Amenajarea turistică a litoralului românesc

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 61 în total
Cuvinte : 19393
Mărime: 3.41MB (arhivat)
Publicat de: Pavel Olteanu
Puncte necesare: 12
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Carmen Mureşan

Cuprins

  1. INTRODUCERE.p. 2
  2. CAPITOLUL I – Abordări conceptuale cu privire la amenajarea spaţiului turistic
  3. 1.1. Coordonate ale turismului în România.p. 5
  4. 1.2. Rolul, importanţa şi conceptul de amenajare a spaţiului turistic.p. 8
  5. 1.3. Organizarea şi amenajarea spaţiului turistic românesc.p. 11
  6. 1.3.1. Spaţiu turistic – concept, clasificare, ierarhizare.p. 11
  7. 1.3.2. Regionarea turistică a României.p. 13
  8. CAPITOLUL II – Strategii de amenajare turistică a spaţiului turistic litoral
  9. 2.1. Caracteristici ale spaţiului turistic litoral.p. 16
  10. 2.2. Un istoric al amenajării spaţiului litoral românesc.p. 22
  11. 2.3. Strategii de amenajare turistică a litoralului.p. 31
  12. CAPITOLUL III – STUDIU DE CAZ – VACANŢELE DE 3 STELE ÎN SPANIA
  13. 3.1. Regiunile turistice ale Spaniei.p. 36
  14. 3.2. Particularităţi ale litoralului mediteraneean spaniol.p. 42
  15. 3.3. Regimul de cazare pe litoralul spaniol.p. 47
  16. 3.4. Analiza pieţei turistice a Spaniei.p. 53
  17. CONCLUZII.p. 58
  18. BIBLIOGRAFIE SELECTIVĂ.p. 60

Extras din proiect

INTRODUCERE

Una dintre măsurile importante de redresare a activităţii turistice în ţară este dezvoltarea centrului infoturistic de baze de date cu privire la oferta turistică, informaţii cu privire la zonele de acces, facilităţi de cazare, materiale promoţionale, calendarul evenimentelor precum şi la alte servicii.

Consumul turistic are un grad înalt de concentrare, cu precădere în ţările dezvoltate economic. În cadrul consumului turistic global, cel naţional este între 85-90%, (cifra corectă este de până la 70% cu variaţii mari între ţările bogate şi cele sărace) iar diferenţa revine celui internaţional, localizat într-o altă ţară decât cea de rezidenţă a turistului. În aceste condiţii, existenţa unui consum turistic internaţional şi a pieţei de profil este în mod decisiv determinată de manifestarea cererii şi a unui consum intern puternic, de existenţa unei oferte interne apte a deveni parte a pieţei turistice internaţionale.

Referitor la specificul ofertei, este esenţială diferenţierea sa din punct de vedere conceptual de producţia turistică. Oferta turistică este formată din cadrul şi potenţialul natural şi antropic, echipamentul de producţie al serviciilor turistice, masa de bunuri materiale (alimentare, industriale) destinate consumului turistic, forţa de muncă specializată în activităţile turistice, infrastructura turistică şi condiţiile de comercializare (preţ, facilităţi etc.). Producţia turistică reprezintă ansamblul de servicii care mobilizează forţa de muncă, echipament de producţie şi bunuri materiale care se materializează într-un consum efectiv în cadrul unei ambianţe specifice. Specificitatea relaţiei ofertă-producţie turistică derivă din particularităţile de mai jos, care o diferenţiază de aceeaşi relaţie din cadrul pieţei bunurilor fizice: producţia turistică este cel mult egală cu oferta, faţă de piaţa bunurilor fizice unde oferta e cel mult egală cu producţia; oferta turistică poate exista independent de producţie, în timp ce producţia turistică nu se poate realiza în afara ofertei; în schimb, oferta de bunuri materiale nu poate exista independent de existenţa unei producţii; structura ofertei turistice nu coincide mereu cu structura producţiei turistice, în timp ce structura ofertei bunurilor materiale reflectă structura producţiei respective; oferta turistică e fermă, existând cât timp există elementele sale componente, dar producţia turistică e efemeră, existând cât timp se manifestă consumul, dar încetând odată cu încheierea acestuia.

