Analiza zonei Bran Moeciu din perspectiva agroturismului

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 53 în total
Cuvinte : 14115
Mărime: 5.72MB (arhivat)
Publicat de: Aurora Ivașcu
Puncte necesare: 11
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Dorina Tanasescu

Cuprins

  1. LISTA TABELELOR 3
  2. LISTA ABREVIERILOR 3
  3. INTRODUCERE 4
  4. CAPITOLUL 1: AGROTURISMUL ABORDARE TEORETICĂ 5
  5. CAPITOLUL 2: EVOLUȚIA AGROTURISMULUI LA NIVEL NAȚIONAL 8
  6. 2.1. Agroturismul și debuturile sale 8
  7. 2.2. Organizaţii şi asociaţii ce promovează turismul rural 14
  8. CAPITOLUL 3: PREZENTAREA ZONEI TURISTICE BRAN – MOECIU 18
  9. 3.1. Zona Bran – Moeciu: repere geografice 18
  10. 3.2. Potențialul turistic natural al zonei Bran – Moeciu 20
  11. 3.3. Potențialul turistic antropic al zonei Bran – Moeciu 24
  12. 3.4. Indicatori turistici privind agroturismul în zona Bran – Moeciu 28
  13. CAPITOLUL 4: ANALIZA SWOT COMPARATIVĂ A AGROTURISMULUI PE PLAN NAȚIONAL CU CEL DIN ZONA BRAN- MOECIU 32
  14. CAPITOLUL 5: BENCHMARKING COMPETITIV ÎNTRE SATELE BRAN ȘI PEȘTERA DIN ZONA BRAN - MOECIU 39
  15. 5.1. Etapele realizării benchmarking-ului competitiv 39
  16. 5.2. Interpretarea axelor benchmarking-ului competitiv Bran – Peștera 41
  17. CONCLUZII ȘI PROPUNERI 50
  18. BIBLIOGRAFIE 53

Extras din proiect

INTRODUCERE

Tot mai mulţi sunt cei care după un an de muncă şi diverse griji doresc să-şi petreacă vacanţa cât mai aproape de frumuseţile naturii, de puritatea şi armonia vieţii rurale să fie cât mai departe de forfota marilor oraşe de zgomot şi de poluare pentru a-şi regăsi echilibrul fizic şi psihic. Odihna, aerul curat, consumul unor preparate tradiţionale specifice zonei alături de bogăţia etnografică şi folclorică sunt argumente serioase pentru practicarea agroturismului.

După 1989 turismul rural românesc în special agroturismul au intrat într-o nouă etapă datorită înlăturării interdicţiilor care au existat a promovării aşezărilor rurale care au potenţial turistic şi a preocupării turiştilor pentru găsirea unor forme şi modalităţi de petrecere a timpului liber cu un cost redus dar cu minim de confort.

Zona Moeciu-Bran este una dintre cele mai importante zone din ţară în care se practică agroturismul satisfăcând motivaţia fundamentală a numeroşilor turişti de „întoarcere la natură”.

Prin urmare, conținutul acestei lucrări constă în cinci capitole, după cum vă vom prezenta în cele ce urmează.

Primul capitol poartă numele de "Agroturismul abordare teoretică". Prin intermediul acestui capitol am realizat incadrarea termenului de agroturism in literatura de specialitate.

Cel de al doilea capitol poartă numele de "Evoluția agroturismului la nivel național" si face o incursiune in evolutia fenomenului de agroturism pe teritoriul țării noastre. Agroturismul este o formă de turism relative nouă în România, însă acesta și-a câstigat locul în turismul românesc datorită influenţei sale asupra oamenilor, de a-şi cunoaşte originea şi continuitatea lor istorică.

Al treilea capitol denumit "Prezentarea zonei turistice Bran-Moeciu", ne prezintă potențialul turistic natural și antropic al zonei și o analiză statistică a agroturismului acestei zone.

În capitolul patru "Analiza SWOT comparativă a agroturismului național cu cel din zona Bran-Moeciu" scoate în evidență punctele tari, punctele slabe, amenintările și oportunitățile agroturismului din zona Bran-Coeciu comparative cu agroturismul privit la nivel național.

