Amenajarea Turistica a Statiunii Baile Herculane

Imagine preview
(7/10 din 7 voturi)

Acest proiect trateaza Amenajarea Turistica a Statiunii Baile Herculane.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 7 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 8 puncte.

Domeniu: Turism

Extras din document

Motivatia alegerii zonei respective:

Baile Herculane este cea mai renumita statiune balneoclimaterica. Este un oras mic situat pe cursul raului Cerna in zona Valea Cernei. Dar este totodata si statiune renumita a Romaniei. Unul din punctele forte ale statiunii il reprezinta izvoarele cu apa fierbinte, cu numeroase proprietati curative, descoperite inca de pe vremea romanilor. Cele cincisprezece izvoare cu ape minerale si termale existente aici sunt folosite in tratarea afectiunilor reumatice, nervoase si nutritionale. Valea Cernei se intinde intr-o zona cu munti maiestuosi de ambele parti, o incantare pentru ochiul si sufletul turistului si surprinde noul venit prin oferta valoroasa pe care o prezinta. Aici exista multe posibilitati de recreere si drumetie.

Se regaseste o infrastructura bine reprezentata (canalizare, alimentatie cu enetgie electrica, cu apa, cu gaze, drumuri de acces), oferta de cazare larga, dar in acelasi timp redusa pentru numarul mare de turisti care vin, iar posibilitatile de distractie si agrement lipsesc in mare masura.

Tipul de amenajare:

Se doreste a realiza o amenajare de tip balnear, plurivoca, complexa.

2.Selectia zonei

2.1. Localizarea zonei. Cai de acces

Statiunea Baile Herculane este situata in sud-vestul tarii, in partea de sud-est a judetul Caras-Severin, la intretaierea paralelei 45o54’nord cu meridianul de 23o3’ est pe aceeasi paralela cu Venetia si Nisa.

Caile de acces sunt:

- rutiere: Bucuresti-Pitesti pe E 70 si Pitesti – Craiova - Drobeta Turnu Severin – Gara Baile Herculane pe E 70 si DN 6 pana in statiune (386 km); Arad - Timisoara pe DN 69 si Timisoara - Gara Baile Herculane pe DN 6 (232 km);

- feroviare: Gara Baile Herculane pe ruta Bucuresti - Timisoara (364 km de la Bucuresti si 169 km de la Timisoara);

- fluviale: pe Dunare fie dinspre vest: Viena – Budapesta – Belgrad – Orsova, fie dinspre est: Sulina – Galati – Drobeta Turnu Severin – Orsova;

- aeriene: cele mai apropiate aeroporturi se afla la Caransebes (80 km), Timisoara (170 km) si Craiova (160 km).

2.2. Potentialul turistic al zonei

2.2.1.Resurse naturale

- relieful: statiunea Baile Herculane este amplasata intr-un cadru natural exceptional, parte integranta a Parcului National Valea Cernei – Domogled, intre Muntii Mehedinti la est si Muntii Cernei la vest (cu varful Dobrii de 1.928 m, culmile lor calcaroase se intind pana langa Baile Herculane).

- clima: climatul este de tip depresionar cu influente vestice si sud-mediteraneene, avand o temperatura medie anuala de 10,5 0C. Presiunea medie atmosferica este de 750,6 mb. Vanturile dominante sunt cele de sud, viteza lor medie este redusa: 1,6 m/s.

- flora si fauna: intreg cuprinsul regiunii se constituie intr-o gradina impresionanta. Un numar mare de genuri si de specii de arbori, plante si flori daruite de natura sau cultivate de oamenii locului se contopesc intr-un covor de vegetatie multicolora. Paduri, pasuni, fanete, livezi si ogoare stau randuite pe treptele muntelui, prin vai si depresiuni, pe culmi inalte si plaiuri insorite, alcatuind un vesmant bogat, frumos si original. Specifice pajistelor montane, diversele graminee, rogozul alpin, paiusul rosu, firuta sau iarba stanelor sunt completate cu plante cu flori. Coniferele sunt slab reprezentate in comparatie cu foioasele. Fagul are cea mai mare extindere. Pe langa acesta cresc: carpenul, paltinul, frasinul, mesteacanul etc. De asemenea, gorunul este des intalnit. Datorita prezentei calcarelor, se gasesc si elemente termofile: carpinita, mojdreanul, artarul trilobat, alunul turcesc si liliacul salbatic. Sequoia Gigantea – arbore de 30 m inaltime, originar din America de Nord. Exista un bogat fond cinegetic: urs, mistret, iepure, jder, vulpe, caprior, cocos de munte. Fauna este reprezentata de broasca testoasa de uscat, scorpion, soparle, vipera comuna si cea cu corn, ambele ocrotite prin lege. Fondul piscicol cuprinde: pastrav, lipan, mreana de munte, scobar, clean, iar în Dunare se afla cega, nisetrul, morunul, pastruga, somnul.

- hidrografie: principalele rauri care scalda regiunea inconjuratoare a statiunii sunt: Cerna si Timis. O bogatie aparte o reprezinta apele minerale termale, sulfuroase, sodice, calcice, magneziene. In prezent, la Herculane exista 9 izvoare naturale si 7 foraje, cu temperaturi ale apei de 47 – 62oC si radioactivitate care le confera efecte biologic-active dintre cele mai apreciabile.

- rezervatii: Rezervatia Naturala Coronini-Bedina din Muntii Cernei (suprafata de 3.864 ha), Valea Mare – rezervatie botanica la nord-est de Moldova Noua, ce adaposteste specii mediteraneene-atlantice; Pestera Popovat pe versantul drept al Cheilor Carasului, monument al naturii; Cheile Carsului- rezervatie complexa (floristica, geologica si speologica); Cheile Corcoaia - rezervatie geologica (la 40 km amonte de Baile Herculane), pe cursul superior al Cernei; Cheile Nerei- rezervatie complexa; Schitu – rezervatie botanica pe Valea Ciclovei; Zervesti – cu narcise salbatice (langa Caransebes).

- factorii naturali terapeutici: apele minerale (clorurosodice, bicarbonatate, slab sulfuroase,

clorosodice, calcice, bromoiodurate), bioclimatul sedativ de crutare.

2.2.2. Resurse antropice

- monumente de arta si arhitectura: statuia lui Hercules din bronz (montata in anul 1847); muzeul statiunii (unde se gaseste piatra de altar datand din anul 153 d.Hr.); baile imperiale romane (aflate la parterul Hotelului Roman); baile imperiale austriece (construite intre anii 1883-1886, dupa planul arhitectului Doderer); cabinele in care au fost tratati imparatul Franz Iosif si imparateasa Elisabeta; Basorelieful lui Hercules (sculptat in stanca, aflat la parterul Hotelului Roman); Centrul istoric al statiunii (construit in secolul al XIX-lea in stil baroc austriac); Gara Baile Herculane (ridicata in anul 1879 in stil baroc austriac); fosta casa de vanatoare a imparatului Franz Iosif; Cladirea Cazinoului (construita în 1913).

Fisiere in arhiva (1):

  • Amenajarea Turistica a Statiunii Baile Herculane.doc