Amenajarea Turistica in Zona Montana - Studiu de Caz - Amenajarea Turistica in Zona Lacul Rosu

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest proiect trateaza Amenajarea Turistica in Zona Montana - Studiu de Caz - Amenajarea Turistica in Zona Lacul Rosu.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 106 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Cristina Viulet

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Turism

Extras din document

Introducere

1.Argumentearea alegerii temei

Prin structura acestui proiect se face in prima parte o imagine a desfasurarii activitatiile turistice in principalele tari turistice ale continentului european facand compartie cu ceea ce exista in tara noastra.

La momentul actual tendinta tarilor europene pentru dezvoltarea staţiunilor montane pornesc în amenajarea turistică a muntelui de la o concepţie proprie , menită să pună în valoare resursele naturale , tradiţia , în scopul atragerii clientelei de pe piaţa internaţională a sporturilor de iarnă şi creşterea rentabilităţii

În fiecare ţară alpină au fost create sute de staţiuni de capacităţi diferite Ele au luat naştere prin amenajare pentru sporturi de iarnă a unor vechi staţiuni climatice sau balneo-climatice , prin dotarea unor sate de munte cu echipament adecvat acestei forme de turism , ori ca staţiuni moderne nou construite

Cele mai solicitate staţiuni sunt cele cu profil complex (tratament balnear , cură de aer, turism de munte –vară , sporturi de iarnă , etc.) care oferă turistului posibilitatea integrării în viaţa localităţii şi corespunde tendinţei de socializare a sporturilor de iarnă prin modicitatea tarifelor de cazare şi prin asigurarea de condiţii optime tuturor genurilor de schiori , de la începători la campioni continentali sau mondiali

Cazarea turiştilor se face în cele mai variate forme , de la hoteluri de lux , la hanuri , case de vacanţă sau camping-uri cu încălzire.

Reţeaua unităţilor de alimentaţie publică este foarte variată , de mare popularitate bucurându-se restaurantele cu specific , dar mai ales cele care oferă gastronomie locală

Au fost depuse eforturi pentru a asigura masa turiştilor chiar în zona domeniului schiabil , în acest sens , multe cabane de pe crestele munţilor au bufete sau restaurante în care schiorii pot servi masa în sistemul a la Carte , fără să mai fie nevoiţi să coboare în staţiune Au de asemenea aranjate numeroase pârtii de-a lungul cărora apar reţele de restaurante Acestea sunt cateva din directiile experientei internationale in turism ale tarilor europene.

Prin amenajare turistica se intelege acţiunea de punere în valoare estetică şi economică a unui obiectiv , complex atractiv sau zonă turistică Ea generează prin edificarea unei anumite părţi din infrastructura turistică produsul turistic sau oferta turistică integrală Simpla existenţă în spaţiul geografic a unui fond turistic remarcabil nu generează o mişcare turistică importantă , este nevoie de intrarea în scenă a unor elemente infrastructurale care să asigure accesul în zonă după care trebuie edificată baza tehnico-materială necesară unui turism modern

Alegerea temei pentru studiul de caz este datorata potentialaului turistic extrem de valoaros ce i se aduce Roamaniei prin prezenta acestei statiuni. Aceasta este pentru moment o statiune de interes turistic local, pentru odihna si receere cu un indice de atractivitate mediu.

Odată cu formarea sa, în 1837, Lacu Roşu a devenit o atracţie turistică importantă pentru această arie montană, formând împreună cu Cheile Bicazului un ansamblu turistic unicat pentru România.

După anul 1990, staţiunea montană Lacu Roşu a cunoscut un impas în dezvoltarea sa, datorită rigorilor economiei de piaţă şi a restructurării proprietăţii imobiliare şi a terenurilor, dar şi degradării fizice a unităţilor de cazare, unele dintre acestea depăşind 80 de ani de existenţă. Lipsa dotărilor de agrement sportiv şi cultural şi mai ales a amenajărilor pentru practicarea sporturilor de iarnă şi a drumeţiei montane ca şi a dotărilor tehnico-edilitare au facilitat acest regres.

În ultimii 3-4 ani se remarcă revenre în dezvoltarea staţiunii prin modernizarea şi construirea de noi unităţi de cazare şi alimentaţie pentru turism (circa 340 locuri de cazare în hotel şi vile) iar administraţia locală a iniţiat un program de revigorare şi relansare în turism a acesteia.

2.Gradul de cunoastere al temei “Amenajarea turistica a zonei montane”

Tema abordata in acesta lucrare“Amenajarea turistica a zonei montane” este folosita de foarte multi specialisti in domeniul turismului, indiferent daca acest aspect este folosit ca subcapitol sau chiar ca subiect monopolizant. In lucrari precum Borza, Alexandru "Pledoarii vechi pt un turism nou",. Cristureanu” Economia si politica turismului international”, Erdeli G.,Istrate I Amenajari turistice -, Firoiu, Daniela "Economia turismului si amenajarea turistica a teritoriului", Gabriela Ţigu L’amenagement touristique de la montagne en France, SEATM, 1992, Glavan Vasile “Amenajarea turistica a teritoriului” - Ionescu,Ion "Turismul fenomen social - economic şcultural" Mihai Pricop “Abordari moderne in managementul si economia organizatiei” , Ion Vasilescu, Ovidiu Nicolescu, Ion Plumb, Ion Verboncu vorbesc de amenajare in general si ajungand sa detalieze amenajare turistica in zona montana in particular. Tine foarte mult de documentarea acestor profesionisti ce apeleaza la experienta lor in acest domeniu pentru a putea prezenta particularitatile amenajarii in zona montana, avand un cadru general inspirat din experienta marilor tari turistice ale lumii spre a l caror succes tinde in acest moment si Romania. Programele derulate de catre Ministerul Turismului si Institulul National de Cercetare si Dezvoltare sunt surse de prezentare a temei acestui proiect deoarece sunt elaborate pe baza principiilor de amenajare turistica ca de exemplu Programului naţional de dezvoltare a turismului montan "Superschi în Carpaţi”.

Fisiere in arhiva (1):

  • Amenajarea Turistica in Zona Montana - Studiu de Caz - Amenajarea Turistica in Zona Lacul Rosu.doc