În ultimul capitpol "Benchmarking comprtitiv între satele Bran și Peștera din zona Bran-Moeciu", benchmarking ce se desfășoară pe existența a cinci axe ce urmăresc dezvoltarea agroturismului din cele două zone.

CAPITOLUL 1: AGROTURISMUL ABORDARE TEORETICĂ

Agroturismul reprezintă o formă particulară de turism rural cu un grad de complexitate mai ridicat, cuprinzând atât activitatea turistică propriu-zisă (cazare, pensiune, prestări de servicii, sport, distracţie etc.), cât şi activitatea economică, de regulă agricolă practicată de gazdele turiştilor (activităţi de producţie, de prelucrare a produselor agricole în gospodărie şi de comercializare a acestora) .

În ceea ce priveşte definirea agroturismului, ea are la bază necesitatea găsirii de soluţii pentru gospodăriile rurale, în sensul creşterii veniturilor prin valorificarea potenţialului economic al acestora, dezvoltând serviciile de găzduire şi de valorificare a produselor proprii şi locale.

De la această necesitate fundamentală se pot formula diferite concepte sau definiţii derivate care să caracterizeze agroturismul pe segmente specializate .

Din punct de vedere al spaţiului de cazare (al asigurării bazei materiale), agroturismul poate fi definit ca o activitate capabilă să valorifice excedentul de cazare existent în gospodăria ţărănească, pregătit şi amenajat special pentru primirea de oaspeţi.

Din punct de vedere al activităţilor care gravitează în jurul gospodăriei ţărăneşti, agroturismul poate fi definit ca un ansamblu de bunuri şi servicii oferite de gospodăria ţărănească spre consumul persoanelor care, pentru o anumită perioadă determinată, vin în mediul rural pentru relaxare, odihnă, agrement, cure terapeutice, tranzacţii sau afaceri, precum şi multe alte activităţi specifice.

Din punct de vedere al divertismentului, agroturismul este o formă de turism cu multă varietate şi unicitate în realizarea serviciilor ce se oferă oamenilor care iubesc natura, cultura şi arta ţărănească. Resursele existente în gospodăria rurală sunt puse la dispoziţiaturiştilor prin intermediul ofertelor de programe agroturistice, care pot îmbrăcaforme foarte diversificate.

Oferte care de asemenea pot crea multiple facilităţi :

- servirea mesei, inclusiv meniuri tradiţionale;

- spaţiu, dotări şi alimente obţinute în condiţii naturale şi având o valoarebiologică ridicată, pentru ca turiştii să-şi poată pregăti singuri masa;

- posibilitatea oferită turiştilor de a participa sau de a asista la o serie deobiceiuri tradiţionale din gospodărie, localitate sau zonă, cum sunt :şezători, hore săteşti, colinde, hramuri bisericeşti, târguri tradiţionale,nedei, nunţi, spectacole folclorice, sărbători religioase şi altele;

- dotări şi amenajări proprii gospodăriei pentru recreere şi agrement,pentru activităţi sportive şi de întreţinere etc. Încadrarea gospodăriilor în ambientul natural, cultural şi folcloric se facecu scopul de a pune la dispoziţia turiştilor cît mai multe elemente pentru adefinitiva obţiunile, în funcţie de preţ şi preferinţe, de exemplu, unii turişti potopta pentru un grad de confort agroturistic mai scăzut în favoarea unui cadrunatural, cultural şi folcloric de excepţie.

Agroturismul este un mijloc de valorificare integrală a mediului rural cu potenţialul său agricol, turistic, uman şi tehnico-economic, el prezentând unele trăsături ce-l diferenţiază de turismul tradiţional standard şi anume:

- consumul turistic se petrece în mediul rural, unde esenţiale sunt:calitatea pensiunii şi serviciilor de primire la fermieri, cunoaştereamediului natural, uman şi cultural, precum şi originalitatea produselor turistice;

- oferta turistică este autentică, diferenţiată, multiplă în diversitatea sa,organizată şi condusă de fermieri, deci de oamenii satului;

- este o activitate economică complementară exploataţiei agricole şi nu oalternativă sau o substituţie a acesteia;

