Analiza Pietei Turistice Spania

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Analiza Pietei Turistice Spania.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 19 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Turism

Extras din document

I. Informatii generale

Spania prezinta o suprafata de 504.782 km2, din care partea continentală reprezintă 499.542 km2 iar partea insulară 5.240 km2, fiind formată din Insulele Baleare, Insulele Canare şi micile insule Islas Chafarinas, Penon de Alhucemas şi Penon de Velez de la Gomera (situate în largul coastelor Marocului). Spania este a treia tară din Europa ca mărime a suprafeţei (după Federaţia Rusă şi Ucraina). Din punct de vedere administrativ teritoriul, Spania este împărţită în 17 provincii autonome şi două oraşe autonome, Ceuta şi Melilla, fiecare având guvern propriu şi, din punct de vedere legislativ, independenţă parţială faţă de guvernul de la Madrid.

Spania ocupa 85% din Peninsula Iberica, 88% din perimetrul său fiind inconjurat de apă: coasta mediterană măsoară 1.660 km lungime, iar cea atlantică 710 km lungime. Teritoriul de bază al Spaniei este dominat de platouri înalte și de lanțuri muntoase ca și Pirineii și Sierra Nevada. Din acesti munți izvorăsc mai multe râuri importante,precum Tagus, Ebro, Duero,Guadiana și Guadalquivir

De-a lungul coastelor se găsesc câmpii aluvionare, din care cea mai mare este Guadalquivir în Andaluzia. Spania se invecineaza la est cu Marea Mediterană (conținândInsulele Baleare), la vest cu Oceanul Atlantic, unde se găsesc, pe coasta Africană, Insulele Canare.

Climatul este de tip mediteranean, marcat de temperaturi extreme, în general, cu precipitaţii insuficiente, exceptând partea de nord a ţării, care este mult mai umedă.

Regimul politic al Spaniei este acela de monarhie parlamentară, care, deşi actualmente simbolică, este o reală forţă care unifică naţiunea. Familia regală spaniolă se bucură de o largă popularitate în rândul maselor, iar căsătoria moştenitorului tronului, prinţul Filip cu o tânără ziaristă, Lelizia Ortíz, care nu aparţine aristocraţiei, demonstrează deschiderea către modernism a Coroanei.

Limba oficială în stat este limba spaniolă, dar pe teritoriul Spaniei se vorbesc încă 4 limbi: catalana, care se vorbeste în Provincia Catalonia; valenciana, vorbită în Provincia Valencia şi în Insulele Baleare; galiega, vorbită in Provincia Galicia şi euskara, limba vorbită în Ţara Bascilor, alături de numeroase dialecte.

Până în anul 1950 agricultura a fost suportul principal al economiei spaniole, dar, începând cu această dată, s-a trecut la industrializarea ţării. În prezent, ramurile cu cea mai importantă pondere în PIB sunt: agricultura, pescuitul, turismul, industria, telecomunicaţiile. Turismul contribuie cu aproape 12% la valoarea PIB.

Populatia Spaniei este de 46.951.532 de locuitori (in 2010), 5,7 milioane de persoane provin din alte țări, ceea ce reprezintă 12,2% din total.

Cele mai populare destinaţii turistice ale Spaniei sunt metropolele Madrid şi Barcelona, alături de oraşele Cordoba, Sevilla, Granada şi Malaga în Andaluzia. În alte părţi ale ţării, sunt vizitate Toledo, Salamanca şi Santiago de Compostela. Spania este o importantă destinaţie de vară, foarte vizitate fiind Valencia, Insulele Canare şi Insulele Baleare.

II. Atractii turistice

Originalitatea Spaniei se datorează, în special caracterului relativ recent, rapid şi foarte spectaculos al ieşirii sale pe scena turismului internaţional. Înainte de anii 1960-1970 Spania nu a fost frecventată decât de un număr foarte redus de vizitatori, de 200.000-300.000 de vizitatori pe an în anii 1930-1934, atraşi mai ales de turismul cultural şi urban din Catalonia, Madrid şi Andaluzia, şi nu de plajele maritime.Apoi, după o lungă întrerupere cauzată de razboiul civil şi de al II-lea război mondial franchist, Spania se deschide cererii străine cu o deosebită noutate turistică , factor de real succes.

Treptat, numărul turiştilor devene tot mai mare, fapt care a determinat o veritabilă schimbare în cadrul economiei şi societăţii spaniole. În perioada 1950-1986, totalul sosirilor turiştilor străini la frontierele sale s-a multiplicat cu 60, atingând un impresionant număr de 47,3 milioane turişti în anul 1986. În 35 de ani, între anii 1950 şi 1985, turismul internaţional a adus Spaniei venituri brute de 80 miliarde dolari.

Plecările în scop turistic ale spaniolilor în străinatate nu s-au dezvoltat decât foarte lent şi foarte târziu , Spania beneficiind de o balanţă turistică excendentară. Turismul a devenit unul dintre principalii exportatori, furnizând în anul 1984, 36% din veniturile totale ale vânzărilor spaniole în străinatate.

În prezent, în Spania veniturile turistice exterioare reprezintă echivalentul a circa 4% din PNB, iar cele ale sectorului în totalitate, naţional şi internaţional, contribuie cu aproape 12% la formarea PNB.

Luând în considerare şi locurile de muncă indirecte, turismul ocupă între 9 şi 11% din populaţia activă, cu un total estimat la 1,1 – 1,2 milioane locuri de muncă, din care 70% directe. Aceste procente sunt larg depăşite în regiunile de mare concentrare turistică, unde structurile socio-economice au fost puternic afectate şi remodelate. Astfel , 60% din produsul regional al Insulelor Baleare provine din turism, un impact considerabil observându-se, de asemenea, în Insulele Canare, pe Costa Brava Catalana sau pe Costa del Sol Adaluza.

Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Pietei Turistice Spania.doc

Bibliografie

***, Instituto de Estudios Turisticos- Balance del turismo, Abril 2011
http://www.unwto.org (Organizaţia Mondială a Turismului)
http://www.ine.es (Institutul Naţional de Statistică al Spaniei)
http://www.ine.es (Bank of Spain)
http://www.scribd.com
http://epp.eurostat.ec.europa.eu
http://www.spania-online.ro