Deosebim tipuri de oferte variate în funcţie de motivaţie: oferta turismului de vacanţă, balnear, sportiv, recreativ, familial, etc.; oferta turismului de studii, festivaluri, religios, etc.; oferta turismului de afaceri - itinerant, de congrese; oferta turismului de sănătate - profilactic şi de tratament etc.

În acest context se poate preciza că în general în turism se asistă la o specializare a producătorilor de servicii pe categorii de activităţi: cazare şi restaurare, transport, animaţie, informare, agrement, organizarea călătoriilor de către turoperatori etc. Caracterul „artizanal" depinde de realizarea produselor specifice ale unei părţi de ofertă turistică în general în întreprinderi mici şi mijlocii ca fiind determinată, în special, de cerinţa flexibilităţii ofertei, în timp ce rigiditatea ofertei turistice apare ca urmare a faptului că oferta şi producţia turistică pentru a fi consumate impun deplasarea consumatorului, nu a produsului turistic. Oferta turistică este sensibilă la variaţiile sezoniere şi motivaţionale. Rigiditatea ofertei turistice implică prelungirea duratei de amortizare a investiţiilor şi încetinirea înnoirii mijloacelor de producţie. Aceste efecte sunt şi rezultatul transsectorialităţii turismului, a interdependentei sale cu celelalte ramuri economice, fiind vorbă despre o activitate economică complexă, de consecinţă. Capacitatea de substituire a ofertei turistice derivă din scopul valorificării acesteia cum ar fi de pildă oferta de turism de afaceri în lipsa cererii pentru oferta de vacanţă. Cât priveşte factorii determinanţi ai ofertei turistice, putem menţiona, că teritoriul sau spaţiul reprezintă pentru oferta turistică ceea ce este factorul demografic pentru cerere respectiv ca şi factor decisiv.

Valoarea turistică sau atractivitatea teritoriului este evaluată în funcţie de resursele turistice pe care le posedă: frumuseţea naturală a peisajului, configuraţia geografică (munţi, râuri, cascade, peşteri, litoral); condiţii meteorologice şi climaterice (clima, nivel pluviometric, temperaturile medii anuale, curenţi de aer, luminozitate), patrimoniul cultural şi istoric (obiective de artă, istorie, religie, folclor), valoarea terapeutică dată de izvoare minerale şi termale precum şi de diversitatea şi densitatea florei şi faunei; nivelul dezvoltării sectorului terţiar, din care face parte şi produsul turistic, influenţează direct oferta turistică prin componente precum transportul, telecomunicaţiile, forţa de muncă; baza tehnico-materială care trebuie să aibă în vedere o serie de particularităţi, care include:

Un factor determinant al ofertei turistice se referă la percepţia acesteia de către cerere. Aceasta are loc sub forma unei imagini de ofertă şi produs turistic care reprezintă o sinteză între mijloacele de comunicare formale şi informale, subiective şi obiective. Problema imaginii produsului turistic oferit este foarte importantă întrucât decizia de consum se ia preponderent în funcţie de imaginea ofertei promovată în bazinul cererii, între momentul deciziei de consum şi cel al consumului efectiv în bazinul ofertei turistice existând un decalaj temporal. Incertitudinile şi riscurile privind necorelările ofertei cu cererea depind de influenţa intermediarilor în actele de vânzare-cumpărare pe pieţele turistice ca şi de influenţa mijloacelor mass-media sau multimedia informatizate.