- oferă populaţiei cu venituri reduse posibilitatea de odihnă şireconfortare, de petrecere a timpului liber din vacanţe sau weekend-uri, în peisajul pitoresc al mediului rural, cu valori cultural-educative şi cu oospitalitate specifică;

- nu necesită investiţii foarte mari pentru amenajări de infrastructură şisuprastructură turistică sau pentru alte dotări de profil;

- se evită marile aglomerări turistice de pe litoral sau din staţiunilebalneare sau montane;

- este un turism „difuz” prin specificul ofertei sale diversificate şi de marediseminare în spaţiu; astfel, aparent, nu aduce prejudicii prea marimediului natural dar trebuie să se ţină seama de un anumit „pragecologic”. Pentru ca această trăsătură să se înscrie foarte bine înconceptul de ecoturism, trebuie avută în vedere „capacitatea deprimire” a satului şi arealului limitrof, mai ales în condiţiile unui sejur, înlunile de vară (dotări, amenajări, servicii conexe, raportul cu populaţiaautohtonă etc.);

- nu este compatibil cu turismul de masă.

Veniturile obţinute din agroturism au de regulă, un caracter complementar, gospodăria sau ferma agroturistică realizează în general, veniturile de bază din activitatea agricolă sau din alte tipuri de activităţi (prelucrare a materiilor prime agricole sau neagricole, artizanat). Privit ca o activitate practică, agroturismul are un caracter complex, îmbinând armonios: cadrul natural, oferta de cazare şi serviciile agroturistice.

Preview document

Analiza zonei Bran Moeciu din perspectiva agroturismului - Pagina 1
Analiza zonei Bran Moeciu din perspectiva agroturismului - Pagina 2
Analiza zonei Bran Moeciu din perspectiva agroturismului - Pagina 3
Analiza zonei Bran Moeciu din perspectiva agroturismului - Pagina 4
Analiza zonei Bran Moeciu din perspectiva agroturismului - Pagina 5
Analiza zonei Bran Moeciu din perspectiva agroturismului - Pagina 6
Analiza zonei Bran Moeciu din perspectiva agroturismului - Pagina 7
Analiza zonei Bran Moeciu din perspectiva agroturismului - Pagina 8
Analiza zonei Bran Moeciu din perspectiva agroturismului - Pagina 9
Analiza zonei Bran Moeciu din perspectiva agroturismului - Pagina 10
Analiza zonei Bran Moeciu din perspectiva agroturismului - Pagina 11
Analiza zonei Bran Moeciu din perspectiva agroturismului - Pagina 12
Analiza zonei Bran Moeciu din perspectiva agroturismului - Pagina 13
Analiza zonei Bran Moeciu din perspectiva agroturismului - Pagina 14
Analiza zonei Bran Moeciu din perspectiva agroturismului - Pagina 15
Analiza zonei Bran Moeciu din perspectiva agroturismului - Pagina 16
Analiza zonei Bran Moeciu din perspectiva agroturismului - Pagina 17
Analiza zonei Bran Moeciu din perspectiva agroturismului - Pagina 18
Analiza zonei Bran Moeciu din perspectiva agroturismului - Pagina 19
Analiza zonei Bran Moeciu din perspectiva agroturismului - Pagina 20
Analiza zonei Bran Moeciu din perspectiva agroturismului - Pagina 21
Analiza zonei Bran Moeciu din perspectiva agroturismului - Pagina 22
Analiza zonei Bran Moeciu din perspectiva agroturismului - Pagina 23
Analiza zonei Bran Moeciu din perspectiva agroturismului - Pagina 24
Analiza zonei Bran Moeciu din perspectiva agroturismului - Pagina 25
Analiza zonei Bran Moeciu din perspectiva agroturismului - Pagina 26
Analiza zonei Bran Moeciu din perspectiva agroturismului - Pagina 27
Analiza zonei Bran Moeciu din perspectiva agroturismului - Pagina 28
Analiza zonei Bran Moeciu din perspectiva agroturismului - Pagina 29
Analiza zonei Bran Moeciu din perspectiva agroturismului - Pagina 30
Analiza zonei Bran Moeciu din perspectiva agroturismului - Pagina 31
Analiza zonei Bran Moeciu din perspectiva agroturismului - Pagina 32
Analiza zonei Bran Moeciu din perspectiva agroturismului - Pagina 33
Analiza zonei Bran Moeciu din perspectiva agroturismului - Pagina 34
Analiza zonei Bran Moeciu din perspectiva agroturismului - Pagina 35
Analiza zonei Bran Moeciu din perspectiva agroturismului - Pagina 36
Analiza zonei Bran Moeciu din perspectiva agroturismului - Pagina 37
Analiza zonei Bran Moeciu din perspectiva agroturismului - Pagina 38
Analiza zonei Bran Moeciu din perspectiva agroturismului - Pagina 39
Analiza zonei Bran Moeciu din perspectiva agroturismului - Pagina 40
Analiza zonei Bran Moeciu din perspectiva agroturismului - Pagina 41
Analiza zonei Bran Moeciu din perspectiva agroturismului - Pagina 42
Analiza zonei Bran Moeciu din perspectiva agroturismului - Pagina 43
Analiza zonei Bran Moeciu din perspectiva agroturismului - Pagina 44
Analiza zonei Bran Moeciu din perspectiva agroturismului - Pagina 45
Analiza zonei Bran Moeciu din perspectiva agroturismului - Pagina 46
Analiza zonei Bran Moeciu din perspectiva agroturismului - Pagina 47
Analiza zonei Bran Moeciu din perspectiva agroturismului - Pagina 48
Analiza zonei Bran Moeciu din perspectiva agroturismului - Pagina 49
Analiza zonei Bran Moeciu din perspectiva agroturismului - Pagina 50
Analiza zonei Bran Moeciu din perspectiva agroturismului - Pagina 51
Analiza zonei Bran Moeciu din perspectiva agroturismului - Pagina 52
Analiza zonei Bran Moeciu din perspectiva agroturismului - Pagina 53

