Analiza destinației turistice - Ocna Sibiului

Proiect
8/10 (2 voturi)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 19 în total
Cuvinte : 5790
Mărime: 71.21KB (arhivat)
Publicat de: Bogdan Stanciu
Puncte necesare: 8
Academia de Studii Economice Facultatea de Marketing

Extras din proiect

Motivatia alegerii destinatiei

Ocna Sibiului este o cunoscuta statiune balneara, fiind folosita pentru acest scop inca din 1598, cand domnitor era Mihai Viteazul. De aceea consideram ca Ocna Sibiului poate fi un punct de atractie turistica extrem de important al tarii noastre si dorim sa evidentiem prin proiectul de fata frumusetile pe care natura ni le ofera, dar pe care, din pacate, nu stim sa le exploatam la adevarata lor valoare.

Ne propunem sa evidentiem potentialul turistic al acestei zone balneare si sa venim cu noi idei de exploatare si dezvoltare ale acestui oras. Initial am ales aceasta zona deoarece una din membrele echipei a vizitat in urma cu cativa ani locul si a ramas impresionata de „materia bruta” neexploatata din punct de vedere turistic. Asa cum Baile Felix sunt recunoscute de straini pentru tratamentele realizate acolo si pentru rezultatele acestora asupra sanatatii, tot asa am putea sa facem si cu Ocna Sibiului. Nu trebuie sa mai lasam tot ceea ce ne poate propulsa pe primele locuri in Europa si in lume ca tara, neexploatat, parasit, nefolosit deoarece in scurt timp vom ajunge sa devenim o populatie in „paragina”, care nu va avea cu ce sa se laude si ce sa ii spuna unui strain atunci cand acesta intreaba care sunt frumusetile tarii pe care le poate vizita atunci cand este in trecere prin Romania.

Adevarul este ca sunt unele incercari de revigorare a acestei zone, insa sunt incercari timide. Faptul ca a fost deschis un complex balnear de 4 stele, nu ajuta cu nimic deoarece infrastructura este in continuare intr-o situatie deplorabila, nu exista o retea de canalizare, nu exista un parc modern amenajat sau o baza de agrement pentru turistii veniti in vizita. Nu te poti duce intr-un loc si sa stai 7 zile doar intr-un hotel de 4 stele, iar atunci cand iesi afara te simti ca la minus 1 stea. Asa ceva este inadmisil intr-o tara civilizata. Si noi credem ca Romania poate arata ca este o tara civilizata de aceea am ales provocarea de a prezenta frumusetile acestei zone, de a arata ca avem cu ce sa ne mandrim, dar si ca suntem in stare sa aducem acel produs in starea in care standardele de calitate o cer.

Romania se afla in fata celei mai importante oportunitati de dezvoltare, in contextul disponibilizarii Instrumentelor Structurale si al integrarii crescande intr-o economie tot mai globalizata. Viitorul Romaniei este acela al unei economii dinamice, competitive si inovative, functionand in structurile economice, sociale si politice ale Uniunii Europene si ale economiei globale.

Orasul Ocna Sibiului trebuie sa fie pregatit sa valorifice avantajele potentiale asociate acestor schimbari. Exista provocari importante in adaptarea sistemelor economice, sociale si institutionale, pentru a maximiza beneficiile acestor procese si a gestiona schimbarile si impactul inevitabil asupra populatiei. Prin urmare, toate aspectele societatii trebuie orientate catre o crestere economica sustenabila.

Viziunea noastra este ca in 2013, orasul Ocna Sibiului sa fie un centru turistic important, recunoscut pe plan national si international. Prin utilizarea rationala a resurselor, Ocna Sibiului va deveni un obiectiv turistic cunoscut pentru efectele curative ale lacurilor sarate, diversitatea si calitatea serviciilor oferite, infrastructura edilitara si sociala moderna.

Nu sunt foarte multe legende legate de acesta destinatie, dar acelea care exista te fac sa te cutremuri la auzul lor.

