Culturagastronomică a Tailandei

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 16 în total
Cuvinte : 6015
Mărime: 34.57KB (arhivat)
Publicat de: Hortensia Stănescu
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Ambros Mariana

Cuprins

  1. 1.Istoria si evolutia culturii gastronomice 2 3
  2. 2.Baza de alimente traditionale poporului 3 4
  3. 3.Varietatea preparatelor 4
  4. 4.Caracteristicile bucatariei Tailandeze 5
  5. 5.Dezvoltarea artei culinare Tailandeze 6 7
  6. 6.Bucataria traditionala Tailandeza 7 8
  7. 7.Restaurante, localuri, cafenele 9 10
  8. 8.Cele mai traditionale preparate (retete) : 10 15
  9. Tom Yang Kung
  10. Mi Krop
  11. Reteta traditionala din Tailanda
  12. Curry Matsaman cu carne de vita
  13. Supa Tailandeza cu legume
  14. Tai Curry rosu
  15. 9.Vesela, tcimuri si ustensile 16
  16. 10.Traditii si obiceiuri in servirea mesei.Reguli de asezare la masa 16

Extras din proiect

Istoria si evolutia culturii gastronomice

Arta de a gati mâncarea thailandeza s a dezvoltat de a lungul anilor, cu influente vestice. Odata cu aparitia ustensilelor moderne de bucatarie s au dezvoltat noi idei si noi tehnici. Astazi un bucatar thailandez bun poate fi din ce în ce mai creativ în comparatie cu anii de demult.

Oricum, indiferent de felul în care au evoluat lucrurile, unele metode tipice de a gati mâncare thailandeza au ramas aceleasi ca în trecut. Aceasta metoda deriva din faptul ca Thailanda abunda în lemn natural care poate fi folosit la aprinderea focului si la gatitul mâncarii. În mod normal thailandezii prajesc pe gratar carnea si pestii de mare proaspeti si îi manânca cu un amestec subtire cremos (local se numeste "Nam Phrik") care are o aroma dulce acrisoara astfel încât devine mai gustoasa.

O alta metoda populara de a gati este "Yam", practic o forma de salata. Dar salata thailandeza difera de cea vestica, pentru ca sosul thailandez nu contine grasimi în ingredientele sale, spre deosebire de maioneza care contine multe calorii si grasimi. Ca sa gatesti o salata thailandeza se adauga pur si simplu o portie de condimente sarate precum sos de peste din sare, suc de lamâie, chili si uneori usturoi si salata si se amesteca. Apoi poti face diverse feluri de mâncare cu salata thailandeza fie salata din creveti, din porc, din papaya, salata de vita si asa mai departe, depinde de ideile creatoare ale fiecaruia. Prin urmare oricine ar putea gasi un fel de mâncare "Yam" delicios iar ingredientele sale si mirodeniile sunt foarte sanatoase.

Un alt mod de a prepara mâncarea thailandeza e prin fierbere. Înainte de epoca gastronomiei moderne thailandezii foloseau la fierberea mâncarii oale din lut. De asemenea, foloseau aceleasi oale la gatitul orezului si a variatelor feluri de supa. Faimoasa "Tom Yam Goong" provine din aceasta tehnica de fierbere. Mâncarurile gatite cu curry erau si ele la moda cândva, dar mâncarurile cu curry de astazi sunt mult diferite de cum erau cândva, fiindca vechii thailandezi nu foloseau lapte de nuca de cocos în acele supe condimentate.

Arta culinara thailandeza a evoluat în contact cu influentele culturale ale altor tari, în special China si Europa de Vest. Thailandezii au adoptat cu placere o metoda rapida chinezeasca de prajire si au creat sortimente multe de antreuri prajite prin agitare în meniul lor. O alta influenta a uscatului (de pe continent) se reflecta în folosirea pe scara larga a taiteilor în retetele thailandeze. În timp ce chinezii prajesc mult taiteii si creaza sosuri pline de savoare pentru amestec, thailandezii îl aplica în stil tipic thailandez. Taiteii thailandezi au un gust dulce, sarat si uneori condimentat. Un fel special este Mee Krob, sau taitei crocanti.