Conținut arhivă zip

  • Analiza Zonei Bran Moeciu din Perspectiva Agroturismului.docx

Alții au mai descărcat și

Adaptarea ofertei turistice la exigențele turismului montan - studiu de caz - Complex Clăbucet-Sosire Predeal

Introducere Între fenomenele economice şi sociale caracteristice epocii contemporane, se numǎrǎ şi dezvoltarea rapidă a turismului. Realizările...

Comportamentul Consumatorului de Produse Turistice din Sfântu Gheorghe în Materie de Excursii în Străinătate

Abstract: This study illustrate the behavior of the customers which are purchasing tourism/ travel packages from Saint George, especially trips...

Direcții de dezvoltare a turismului în România

INTRODUCERE Predicţiile pentru următoarele decenii şi strategiile cu caracter prospectiv, indiferent de ce zona a globului este vorba, arată că...

Prezentare hotel din orașul Lugoj

Cap. I. HOTELUL DACIA ÎN CADRUL PIEŢEI TURISTICE A ORAŞULUI LUGOJ. 1.1. Oferta turistică a localităţii. Cetatea Lugojului, vatra veche de istorie...

Turismul Rural - Formă Modernă a Turismului în Regiunea Bran - Moeciu

INTRODUCERE Activitatea turistică reprezintă călătoria efectuată de plăcere, având ca scop final inducerea unei stări de bună dispoziţie şi...

Județul Maramureș - Analiza Activității Turistice

CAP 1. Prezentarea destinaţiei turistice Maramureşul a fost şi a rămas până astăzi unul dintre nucleele "tari" de civilizaţie şi habitat aparte în...

Analiza SWOT - Hotel Piatra Mare, Poiana Brașov

Hotelul Piatra Mare din Poiana Brașov face parte din grupul Prescon , înființat în anul 1990 de către omul de afaceri Ioan Niculaie Pe lângă...

Analiza Indicatorilor Turistici Fizici și Valorici în Cadrul a 3 Hoteluri

Societatea INNA este o societate pe acţiuni, având 5 acţionari. Sediul central al companiei se afla în Bucureşti, str. Cristofor Columb, Nr.3....

Ai nevoie de altceva?