Delta Dunării

Proiect
4.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 47 în total
Cuvinte : 13226
Mărime: 2.29MB (arhivat)
Publicat de: Fabiana Martin
Puncte necesare: 10

Cuprins

  1. Capitolul I. Necesitatea dezvoltării durabile în Delta Dunării 2
  2. Capitolul II. Studiu asupra situaţiei actuale a RBDD 7
  3. 2.1 Durabilitatea economică 7
  4. 2.2. Durabilitatea ecologică 8
  5. 2.3. Durabilitatea socială şi culturală 10
  6. Capitolul III. Studiu privind dezvoltarea durabilă a turismului în ariile naturale la nivel mondial 11
  7. Capitolul IV. Soluţii pentru o dezvoltare durabilă a zonei 14
  8. IV.1. Infrastructura 18
  9. IV.2. Managementul turismului în RBDD 20
  10. IV.3. Implicarea stakeholderilor în managementul turismului în RBDD 21
  11. IV.4. Produsul şi marca ecoturistică Delta Dunării 23
  12. IV.5. Implementarea planului de dezvoltare 24
  13. IV.6. Finanţare 28
  14. IV.7. Calculul indicatorilor invesţionali 28
  15. IV.8. Beneficii obţinute prin implementarea proiectului 30
  16. - Anexe - 32
  17. BIBLIOGRAFIE 47

Extras din proiect

Capitolul I. Necesitatea dezvoltării durabile în Delta Dunării

Dezvoltarea durabilă reprezintă acea dezvoltare ce garantează satisfacerea necesităţilor actuale fără a compromite capacitatea generaţiilor viitoare de a-şi satisface propriile necesităţi.

Ideea de bază a durabilităţii este aceea a folosirii resurselor naturale ale planetei, concomitent cu protejarea şi conservarea mediului înconjurător. Dezvoltarea este astfel privită ca un tot unitar, îmbinând creşterea economică cu păstrarea şi ameliorarea mediului ambiant.

Sintetizând principiile durabilităţii formulate în cadrul Agendei XXI referitoare la dezvoltarea durabilă se poate afirma că esenţa dezvoltării durabile se referă la respectarea intereselor celor ce vin după noi, ideea centrală, una nouă pentru economia modernă, fiind aceea de a nu epuiza resursele de care ai nevoie.

*

Resursele naturale şi antropice. Valoarea universală a Deltei Dunării a fost recunoscută prin includerea sa în reţeaua internaţională a rezervaţiilor biosferei, în cadrul Programului „Omul si biosfera” (MAB) lansat de UNESCO în 1970, şi a peste jumătate din suprafaţa sa în Lista Patrimoniului Mondial Cultural si Natural, elaborată de UNESCO în 1972. Din septembrie 1990, prin Convenţia Ramsar, „Rezervaţia Biosferei Delta Dunării” a fost recunoscută ca zonă umedă de importanţă internaţională, în special ca habitat al pasărilor de apă.

În prezent, pe teritoriul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (RBDD) vieţuiesc 12 specii de păsări declarate Monumente ale Naturii, şi o specie de reptile. De asemenea pădurile Letea, Caraorman şi Erenciuc au fost declarate Monumente ale Naturii.

(Pentru lista detaliată a speciilor de faună declarate Monumente ale Naturii în RBDD vezi Anexa 1)

Păsările, în peisajul Deltei Dunării, reprezintă „cartea de vizită" a acestei zone. Aici trăieşte 3,60% din avifauna mondială şi 86,11% din avifauna României ce cuprinde aproximativ 360 de specii. De asemenea aici se găseşte circa (cca.) 60% din populaţia mondială de cormoran pitic, cea mai mare parte a populaţiei europene de pelican comun şi pelican creţ, aproape jumătate din populaţia mondială de gâscă cu gât roşu.

(Pentru lista păsărilor de importanţă internaţională din RBDD vezi Anexa 2)

Pe teritoriul Deltei Dunării există 34 specii de mamifere, printre care vidra, bizamul, mistreţul, lupul, dihorul, bursucul sau câinele enot. Majoritatea speciilor de mamifere au o importanţă deosebită pentru ecosistemele deltei în ansamblu.

Din punct de vedere economic peştii constituie principala bogaţie faunistică a deltei. În Delta Dunării se găseşte cel mai are potenţial piscicol al ţarii, aici obţinându-se cca. 50% din producţia de peşte de apă dulce a României. Cei mai importanţi sunt sturionii (morunul, nisetrul, păstruga) precum şi crapul, şalăul, somnul, scrumbia sau ştiuca.

De asemenea aici se pot întâlni 16 specii de reptile printre care broasca ţestoasă de uscat declarată Monument al Naturii.

Pe teritoriul RBDD există şi o serie de resurse antopice, cele mai importante fiind: cetatea antică – Chilia Veche, cetatea bizantină – Mahmudia, farul vechi din Sulina, turnul de apă, cimitirul maritim Sulina. O resursă extrem de interesantă, care din păcate a fost aproape complet neglijată este reprezentată de arhitectura specifică deltei, îndeosebi cea rurală.