Din povestile catorva batrani care au mai ramas in Ocna Sibiu aflam ca nu departe de centrul statiunii se afla Biserica ortodoxa "Brancoveanu de Sus".

Aici se spune ca ar fi fost locul unde s-a inchinat pentru ultima oara Mihai Viteazu, inainte de a fi ucis miseleste. In timpul acela se spune ca exista un preot, parintele Arsenie care in timpul slujbei a inceput sa povesteasca cutremurat cum a vazut coborand din cer 7 coroane de aur pe capul unor sateni, pe coroane scriind ceva cu slove de foc, dupa care s-a oprit si a dat sa plece. In zadar au insistat satenii ca parintele sa le spuna ce anume scria si pe capul cui se asezasera coroanele. Cateva luni mai tarziu, Securitatea aresta 7 ocneni, 7 gospodari harnici si credinciosi, care nu se vor mai intoarce niciodata in sat, murind toti la Canal si in beciurile de ancheta.

“Lacul fara fund” desi nu este cel mai adanc dintre toate lacurile din statiune are o legenda foarte interesanta. In popor se spune ca el comunica cu marea si ca in adanc se afla un monstru de culoare verde-albastru, nu prea mare dar nici prea indraznet, cu mustati si gatul lung care nu se arata decat o data la 100 de ani cand transforma apa intr-o palnie uriasa, iar vartejul provocat aspira tot ce ii iese in cale.

1.1. Localizare

Orasul Ocna Sibiului este amplasat in Podisul Transilvaniei. Apartine din punct de vederea administrativ judetului Sibiu si este situat in NV municipiului Sibiu – resedinta de judet – la o distanta de 17 km de acesta.

Aflata la distante mici fata de centrele urbane din jur- Sibiu (17 km), Cisnadie (31 km), Copsa Mica (33 km), Medias (45 km) - precum si in apropierea trecatorii transcarpatice Turnu Rosu de pe Valea Oltului (35 km) si a vaii Tarnavei Mari (33 km), Ocna Sibiului, statiune balneoclimaterica permanenta, este cautata - mai cu seama in sezonul de vara - de turisti veniti sa se bucure de soarele, aerul si apele sarate de aici. Statiunea ofera posibilitati pentru baie, plaja, tratament balnear.

Comunele cu care se invecineaza orasul Ocna Sibiului sunt: in nord Loamnes, in nord-est Slimnic, in vest Ludus si Apold, la sud Saliste si Sura Mica iar la est Sura Mare. Pe o mica portiune in partea de sud-est este Municipiul Sibiu.

Satul TOPARCEA apartine din punct de vedere administrativ orasului Ocna Sibiului. Localitatea este situata la 9 km de centrul orasului.

1.2. Suprafata si relief

Suprafata totala a orasului Ocna Sibiului este de 8521 ha, din care suprafata agricola este de 6389 ha, ce reprezinta 75% din suprafata totala .

Suprafata ocupata de paduri este de 1185 ha, adica 13% din suprafata totala.

Suprafata locuita este de 296 ha adica 12% din suprafata totala.

Orasul Ocna Sibiului se afla in nordul depresiunii Sibiului si la capatul sudic al culoarului largit al raului Visa, cu o terasa de 200-300 m in constanta de dealuri cu altitudinea 450 - 600m.

Dealurile sunt alcatuite din roci sedimentare (argile, nisipuri), au profile domoale taiate de vai scurte si adanci luand forme de platouri slab ondulate. In ceea ce priveste panza freatica aceasta se afla la mica adancime, aproximativ 6m .

Un element interesant in morfologia zonei il constituie marea dolina in care sunt situate localitatea si lacurile. Are margini abrupte, cu aspect de cusete atacate de torenti si alunecari de teren.

In interiorul ei s-au produs procese de carstificare datorita apelor care au dizolvat sarea, determinand un relief haotic.

