Analiza comparativă a stațiunilor Brădet, România și Podebrady, Cehia

Proiect
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 21 în total
Cuvinte : 3755
Mărime: 2.07MB (arhivat)
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Marian Busuioc

Cuprins

  1. CAPITOLUL I
  2. Consideratii generale
  3. 1.1 Pozitia geografica 4
  4. 1.2 Cadrul natural (relief, hidrografie, cima, vegetatia, fauna) 7
  5. 1.3 Cadrul socio – economic 8
  6. CAPITOLUL II
  7. Analiza potentialului balnear turistic
  8. 2.1 Apele minerale 10
  9. 2.2 Bioclimatul zonei 11
  10. 2.3 Alte resurse turistice 11
  11. CAPITOLUL III
  12. Stadiul actual de valorificare
  13. 3.1 Formele de turism practicabile 16
  14. 3.2 Structuri de primire turistica 16
  15. CAPITOLUL IV
  16. Propuneri privind modernizarea si dezvoltarea turismului in statiuni
  17. 4.1 Premizele dezvoltarii turismului 19
  18. 4.2 Strategii de dezvoltare 19
  19. Bibliografie 21

Extras din proiect

CAPITOLUL I

CONSIDERATII GENERALE

1.1 Pozitie geografica

Situat în partea central-sudică a României, judeţul Argeş, cu o suprafaţă de 682631 ha (6826,3 kmp), reprezintă 2,9% din teritoriul ţării. Pe teritoriul judeţului Argeş se intersectează paralela de 45o latitudine nordică cu meridianul de 25o longitudine estică. Altfel spus, acest punct marchează jumătatea distanţei dintre Ecuator şi Polul Nord, dar şi jumătatea distanţei dintre Oceanul Atlantic ( vestul ) şi Munţii Urali ( estul Europei ).

Bradetu este situat pe cursul superior al raului Valsan, la 626 m altitudine, in judetul Arges, la 28 km de Curtea de Arges si la 59 de km de Pitesti. Primul toponim atestat documentar pe teritoriul actualei comune Bradulet este Bradetu. Documentul care il mentioneaza a fost emis de voievodul Tarii Romanesti, Radu cel Mare, in cancelaria sa de la Targoviste, la 14 mai 1506.

Reteaua de cai ferate : 198 km, cea rutiera - 2.948 km, din care 427 km drumuri nationale, 740 km drumuri judetene, 1.781 km drumuri comunale. Relieful : Este variat, fiind reprezentat prin trei mari unitati ce coboara de la nord la sud. O unitate montana, la nord, ce cuprinde culmea principala a Muntilor Fagaras (cu cele mai înalte vârfuri din Carpatii Românesti vârfurile Moldoveanu 2544 m si Negoiu 2535 m), Muntii Leaota, Piatra Craiului, Iezer-Papusa si Culoarul Rucar-Bran.Sectorul subcarpatic apartine Subcarpatilor Getici ce depasesc pe alocuri 1000 m. În partea de sud, subunitatile Câmpiei Romane -Campia Gavanu-Burdea.

Podebrady – Cehia

Podebrady este o istorica statiune balneo-climaterica, localizata in Cehia, descoperita in anul 1224 in regiunea numita Boemia Centrala. Se intinde de-a lungul raului Elba la doar 50 de km de capitala Praga. Incercuita de pajisti, paduri si un parc natural statiunea este ideala pentru recreere si sport.

Un moment decisiv in istoria orasului a fost in anul 1905 cand a fost vizitat de Printul von Bulow. Acesta a descoperit semnele unui puternic izvor, ce mai tarziu a fost sapat pana la o adancime de 97,6 metri. Descoperirea apei minerale carbonice a condus la deschiderea primului centru de terapie in anul 1908. Dupa Primul Razboi Mondial, Podebrady s-a transformat rapid intr-o statiune de tratament si din 1926 s-a specializat pe tratarea bolilor cardio-vasculare. Si-a castigat renumele nu numai in Cehia, dar si peste hotare.

Accesul se poate face din Praga atat cu masina pe autostrada D11, cat si cu autobuzul sau cu trenul, infrastructura fiind foarte bine dezvoltata.

1.2 Cadrul natural

Clima

Este temperat-continentala, cu temperaturi cu diferente în functie de unitatea de relief cu temperaturile aerului variabile, cu 170 zile fara înghet, cu precipitatii repartizate neuniform, cu vânturi din vest si nord-vest sau din sud, sud-est precipitatiile variaza în functie de unitatile de relief; Vânturile întalnite aici bat dinspre nord-vest si vest sau din sud-est si sud.

Reteaua hidrografica

Judetul beneficiaza de o bogata retea hidrografica, cuprinzând bazinele hidro ale Argesului si afluentii sai: Vâlsan, Râul Doamnei, Râul Târgului, Bratia Argeselul, Oltului cu afluentul sau Topolog si Vedei, precum si lacurile naturale si artificiale.