Referitor la specificul pieţei turistice româneşti din punctul de vedere al resurselor naturale şi antropice, putem menţiona, că în România cadrul natural este complex, variat, bogat, cu o structură peisagistică armonioasă. Alături de potenţialul natural, ţara noastră dispune şi de un potenţial antropic deosebit de valoros a cărui importanţă turistică se amplifică continuu. România poate satisface, prin resursele sale turistice, preferinţele diferitelor segmente ale cererii turistice interne şi internaţional

Preview document

Amenajarea turistică a litoralului românesc - Pagina 1
Amenajarea turistică a litoralului românesc - Pagina 2
Amenajarea turistică a litoralului românesc - Pagina 3
Amenajarea turistică a litoralului românesc - Pagina 4
Amenajarea turistică a litoralului românesc - Pagina 5
Amenajarea turistică a litoralului românesc - Pagina 6
Amenajarea turistică a litoralului românesc - Pagina 7
Amenajarea turistică a litoralului românesc - Pagina 8
Amenajarea turistică a litoralului românesc - Pagina 9
Amenajarea turistică a litoralului românesc - Pagina 10
Amenajarea turistică a litoralului românesc - Pagina 11
Amenajarea turistică a litoralului românesc - Pagina 12
Amenajarea turistică a litoralului românesc - Pagina 13
Amenajarea turistică a litoralului românesc - Pagina 14
Amenajarea turistică a litoralului românesc - Pagina 15
Amenajarea turistică a litoralului românesc - Pagina 16
Amenajarea turistică a litoralului românesc - Pagina 17
Amenajarea turistică a litoralului românesc - Pagina 18
Amenajarea turistică a litoralului românesc - Pagina 19
Amenajarea turistică a litoralului românesc - Pagina 20
Amenajarea turistică a litoralului românesc - Pagina 21
Amenajarea turistică a litoralului românesc - Pagina 22
Amenajarea turistică a litoralului românesc - Pagina 23
Amenajarea turistică a litoralului românesc - Pagina 24
Amenajarea turistică a litoralului românesc - Pagina 25
Amenajarea turistică a litoralului românesc - Pagina 26
Amenajarea turistică a litoralului românesc - Pagina 27
Amenajarea turistică a litoralului românesc - Pagina 28
Amenajarea turistică a litoralului românesc - Pagina 29
Amenajarea turistică a litoralului românesc - Pagina 30
Amenajarea turistică a litoralului românesc - Pagina 31
Amenajarea turistică a litoralului românesc - Pagina 32
Amenajarea turistică a litoralului românesc - Pagina 33
Amenajarea turistică a litoralului românesc - Pagina 34
Amenajarea turistică a litoralului românesc - Pagina 35
Amenajarea turistică a litoralului românesc - Pagina 36
Amenajarea turistică a litoralului românesc - Pagina 37
Amenajarea turistică a litoralului românesc - Pagina 38
Amenajarea turistică a litoralului românesc - Pagina 39
Amenajarea turistică a litoralului românesc - Pagina 40
Amenajarea turistică a litoralului românesc - Pagina 41
Amenajarea turistică a litoralului românesc - Pagina 42
Amenajarea turistică a litoralului românesc - Pagina 43
Amenajarea turistică a litoralului românesc - Pagina 44
Amenajarea turistică a litoralului românesc - Pagina 45
Amenajarea turistică a litoralului românesc - Pagina 46
Amenajarea turistică a litoralului românesc - Pagina 47
Amenajarea turistică a litoralului românesc - Pagina 48
Amenajarea turistică a litoralului românesc - Pagina 49
Amenajarea turistică a litoralului românesc - Pagina 50
Amenajarea turistică a litoralului românesc - Pagina 51
Amenajarea turistică a litoralului românesc - Pagina 52
Amenajarea turistică a litoralului românesc - Pagina 53
Amenajarea turistică a litoralului românesc - Pagina 54
Amenajarea turistică a litoralului românesc - Pagina 55
Amenajarea turistică a litoralului românesc - Pagina 56
Amenajarea turistică a litoralului românesc - Pagina 57
Amenajarea turistică a litoralului românesc - Pagina 58
Amenajarea turistică a litoralului românesc - Pagina 59
Amenajarea turistică a litoralului românesc - Pagina 60
Amenajarea turistică a litoralului românesc - Pagina 61

Conținut arhivă zip

  • Amenajarea Turistica a Litoralului Romanesc.doc

Alții au mai descărcat și

Oferta turistică pe litoral

INTRODUCERE Turismul reprezintă un fenomen economico – social specific civilizaţiei moderne, puternic ancorat în viaţa societăţii şi influenţat de...