*

Populaţia, aşezările şi infrastructura. Conform datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică (INSSE), în perimetrul Deltei Dunării traiesc 14583 de persoane cuprinse în 25 de localităţi rurale şi un oraş. Acestea sunt incluse adminstrativ în 7 comune aflate integral pe teritoriul rezervaţiei (Ceatalchioi, Pardina, Chilia Veche, C.A. Rosetti, Crişan, Maliuc şi Sfântul Gheorghe) şi 2 comune învecinate rezervaţiei (Mahmudia şi Murighiol), precum şi într-un oraş – Sulina. Din populaţia totală, 68,5% trăiesc în localităţile rurale iar 38,5% în Sulina.

(Pentru reţeaua administrativă în RBDD vezi Anexa 3)

Sulina este singura aşezare urbană din Delta Dunării, fiind cel mai estic oraş al ţării. Este situat la gura braţului Sulina, fiind port de intrare a vaselor maritime pe Dunăre. Are o populaţie de 5484 de locuitori. Principalele activităţi economice sunt industria chimică, industria alimentară, pescuitul, agricultura si turismul.

Datele statistice arată că la nivelul comunelor, în Delta Dunării trăiesc şi lucrează un număr de 412 cadre cu studii superioare (profesori, ingineri, medici, economişti şi alte profesii) şi cca. 1000 cadre cu studii medii (învăţători, cadre sanitare, tehnicieni, agenţi ecologi şi alte categorii). În ceea ce priveşte gradul de şcolarizare cca. 75 % sunt absolvenţi de şcoala generală, 11 % de şcoală primară, iar cca. 4 %, mai ales bătrânii, sunt fără şcoală (practic analfabeţi).

(Sursa: INSSE)

Principalele preocupări ale locuitorilor deltei sunt: pescuitul (cu toate că resursa piscicolă cunoaşte o scădere considerabilă), creşterea animalelor şi agricultura tradiţională.

La nivelul anului 2006, populaţia activă era de circa 35,3%, având un grad de ocupare de aprox. 81,4% repartizat diferenţiat pe activităţi, astfel: pescuit şi piscicultură - 32,5%; agricultură - 31%; industrie, construcţii şi transport - 22,5%; educaţie, cultură - 3,8%; comerţ, servicii - 2,1%; turism - 2,1%; sistemul de sănătate - 1,5%; administraţie - 1,5%.

Figura nr. 1. Activităţile desfăşurate de către populaţia Deltei Dunării la nivelul anului 2006

Din figură se poate observa că principalele activităţi desfăşurate de populaţia locală sunt cele tradiţionale, pescuitul şi agricultura. De asemenea se poate observa ponderea mare a şomerilor în rândul populaţiei active. Acestea demonstrează lipsa oportunităţilor pentru populaţia locală. Cu toate că locuiesc într-o zonă cu un potenţial turistic deosebit, doar 2,1% dintre localnici sunt implicaţi în această activitate.

Rata şomajului este de18,6 % fiind neuniform distribuită în localităţile deltei.

(Sursa: INSSE)

Figura nr. 2. Rata şomajului în RBDD şi în celelalte zone ale României în anul 2006

Din grafic se poate observa că în anul 2006 rata şomajului în RBDD a fost de cel puţin 3 ori mai mare decât în toate regiunile României. De asemenea aceasta depăşeşte cu mult rata înregistrată la nivelul României. Astfel este evident că Delta Dunării reprezintă una dintre regiunile ţării cu cel mai ridicat şomaj şi implicit cu un nivel de trai foarte scăzut.

Alimentarea cu apă. Din cele 25 de localităţi din Delta Dunării, numai 9 au rezolvată parţial problema alimentării cu apă potabilă. Pentru patru localităţi, sistemul de alimentare cu apă este început, parţial realizat sau se află în fază de execuţie. Sulina, singurul oraş din Delta Dunării, este prevăzut atât cu reţele de alimentare cu apă potabilă, cât şi cu reţele de canalizare menajeră.

În ceea ce priveşte colectarea şi evacuarea apelor uzate, în afară de oraşul Sulina, localităţile Mahmudia, Dunăvăţ, Sfântu Gheorgehe, Chlia Veche, precum şi alte câteva localităţi, nu există reţele de colectare şi evacuare a apelor menajere, acestea făcându-se de obicei în Dunăre.

În ceea ce priveşte managementul deşeurilor, pe teritoriul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării nu există o rampă de transfer.

