Analiza statistică a regiunii de dezvoltare Oltenia de sud vest

Proiect
9/10 (3 voturi)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 11 în total
Cuvinte : 2326
Mărime: 234.80KB (arhivat)
Publicat de: Achim-Carol Nagy
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Emilia Gogu

Extras din proiect

1 ANALIZA STATISTICĂ A OFERTEI ŞI CERERII TURISTICE ÎN REGIUNEA DE DEZVOLTARE OLTENIA DE SUD VEST ÎN PERIOADA 1998-2007

Dezvoltarea regionala este un concept nou ce urmareste impulsionarea si diversificarea activitatilor economice, stimularea investitiilor in sectorul privat, contributia la reducerea somajului si nu in cele din urma sa conduca la o imbunatatire a nivelului de trai.

Pentru a putea fi aplicata politica de dezvoltare regionala s-au infiintat opt regiuni de dezvoltare, care cuprind tot teritoriul Romaniei.

Fiecare regiune de dezvoltare cuprinde mai multe judete. Regiunile de dezvoltare nu sunt unitati administrativ-teritoriale, nu au personalitate juridica, fiind rezultatul unui acord liber intre consiliile judetene si cele locale.

Regiunea Oltenia este pozitionata geografic în zona de sud vest a României si este compusa din cinci judete: Dolj, Gorj, Mehedinti, Olt si Vâlcea.

1. REGIUNEA NORD EST

2 REGIUNEA.SUD EST

3. REGIUNEA SUD MUNTENIA

4. REGIUNEA SUD VEST OLTENIA

5. REGIUNEA VEST

6. REGIUNEA NORD VEST

7. REGIUNEA CENTRU

8. REGIUNEA BUCURESTI

Evidenţele statistice care ne stau la îndemână ilustrează că importanţa relativă a sectoru¬lui de servicii în context naţional a continuat să crească în ultimele trei dece¬nii, fapt reflectat în creşterea ponderii acestui sector atât în produsul intern brut, cât şi în forţa de muncă activă în majoritatea economiilor naţionale.

1.1 Note metodologice

Pentru capacitatea şi activitatea de cazare turistică, datele provin din rapoartele statistice completate de persoanele juridice şi fizice care au în proprietate sau administrează structuri de primire turistică cu funcţiuni de cazare turistică.

Pentru activitatea agenţilor de turism privind acţiunile turistice organizate, datele provin din rapoartele statistice completate de agenţiile de turism şi de către direcţiile de protecţie şi asigurări sociale, oficiile de pensii, administraţiile de tabere şcolare, organizaţiile sindicale şi alte instituţii care comercializează acţiuni turistice.

Datele privind turismul internaţional sunt furnizate de către Ministerul Administraţiei şi Internelor - Inspectoratul General al Politiei de Frontiera.

Activitatea de cazare turistică

Numărul turiştilor cazaţi în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare turistică cuprinde toate persoanele (români şi străini) care călătoresc în afara localităţilor în care îşi au domiciliu stabil, pentru o perioada mai mica de 12 luni şi stau cel puţin o noapte într-o structura de primire turistică şi în zone vizitate din tară; motivul principal al călătoriei este altul decât acela de a desfăşura o activitate remunerată în locurile vizitate.

Înnoptarea reprezintă fiecare noapte pentru care o persoana este înregistrata într-o structură de primire turistică cu funcţiuni de cazare turistică, indiferent daca fizic este prezentă sau nu în camera.

Înregistrarea turistului străin care este cazat într-o structura de primire turistică cu funcţiuni de cazare turistică se face după tara sau zona geografică de reşedinţă a acestuia. Indicii de utilizare neta a capacităţii de cazare turistică în funcţiune se calculează prin raportarea numărului de înnoptări realizate, la capacitatea de cazare turistică în funcţiune, din perioada respectivă.

1.2 Analiza ofertei turistice

Caracterizarea statistică a ofertei turistice presupune pe lângă determinarea forţei de muncă din activitatea turistică şi analiza potenţialului tehnico-material turistic şi a.

Din punct de vedere metodologic pentru capacitatea şi activitatea de cazare turistică, datele provin din rapoartele statistice completate de persoanele juridice şi fizice care au în proprietate sau administrează structuri de primire turistică cu funcţiuni de cazare turistică.

1.2.1 Nivelul şi dinamica structurilor de primire

Prin structura de primire turistică cu funcţiuni de cazare turistică se inţelege orice construcţie sau amenajare, care furnizează în mod permanent sau sezonier serviciul de cazare şi alte servicii specifice pentru turişti.

Nu se cuprind în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare turistică: structurile de primire folosite în exclusivitate de posesori sau chiriaşi, pe o durata mai mare de un an, indiferent de clasificarea acestora; locuinţele secundare ale populaţiei, utilizate în scopuri turistice în mod exclusiv de posesorii acestora; căminele, internatele şcolare pe perioada anului şcolar, unităţile spitaliceşti (cu excepţia sanatoriilor şi a altor spaţii similare ce practică în mod exclusiv activităţi turistice); vagoanele dormitor; adăposturile şi refugiile montane şi similare; barăcile şi dormitoarele pentru muncitori, căminele de bătrâni şi casele de copii.

