Aspecte ale Managementului Unităților de Alimentație Publică

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 15 în total
Cuvinte : 4844
Mărime: 520.39KB (arhivat)
Publicat de: Remus Gheorghe
Puncte necesare: 8

Cuprins

  1. . Prezentarea municipiului Timişoara
  2. II. Alimentaţia publică
  3. III. Tipuri de unităţi de Alimentaţie publică
  4. IV. Amenajarea şi dotarea unităţilor de Alimentaţie publică
  5. V. Resurse umane in unităţile de Alimentaţie publică
  6. VI. Comercializarea preparatelor şi băuturilor oferite în unităţile de Alimentaţie publică
  7. VII. Pregatirea serviciilor

Extras din proiect

Cap.I. PREZENTAREA MUNICIPIULUI TIMIŞOARA

Prin poziţia sa geografică favorabilă, situată în apropierea graniţei de vest a ţării, prin valorile sale culturale, naturale, şi umane, precum şi prin dezvoltarea sa economică diversă, Timişoara are o mare capacitate de atracţie a turiştilor străini şi români.

Municipiul Timişoara, atestat documentar de peste 730 de ani, actuala reşedinţă a judeţului Timiş, este situată în Câmpia Timişului, câmpie străbătută de râurile Bega şi Timiş, a căror prezenţă a influenţat în timp dezvoltarea localităţii.

Teritoriul său este traversat de importante fluxuri turistice, ce se dirijează pe magistralele rutiere şi feroviare existente, sau prin aeroportul internaţional Timişoara.

Timişoara “Mica Vienă” este recunoscută şi ca centru cultural remarcabil, cu monumente şi yone de rezervaţie arhitecurală apreciată.

Infrastructura generală (căile frrate şi rutiere, aeroportul) şi infrastructura turistică ( hoteluri, pensiuni) creează condiţii pentru deyvoltarea turismului intern şi internaţional.

Agenţiile de turism, agenţiile de voiaj, congresele şi simpozioanele, serviciile bancare, casele de schimb valutar, resursele naturale şi antropice cu valoare turistică ridicată toate acestea sunt servicii de susţinere a turismului.

Toate cele expuse permit dezvoltarea diverselor forme de turism:

- turism cultural

- turism politic

- turism de afaceri

- turism ştiinţific

- agroturism

- turism pentru agrement şi sporturi etc.

Pentru dezvoltarea turismului este importantă satisfacerea cerinţelor turistilor, mai ales satisfacerea nevoilor alimentare, aceasta fiind o componenta importantă a managementului în Industria Ospitalieră.

Cap.II. ALIMENTAŢIA PUBLICĂ

Alimentaţia publică este un sector al comerţului cu amănuntul având ca specific transformarea unor materii prime alimentare intrţo gama variată de preparate culinare şi produse de cofetărie-patiserie, precum şi alte marfuri alimentare. Alimentaţia publică îşi desfaşoara activitatea în următoarele direcţii principale:

- activitatea de prducţie prin care se obţin preparatele culinare şi produse de cofetărie-patiserie;

- activitatea de desfacere prin care se asigură oferirea şi vânzarea către clienţi a preparatelor obţinute precum şi servirea pe loc a acestora.

Principalul obiectiv al activitpţii de alimentaţie publică constă în sporirea continuă a producţiei, diversificarea sortimentală, îimbunătăţirea permanentă a calităţii preparatelor asttfel încât sa fie satisfăcute cele mai exigente cerinţe ale clienţilor asigurându-se totodata şi creşterea volumui vânzărilor.

Caracteristicile alimentaţiei publice:

• asigură consumul preparatelor şi produselor din activitatea proprie, pe loc în cadrul unor spaţii special amenajate în cadrul unităţii de alimentaţie

• defăşoara concomitent activitatea de servire şi activitatea de producţie a clienţilor

• asigură organizarea producţiei in funcţie de natura materiilor prime folosite de categoria şi sănătatea consumatorilor

• pregăteşte o gamă diversificată de preparate pentru mai multe segmente de consumatori într-un timp foarte scurt

• utilizează în mod raţional materiile prime, combustibilul, semipreparatele.

Funcţiile pe care le îndeplineşte activitatea de alimentaţie publică în cadrul turismului:

1) Funcţia de nutriţie – funcţia principală prin care se urmăreşte satisfacerea unor nevoi fiziologice fundamentale

2) Funcţia de recreere ( loisir)

3) Funcţia de afaceri – care se referă la crearea cadrului optim pentru intâlniri şi negocieri, precum şi la organizarea festivităţilor ocayionate de anumite evenimente.

Particularităţile alimentaţiei publice din turism

Alimentaţia publică din turism prezintă următoarele particularităţi:

- este o parte componentă importantă a produsului turistic, rolul acesteia fiind cel de satisfacere a exigenţelor clienţilor prinvind preparetele atât în timpul călătoriei cât şi în momentele cheie ale consumului turistic.

- prestarea prestigiilor de masă trebuie să ţina seamă de motivaţia deplasării, de naţionalitate, religie, starea sănătăţii etc.

- produsele culinare servite trebuie sa conţină preparate din bucătăria internaţională, dar şi produse cu specific românesc pe care trebuie sa le punem în valoare

- pregătirea şi oferirea de meniuri pentru turişti care se deplasează organizat şi încadrarea acestor meniuri în tarifele de masă platite

- pregătirea şi servirea meniurilor recomandate de medici în cazul turismuli balnear şi de tratament

- organizarea servirii mesei cu plata în cont prin virament pe baza diferitelor mijloace de plată etc.

Toate aceste particularităţi demonstrează importanţa alimentaţiei publice în structura produsului turistic şi contribuie la calitatea acestuia.

