concepte actuale:

1.-un sistem integrat pentru toti factorii de mediu;

2.-un sistem global pe diferite niveluri de agregare inclusiv cu conectare la reteaua mondiala.

Monitoringul mediului: reprezinta un ansamblu de operatiuni privind supravegherea, evaluarea, prognozarea si avertizarea in scopul interventiei operative pentru mentinerea starii de echilibru a mediului.

Ca instrument al activitatii manageriale in domeniul mediului, monitoringul trebuie sa asigure un flux informational, structurat atat pe sectoare specifice cat si intersectorial cu privire la sursele de poluare si calitatea mediului, la folosirea si starea resurselor naturale.

SMIR -; reprezinta un sistem complet de achizitie a datelor privind calitatea mediului obtinute pe baza unor masuratori sistematice de lunga durata la un ansamblu de parametrii si indicatori cu acoperire spatiala si temporala care sa asigure posibilitatea controlului poluarii.

Structura SMIR are la baza:

-Sisteme Nationale de Supraveghere a Calitatii Apelor (ape de suprafata, curgatoare, maritime).

-Reteaua de Fond si cea de Imisie pentru Supravegherea Calitatii Aerului;

-Reteaua de Ploi Acide;

-Reteaua de Radioactivitate cat si o serie de alte informatii periodice privind calitatea solului, vegetatiei, faunei, sanatatii umane primite de la alte ministere si alte unitati de profil.

SMIR -;sistemul de monitoring integrat din Romania .

-sistemul trebuie sa furnizeze informatie de monitoring care inseamna informatie capabila sa verifice si sa avertizeze asupra starii si actiunilor legate de mediu asa incat utilizatorii sa poata sa defineasca scopurile, sa ia decizii de management, sa actioneze asupra mediului. Pentru aceste sisteme se disting 2 tipuri de activitati:

a).-o activitate operativa de culegere a datelor, avertizarea unor poluari accidentale si luarea unor masuri de protectie a folosintelor.

b).-activitati de caracterizare a calitatii pe termen lung, evaluarea tendintelor de evolutie si a masurilor de protectie adecvate.

1.2. NECESITATEA APARITIEI PARCURILOR NATIONALE

În sens larg, protecţia naturii are ca obiectiv principal păstrarea nealterată a ecosistemelor naturale (ecofondului) şi a fondului genetic (genofondului) la nivel global şi regional, în vederea asigurării echilibrului între componenetele naturale ale mediului, pe de o parte şi între acestea si societatea umană, pe de altă parte.

În condiţiile actuale, când pe teritorii extinse presiunile exercitate de diferitele moduri de utilizare a terenurilor asupra capitalului natural al planetei au atins valori critice, numeroase peisaje aflându-se deja în parastazie, protecţia şi conservarea naturii ocupă un loc prioritar în domeniul preocupărilor specialiştilor în ştiinţele Pământului. Presiunea antropică a avut cel mai mare impact asupra biodiversităţii floristice şi faunistice, plantele şi animalele fiind cele mai vulnerabile elemente naturale ale mediului, în raport cu activităţile umane; existenţa acestora este indisolubil legată de calitatea celorlalte componente ale peisajului.

Principalii factori responsabili în timp istoric de dispariţia a numeroase specii floristice şi faunistice pot fi consideraţi:

- vânatul excesiv (cauza principală a dispariţiei pinguinului uriaş, Alca impennis, al cărui areal se extindea acum câteva secole în domeniul tundrei arctice, din nordul Canadei şi până în Scandinavia; apreciat pentru puful şi aripile sale, incapabil să zboare, lipsit de mijloace de apărare, a fost masacrat de pescari în secolele XVI-XVII ; de asemenea, se pare că locuitorii Insulei St. Kilda (Ecosse) utilizau grăsimea sa drept analgezic; ultimul cuplu de pinguini uriaşi a fost semnalat în 1844, în largul coastelor Islandei; această specie a dispărut deci, cu mult timp înaintea poluării cu produse petroliere care va afecta mai târziu păsările marine);