In numărul structurilor de primire turistică cu funcţiuni de cazare turistică sunt cuprinse structurile de primire turistică existente la 31 iulie din anul respectiv, fiind excluse cele a căror activitate a fost întreruptă pentru o perioada mai mare de timp, în vederea realizării unor reparaţii capitale sau pentru modificări importante ale capacităţii de cazare sau/şi a categoriei de încadrare.

Diversitatea unităţilor de primire turistică din punct de vedere al tipurilor de unităţi de primire în Regiunea Bucureşti Oltenia de Sud Vest este variată formată din:

la 31 iulie 2007 de o structură de primire turistică formată din 264 unităţi, formate din 86 hoteluri şi moteluri, 47 vile turistice şi bungalouri şi 131 alte unitati de cazare turistică.

- Hoteluri

- Hoteluri pentru tineret

- Hosteluri

- Hoteluri apartament

- Hanuri si moteluri

- Moteluri

- Vile turistice

- Cabane turistice

- Cabane de vanatoare

- Bungalouri

- Popasuri turistice

- Casute turistice

- Tabere de elevi si prescolari

- Pensiuni turistice urbane

- Pensiuni turistice rurale

- Pensiuni agrotuistice

Prin structura de primire cu funcţiuni de cazare turistică se înţelege orice construcţie sau amenajare care furnizeaza în mod permanent sau sezonier serviciul de cazare turistică şi alte servicii pentru turişti. Vilele turistice, bungalourile şi pensiunile turistice se constituie ca structuri de primire turistică cu funcţiuni de cazare distincte, pentru fiecare cladire în parte chiar dacă au o recepţie comună.

Preview document

Analiza statistică a regiunii de dezvoltare Oltenia de sud vest - Pagina 1
Analiza statistică a regiunii de dezvoltare Oltenia de sud vest - Pagina 2
Analiza statistică a regiunii de dezvoltare Oltenia de sud vest - Pagina 3
Analiza statistică a regiunii de dezvoltare Oltenia de sud vest - Pagina 4
Analiza statistică a regiunii de dezvoltare Oltenia de sud vest - Pagina 5
Analiza statistică a regiunii de dezvoltare Oltenia de sud vest - Pagina 6
Analiza statistică a regiunii de dezvoltare Oltenia de sud vest - Pagina 7
Analiza statistică a regiunii de dezvoltare Oltenia de sud vest - Pagina 8
Analiza statistică a regiunii de dezvoltare Oltenia de sud vest - Pagina 9
Analiza statistică a regiunii de dezvoltare Oltenia de sud vest - Pagina 10
Analiza statistică a regiunii de dezvoltare Oltenia de sud vest - Pagina 11

Conținut arhivă zip

  • Analiza Statistica a Regiunii de Dezvoltare Oltenia de Sud Vest.doc

Alții au mai descărcat și

Turismul rural în comuna Bran

Turismul rural, ecologic si cultural în comuna Bran Pe baza experienteiternationale si a practicilor întâlnite în ultimii ani, în România sunt...

Serviciile în Turism

Turismul reprezinta astazi, prin continutul si rolul sau, un domeniu distinct de activitate, o componenta de prima importanta a vietii economice...

Hotelurile Hilton

Hilton Hhonors Worldwide : Razboiul loialitatii Hotelurile Hilton privesc cele mai frecvente programe ale oaspetilor ca cel mai important...

Turism Rural

1.Itroducere in TRChiar dacă o definiţie a turismului rural ar putea părea ca fiind foarte simplă – acea formă de turism practicată în spaţiile...

Te-ar putea interesa și

Șomajul și Implicațiile Sale Asupra Realității Economice

I.Ocuparea forţei de muncă, preocupare centrală a ştiinţei economice „Munca a fost primul preţ sau prima moneda cu care se cumpărau lucrurile. Nu...

Dezvoltarea Regională și Întreprinderile Mici și Mijlocii

INTRODUCERE De la începuturile ei în anul 1957 şi până astăzi, Politica Regională a Uniunii Europene vine în sprijinul regiunilor şi statelor...

Analiza SWOT a potențialului turistic montan din România, perspective de promovare și dezvoltare

Introducere Turismul reprezintă cel mai dinamic sector al economiei, devenind, în prezent, o activitate la fel de importantă ca și cele din...

Mișcarea naturală a populației României după anul 1990

Introducere Prezenta lucrare îşi propune să analizeze evoluţia fenomenelor demografice ce definesc mişcarea naturală şi implicaţii acestora asupra...

Proiect amenajări - județul Gorj

Contextul natural si socioceconomic Localizare si delimitare Judetul Gorj se gaseste in sud-vestul tarii, in nordul Olteniei, pe Jiul Mijlociu....

Managementul IMM

Capitolul 1 - Locul şi rolul IMM-urilor în economie 1.1.Considerente generale privind întreprinderile mici şi mijlocii Aşa cum ne demonstrează...

Analiza Eficienței Economice a Cheltuielilor pentru Protecția Mediului în Agricultură

Introducere Agricultura reprezintă o ramură economică de interes strategic naţional, chemată să asigure securitatea hranei pentru populaţie şi să...

Regiunea de dezvoltare sud-vest Oltenia

Introducere Sud-Vest Oltenia este o regiune de dezvoltare a României, creată în 1998. Ca și celelate regiuni de dezvoltare, nu are puteri...

Ai nevoie de altceva?