Calimanesti- Caciulata

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest proiect trateaza Calimanesti- Caciulata.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 61 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Gheorghe Camelia

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 9 puncte.

Domeniu: Turism

Extras din document

Prezentare generala

Izvoarele minerale si mânastirile sunt perlele Calimanestiului. Izvoarele sulfuroase, clorosodice, calcice, magnezice, bromurate, iodurate de aici sunt astazi medicamente pentru miile de bolnavi din toata tara. Nimeni nu stie pâna unde duce vechimea folosirii în timp a apelor tamaduitoare.

O legenda spune ca un cioban îi marturiseste la spovedanie unui calugar la Cozia, ca el s-a vindecat de „metehnele trupului” scaldându-se într-un lac din „Câmpul lui Caliman”. Puteri ceresti au fost acolo, din moment ce el nu mai are dureri de spate, iar oile ranite s-au vindecat. Mircea cel Batrân si Matei Basarab veneau des la manastire, dar veneau si pentru apele binefacatoare. Bolnita de la Cozia pare ca a fost primul spital din zona, unde oamenii bolnavi veneau sa se trateze. Izvoarele care tâsneau din pamânt si care pe deasupra si vindecau au stârnit interesul.

În 1848 dr. Carol Davila recunoaste importanta apelor în vindecare. Doctorul francez Joseph Caillat, care in 1854 a poposit o vreme pe meleaguri valahe, a procedat in anul 1859 la analiza apelor minerale de la Calimanesti. In 1869 imparatul Napoleon al III-lea a urmat o cura cu apa minerala de Calimanesti, care i-a fost expediata in Franta. In 1893, apa minerala de la Calimanesti-Caciulata a obtinut medalia de aur la Expozitia internationala de produse alimentare si ape minerale de la Bruxelles, iar în 1910 s-a construit primul pavilion pentru ape minerale. In prezent, statiunea Calimanesti dispune de instalatii pentru bai calde in cada sau bazin cu apa minerala, electrohidroterapie si kinetoterapie, aerosoli si inhalatii, bazine descoperite cu apa termala sulfuroasa (in statiunea Caciulata), izvoare de apa minerala pentru cura interna, sali de gimnastica medicala, sauna, bazine de inot situate pe malul raului Olt etc.

Pe lânga cura de ape minerale, Calimanestiul ofera si o „cura spirituala” la manastirile Cozia, Ostrov, Turnu – însirate ca perlele pe malul Oltului. Singurul Ostrov din tara, aflat în mijlocul Oltului, adaposteste o întreaga istorie, fiind prima manastire de calugarite din tara, construita în 1500 de Neagoe Basarab si Despina Doamna (care devine mai târziu, calugarita aici).

Manastirea Cozia situata în Caciulata este cel mai vizitat obiectiv din statiune si cea mai vizitata manastire din tara. Ea este un reper pentru arta bisericeasca româneasca si o emblema pentru spiritualitatea româneasca, calugarii de aici devenind sfetnici domnesti, carturari iscusiti, ierarhi si mitropoliti. Ctitoria lui Mircea cel Batrân este un adevarat complex monahal, care cuprinde, pe lânga monumentala biserica mare, o biserica-bolnita – considerata o bijuterie arhitecturala româneasca, un muzeu cu o impresionanta colectie de icoane vechi si obiecte bisericesti, paraclise, chilii. Pe partea cealalta a Oltului este asezata Manastirea Turnu, de unde pornesc numeroase trasee în Parcul National Cozia.

Capitolul I

Cadrul natural si socioeconomic al Statiunii

Calimanesti-Caciulata

În capitolul urmator sunt dezbatute subcapitolele: asezarea, cai de acces, cadrul natural, cadrul socio-economic si subcapitolul analiza echipamentelor turistice care cuprinde:echipamente de cazare, echipamente de alimentatie publica, unitati de agrement si concluzie

a) Descrierea zonei

1.1. Asezare

Oras situat la poalele Muntilor Cozia ( 45015, latitudine nordica si 24015, longitudine estica ), în partea central-sudica a României (judetul Vâlcea), pe malul drept al Oltului,la iesirea acestuia din Carpatii Meridionali, în depresiunea subcarpatica Jiblea-Calimanesti, la altitudinea de 260-280 m, si 18 km. distanta de municipiul Râmnicul Vâlcea (sediul administrativ al judetului Vâlcea), cu o populatie de 8923 locuitori(în 2004).

Fisiere in arhiva (1):

  • Statiunea Calimanesti-Caciulata.doc

Alte informatii

Universitatea Romano-Americana Facultatea de Economia Turismului Intern si International