În vremea regelui Narai cel Mare care a coincis cu domnia regelui Ludovic al XIV lea al Frantei, mâncarea thailandeza a facut un mare salt înainte. Strainii si negustorii ajungeau în Thailanda în vechea capitala din Ayutthaya. Ei au adus noi feluri de mâncare si noi ingrediente. Thailandezii nu foloseau laptele de nuca de cocos în mâncare înainte de sosirea acestor straini. Fiindca vesticii foloseau lapte în mâncare ne a venit si noua ideea de a folosi lapte din nuca de cocos în mâncarurile noastre cu curry. Si astfel folosirea laptelui din nuca de cocos a devenit un lucru normal.

În acele zile laptele din nuca de cocos era folosit doar la desert si la anumite feluri de mâncare. Este un ingredient important, la fel ca zaharul de palmier si faina de orez. Odata cu sosirea portughezilor am introdus ouale în ultimul nostru fel de mâncare. Astfel ca desertul portughez cunoscut drept florile de aur si firicelele de aur facute din sirop de zahar si galbenusuri de ou sunt bine cunoscute pâna în ziua de azi. Unii înca mai cred ca aceste dulciuri sunt deserturi nationale thailandeze dar în realitate ele sunt de origine portugheza.

O parte din chinezi, în special Fukianezii au migrat în Thailanda. Ei au adus cu ei cultura lor gastronomica si au dezvoltat generatii dupa generatii propria mâncare, care a devenit mai târziu parte a bucatariei thailandeze.

Bucataria vestica a avut cea mai puternica influenta din vremea regelui Rama al V lea încoace. Dragii nostri monarhi erau educati în Europa si aduceau cu ei cultura vestica si gustul vestic în mâncare. Din când în când vedem aceasta influenta în meniul unor restaurante de stil vechi care servesc mâncare thailandeza dar care au în meniu si mâncaruri gatite prin înabusire. Thailandezii iubesc limba de vaca înabusita si asta cu siguranta este o ramasita a bucatariei vestice din ultimii 100 de ani.

Baza de alimente traditionale poporului

Bucataria thailandeza este renumita pentru ca satisface gusturile gurmanzilor rafinati din toata lumea. Preparatele thailandeze sunt delicioase, dar infernal de picante. Cu toate acestea datorita condimentelor folosite, in special ardei iuti intregi, ghimbir, lamaie verde, busuioc, coriandru, betisoare lemon grass, lapte de cocos, muguri de bambus, menta, usturoi, otet balsamic...bucatria thailandeza este foarte sanatoasa. Ea elibereaza caile respiratorii si stimuleaza activitatea intestinala.

Orezul este baza

În bucătăria tailandeză toate felurile sunt pe bază de orez, care neutralizează gusturile, lucru extrem de important în cazul mâncărurilor foarte picante. Merită subliniat că în timpul fierberii orezului nu se adaugă sare. Orezul în bucătăria tailandeză îndeplineşte rolul pâinii şi al cartofilor din bucătăria europeană.

Bucătăria tailandeză, care reprezintă un amestec de gusturi, se inspiră din tradiţiile bucătăriei chineze şi a celei hinduse. Însă originalitatea ei constă în faptul, că tailandezii, în afara împrumuturilor, au creat de asemenea reţete proprii, nemaiîntâlnite.

Această bucătărie se deosebeşte clar de cea chineză, oferă posibilitatea alegerii ingredientelor, lucru prin care devine mai individuală, creează provocări pentru bucătar. Atât timpul de preparare cât şi condimentele folosite depind de fantezia bucătarului.

Fără măsurare

În bucătăria tradiţională tailandeză pentru stabilirea cantităţilor ingredientelor nu sunt folosite niciun fel de măsuri. Bucătarii începători învaţă să gătească urmărind şi ajutând bucătarii mai experimentaţi.