Valorificarea litoralului românesc prin dezvoltare durabilă

Actualitatea tezei şi nivelul cercetărilor întreprinse. Economia naţională a României parcurge o dificilă etapă de tranziţie exprimată prin...

Analiză Comparativă între Turismul Românesc de Litoral și Turismul Practicat pe Litoralul Grecesc

Introducere La sfârşitul secolului XX şi începutul celui de-al treilea mileniu, industria turismului şi a călătoriilor reprezintă, pe plan...

Propuneri pentru Îmbunătățirea Amenajării Turistice a Stațiunii Mamaia

Introducere Amenajarea zonelor turistice în zona litorală Litoralul poate fi definit ca zonă de contact între elementele terestre şi hidrologice...

Turismul de Litoral. Studiu Comparativ

CAP 1. TURISMUL DE LITORAL- CONCEPTE O privire de ansamblu asupra turismului de litoral ne conduce la identificarea anumitor tendinte: 1....

Dezvoltarea și Promovarea Turismului Litoral în România

POTENŢIALUL TURISTIC AL ZONEI LITORALULUI ROMÂNESC Potenţialul turistic ar putea fi definit astfel: totalitatea factorilor de atracţie aparţinând...

Turismul rural în comuna Bran

Turismul rural, ecologic si cultural în comuna Bran Pe baza experienteiternationale si a practicilor întâlnite în ultimii ani, în România sunt...

Serviciile în Turism

Turismul reprezinta astazi, prin continutul si rolul sau, un domeniu distinct de activitate, o componenta de prima importanta a vietii economice...

Te-ar putea interesa și

Propuneri de Investiții pentru Reamenajarea Hotelului Siret - Stațiunea Saturn

Introducere Lucrarea de faţă intitulată ”Propuneri de investiţii pentru reamenajarea hotelului Siret - Staţiunea Saturn” îşi propune să analizeze...

Atitudinea Consumatorului Față de Motivele pentru care Alege Litoralul Românesc

Introducere Argumentarea temei Tema lucrării mele de diplomă se intitulează „ Atitudinea consumatorului față de motivele pentru care alege...

Litoralul Românesc al Mării Negre

Resursele turistice naturale ale României, care o situeaza, prin bogatie si varietate, printre tarile cele mai dotate din acest punct de vedere,...

Turismul românesc în contextul integrării în Uniunea Europeană

INTRODUCERE Actualitatea tezei i nivelul cercetrilor întreprinse. Economia naional a României parcurge o dificil etap de tranziie...

Turism balnear

CAPITOLUL 1 - STRATEGIA DEZVOLTĂRII TURISMULUI BALNEAR ȘI DE LITORAL 1.1. Considerații generale privind strategia dezvoltării turismului În...

Evoluția Turismului Romanesc în Dinamica Turismului Mondial

CAPITOLUL I Specificul dezvoltării turismului românesc în dinamica turismului mondial Analizând evoluţia principalilor indicatori ai activităţii...

Amenajarea și starea activității turistice pe litoralul românesc

CAP. 1. INTRODUCERE Actualitatea tezei şi nivelul cercetărilor întreprinse. Economia naţională a României parcurge o dificilă etapă de tranziţie...

Determinarea gradului de atractivitate al stațiunii turistice Costinești

STATIUNEA COSTINESTI Fig.1. Harta Costinesti I. Prezentarea generala a statiunii Costinesti Costinesti , denumita si Statiunea Tineretului , se...

Ai nevoie de altceva?