Câmpulung Moldovenesc

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 24 în total
Cuvinte : 6504
Mărime: 3.24MB (arhivat)
Publicat de: Viorel Maftei
Puncte necesare: 6

Extras din proiect

• Aşezare geografică:

Răsfirat de-a lungul văii Moldovei, întins pe pâraiele ce-i străbat curajos munţii din preajmă, acest oraş poartă un farmec greu de descris.

Municipiul Câmpulung Moldovenesc se află situat în nord-vestul judeţului Suceava, întinzându-se de o parte şi de alta a râului Moldova, pe o lungime de 12 km, în defileul ce desparte Obcinile Bucovinei de munţii Stânişoarei.

Se învecinează la nord cu Obcina Feredeului şi Obcina Mestecănişului, la est cu comuna Vama, la sud cu Munţii Rarău şi Giumalău, iar la vest cu Sadova şi Pojorâta.

Situat în inima Moldovei de Sus - Bucovina, Câmpulungul Moldovenesc este un loc de un pitoresc aparte, la poalele legendarului Rarău.

Datorită poziţiei sale geografice extrem de favorabile, oraşul este punctul de legătură pentru principalele rute turistice bucovinene, în special pentru vizitarea celebrelor monumente de arhitectură medievală, mănăstirile: Voroneţ, Humor, Vatra Moldoviţei, Suceviţa, Dragomirna, şi nu în ultimul rând, mănăstirea Putna.

În centrul oraşului, turiştii pot vizita Muzeul "Arta Lemnului" şi Colecţia de linguri din lemn "Ion Ţugui", unică în Europa prin diversitatea exponatelor, structură şi aranjament.

O excursie la rezervaţia geologică "Pietrele Doamnei" oferă turistului momente unice într-un decor feeric.

Masivele Rarău şi Giumalău care-i sunt în preajmă, pot fi străbătute pe un drum ce porneşte de la Câmpulung Moldovenesc prin valea Izvorului Alb, trece Rarăul, ajungând în Valea Bistriţei la Chiril, iar un altul pe la Pojorâta, pe Izvorul Giumalăului, ajungând în Valea Bistriţei la Zugreni.

• Căi de acces:

În ceea ce priveşte accesibilitatea, municipiul Câmpulung Moldovenesc este unul dintre cele mai favorabile turismului de orice fel.

Aşezat la la 478 km de Bucureşti, capitala României, oraşul se află la intersecţia principalelor căi de acces feroviare şi rutiere, care conectează Moldova cu Transilvania şi Maramureşul.

Municipiul Câmpulung Moldovenesc se află la o distanţă de circa 72 km de Suceava, 387 km de Oradea, 238 km de Cluj-Napoca şi este străbătut de magistrala feroviară Iaşi-Cluj-Timişoara (cu ramificaţie spre Oradea). Accesul este înlesnit şi prin magistrala feroviară nordică Suceava - Ilva Mica, electrificată şi în curs de dublare.

• Istoricul orasului:

Prima atestare documentară a Câmpulungului Moldovenesc datează din vremea lui Alexandru cel Bun (14 aprilie 1411). În Evul mediu, aşezarea care şi-a luat numele din asemănarea cu o vale lungă pe cursul râului Moldova, la picioarele masivului Rarău, a fost centrul Judeţului Câmpulung, care includea 15 aşezări pe văile Moldovei, Bistriţei şi Dornei.

În anul 1716 Dimitrie Cantemir menţiona în lucrarea sa "Descriptio Moldaviae" că locuitorii ţinutului erau organizaţi într-un fel de "republică independentă" şi refuzau să primească ordine de la orice boier local.

În 2002, Câmpulung Moldovenesc este declarat staţiune de interes local, iar în anul în 2005, Câmpulung Moldovenesc este declarat staţiune turistică de interes naţional.

Călătorul care străbate "Ţara de Sus" a Moldovei mergând spre Maramureşul legendelor istorice sau spre Ardealul străjuit de cununa Carpaţilor româneşti va fi încântat de măreţia locurilor şi a oamenilor întâlniţi pe valea superioară a Moldovei. Un astfel de loc este şi municipiul Câmpulung Moldovenesc, situat într-o depresiune intramontană la poalele nordice ale masivului Rarău din nordul Carpaţilor Orientali.

Culmile montane ale Obcinii Feredeului către nord şi ale Munceilor Rarăului către sud, ce străjuiesc vatra oraşului, îţi desfată privirea în orice anotimp te-ai afla, prin peisaje inedite care te duc cu gândurile la Tirolul austriac sau la cantoanele din estul Elveţiei.

Verdele crud al pădurilor de brad şi molid, pajiştile montane ce îmbracă versanţii până în albia Moldovei, apele limpezi ale pâraielor tumultuoase şi aerul ozonat, îi dă rang de staţiune climaterică şi te îndeamnă să-i cunoşti ospitalitatea-i tradiţională

În prezent, majoritatea activităţilor desfăşurate constau din comerţ (cca. 60%), prestări de servicii, producţie, alte activităţi.

Evoluţia numărului şi a structurii populaţiei a avut, şi are în continuare, implicaţii profunde asupra dezvoltării economice şi sociale a localităţii Câmpulung Moldovenesc.

