Amenajarea turistică a teritoriului - Stațiunea Busteni-Stațiunea Mamaia

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 11 în total
Cuvinte : 2712
Mărime: 36.94KB (arhivat)
Publicat de: Anica Vlad
Puncte necesare: 7

Extras din proiect

Cap I Prezentarea generala a statiunii

Statiunea Busteni

I.1 Scurt Istoric

În anul 1782, domnitorul Mihai Șuțu înființează cu 24 de familii de scutelnici ai Mănăstirii Sinaia primul cătun numit Izvorul și care este originea asezării de mai târziu – Busteni. În anul 1846 se construiește șoseaua Câmpina-Predeal și 30 de ani mai târziu, calea ferată, acestia fiind factorii ce au dus la o dezvoltare mai rapidă a localității.

Ctitorul modern al locului este regele Carol I care susține construirea centrului civic, a școlii și bisericii.

În anul 1908, localitatea Bușteni și Poiana Țapului se unesc si formează comuna Bușteni.

La începutul secolului XX (anii 1907-1908), tinerii întorși din străinătate aduc cu ei ideea unui nou tip de agrement: schiul. Astfel localitățile de pe valea Prahovei, printre care și Bușteniul, devin încet, încet stațiuni turistice recunoscute.

I.2 Asezare geografica

Bușteni este un mic oraș de munte din nordul județului Prahova, Muntenia, în centrul României. Este localizat pe Valea Prahovei, la poalele Munților Bucegi, care au altitudinea maximă de 2.505 m. Situat la 135 km de București, se întinde pe circa 7 km de-a lungul văii Prahovei, între „Vadul Cerbului” și tunelul săpat în pintenul muntelui „Muchia Lungă”.

Altitudinea medie a orașului Bușteni este de 850 m. Este una din cele mai populare stațiuni de munte, oferind panorame spectaculoase, o mulțime de oportunități și activități de vacanță, de la schi la excursii montane. Are o populație de 10.463 locuitori.

Desi orasul Busteni este situat intr-o zona muntoasa, Valea Prahovei se largeste in aceasta regiune formand o intinsa suprafata aproape orizontala in unele locuri.

Datorita acesteia privelistea este atat de fermecatoare incat poate fi comparata numai cu cele mai incantatoare privelisti din Alpii elvetieni.

Principalele inaltimi depasesc frecvent 1700-2000 m, fiind reprezentate prin: Muntii Baiului – vf. Baiului (1826 m ), vf. Baiului Mare (1895 m); Muntii Bucegi – Muntele Obarsia (2005 m); Piciorul Babelor cu vf. Baba Mare (2292 m), Muntele Cocora 92169 m), Muntele Laptici (2180 m), Piatra Arsa (2101 m), vf. Jepii Mari (2071 m).

Climatul: Climatul general este temperat continental cu influente mai reci si umede. Busteni o statiune climatic permanenta datorita climatului predominant alpin si montan. Acesta se caracterizeaza prin urmatoarele particularitati, de interes pentru dezvoltarea turismului:

- durata de stralucire a soarelui de 1900 ore in medie pe an;

- temperatura medie multi anuala de -4 - 5 grade C la altitudini inalte, iar in statiune de 6 grade C;

- numarul mediu al zilelor cu ninsoare este de 200 pentru vf. Omu (2507 m) si de 80 in statiune; grosimea cea mai mare a stratului de zapada este de 30-40 cm in prima decada a lunii februarie, iar durata stratului de zapada oscileaza intre 120-140 zile pe culmile montane din apropierea statiunii, iar in statiune de 90-100zile;

- vanturile relative puternice la altitudinile de peste 1700 m;

-precipitații abundente de 800-200 mm/an;

- fenomenul de producere a avalanselor este frecvent pe anumite areale din apropierea statiunii; astfel, se produc avalanse sub vf. Costila, Obarsia, Morarului, Barna Mare si Mica de pe Caraiman, pe versantii Vaii Cerbului, in bazinul superior al Urlatoarei, Jepilor, toate din Muntii Bucegi;

Cai de Acces:

Statiunea este denumita si "Poarta Bucegilor", datorita pozitiei sale, de aici deschizandu-se numeroase cai de acces spre munte.

Pentru a sosi in orasul Busteni, din orice colt al tarii, exista posibilitati de acces pe calea ferata sau pe magistrale rutiere. Accesul pe calea ferata este asigurat de trenuri interne si internationale, care circula spre directiile Bucuresti - Ploiesti – Brasov pe DN1(E15). Aproape toate trenurile opresc in gara centrala a orasului situata intre raul Prahova si DN1. Principala magistrala rutiera ce traverseaza statiunea de la nord la sud este DN1.

Preview document

Amenajarea turistică a teritoriului - Stațiunea Busteni-Stațiunea Mamaia - Pagina 1
Amenajarea turistică a teritoriului - Stațiunea Busteni-Stațiunea Mamaia - Pagina 2
Amenajarea turistică a teritoriului - Stațiunea Busteni-Stațiunea Mamaia - Pagina 3
Amenajarea turistică a teritoriului - Stațiunea Busteni-Stațiunea Mamaia - Pagina 4
Amenajarea turistică a teritoriului - Stațiunea Busteni-Stațiunea Mamaia - Pagina 5
Amenajarea turistică a teritoriului - Stațiunea Busteni-Stațiunea Mamaia - Pagina 6
Amenajarea turistică a teritoriului - Stațiunea Busteni-Stațiunea Mamaia - Pagina 7
Amenajarea turistică a teritoriului - Stațiunea Busteni-Stațiunea Mamaia - Pagina 8
Amenajarea turistică a teritoriului - Stațiunea Busteni-Stațiunea Mamaia - Pagina 9
Amenajarea turistică a teritoriului - Stațiunea Busteni-Stațiunea Mamaia - Pagina 10
Amenajarea turistică a teritoriului - Stațiunea Busteni-Stațiunea Mamaia - Pagina 11

Conținut arhivă zip

  • Amenajarea turistica a teritoriului - Statiunea Busteni-Statiunea Mamaia.docx

Te-ar putea interesa și

Amenajarea Turistică a Teritoriului

AMENAJAREA TURISTICA A TERITORIULUI  C1 8  X - 2007 - 20% proiect - 15% testare - 65% examen Dosar cu: - cursuri; - seminarii; - studiu de...

Ai nevoie de altceva?