Băile Olănești

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 40 în total
Cuvinte : 10441
Mărime: 1.28MB (arhivat)
Publicat de: Iuliu Istrate
Puncte necesare: 7

Cuprins

  1. 1. LOCALIZAREA ŞI CARACTERIZAREA STAŢIUNII
  2. 1.1. Istoric.
  3. 1.2. Aşezare geograficǎ.
  4. 1.3. Cǎi de acces.
  5. 1.4. Populația
  6. 2. PREZENTAREA POTENŢIALULUI TURISTIC AL STATIUNII BǍILE OLǍNEŞTI.
  7. 2.1. RESURSE TURISTICE NATURALE.
  8. 2.1.1. Relieful
  9. 2.1.2. Reţeau hidrografică
  10. 2.1.3. Clima.
  11. 2.1.4. Flora şi fauna
  12. 2.1.5. Rezervaţii naturale.
  13. 2.2. FACTORI NATURALI TERAPEUTICI.
  14. - Apele minerale.
  15. - Posibilităţi de tratament şi indicaţii terapeutice.
  16. 2.3.RESURSE TURISTICE ANTROPICE.
  17. -Obiective turistice.
  18. 2.4. FORMELE PRINCIPALE DE TURISM
  19. 3. BAZA TEHNICO-MATERIALĂ
  20. 3.1. Baza de cazare
  21. 3.2. Baza de alimentație
  22. 3.3. Baza de tratament
  23. 3.4. Baza de agrement
  24. 4. STRATEGII DE DEZVOLTARE A TURISMULUI
  25. 4.1. În domeniul infrastructurii
  26. 4.2. În domeniul structurilor turistice
  27. BIBLIOGRAFIE

Extras din proiect

1. LOCALIZAREA ŞI CARACTERIZAREA STAŢIUNII

1.1. Istoric

TUDOR VLADIMIRESCU- CAROL DAVILA- PETRACHE POENARU

Prima atestare documentară a localităţii Băile Olăneşti datează din 19 iulie 1527.

Apele minerale de la Olăneşti sunt menţionate prima dată într-un hrisov din 1760 şi sunt numite ape tămăduitoare, acestea aflându-se pe moşia clucerului Toma Olănescu care construieşte primele camere de băi.

În privinţa denumirii localităţii Olăneşt, părerile sunt împărţite. Unele izvoare sustin că numele staţiunii provine de la cavalerii armatei austriece. Aceştia se numeau "olane", respectiv "ulani". Alţii sunt de parere că numele se datorează în mare parte boierilor locului, cum ar fi Toma Olănescu. Vestea efectului tămăduitor a fost întărită chiar de conducătorul revoluţiei din 1821, Tudor Vladimirescu, care se retragea aici, pe moşia Olăneştilor împreună cu grupul său de boieri fideli şi astfel s-a răspândit vestea efectului tămăduitor al apelor miraculoase în Ţara Românească

Primele analize ale acestor ape au fost făcute de dr. Karl Friedrich Siller în anul 1830 ceea ce a determinat creşterea numărului de beneficiari ai tratamentului de aici. În anul 1853-1854 se face a doua analiză de catre Petrache Poenaru, iar mai târziu , de profesorul de chimie Alexe Marin.

În urma cererii generalului dr. Carol Davila, care vizitase staţiunea împreuna cu elevii şcolii de medicina din Bucuresti, în anul 1869, d-rul chimist Bernath Lendway face o nouă analiză a izvoarelor şi comunică rezultatul în ziua de 14 iunie 1869 printr-o telegramă în care îşi manifesta surprinderea şi încantarea, numind apele ca fiind “de natură extraordinară“.

În anul 1873 apele minerale de la Olăneşti sunt trimise la Expozitia din Viena, unde sunt din nou examinate, obţinând Medalia de Aur.

Însă anul 1895 va aduce staţiunii uitarea pentru aproape 30 de ani. În acest an fatidic, o rupere de nori provoacă mari torente de apă care astupă izvoarele. Acestea vor fi regăsite şi destupate după primul război mondial, recaptate, iar staţiunii i se dă o nouă viaţă. S-au făcut noi amenajeri hoteliere, s-au amenajat izvoarele şi s-a construit un pavilion de băi minerale cu apă sulfuroasă, s-au făcut analizarea izvoarelor noi descoperite, cel mai important şi totodată renumit izvorul nr.24 (descoperit prin anii 1950). Se spune că staţiunea are treizeci de „vene” ale sale care sunt raţiunea existenţei sale.

