Caracterizați Concepția de Amenajare Turistică Existentă în Comuna Prejmer

Proiect
9/10 (1 vot)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 1805
Mărime: 349.47KB (arhivat)
Publicat de: Rica Flora Damian
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Andrei Gheorghe

Cuprins

  1. Introducere 2
  2. Comuna Prejmer 3
  3. Concepţia de amenajare turistică existentă în Prejmer 4
  4. Concluzii 7
  5. Bibliografie 8

Extras din proiect

Introducere

Amenajarea turistică a teritoriului înglobează ansamblul sistemelor de componente naturale, istorice şi culturale ale unei zone, resursele ce reprezintă atracţiile principale şi care motivează călătoria.

Amenajarea teritoriului, reprezintă un efort de dezvoltare planificată, coordonată, a turismului şi a altor sectoare ale economiei, în limitele unui spaţiu dat. Amenajarea turistica se integrează aşadar procesului general de sistematizare (termen cu care se suprapune adesea), urmărind valorificarea resurselor specifice şi dezvoltarea echilibrată a regiunilor.

Amenajarea turistică a teritoriului se defineşte ca un "proces dinamic şi complex" de organizare ştiinţifică a spaţiului turistic, luând în considerare relaţiile dintre mediu şi colectivităţile umane, precum şi toţi factorii care influenţează aceste relaţii

Teoria amenajarii turistice a cunoscut o evoluţie continuă.Dată fiind interferenţa problemelor amenajării turistice cu alte domenii de activitate ca ecologia, arhitectura, economia, sociologia etc, aspecte ale localizării activităţii turistice se regăsesc şi în preocupările altor specialişti, iar teoria localizării turistice a fost influenţată de cercetările întreprinse în celelalte domenii ale economiei Totodată, a fost necesară o îndelungată perioadă de cristalizare conceptuală pentru ca noţiunea să răspundă pe deplin particularităţilor activităţii turistice.

Localizarea sau amenajarea turistica înglobează majoritatea elementelor care constituie activitatea turistică, definindu-se, mai ales, în funcţie de componentele naturale, istorice şi culturale ale zonei. De asemenea, potrivit părerii celor mai mulţi specialişti, amenajarea turistica a teritoriului (în unele abordări, coordonarea spaţială) trebuie înţeleasă în contextul relaţiilor ce se dezvoltă în două spaţii, şi anume: aria pieţei turistice şi zona de recepţie.

Amenajarile turistice se înscriu, prin conţinutul şi obiectivele lor, în eforturile unei dezvoltări corelate a economiei. în acest context, ele "au un rol important în asigurarea exploatării raţionale a resurselor şi protejarea mediului.

Comuna Prejmer

Comuna Prejmer este situată în partea de est a judeţului Braşov, la o altitudine ce variază între 561- 593 m.

Coordonatele geografice (23°43’ longitudine estică şi 45°43’ latitudine nordică), plasează aşezarea la 15 km nord-est faţă de municipiul Braşov, pe drumul naţional DN 10 Braşov - Buzău. De asemenea, localitatea Prejmer este străbătută prin partea nord-vestică de linia de cale ferată Braşov - Ciceu (via Sfântu Gheorghe) iar la sud de linia de cale ferată Braşov-Întorsura Buzăului. Pe teritoriul comunei există trei staţii CFR şi staţii de autobuz pentru transportul rutier în comun, care fac legătură cu centrele importante din jur

În partea de nord (prin satul aparţinător Lunca Calnicului), comuna Prejmer se învecinează la nord pe Râul Negru cu comuna Chichiş din judeţul Covasna, la est pe râul Tărlung cu comunele Dobârlău şi Teliu, la vest cu Hărman, iar la sud cu comunele Budila şi Târlungeni

Prima atestare documentară certă a localităţii datează din 21 martie 1240, atunci când regele Béla al IV-lea al Ungariei (1235-1270) oferă spre administrarea ordinului cistercienilor patru localităţi din Ţara Bârsei, printre care şi Prejmer (Tartilleri).

În documentele cele mai vechi alternează două nume sub care este desemnată aşezarea: Prejmer şi Tartlau. Din 1240 (anul primei atestări documentare certe) şi până la sfârşitul feudalismului, alternanţa numelor în documente este echilibrată.

Preview document

Caracterizați Concepția de Amenajare Turistică Existentă în Comuna Prejmer - Pagina 1
Caracterizați Concepția de Amenajare Turistică Existentă în Comuna Prejmer - Pagina 2
Caracterizați Concepția de Amenajare Turistică Existentă în Comuna Prejmer - Pagina 3
Caracterizați Concepția de Amenajare Turistică Existentă în Comuna Prejmer - Pagina 4
Caracterizați Concepția de Amenajare Turistică Existentă în Comuna Prejmer - Pagina 5
Caracterizați Concepția de Amenajare Turistică Existentă în Comuna Prejmer - Pagina 6
Caracterizați Concepția de Amenajare Turistică Existentă în Comuna Prejmer - Pagina 7
Caracterizați Concepția de Amenajare Turistică Existentă în Comuna Prejmer - Pagina 8
Caracterizați Concepția de Amenajare Turistică Existentă în Comuna Prejmer - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Caracterizati Conceptia de Amenajare Turistica Existenta in Comuna Prejmer.doc

Ai nevoie de altceva?