Analiza comparativă Bucegi și Sierras de Cazorla

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: pdf
Pagini : 33 în total
Cuvinte : 7402
Mărime: 4.49MB (arhivat)
Publicat de: Catalina L.
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Conf. univ. dr. Mădălina Lavinia Țală

Cuprins

  1. Introducere ...3
  2. Capitolul I - Date generale despre cele două arii 4
  3. Capitolul II - Principalele atracții .5
  4. Potențialul natural ...5
  5. Potențialul antropic ...11
  6. Capitolul III - Valorificarea turistică în perimetrul ariilor 19
  7. Capitolul IV - Punctele tari ale celor două arii ... ..26
  8. Capitolul V - Aprecieri cu privire la site-urile celor două arii ...27
  9. Concluzii 29
  10. Bibliografie .31
  11. Anexa 1 ...32

Extras din proiect

INTRODUCERE

Ariile naturale protejate dețin atuuri importante pentru dezvoltarea activităților recreative, activități care pot aduce avantaje importante, atât celor care le administrează, cât și comunităților locale. Deși este destul de greu de măsurat, iar de cele mai multe ori rezultatele sunt greu de observat pe termen scurt, turismul este unul dintre puținele sectoare economice prin care se poate realiza dezvoltarea durabilă a acestor zone (Tudorache, 2015).

În opinia autorilor Nistoreanu et al (2006) “ecoturismul este o formă de turism desfășurată în arii naturale, al cărui scop îl reprezintă cunoașterea și aprecierea naturii și culturii locale, care presupune măsuri de conservare și asigură o implicare activă, generatoare de beneficii pentru populația locală”.

Costencu (2005) susține că noțiunile „dezvoltare durabilă a turismului”, respectiv „dezvoltare durabilă” sunt relativ recente, avându-și originile în Recomandările Conferinței ONU cu tema „Mediu și dezvoltare”, care a avut loc la Rio de Janeiro în iunie 1992. Atunci a fost pusă în discuție ocrotirea naturii pentru viitor și sprijinirea unei industrializări mai puțin distructive și găsirea căilor de înlocuire a dezvoltării economice intensive cu o dezvoltare durabilă.

Acest proiect urmărește realizarea unei analize comparative între două arii protejate. Cele două arii sunt asemănătoare în multe privințe, dar există și deosebiri între acestea, fiecare fiind unică în felul ei. Aria protejată din România este Parcul Natural Bucegi, iar cea din Spania este Parcul Natural Sierras de Cazorla.

Alegerea de a compara Parcul Natural Bucegi cu Parcul Natural Sierras de Cazorla din Spania s-a bazat pe dorința noastră de a vedea dacă o arie protejată din România se ridică la standardele unei arii protejate din altă țară, parcul din Spania fiind al doilea parc din Europa ca suprafață.

Primul capitol va prezenta datele generale despre cele două parcuri, aceste date urmărind să furnizeze informațiile necesare cu privire la cele două zone, rolul acestora este de a arăta primele asemănări și diferențieri între cele două arii protejate.

Cel de-al doilea capitol va evidenția principalele atracții după potențialul turistic pe care acestea îl au. Acestea vor fi clasificate după tipul de pontețial (natural sau antropic) și vor fi enumerate.

Al treilea capitol prezintă o analiză a valorificării turistice din interiorul ariilor și dacă aceastea sunt destul de dezvoltate. Totodată, acest capitol își propune să evidențieze diferențele dintre cele două arii cu privire la gradul de dezvoltare al valorificării turistice.

Capitolul patru este dedicat punctelor tari ale fiecărui parc în parte.

Capitolul al cincilea reprezintă o scurtă comparație între cele două site-uri ale parcurilor care vor fi analizate și se vor evidenția prezenta punctele tari, dar și punctele slabe ale acestora.

Capitolul I - Date generale despre cele două arii

Primul capitol își propune să evidențieze datele generale despre cele două arii protejate. Se vor prezenta anii de înființare, localizarea, suprafața și provenința numelor pentru fiecare arie în parte. Rolul acestor date este de a evidența primele asemănări și deosebiri dintre cele două arii. Parcul Natural Bucegi, despre care exista referiri din secolul al XV-lea, a fost înființat în anul 1974. În ceea ce privește Parcul Natural Sierras de Cazorla, aceasta este o arie protejată din estul și nord-estul provinciei Jaén , Spania, înființată în 1986. A fost declarată o rezervație a biosferei de către UNESCO în 1983 și, de asemenea, o zonă specială de protecție pentru păsările migratoare în 1988. Parcul Natural Bucegi este situat integral in Masivul Bucegi, din Carpații Meridionali, desfășurat sub forma unui amfiteatru cu deschidere sudică, pe teritoriul administrativ a trei județe: Dâmbovița, Prahova și Brașov, în imediata apropiere a drumului național DN1 ce leagă București de Brașov. În vreme ce aria protejată din Spania este o zonă montană situată între lanțurile muntoase Sierra Nevada , Sierra de Segura și Sierra del Pozo . Cea mai ușoară rută pentru a ajunge la ea este din orașul Cazorla . Aria este localizată la nord-vest de provincia Jaen și adăpostește specii unice cum ar fi Cazorla Violet, șoparla Valverde.