Ca urmare a renumelui dobândit de apele minerale de aici, în 1905 la Olăneştii a început construcţia unui sanatoriu numit "Hotelul Băilor".

În 1910 dr. Ion Puturianu a grupat izvoarele minerale în mai multe categorii după compozitia chimică şi actiunea lor asupra organismului:

-14 izvoare iodurate

-6 izvoare sulfurate si clorurat sodice

-4 izvoare cu ape diuretice

-1 izvor bicarbonat, cu emanaţii abundente de gaze

-2 izvoare purgative

-2 izvoare feruginoase

-2 izvoare având compozitie mixtă.

După lucrările chimice, analitice, comparatice, apele minerale de la Olăneşti, s-au comparat cu mai multe surse străine şi s-a constatat că studiile geologice şi hidrologice efectuate de dr.Knott, inspector general al apelor minerale din Austria, ca şi analizele chimice ale tuturor izvoarelor minerale facute de prof. Krizan de la Institutul Chimic din Praga au permis ca în anul 1922 să poată începe captarea, dupa cele mai noi tehnici ale vremii, a 22 surse de ape minerale distribuite în 4 zone: Valea Olăneşti ( izvoare minerale nr: 1, 2, 3, 4, 5, 19, 20, 24, 30); Valea Tisei(izvoare minerale nr: 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17,18); Valea Buduroiu şi Valea Ripuroasa.. Acţiunea a beneficiat şi de sprijinul casei Rumpel A.G. din Viena, specializată în astfel de lucrări.

1.2. Așezare geografică

Localitatea Băile Olanesti este situata in partea central – sudica a tarii, la intersecţia paralelei de 45013’15’’ latitudine nordica cu meridianul de 24013’15’’ longitudine estica, la o altitudine medie de 450 m.

In cadrul Subcarpaţilor Getici, oraşul Băile Olanesti se afla in partea central nordica in Depresiunea Olanesti. Aceasta împreuna cu Depresiunea Muiereasca si Depresiunea Bistriţa – Costeşti formează şirul de depresiuni subcarpatice interne ce se desfăşoară intre Valea Oltului si Valea Bistriţei.

Limita nordica a depresiunii este data de abruptul (peste 600 m) pronunţat al crestelor de calcar ale Munţilor Căpăţânii: Candoaia, Stogul, Căprăreaţa, Bila, Vânturariţa, Gera, Vioreanu.

Spre est culmea se continua cu o creasta prelunga si puternic fragmentata a Sturului – Olanesti, pana la izvorul pârâului Muiereasca (respectiv izvorul Moristiţa Mica si Moristiţa Mare).

Limita vestica se situează intre Valea Bistriţei si Valea Otăsăului (afluent pe stânga al Bistriţei).

Limita sudica nu este prea evidenta. Trecerea din regiunea Olanesti – Cheia in aria cutelor subcarpatice se face pe nesimţite. Limita sudica poate fi trasata pe o linie ce pleacă de pe Olt (de la nord de Bujoreni), trece pe la nord de Păuşeşti – Măglaşi, Bărbăteşti si se continua spre vest printre zona depresionara si zona cutata.

Localitatea Băile Olanesti se întinde de o parte si de alta a Văii Olanesti si a altor afluenţi ai acestuia (dintre care si Valea Cheii).

Oraşul aparţine de judeţul Vâlcea, la 18 km. de oraşul reşedinţa – Rm. Vâlcea si are ca vecini in nord – est localitatea Brezoi, in nord comuna Malaia, in vest localitatea Costeşti, in sud – vest comunele Stoeneşti si Bărbăteşti, in sud comuna Păuşeşti – Măglaşi, in est comuna Muiereasca si localitatea Călimăneşti.