- alterarea sau distrugerea bitopurilor care atrag după sine restrângerea sau chiar extincţia speciilor care le populează. Ca exemple pot fi citate cazurile unor specii adaptate la zone umede, mlăştinoase din Europa de Vest: orhideea de mlaştină Hammarbia paludosa, orhideea cu floare lată, Orchis laxifloral, fluturii albaştri (Maculinea nausithous, M. teleius, M. alcon, păsări: Crex crex, Numenius arquata;

- agricultura mecanizată şi chimizată (în unele cantoane din Elveţia, utilizarea pesticidelor şi a fungicidelor a provocat reducerea masivă şi chiar dispariţia unui număr însemnat de specii de fluturi diurni (în ultimii 150 de ani, aceste specii au dispărut în proporţie de cca. 49% din regiunea Bernei, 28% în cantonul Thurgovie, 11% în regiunea Seeland-Chasseral şi 7% în împrejurimile Genevei)

- poluarea fizică, chimică, biologică ce poate afecta, de la caz la caz, în mai mică sau mai mare măsură, speciile vegetale şi animale, inclusiv mediile de viaţă ale acestora; astfel, unele specii de licheni pot avea sensibilităţi diferite la emisiile atmosferice ale surselor industriale; acidifierea lacurilor din Scandinavia, datorată poluării atmosferice provenită de la surse industriale din ţări ale Europei şi din America de Nord, a condus la dispariţia progresivă a speciilor acvatice (moluşte, insecte, crustacee, peşti şi amfibieni)

În acest context se înscriu preocupările legate de crearea de arii protejate, al căror obiectiv principal îl constituie protecţia şi conservarea biodiversităţii ecosistemelor naturale şi antropizate.

Pe de altă parte, existenţa în anumite teritorii, cu grade diferite de antropizare, a unor elemente cultural-istorice (monumente religioase, arhitectonice, istorice, ansambluri urbanistice deosebite etc.), cu valoare de patrimoniu, care însă din diferite motive se află în stadii mai mult sau mai puţin avansate de degradare, impune protecţia şi conservarea acestora prin dobândirea statutului de zone protejate;

Într-o lume aglomerată şi cu surse de finanţare limitate, trebuie stabilite clar priorităţile pentru conservarea diversităţii biologice, mai exact pentru speciile care trebuie să facă obiectul conservării.

Preview document

Amenajarea Ariilor Protejate din România - Pagina 1
Amenajarea Ariilor Protejate din România - Pagina 2
Amenajarea Ariilor Protejate din România - Pagina 3
Amenajarea Ariilor Protejate din România - Pagina 4
Amenajarea Ariilor Protejate din România - Pagina 5
Amenajarea Ariilor Protejate din România - Pagina 6
Amenajarea Ariilor Protejate din România - Pagina 7
Amenajarea Ariilor Protejate din România - Pagina 8
Amenajarea Ariilor Protejate din România - Pagina 9
Amenajarea Ariilor Protejate din România - Pagina 10
Amenajarea Ariilor Protejate din România - Pagina 11
Amenajarea Ariilor Protejate din România - Pagina 12
Amenajarea Ariilor Protejate din România - Pagina 13
Amenajarea Ariilor Protejate din România - Pagina 14
Amenajarea Ariilor Protejate din România - Pagina 15
Amenajarea Ariilor Protejate din România - Pagina 16
Amenajarea Ariilor Protejate din România - Pagina 17
Amenajarea Ariilor Protejate din România - Pagina 18
Amenajarea Ariilor Protejate din România - Pagina 19
Amenajarea Ariilor Protejate din România - Pagina 20
Amenajarea Ariilor Protejate din România - Pagina 21
Amenajarea Ariilor Protejate din România - Pagina 22
Amenajarea Ariilor Protejate din România - Pagina 23
Amenajarea Ariilor Protejate din România - Pagina 24
Amenajarea Ariilor Protejate din România - Pagina 25
Amenajarea Ariilor Protejate din România - Pagina 26
Amenajarea Ariilor Protejate din România - Pagina 27
Amenajarea Ariilor Protejate din România - Pagina 28
Amenajarea Ariilor Protejate din România - Pagina 29
Amenajarea Ariilor Protejate din România - Pagina 30
Amenajarea Ariilor Protejate din România - Pagina 31
Amenajarea Ariilor Protejate din România - Pagina 32
Amenajarea Ariilor Protejate din România - Pagina 33
Amenajarea Ariilor Protejate din România - Pagina 34
Amenajarea Ariilor Protejate din România - Pagina 35
Amenajarea Ariilor Protejate din România - Pagina 36
Amenajarea Ariilor Protejate din România - Pagina 37
Amenajarea Ariilor Protejate din România - Pagina 38

