Cuprins
Cap.I Agroturismul in Romania pag.2
Cap.II Cadrul natural pag.5
Cap. III Potentialul zonei pag.10
Cap. IV Resurse antropice pag.16
Cap.V Pensiunea „IARA” pag.20
Cap.VI Microferma pag.26
Cap.VII Analiza SWOT pag.28
Concluzie pag.29
Bibliografie pag.30
Extras din document
Capitolul I
Agroturismul in Romania
Pornind de la realitatea ca fiecare persoana are nevoie de odihna si recreere, este cat se poate de clar ca cererea in turism nu va disparea niciodata. Dimpotriva, ea va creste si se va diversifica foarte mult in perioada imediat urmatoare. Tot mai multi turisti vor prefera locurile de gazduire si mancarurile oferite de pensiunile turistice sau de pensiunile agroturistice, pentru ca acestea vin intr-o mult mai mare masura in intampinarea dorintei lor de a petrece cateva zile linistite in mijlocul naturii si pe bani putini
Clasa de mijloc reprezinta o clientela cu pretentii variate, dar care va aprecia cu siguranta un serviciu atunci cand acesta este realizat cu daruire si atentie. Exponentii clasei de mijloc au o viata foarte activa, eventual calatoresc foarte mult, isi petrec o mare parte a timpului in centre aglomerate. Si exact acesta este motivul pentru care cauta o schimbare, un loc linistit, curat, dar si confortabil, potrivit pentru recreere, odihna si pentru a petrece mai mult timp cu familia.
Agroturismul reprezintă o sansă deosebită pentru dezvoltarea României. Totodată reprezintă si o modalitate placută de a ne petrece timpul liber în natură cu familia sau prietenii.
Potentialul de dezvoltare a agroturismului este deosebit de mare. Acesta este dat atât de frumusetile naturii cât si de obiceiurile si traditiile populare:
-măreţia deosebită a Muntilor Carpati si a dealurilor subcarpatice;
- frumusetile văilor râurilor care izvorasc din Muntii Carpati si brăzdează teritoriul tării în drumul lor către Dunare si Marea Neagră;
- pădurile întinse de răsinoase si foiase însotite de păsuni si fânete bogate;
- Delta Dunării – unică în Europa;
- clima temperat continentală, cu cele patru anotimpuri, pune în valoare frumusetile naturii din tara noastră;
- traditiile, folclorul si obiceiurile populare din toate regiunile tării reprezintă o atractie deosebită pentru turisti;
- mănăstiri, biserici, cetăti, castele reprezintă repere ale civilizatiei tării noastre;
- preparatele gastronomice traditionale stropite cu vin si tuică din productie autohtonă sunt foarte apreciate atât de turistii români cât si de turistii străini;
- la acestea se adaugă si ospitalitatea traditională a românilor.
În România, prin identificarea şi promovarea unor aşezări rurale cu valori etno-folclorice, culturale şi cadru natural pitoresc, s-a reuşit catalogarea lor ca sate turistice, creând astfel premisele dezvoltării oficiale a agroturismului. Factorii naturali, frumuseţea peisagistică, resursele naturale economice, tradiţiile bine conservate creează premisele practicării agroturismului ca activitate economică complementară de mare importantă pentru creşterea veniturilor exploataţiilor agricole. De asemenea un rol important în dezvoltarea agroturismului îl are refacerea proprietăţii private şi reconstituirea exploataţiilor agricole familiale.În ţara noastră se practică de multă vreme, dar în mod sporadic şi neoficial, cazarea la cetăţeni a vizitatorilor ocazionali ai unor asezări rurale. Exploataţiile agricole româneşti au trăsături diferite, în funcţie de zona geografică în care se situează, de tradiţiile şi obiceiurile care există în diferitele zone, dând astfel naştere la diferite tipuri de sate. Stabilirea tipurilor de sate turistice constă în identificarea şi relevarea specificului localităţilor şi gruparea lor în câteva tipuri fundamentale în vederea promovării celor mai adecvate forme de turism. De asemenea, stabilirea tipurilor de sate turistice constituie un mijloc de selecţionare a turiştilor în funcţie de principalele motivaţii şi opţiuni turistice.Este necesar să se stabilească inclusiv caracteristicile exploataţiilor agricole.
Teritoriul Romaniei prezinta o mare varietate de valori culturale istorice - arta populara, etnografie, folclor, traditii, vestigii istorice - un cadru natural armonios imbinat, cu un fond peisagistic variat si pitoresc. Toate acestea sunt valente ale turismului rural romanesc in mod special.
Datorita bogatiei si frumusetii zonelor de podis, acestea sunt bine populate, iar traditiile, obiceiurile populare transmise din generatie in generatie, ca si legendele si povestile localnicilor sunt tot atatea atractii alaturi de vinuri, rachiuri ori preparate gastronomice traditionale ca si chemari, carora cel ce a avut sansa de a le cunoaste, nu le poate rezista.
Situata in muntii Apuseni, in Arieseni, jud. Alba, pensiunea “IARA” va ajuta sa descoperiti frumusetea muntilor Apuseni departe de stresul si monotonia cotidiana intr-un cadru natural deosebit cu o atmosfera interioara calda si primitoare.
Pensiunea este amplasata intr-un loc extrem de linistit, fiind la ora actuala cea mai frumoasa pensiune din zona. Cu o arhitectura deosebita inca de pe drumul de acces impresioneaza prin incadrarea foarte frumoasa in peisaj, construita si amenajata cu mult bun gust.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Analiza unei Pensiuni Agroturistice.docx