Resurse naturale

Conditiile naturale - relieful, regimul hidrografic relativ bogat, compozitia solurilor si clima placuta - se reflecta si influenteaza structura fondului funciar, constituindu - se în acelasi timp în valoroase resurse naturale. Pasunile si fânetele naturale – suport pentru cresterea animalelor, dealurile subcarpatice - propice pomiculturii si viticulturii, luncile din zona sudica - favorabile diverselor culturi cerealiere, formeaza suprafata agricola si ocupa 50,5% din teritoriul judetului.

Întregul se completeaza cu aurul verde - padurile si vegetatia forestiera, ce coboara de pe culmile muntilor în zona deluroasa, uneori chiar pâna în câmpie, adapostind o fauna diversa. Ca sistem biologic productiv, acestea furnizeaza materia prima necesara industriei lemnului, constituie o importanta sursa de energie si în acelasi timp au capacitatea de regularizare atmosferica si hidrica a biosferei Zacaminte de hidrocarburi(titei si gaze de sonda), carbune(lignit), calcar, ape minerale, sare, ghips, resurse hidroenergetice, paduri, fânete si pasuni, dar nu în ultimul rând, nu sunt de neglijat zacamintele de uraniu din judet – sursa energetica a viitorului, de titei si gaze naturale, carbuni, minereuri nemetalifere – materia prima a industriilor specifice.

Preview document

Analiza comparativă a stațiunilor Brădet, România și Podebrady, Cehia - Pagina 1
Analiza comparativă a stațiunilor Brădet, România și Podebrady, Cehia - Pagina 2
Analiza comparativă a stațiunilor Brădet, România și Podebrady, Cehia - Pagina 3
Analiza comparativă a stațiunilor Brădet, România și Podebrady, Cehia - Pagina 4
Analiza comparativă a stațiunilor Brădet, România și Podebrady, Cehia - Pagina 5
Analiza comparativă a stațiunilor Brădet, România și Podebrady, Cehia - Pagina 6
Analiza comparativă a stațiunilor Brădet, România și Podebrady, Cehia - Pagina 7
Analiza comparativă a stațiunilor Brădet, România și Podebrady, Cehia - Pagina 8
Analiza comparativă a stațiunilor Brădet, România și Podebrady, Cehia - Pagina 9
Analiza comparativă a stațiunilor Brădet, România și Podebrady, Cehia - Pagina 10
Analiza comparativă a stațiunilor Brădet, România și Podebrady, Cehia - Pagina 11
Analiza comparativă a stațiunilor Brădet, România și Podebrady, Cehia - Pagina 12
Analiza comparativă a stațiunilor Brădet, România și Podebrady, Cehia - Pagina 13
Analiza comparativă a stațiunilor Brădet, România și Podebrady, Cehia - Pagina 14
Analiza comparativă a stațiunilor Brădet, România și Podebrady, Cehia - Pagina 15
Analiza comparativă a stațiunilor Brădet, România și Podebrady, Cehia - Pagina 16
Analiza comparativă a stațiunilor Brădet, România și Podebrady, Cehia - Pagina 17
Analiza comparativă a stațiunilor Brădet, România și Podebrady, Cehia - Pagina 18
Analiza comparativă a stațiunilor Brădet, România și Podebrady, Cehia - Pagina 19
Analiza comparativă a stațiunilor Brădet, România și Podebrady, Cehia - Pagina 20
Analiza comparativă a stațiunilor Brădet, România și Podebrady, Cehia - Pagina 21

Conținut arhivă zip

  • Analiza Comparativa a Statiunilor Bradet - Romania si Podebrady - Cehia.doc

Alții au mai descărcat și

Analiza Comparativă a Dezvoltării Turismului în România și Olanda

I.Analiza comparativă a dezvoltării turismului în România şi Olanda Localizare geografică a României. România este situatã în centrul geografic...

Practică agenție de turism Omni Tour Iași

Motivatie Turismul s-a constituit ca fenomen complex şi bine conturat abia în ultima jumătate de secol. El a căpătat o amploare deosebită în...

Analiza comparativă între regiunea Lazio și ILE-de-France

Introducere Dintotdeauna omul a simţit nevoia de a afla lucruri noi, de a ieşi din monotonia din viaţa de zi cu zi, dorinţă manifestată încă din...

Turismul rural în comuna Bran

Turismul rural, ecologic si cultural în comuna Bran Pe baza experienteiternationale si a practicilor întâlnite în ultimii ani, în România sunt...

Serviciile în Turism

Turismul reprezinta astazi, prin continutul si rolul sau, un domeniu distinct de activitate, o componenta de prima importanta a vietii economice...

Hotelurile Hilton

Hilton Hhonors Worldwide : Razboiul loialitatii Hotelurile Hilton privesc cele mai frecvente programe ale oaspetilor ca cel mai important...

Ai nevoie de altceva?