Aria protejată din România are o suprafață de 32.500 de ha dintre care 16.800 de ha se află pe suprafața județului Dambovița, pe teritoriul comunei Moroeni, spre deosebire de Parcul Natural Sierra de Cazorla y Segura care reprezintă cea mai mare arie protejată din Spania și a doua din Europa cu o suprafață de 200.000 de ha ce acoperă peste 26 de de municipalități din regiunile Cazorla, Segura, Quesada și Las Villas. Denumirea Parcul Natural Bucegi vine de la “Buciac” sau “Buceci” așa cum apare în denumirile medievale ale secolului al XVI - lea, acest cuvânt având semnificația de pădure de fag , această asociație vegetală acoperind o bună parte din versanții sub 1000 m altitudine ai acestei culmi montane. A fost denumit “Bulevardul alpin al Romaniei” datorită localizării în centrul țării, în apropiere de marile orașe, București , Brașov, Ploiești și Târgoviște și a accesibilității sale facile. Parcul Natural Sierras de Cazorla nu are o istorie a numelui, aria fiind numită după orașul Cazorla .

Se poate observa faptul că Parcul Natural Bucegi a fost înființat cu 12 ani înaintea Parcului Sierras de Cazorla. În ceea ce privește suprafața ariei protejate, Parcul Sierras de Cazorla este de 5 ori mai mare în comparație cu Parcul Natural Bucegi, cu toate acestea, ambele arii au o importanță deosebită în conservarea și observarea resurselor naturale.

Bibliografie

1. Costencu, M., 2005. Tendințe pe piața turismului durabil. Analele universității din Oradea, XIV, p.207.

2. Nistoreanu, P., 2006. Ecoturism si turism rural. ediția a III-a, București: editura ASE.

3. Parcul Natural Bucegi, 2019. [online] Disponibil la: < http://www.bucegipark.ro/>

4. Parcul Natural Sierras de Cazorla, 2019. [online] Disponibil la:

< http://www.sierrasdecazorlaseguraylasvillas.es/en/>

5. Tudorache, D., 2015. Strategia națională de dezvoltare a ecoturismului in România. București.

6. Wikipedia, 2019. [online] Disponibil la: < https://www.wikipedia.org//>

Preview document

Analiza comparativă Bucegi și Sierras de Cazorla - Pagina 1
Analiza comparativă Bucegi și Sierras de Cazorla - Pagina 2
Analiza comparativă Bucegi și Sierras de Cazorla - Pagina 3
Analiza comparativă Bucegi și Sierras de Cazorla - Pagina 4
Analiza comparativă Bucegi și Sierras de Cazorla - Pagina 5
Analiza comparativă Bucegi și Sierras de Cazorla - Pagina 6
Analiza comparativă Bucegi și Sierras de Cazorla - Pagina 7
Analiza comparativă Bucegi și Sierras de Cazorla - Pagina 8
Analiza comparativă Bucegi și Sierras de Cazorla - Pagina 9
Analiza comparativă Bucegi și Sierras de Cazorla - Pagina 10
Analiza comparativă Bucegi și Sierras de Cazorla - Pagina 11
Analiza comparativă Bucegi și Sierras de Cazorla - Pagina 12
Analiza comparativă Bucegi și Sierras de Cazorla - Pagina 13
Analiza comparativă Bucegi și Sierras de Cazorla - Pagina 14
Analiza comparativă Bucegi și Sierras de Cazorla - Pagina 15
Analiza comparativă Bucegi și Sierras de Cazorla - Pagina 16
Analiza comparativă Bucegi și Sierras de Cazorla - Pagina 17
Analiza comparativă Bucegi și Sierras de Cazorla - Pagina 18
Analiza comparativă Bucegi și Sierras de Cazorla - Pagina 19
Analiza comparativă Bucegi și Sierras de Cazorla - Pagina 20
Analiza comparativă Bucegi și Sierras de Cazorla - Pagina 21
Analiza comparativă Bucegi și Sierras de Cazorla - Pagina 22
Analiza comparativă Bucegi și Sierras de Cazorla - Pagina 23
Analiza comparativă Bucegi și Sierras de Cazorla - Pagina 24
Analiza comparativă Bucegi și Sierras de Cazorla - Pagina 25
Analiza comparativă Bucegi și Sierras de Cazorla - Pagina 26
Analiza comparativă Bucegi și Sierras de Cazorla - Pagina 27
Analiza comparativă Bucegi și Sierras de Cazorla - Pagina 28
Analiza comparativă Bucegi și Sierras de Cazorla - Pagina 29
Analiza comparativă Bucegi și Sierras de Cazorla - Pagina 30
Analiza comparativă Bucegi și Sierras de Cazorla - Pagina 31
Analiza comparativă Bucegi și Sierras de Cazorla - Pagina 32
Analiza comparativă Bucegi și Sierras de Cazorla - Pagina 33

Conținut arhivă zip

  • Analiza comparativa Bucegi si Sierras de Cazorla.pdf

Alții au mai descărcat și

Comparație între Parcul Național Retezat și Parcul Național Plitvice

CAP. I. ECOTURISMUL IN ARIILE PROTEJATE 1. 1. Conceptul de arie protejata Majoritatea statelor lumii si in special statele europene manifesta o...

Turismul rural în comuna Bran

Turismul rural, ecologic si cultural în comuna Bran Pe baza experienteiternationale si a practicilor întâlnite în ultimii ani, în România sunt...

Serviciile în Turism

Turismul reprezinta astazi, prin continutul si rolul sau, un domeniu distinct de activitate, o componenta de prima importanta a vietii economice...

Hotelurile Hilton

Hilton Hhonors Worldwide : Razboiul loialitatii Hotelurile Hilton privesc cele mai frecvente programe ale oaspetilor ca cel mai important...

Turism Rural

1.Itroducere in TRChiar dacă o definiţie a turismului rural ar putea părea ca fiind foarte simplă – acea formă de turism practicată în spaţiile...

Ai nevoie de altceva?