Aspecte meteorologice - Europa de sud

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: pptx
Pagini : 19 în total
Mărime: 1.76MB (arhivat)
Publicat de: Atena Tudose
Puncte necesare: 6

Extras din proiect

Caracterizarea climatica a Europei de Sud

1.Aspecte introductive

De la brâul fierbinte al ecuatorului și până la polii îngheţaţi , de la ţărmurile bătute de vânturi ale oceanelor și până în inima marilor uscaturi reprezentate de continente , de pe fundul văilor adânci și până pe culmile cele mai înalte ale munţilor , Pământul cunoaște condiţii climatice dintre cele mai variate.

Alcătuire.Europa de Sud constă in cele trei peninsule majore : Peninsula Iberică , Peninsula Italică si Peninsula Balcanică , dar și într-o serie de insule , peninsule , golfuri și mări.

Peninsula Italică , numită și Peninsula Apeninică după numele munţilor ce se întind de-a lungul Italiei , cuprinde San Marino , Italia și Vatican.Această peninsulă este separată de Europa Centrală prin intermediul munţilor Alpi la Nord.In Câmpia Padului există trăsături fizico-geografice submediteraneene și central-europene , în timp ce în Sud predomină peisajul mediteranean.

Peninsula Iberică cuprinde : în partea de Vest Portugalia , în Nord Andorra , în Sud Regatul Unit Gibraltar,iar restul peninsulei este ocupat de Spania , care este statul cu cea mai mare întindere din Europa Sudică.De asemenea , Peninsula Iberică este separată de Europa de Vest prin munţii Pirinei la Nord.Se află in Sud-Vestul extrem al Europei.

Peninsula Balcanică are în ansamblul ei următoarele state : Albania , Grecia , Bulgaria , Slovenia , Croaţia , Macedonia , Bosnia și Herţegovina , Serbia și Muntenegru.Este delimitată la Nord de Câmpia Dunării Mijlocii și Câmpia Dunării Inferioare.

I.2.Istoricul cercetării climatice in domeniu

Primele observaţii meteorologice au fost făcute asupra ploilor și vântului încă din Antichitate pentru a putea determina cantitatea și calitatea recoltelor , energia vântului fiind folosită la mișcarea morilor și corăbiilor.Prima utilizare a termenului de ,,climă’’ a apărut în literatura antică greacă , unde se explică clima de deșert a Africii și frigul de la polul Nord si polul Sud prin înclinaţia razelor Soarelui.

Inventarea barometrului în anul 1643 de către fizicianul Evangelista Torricelli a adus cu sine și capacitatea de a măsura și de a face observaţii asupra presiunii atmosferice.

I.3.Structura proiectului

Proiectul nostru este structurat în patru capitole menite să descrie in detaliu elementele climatice tipice ale Europei de Sud , dar și factorii care influenţează schimbările la nivel meteorologic asupra uscatului Europei de Sud și care determină anumite trăsături sau aspecte specifice Europei de Sud și statelor care o reprezintă.

Primul capitol are în vedere prezentarea noţiunilor introductive în climatologie , alcătuirea Europei de Sud , un scurt istoric al meteorologiei , explicarea scopului lucrării și menţionarea materialelor si metodelor folosite in realizarea proiectului.

Capitolul al II-lea dispune de analiza climatică propriu – zisă a Europei de Sud în ansamblu și consecinţele pe care le au factorii climatogeni asupra mediului european sudic.

In capitolul al III-lea sunt stabilite aspectele climatice la nivel de stat.

Capitolul al Iv-lea finisează proiectul cu concluziile care pot fi luate in urma analizei făcute asupra climatelor Europei de Sud.

Bibliografie

1.Sterie Ciulache – ,,Climatele Pamantului” , Editura Enciclopedica si Stiintifica , Bucuresti , 1985

2.I. Lungu – ,,Meteorologie si climatologie” , Editua Didactixa si Pedagogica , Bucuresti , 1962

3.Horia C. Matei , Silviu Negrut , Ion Nicolae , Nicolae Steflea – ,,Statele lumii de la A la Z.Mica Enciclopedie” , Editura Stiintifica si Enciclopedica , Bucuresti , 1975

4.Ion Marin - ,,Geografia continentelor.Particularitati regionale” , Editura Universitara , 2008

5.Prof. Marius Lungu – ,,Statele lumii.Antologie” , Editura Steaua Nordului , Constanta , 2006

6.Prof. Marius Lungu – ,,Atlas geografic” , Editura Steaua Nordului , Constanta

Imaginea Nr. 1 – Clima pe Glob (http://1.bp.blogspot.com/FZ0vN7-Yzpk/T7vSoL2gpOI/AAAAAAAAALI/oTR9863jhGI/s1600/Tipos%2Bde%2BClima.jpg)

Imaginea Nr. 2 – Harta Europei in functie de latitudine si longitudine (http://www.infotour.ro/uploads/media/europa_vdqc.jpg)

Imaginea Nr. 3 – Barometru (http://i741.photobucket.com/albums/xx52/gaestigunoi/meteo/barometru.jpg)

Imaginea Nr. 4 – Radiatia solara anuala pe Glob (http://realneo.us/system/files?file=WORLD-IN.JPG)

Imaginea Nr. 5 – Tipurile de radiatie emise de Soare (http://wattsupwiththat.files.wordpress.com/2010/12/trenberth-2008-larger.jpg)

Imaginea Nr. 6 – Distributia radiatiei solare in Europa (http://solargis.info/doc/_pics/freemaps/1000px/dni/SolarGIS-Solar-map-DNI-Europe-en.png)

Imaginea Nr. 7.Altitudinile in Europa (http://www.cartographersguild.com/attachments/regional-world-mapping/42965d1331489414-%5Bwip%5D-world-flammarion-known-world-europetopography.gif)

Climograma Nr. 1.Porto,Portugalia (http://www.porto.climatemps.com/porto-climograph.gif)

Climograma Nr. 2.Madrid,Spania(http://www.madrid.climatemps.com/madrid-climate-graph.gif)

Climograma Nr. 3.Roma,Italia (http://www.rome.climatemps.com/rome-climograph.gif)

Climograma Nr. 4.Ljubljana, Slovenia (http://www.slovenia.climatemps.com/slovenia-climograph.gif)

Climatograma Nr. 5.Zagreb ,Croaţia (http://www.zagreb.climatemps.com/zagreb-climograph.gif)

Climograma Nr. 6.Sofia,Bulgaria (http://www.sofia.climatemps.com/sofia-climograph.gif)

Conținut arhivă zip

  • Aspecte meteorologice - Europa de sud.pptx

Te-ar putea interesa și

Riscuri Climatice din Perioada de Vară din Bărăgan

Riscuri climatice din perioada de varã din Bãrãgan I.PREZENTARE GENERALÃ I.1.AŞEZAREA GEOGRAFICĂ. Bãrãganul este împãrţit în mai multe...

Portofoliu la Climatologie

I Aspecte generale Vântul reprezintă mişcarea aerului pe orizontală aproape paralelă cu suprafaţa terestră ca urmare a diferenţelor de presiune...

Ai nevoie de altceva?