Bibliografie

https://www.haisitu.ro/izvoare-minerale-in-baile-olanesti-si-indicatii-terapeutice

https://romaniadevizitat.files.wordpress.com/2013/06/bai.jpg

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/99/Olanesti_Spring_house.jpg/1280px-Olanesti_Spring_house.jpg

https://ro.wikipedia.org/wiki/B%C4%83ile_Ol%C4%83ne%C8%99ti

https://www.scribd.com/document/72476671/Baile-Olanesti

http://www.hotelparang.ro/

https://romania.directbooking.ro/cazare-hotel-olanesti-baile-olanesti-oferta-rezervare-sejur-4577.aspx

https://www.haisitu.ro/hotel-livadia-baile-olanesti-ho47761?gclid=EAIaIQobChMIpuWz6eSX1wIVCOAbCh1CiwtwEAAYAiAAEgKrk_D_BwE

Preview document

Băile Olănești - Pagina 1
Băile Olănești - Pagina 2
Băile Olănești - Pagina 3
Băile Olănești - Pagina 4
Băile Olănești - Pagina 5
Băile Olănești - Pagina 6
Băile Olănești - Pagina 7
Băile Olănești - Pagina 8
Băile Olănești - Pagina 9
Băile Olănești - Pagina 10
Băile Olănești - Pagina 11
Băile Olănești - Pagina 12
Băile Olănești - Pagina 13
Băile Olănești - Pagina 14
Băile Olănești - Pagina 15
Băile Olănești - Pagina 16
Băile Olănești - Pagina 17
Băile Olănești - Pagina 18
Băile Olănești - Pagina 19
Băile Olănești - Pagina 20
Băile Olănești - Pagina 21
Băile Olănești - Pagina 22
Băile Olănești - Pagina 23
Băile Olănești - Pagina 24
Băile Olănești - Pagina 25
Băile Olănești - Pagina 26
Băile Olănești - Pagina 27
Băile Olănești - Pagina 28
Băile Olănești - Pagina 29
Băile Olănești - Pagina 30
Băile Olănești - Pagina 31
Băile Olănești - Pagina 32
Băile Olănești - Pagina 33
Băile Olănești - Pagina 34
Băile Olănești - Pagina 35
Băile Olănești - Pagina 36
Băile Olănești - Pagina 37
Băile Olănești - Pagina 38
Băile Olănești - Pagina 39
Băile Olănești - Pagina 40

Conținut arhivă zip

  • Baile Olanesti.doc

Te-ar putea interesa și

Valorificarea potențialului balnear și diversificarea serviciilor turistice în stațiunea Băile Olănești

INTRODUCERE Turismul reprezintă un fenomen caracteristic civilizaţiei actuale prin rolul şi conţinutul său şi totodată una dintre componentele...

Munții

1. FONDUL MORFOTURISTIC Muntii Lotrului fac parte din grupa centrala a Carpatilor Meridionali (extinsa intre valea Oltului la est si vaile Strei...

Rolul amenajării turistice antropice

Introducere Amploarea fluxurilor turistice interne şi internaţionale pune din ce în ce mai multe probleme economice, sociale şi ecologice...

Ecoturism Parcul Național Cozia

Introducere Prevenirea si nu numai : abandonarea deşeurilor de tot felul, braconajul, recoltarea până la epuizare a unor specii de flora rară,...

Implementarea activității de marketing în dezvoltarea turistică a stațiunii Băile Olănești

Turismul reprezintă în prezent, prin conţinutul şi rolul său, un domeniu distinct de activitate, o componentă importantă a vieţii economice şi...

Promovarea Turistică a Stațiunii Băile Olănești pe Piața Internă și Internațională

Turismul reprezintă un fenomen caracteristic civilizaţiei actuale prin rolul şi conţinutul său şi totodată una dintre componentele majore ale...

Proiect practică - Judecătoria Tribunalului Râmnicu Vâlcea

ACTIVITATEA DE PRACTICA: 1. {n cadrul Judec`toriei ]i Tribunalului Rm. Valcea: - s-au urmarit listele afisate la avizier cu privire la judecarea...

Băile Olănești

LOCALIZAREA ŞI CARACTERIZAREA STAŢIUNII. Oraşul Olăneşti este relativ nou, aici neaflându-se terme romane sau altceva care să ducă la concluzia că...

Ai nevoie de altceva?