Preview document

Delta Dunării - Pagina 1
Delta Dunării - Pagina 2
Delta Dunării - Pagina 3
Delta Dunării - Pagina 4
Delta Dunării - Pagina 5
Delta Dunării - Pagina 6
Delta Dunării - Pagina 7
Delta Dunării - Pagina 8
Delta Dunării - Pagina 9
Delta Dunării - Pagina 10
Delta Dunării - Pagina 11
Delta Dunării - Pagina 12
Delta Dunării - Pagina 13
Delta Dunării - Pagina 14
Delta Dunării - Pagina 15
Delta Dunării - Pagina 16
Delta Dunării - Pagina 17
Delta Dunării - Pagina 18
Delta Dunării - Pagina 19
Delta Dunării - Pagina 20
Delta Dunării - Pagina 21
Delta Dunării - Pagina 22
Delta Dunării - Pagina 23
Delta Dunării - Pagina 24
Delta Dunării - Pagina 25
Delta Dunării - Pagina 26
Delta Dunării - Pagina 27
Delta Dunării - Pagina 28
Delta Dunării - Pagina 29
Delta Dunării - Pagina 30
Delta Dunării - Pagina 31
Delta Dunării - Pagina 32
Delta Dunării - Pagina 33
Delta Dunării - Pagina 34
Delta Dunării - Pagina 35
Delta Dunării - Pagina 36
Delta Dunării - Pagina 37
Delta Dunării - Pagina 38
Delta Dunării - Pagina 39
Delta Dunării - Pagina 40
Delta Dunării - Pagina 41
Delta Dunării - Pagina 42
Delta Dunării - Pagina 43
Delta Dunării - Pagina 44
Delta Dunării - Pagina 45
Delta Dunării - Pagina 46
Delta Dunării - Pagina 47

Conținut arhivă zip

  • Delta Dunarii.doc

Alții au mai descărcat și

Potențialul Turistic al Deltei Dunării

Evaluarea industriei turistice românesti indica faptul ca turismul poate deveni una din industriile de export puternice ale României, care va...

Ecoturismul și dezvoltarea durabilă

Cuvînt înainte Patrimoniul turistic actual al Romîniei se poate dezvolta şi moderniza şi prin activitaţile de valorificare şi promovare a zonelor...

Promovarea și Comercializarea unui Circuit Turistic

Cuvânt înainte Această lucrare are ca temă comercializarea şi promovarea unui circuit turistic din judeţul Braşov, zonă care este unică pentru că...

Perspective în Dezvoltarea Ecoturismului în Delta Dunării

1. Motivarea alegerii destinației turistice și a formei de turism alese În cadrul acestei lucrări, tema aleasă spre analiză se numește...

Ecoturismul în Rezervația Biosferei Delta Dunării

CAPITOLUL I - CARACTERIZAREA GENERALĂ A DELTEI DUNĂRII 1.1. Valoare universală Rezervaţia Biosferei Delta Dunării a fost recunoscută prin...

Analiza Ofertei și Cererii Turistice la Nivelul Regiunii de Dezvoltare Sud-Est

Introducere Turismul a devenit un serviciu extrem de dinamic, ce trebuie să se adapteze schimbărilor mediului economic, modificării...

Strategii de Dezvoltare a Turismului Românesc

CAPITOLUL I STAREA ACTUALĂ A TURISMULUI ROMÂNESC 1.1.Analiza stării mediului în care se dezvoltă turismul românesc Exceptând calamităţile...

Delta Dunării

Teritoriul judetului Tulcea este cel mai vechi si cel mai complex dintre tinuturile de podis ale tarii noastre. Cu toate ca in altitudine se...

Te-ar putea interesa și

Turismul Rural în Delta Dunării

Introducere Motivul pentru care am ales această temă, pentru lucrarea de licenţă, este în principal fascinaţia pe care am acumulat-o datorită unor...

Studiul calității principalilor factori de mediu în rezervația biosferei Delta Dunării pe teritoriul României

CAPITOLUL 1: APA 1.1. Calitatea apei fluviului Dunărea pe teritoriul Rezervaţiei Biosferei "Delta Dunării" Dunãrea, ecosistemul deltaic precum şi...

Ecosistemul Delta Dunării

CAP. I. ISTORIC 1. Asezare, intindere Dunarea, izvorand din Germania, adunand afluentii din zece tari si traversand patru capitale, dupa un...

Turismul în Delta Dunării

CAP.I. POTENTIALUL NATURAL AL DELTEI DUNARII Unul din motivele pentru care Delta Dunării a devenit rezervaţie a biosferei este acela că, în...

Ecoturismul în România - studiu de caz Delta Dunării

Introducere Tema aleasă spre analiză se numeşte „REZERVAŢIA BIOSFEREI DELTA DUNĂRII” şi cuprinde mai multe capitole şi subcapitole în care se...

Analiza statistică dintre ofertă și cererea turistică din Delta Dunării în perioada 2000-2007

INTRODUCERE Această lucrare îşi propune să analizeze activitatea turistică, ca parte integrantă a sistemului economico-social naţional, care poate...

Satul de vacanță ca și formă de amenajare turistică în Delta Dunării

PREFAŢĂ Motivul pentru care am ales această temă, pentru lucrarea de disertație, este în principal fascinaţia pe care am acumulat-o datorită unor...

Delta Dunării - dreptul mediului

DELTA DUNARII CAPITOLUL 1. INTRODUCERE Străbătând canalele, gârlele, lacurile şi râurile Deltei, cu certitudine că turistul îşi va pune unele...

Ai nevoie de altceva?