Conținut arhivă zip

  • Amenajarea Ariilor Protejate din Romania.doc

Alții au mai descărcat și

Dezvoltarea activităților turistice și protejarea mediului

Capitolul 1 Probleme actuale ale mediului 1.1 Conceptul de mediu înconjurator Turistmul este dependent de mediul încojurator mai mult ca orice...

Analiza Activității Stațiunii Montane Păltiniș din România în Comparație cu Stațiunea Montană Mariazeller din Austria

Capitolul I Consideraţii generale Prezenta lucrare şi-a propus să realizeze comparaţia dintre staţiunea montană situată la cea mai mare...

Proiect de practică - parcuri naționale și naturale din România

Capitolul I 1.1. Prezentare generala România are un capital natural deosebit de divers. Acest fapt se datorează în parte condiţiilor...

Protejarea și Conservarea Resurselor Turistice din România

Argument Turismul este ansamblul relatiilor si faptelor constituite din deplasarea si sejurul persoanelor pentru care locul de sejur nu este nici...

Organizarea ariilor protejate în Elveția și valorificarea acestora prin turism

Parcurile naţionale prin însuşi actul lor de naştere¹, au fost organizate în scopul de a conserva natura în beneficiul şi pentru agrementul...

Turismul rural în comuna Bran

Turismul rural, ecologic si cultural în comuna Bran Pe baza experienteiternationale si a practicilor întâlnite în ultimii ani, în România sunt...

Serviciile în Turism

Turismul reprezinta astazi, prin continutul si rolul sau, un domeniu distinct de activitate, o componenta de prima importanta a vietii economice...

Te-ar putea interesa și

Fundamentarea unui proiect de investiții

Într-o societate de consum se dezvoltă an de an din ce în ce mai multe domenii de investiții, care pot aduce statului o dezvoltare economică și...

Structuri urbane verzi în municipiul Onești

Obiectivele lucrării şi motivaţia temei Ipoteza lucrării de faţă este identificarea unor potenţiale structuri urbane verzi în municipiul Oneşti....

Turismul în ariile protejate din România comparativ cu turismul în ariile protejate din Croația

1. NOŢIUNI FUNDAMENTALE PRIVIND TURISMUL ÎN ARII PROTEJATE Parcurile naţionale şi alte arii protejate din lume reprezintă regiuni ale naturii ca...

Amenajări turistice din județul Brașov

Capitolul I. ANALIZA POTENȚIALULUI TURISTIC din județul Brasov Județul Brașov reprezintă una dintre cele mai variate zone în ceea ce privește...

Analiza Regiunii de sud-est a României

Regiunea de sud-est 1. Localizare geografică, suprafaţă şi frontiere Regiunea Sud-Est este situată în partea de Sud-Est a României şi se...

Monitorizarea Mediului

1.Monitorizarea - sistem de supraveghere şi control a stării mediului ambiant Termenul monitorizare este întâlnit de relativ scurt timp în limba...

Modalități de Implicare a Comunităților Locale în Protejarea și Conservarea Speciilor din Ariile Protejate

INTRODUCERE Pierderea biodiversitãtii la nivel mondial a devenit una dintre cele mai mari provocãri de mediu ale secolului 21. Preocupare pentru...

Județul Brașov - Turismul Montan

Descrierea judeţului şi a pieţei de perspectivă Judeţul Braşov este situate în zona de sed-est a Transilvaniei, în interiorul arcului carpatic, pe...

Ai nevoie de altceva?