De-a lungul anilor populaţia oraşului a cunoscut creşteri rapide şi modificări în structura sa pe grupe de vârsta, în funcţie de factorii economici, politici, sociali, istorici, biologici, care se reflectă;

În general, comparativ cu oraşele din alte zone ale ţării, se poate spune că municipiul Câmpulung Moldovenesc este o aşezare fără probleme majore de mediu.

Eventualele surse de poluare ale oraşului (cu pondere foarte slabă însă), sunt unităţile industriale amplasate în vestul teritoriului intravilan şi traficul rutier şi feroviar.

Prelucrarea lemnului, industria textilă, pielăriei şi încălţămintei sunt ramuri care deversau cele mai mari cantităţi de noxe în apă, aer şi sol. Aceste unităţi industriale sunt însă în curs de lichidare, aşa că singura problemă legată de ele rămâne ocuparea celor disponibilizaţi; prestarea de servicii turistice fiind soluţia ideală şi cel mai puţin costisitoare pentru rezolvarea problemei.

Aşezat într-un cadru natural deosebit de pitoresc, înconjurat de pădurile veşnic verzi de molid ce încântă ochiul oricărui drumeţ şi străjuit spre sud de "turnurile gotice" ale legendarului Rarău, municipiul Câmpulung Moldovenesc, poate fi o destinaţie turistică pentru toate anotimpurile şi exigenţele iubitorilor de călătorie.

Preview document

Câmpulung Moldovenesc - Pagina 1
Câmpulung Moldovenesc - Pagina 2
Câmpulung Moldovenesc - Pagina 3
Câmpulung Moldovenesc - Pagina 4
Câmpulung Moldovenesc - Pagina 5
Câmpulung Moldovenesc - Pagina 6
Câmpulung Moldovenesc - Pagina 7
Câmpulung Moldovenesc - Pagina 8
Câmpulung Moldovenesc - Pagina 9
Câmpulung Moldovenesc - Pagina 10
Câmpulung Moldovenesc - Pagina 11
Câmpulung Moldovenesc - Pagina 12
Câmpulung Moldovenesc - Pagina 13
Câmpulung Moldovenesc - Pagina 14
Câmpulung Moldovenesc - Pagina 15
Câmpulung Moldovenesc - Pagina 16
Câmpulung Moldovenesc - Pagina 17
Câmpulung Moldovenesc - Pagina 18
Câmpulung Moldovenesc - Pagina 19
Câmpulung Moldovenesc - Pagina 20
Câmpulung Moldovenesc - Pagina 21
Câmpulung Moldovenesc - Pagina 22
Câmpulung Moldovenesc - Pagina 23
Câmpulung Moldovenesc - Pagina 24

Conținut arhivă zip

  • Campulung Moldovenesc.doc

Alții au mai descărcat și

Turismul rural în comuna Bran

Turismul rural, ecologic si cultural în comuna Bran Pe baza experienteiternationale si a practicilor întâlnite în ultimii ani, în România sunt...

Serviciile în Turism

Turismul reprezinta astazi, prin continutul si rolul sau, un domeniu distinct de activitate, o componenta de prima importanta a vietii economice...

Hotelurile Hilton

Hilton Hhonors Worldwide : Razboiul loialitatii Hotelurile Hilton privesc cele mai frecvente programe ale oaspetilor ca cel mai important...

Turism Rural

1.Itroducere in TRChiar dacă o definiţie a turismului rural ar putea părea ca fiind foarte simplă – acea formă de turism practicată în spaţiile...

Te-ar putea interesa și

Turismul Religios în Moldova

INTRODUCERE Turismul şi călătoriile sunt reprezentate la ora actuală de o piaţă globală, de dimensiuni considerabile, unde se afirmă cererea...

Disparități privind geografia educației în județul Suceava

Introducere Lucrarea de față prezintă sinteza unor investigații privind educația și formarea tinerilor din județul Suceava, pe baza analizei...

Modalități și instrumente de plată moderne utilizate în practica bancară românească

INTRODUCERE Banca este o instituţie căreia i se acordă permisiunea de a efectua tranzacţii cu bani, dacă este recunoscută oficial ca bancă....

Turismul Religios în Bucovina

I. Introducere Regiunea istorica BUCOVINA, al cărei teritoriu se întinde astăzi peste zona din apropierea oraşelor Suceava, Campulung Moldovenesc...

Cadrul General al Activității Turistice în Zona Câmpulung Moldovenesc - Studiu de Caz Hotel Eden

INTRODUCERE Am ales să vorbesc în lucrarea mea despre zona Câmpulung Moldovenesc, deoarece este o zonă ce dispune de un potenţial turistic destul...

Factori care Influențează Calitatea Apei Râului Moldova în Aval de Câmpulung Moldovenesc

1. Introducere Apa reprezintă o importantă materie primă a omenirii, jucând un rol de o impotanţă covârşitoare în viaţa omului. Sunt nenumărate...

Analiza SWOT a Site-ului Primăriei Municipiului Câmpulung Moldovenesc

Pentru prima dată site-ul primăriei Câmpulung Moldovenesc a fost lansat în data de 1 iunie 2006 . Fiind atât de bine conceput a primit în acelaşi...

Turism și Agroturism în Bucovina

INTRODUCERE În ultimii ani, oamenii a devenit tot mai preocupaţi de destinaţia vacanţelor lor, turismul devenind una din cele mai importante...

Ai nevoie de altceva?