Descrierea Modului de Înființare și Funcționare a Pensiunii Casa Alpina

Proiect
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 17 în total
Cuvinte : 4882
Mărime: 220.30KB (arhivat)
Publicat de: Iurie Grigore
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Sipos Gabriela
Acest proiect a fost prezentat in cadrul facultatii de economie si administrare a afacerilor din Timisoara.la sectia Turism

Extras din proiect

I. Contextul geografic în care a fost construită pensiunea Alpina

Zona de agrement Straja este situată în lanţul Munţilor Vâlcan, lanţ muntos ce se dezvoltă pe o lungime de 55 de Km, între Defileul Jiului la partea de Răsărit şi Pasul Jiu - Cerna Herculane, în partea de apus, unde este şi punctul de confluenţă cu Munţii Godeanu, Mehedinţi şi Munţii Retezat.

În partea nordică ei străjuiesc Valea Jiului de vest, iar în partea de sud se întind domol până în Depresiunea Gorjană, unde dominantă este zona Mănstirii Tismana, cu pădurile de castani.

Zona cea mai spectaculoasă a Munţilor Vâlcan este flancul nordic care domină oraşele Văii Jiului. Culmile ce pleacă din vârfurile Straja, Coarnele, Sigleu, coboară în linii repezi, uneori cu stâncării evidente în peisaj.

Datorită amplasării geografice pe axa nord - sud: Semenic - Muntele Mic - Sarcu - Straja, unde se intâlnesc curentii de aer cu influen’a mediteraneană şi curenţii de aer rece din Munţii Retezat, flancul nordic este foarte bogat în precipitaţii sub formă de ninsoare în sezonul rece. Acesta este şi motivul pentru care practicarea sporturilor de iarnă şi turismul montan aferente s-au dezvoltat foarte mult, devenind tradiţionale în Valea Jiului începând cu perioada de după primul razboi mondial.

1.1. Potenţialul natural-posibilităţi de petrecere a timpului liber în zona Straja

Deşi staţiunea Staja a devenit celebră mai ales pentru posibilităţile de practicare a sporturilor de iarnă, recunoscută pentru « Serbările Zăpezii », cu un mare flux de turişti în perioada noiembrie- aprilie, iubitorii muntelui au posibilitatea de a-şi petrece timpul liber şi concediile pe tot parcursul anului.

Vara zona este preferată pentru numeroasele trasee turistice ce se pot realiza, cu plecare spre toată aria muntilor Vâlcan, cu trasee turistice marcate şi întreţiute, practicabile în perioada de vară – toamnă.

Iarna, datorită stratului deosebit de mare de zapadă, traditia locului este practicarea sporturilor de iarnă, cu preponderenţă a schiului, încă din anii 1930.

Dezvoltarea din ultimele două decenii, realizarea de investitii, existenţa unui telescaun, a cinci teleschiuri, pârtii de schi amenajate, a generat nevoia dezvoltării serviciilor organizate pentru turism.

Împătimiţii schiului pot practica acest sport chiar şi după lăsarea înturnericului, întrucât există şi două părtii nocturne: „ Pârtia Soarelui” ( instalaţie nocturnă din 2001), Pârtia Platou (instalaţie nocturnă din 2003).

Au fost dezvoltate de asemenea servicii conexe sporturilor de iarnă:

- închiriere de echipamente complete pentru schi şi săniuţe;

- monitori de schi pentru cei care doresc să înveţe să schieze.

Şcoala de Schi Fond din Lupeni, la care se pot pregăti viitorii schiori este recunoscută la nivel local şi naţional, aici fiind pregătiţi campioni naţionali la copii şi juniori.

- Salvamont şi asistenţă medicală permanentă.

1.2. Contextul economic-Turismul montan în Statiunea Straja o afacere rentabilă

Zona Straja şi împrejurimile oferă condiţii ideale pentru practicarea drumeţiilor şi a sporturilor de iarnă: schi, saniuţă, bob.