Dezvoltarea şi modernizarea serviciilor de alimentaţie publică

Principalele avantaje ale alimentaţiei publice care determina interesul tot mai mare de servire a hranei in afara gospodăriei sunt:

- comoditatea – care vizează economia de timp şi efortul depus pentru procurarea hranei

- calitatea superioara a preparatelor obţinute şi varietatea sortimentală larga

- atmosfera placuta oferita de unităţile de alimentaţie publica.

In ceea ce priveşte dezvoltarea, modernizarea şi perfecţionare unităţii de alimentaţie publica se remarca doua direcţii principale:

1) Dezvlotarea şi modernizarea producţiei – presupune intensificarea eforturilor pentru dotarea cu utilaje noi de mare productivitate, diversificarea si îmbunătăţirea reţetarelor, folsirea unor tehnologii moderne de fabricaţie.

Cu toate aceste avantaje alimentaţia publică prezintă şi dezavantaje determinate de condiţiile legate de ambalare, păstrare şi depozitare a preparatelor precum şi transportul acestora. Toate acestea presupun efectuarea unor cheltuieli mari.

2) Dezvoltarea formelor de vânzare şi servire – presupune modernizarea reţelei comerciale din punct de vedere structural şi ca raspândire în teritoriu, diversificarea formelor de servire şi lărgirea gamei serviciilor suplimentare puse la dispoziţia clienţilor.

În concluzie, realizarea tuturor acestor obiective va asigura participarea sporita a alimentaţiei publice la satisfacerea nevoilor de consum. Din punct de vedere al turismului toate acestea reprezintă un mijloc de îmbunătăţire a calităţii produsului turistic contribuind şi la creşterea circulaţiei turistice.

Preview document

Aspecte ale Managementului Unităților de Alimentație Publică - Pagina 1
Aspecte ale Managementului Unităților de Alimentație Publică - Pagina 2
Aspecte ale Managementului Unităților de Alimentație Publică - Pagina 3
Aspecte ale Managementului Unităților de Alimentație Publică - Pagina 4
Aspecte ale Managementului Unităților de Alimentație Publică - Pagina 5
Aspecte ale Managementului Unităților de Alimentație Publică - Pagina 6
Aspecte ale Managementului Unităților de Alimentație Publică - Pagina 7
Aspecte ale Managementului Unităților de Alimentație Publică - Pagina 8
Aspecte ale Managementului Unităților de Alimentație Publică - Pagina 9
Aspecte ale Managementului Unităților de Alimentație Publică - Pagina 10
Aspecte ale Managementului Unităților de Alimentație Publică - Pagina 11
Aspecte ale Managementului Unităților de Alimentație Publică - Pagina 12
Aspecte ale Managementului Unităților de Alimentație Publică - Pagina 13
Aspecte ale Managementului Unităților de Alimentație Publică - Pagina 14
Aspecte ale Managementului Unităților de Alimentație Publică - Pagina 15

Conținut arhivă zip

  • Aspecte ale Managementului Unitatilor de Alimentatie Publica.doc

Alții au mai descărcat și

Turismul rural în comuna Bran

Turismul rural, ecologic si cultural în comuna Bran Pe baza experienteiternationale si a practicilor întâlnite în ultimii ani, în România sunt...

Serviciile în Turism

Turismul reprezinta astazi, prin continutul si rolul sau, un domeniu distinct de activitate, o componenta de prima importanta a vietii economice...

Hotelurile Hilton

Hilton Hhonors Worldwide : Razboiul loialitatii Hotelurile Hilton privesc cele mai frecvente programe ale oaspetilor ca cel mai important...

Turism Rural

1.Itroducere in TRChiar dacă o definiţie a turismului rural ar putea părea ca fiind foarte simplă – acea formă de turism practicată în spaţiile...

Managementul Unităților de Alimentație Publică

Cap. I ALIMENTAŢIA PUBLICĂ Definirea, importanţa şi caracteristicile principale ale alimentaţiei publice Alimentaţia publică este un sector al...

Te-ar putea interesa și

Cateringul pentru turism

Procurarea adăpostului mâncării şi băuturii pentru călători a fost trăsătura societăţilor civilizate cel puţin din timpul vechilor greci şi romani....

Proiectarea unui complex agroturistic cu specific vânătoresc

TEMA PROIECTULUI Proiectarea unui complex agroturistic cu profil vânătoresc în Municipiul Săcele, Județul Brașov, alcătuit din: - Restaurant de...

Particularități privind organizarea contabilității în unitățile de patiserie

Introducere Dezvoltarea rapidă a societății contemporane și globalizarea impun, în epoca modernă, o mobilizare a tuturor resurselor disponibile...

Studiu de Caz Privind Activitatea de Marketing la SC Saff Trading SRL

INTRODUCERE Comerţul de gros este influenţat direct sau indirect de o serie de tendinţe din economia mondială, cum ar fi: globalizarea cererii şi...

Deservirea în Restaurante

INTRODUCERE Industria alimentară publica, privită în componenţa unui complex economico-social rămîne să-şi păstreze rolul şi importanţa economică...

Aspecte ale Managementului Resurselor Umane la Nivelul Hotelului Mara

INTRODUCERE Turismul este în trezent una dintre ramurile economice cu cea mai mare ampla dezvoltare,fapt ce a generat acordarea unei atenţii...

Alimentația Publică în Contextul Modernizării Economiilor Contemporane

INTRODUCERE Prezenta lucrare îşi propune abordarea aspectelor teoretice legate de turism, destinaţie turistică, managementul, marketingul atât ale...

Proiect Management - SC Rapsodia SA

REZUMAT Drumul de la arhondaric – loc de gazduire a oaspetilor in manastire – la hotelurile clasifi- cate pe stele, respectiv la alinierea la...

Ai nevoie de altceva?