In nord dolina este taiata de valea raului Visa, orientata sud-est, care izvoraste din apropierea localitatii si se varsa in Tarnava Mare la Copsa Mica.

Valea este asimetrica avand versantul stang (N) abrupt, cu aspect de cuseta iar cel drept (S) mult mai domol, unde sunt amplasate constructii.

Preview document

Analiza destinației turistice - Ocna Sibiului - Pagina 1
Analiza destinației turistice - Ocna Sibiului - Pagina 2
Analiza destinației turistice - Ocna Sibiului - Pagina 3
Analiza destinației turistice - Ocna Sibiului - Pagina 4
Analiza destinației turistice - Ocna Sibiului - Pagina 5
Analiza destinației turistice - Ocna Sibiului - Pagina 6
Analiza destinației turistice - Ocna Sibiului - Pagina 7
Analiza destinației turistice - Ocna Sibiului - Pagina 8
Analiza destinației turistice - Ocna Sibiului - Pagina 9
Analiza destinației turistice - Ocna Sibiului - Pagina 10
Analiza destinației turistice - Ocna Sibiului - Pagina 11
Analiza destinației turistice - Ocna Sibiului - Pagina 12
Analiza destinației turistice - Ocna Sibiului - Pagina 13
Analiza destinației turistice - Ocna Sibiului - Pagina 14
Analiza destinației turistice - Ocna Sibiului - Pagina 15
Analiza destinației turistice - Ocna Sibiului - Pagina 16
Analiza destinației turistice - Ocna Sibiului - Pagina 17
Analiza destinației turistice - Ocna Sibiului - Pagina 18
Analiza destinației turistice - Ocna Sibiului - Pagina 19

Conținut arhivă zip

  • Analiza Destinatiei Turistice - Ocna Sibiului.doc

Alții au mai descărcat și

Promovarea turismului rural în județul Brașov

INTRODUCERE Turismul rural s-a impus încet dar consecvent - în special pe pieţele turistice din ţările dezvoltate economic, ţări puternic...

Turismu internațional - Elveția

INTRODUCERE Cunoscuta mai ales ca o tara a ceasurilor si a conturilor bancare, Elvetia nu se lasa mai prejos nici cand vine vorba de turism. Alpii...

Oferta turistică a județului Sibiu

ARGUMENT Dezvoltarea trepatata si imbogatirea diferitelor forme de activitati turistice a impus extinderea continutului notiunii de turism....

Turism în Cetatea Sibiului

ARGUMENT Sibiul este oraşul care pur şi simplu m-a fermecat! Am ales Sibiul deoarece mi se pare cel mai frumos oraş medieval din România iar...

Parcul Național Munții Măcinului

Parcul Naţional Munţii Măcinului Capitolul 1: Localizare si Acces Muntii Macinului sunt situati in Regiunea de Dezvoltare Sud - Est Dobrogea,...

Promovarea destinației turistice Lacu Roșu - Cheile Bicazului

INTRODUCERE Dezvoltarea turismului presupune existenţa unui patrimoniu turistic care, prin atractivitatea sa, poate să asigure integrarea unei...

Potențialul turistic în Gura Râului

Cadrul geografic Comuna este situată la 18 km de Sibiu, la 15 km de Sălişte şi la 22 km de Ocna Sibiului. Este principala poartă de intrare spre...

Sibiu

CAPITOLUL 1 NOŢIUNI GENERALE DESPRE JUDEŢUL SIBIU 1.1 Istorie Judeţul Sibiu este situat în centrul României în partea de sud a platoului...

Te-ar putea interesa și

Pensiunea Mira

1. Prezentarea Pensiunii MIRA S.R.L. Numele firmei: S.C. MIRA S.R.L Locatie : Salistea, Str. Steaza nr. 16, Jud. Sibiu Prin realizarea acestui...

Turism și Sectorul Public

Argument România se află în faţa celei mai importante oportunităţi de dezvoltare, în contextul disponibilizării Instrumentelor Structurale şi al...

Ai nevoie de altceva?