Patru gusturi plus foc

În bucătăria tailandeză se deosebesc 4 gusturi de bază:

acru (lămâia, fructele de mango sau ananas necoapte, oţetul),

dulce (trestia de zahăr ananasul copt),

amar (castravetele amar) şi

sărat (sarea, sosul de peşte).

Gustul picant, adică focul, se află deasupra acestor patru gusturi. Secretul unui fel reuşit constă în îmbinarea reuşită a tuturor gusturilor.

Bucataria Thai a devenit in ultimii ani una din preferatele tuturor, stilul thai fiind acum unul din stilurile cele mai in voga.

Unul din cele mai distincte aspecte ale acestei bucatarii este utilizarea plantelor si condimentelor, in combinatii fanteziste si incendiare.

Bucataria thailandeza este unul dintre motivele pentru care merita sa vizitati Thailanda. Principalele ingrediente folosite la mancauri sunt: fructe proaspete si legume fasole, morcovi, ciuperci (diferite feluri), spanac, usturoi, menta, mirodenii. Se mai foloseste si lapte de cocos, alune, orez in diferte forme si pasta curry. Printre cele mai cunoscute bucate pe care le veti gasi in tara sunt: tom yam goong, supa de creveti condimentata, satay. Salatele sunt foarte apreciate realizate din aproape orice ingrediente, insa majoritatea au ceapa, chili peper, suc de lamaie. Deseturile oferite de thailandezi nu sunt foarte pretentioase, majoritatea fiind bazate pe lapte de cocos, insa fructele locale sunt deseori preferate ca desert.

Preview document

Culturagastronomică a Tailandei - Pagina 1
Culturagastronomică a Tailandei - Pagina 2
Culturagastronomică a Tailandei - Pagina 3
Culturagastronomică a Tailandei - Pagina 4
Culturagastronomică a Tailandei - Pagina 5
Culturagastronomică a Tailandei - Pagina 6
Culturagastronomică a Tailandei - Pagina 7
Culturagastronomică a Tailandei - Pagina 8
Culturagastronomică a Tailandei - Pagina 9
Culturagastronomică a Tailandei - Pagina 10
Culturagastronomică a Tailandei - Pagina 11
Culturagastronomică a Tailandei - Pagina 12
Culturagastronomică a Tailandei - Pagina 13
Culturagastronomică a Tailandei - Pagina 14
Culturagastronomică a Tailandei - Pagina 15
Culturagastronomică a Tailandei - Pagina 16

Conținut arhivă zip

  • Cultura Gastronomica a Tailandei.doc

Alții au mai descărcat și

Cultura gastronomică a Germaniei

Bucătăria germană - bogată, consistentă si variată Introucere : Când ne gândim la Germania si la tradiţiile sale culinare, primul lucru pe care...

Bucătăria Mexicană

1. Evoluţia dezvoltării culturii gastronomice. Impactul socio-cultural Actul de a găti in Mexic este considerat ca fiind una din cele mai...

Turismul rural în comuna Bran

Turismul rural, ecologic si cultural în comuna Bran Pe baza experienteiternationale si a practicilor întâlnite în ultimii ani, în România sunt...

Gastronomia germană

1. Introducere Când ne gândim la Germania si la tradiţiile sale culinare, primul lucru pe care ni-l imaginăm este o farfurie plină de cârnaţi si...

Gastronomia în Arabia

1. Istoria şi evoluţia culturii gastronomice a ţării Mîncarea arabilor este apreciata în întreaga lume. Simplitatea si savoarea ne fac sa nu uitam...

Cultura gastronomică a Italiei

1.Evoluţia dezvoltării culturii gastronomice a Italiei Dezvoltarea bucătăriei italiene îşi are rădăcinile încă în secolul IV în.e.n Fiind...

Promovarea Produselor Spaniole

ARGUMENT Bucătăria spaniolă constă într-o mare varietate de reţete conţinând ingrediente diferite, dar întotdeauna proaspete şi de calitate....

Gastronomia Portugaliei

Istoria gastronomiei portugheze Portugalia, tara situata in partea de sud-vest a Europei,in Peninsula Iberica, avand granita cu Oceanul Atlantic...

Ai nevoie de altceva?