Pârtiile din Straja au condiţii de schi similare cu cele de pe Valea Prahovei, stratul de zapadă schiabil timp îndelungat (peste 150 zile/an, 20-50 cm grosime medie), pante (15-35 %) şi lungimi (500 - 4100 m) ce permit amenajarea tuturor categoriilor de pârtii pentru agrement şi competiţie.

Activitatea turistică în muntii Straja prezintă interes deosebit, mai ales pentru practicarea sporturilor de iarnă. Afluxul de turişti este de câteva sute zilnic, cu precădere la sfârşit de saptamână. Aceştia sunt, în marea lor majoritate, locuitori din Valea Jiului şi judeţele limitrofe: Hundedoara, Arad, Timis, Alba.

Începând cu anul 2000 s-a înregistrat un mare numar de turişti străini veniţi aici pentru a practica sporturi de iarnă. Acest fapt se reflectă indirect şi asupra investiţiilor, tot mai numeroase din anul 2000.

Amplasamentul Cabanei şi condiţiile naturale permit promovarea şi desfăşurarea, pe lângă turismul montan care a consacrat zonă, şi alte forme de turism:

- turism de circulaţie: de tranzit şi itinerant cu valenţe culturale;

- turism specializat: alpinism; vânătoare; sporturi de avengură: deltaplan, parapantă, rafting, mountain bike – cicloturism montan;

- turism de afaceri şi reuniuni, structurile de primire turistice având facilităţi care permit organizarea de reuniuni şi evenimente.

Principalele carateristici ale pieţei turismului în staţiuniunea montană Staja :

- Cerere în creştere pentru sejururi a persoanelor fizice interesate de practicarea sporturilor de iarnă;

- Segmentul cel mai important îl reprezintă persoanele cu venituri medii şi peste medie;

- Se constată formarea şi dezvoltarea unei cereri pe segmentul firme şi organizaţii pentru seminarii sau sejururi ale angajaţilor ca formă de recompensare;

- O condiţie esenţială pentru formarea pieţei afacerii este asigurarea confortului şi serviciilor adiţionale pensiunii clasice.

1.3. Căi de acces în staţiunea Straja. Infrastructura turistică.

Pentru a ajunge în Straja, important este să ajungeţi în oraşul Lupeni. Din orice parte a ţării aţi veni, accesul se realizeză folosind fie Calea ferată Petrosani – Lupeni, fie DN 66 A. Din oraşul Lupeni, se ajunge în staţiunea Straja, pe Calea Brăii, până la staţia inferioară a teleschiului.

Preview document

Descrierea Modului de Înființare și Funcționare a Pensiunii Casa Alpina - Pagina 1
Descrierea Modului de Înființare și Funcționare a Pensiunii Casa Alpina - Pagina 2
Descrierea Modului de Înființare și Funcționare a Pensiunii Casa Alpina - Pagina 3
Descrierea Modului de Înființare și Funcționare a Pensiunii Casa Alpina - Pagina 4
Descrierea Modului de Înființare și Funcționare a Pensiunii Casa Alpina - Pagina 5
Descrierea Modului de Înființare și Funcționare a Pensiunii Casa Alpina - Pagina 6
Descrierea Modului de Înființare și Funcționare a Pensiunii Casa Alpina - Pagina 7
Descrierea Modului de Înființare și Funcționare a Pensiunii Casa Alpina - Pagina 8
Descrierea Modului de Înființare și Funcționare a Pensiunii Casa Alpina - Pagina 9
Descrierea Modului de Înființare și Funcționare a Pensiunii Casa Alpina - Pagina 10
Descrierea Modului de Înființare și Funcționare a Pensiunii Casa Alpina - Pagina 11
Descrierea Modului de Înființare și Funcționare a Pensiunii Casa Alpina - Pagina 12
Descrierea Modului de Înființare și Funcționare a Pensiunii Casa Alpina - Pagina 13
Descrierea Modului de Înființare și Funcționare a Pensiunii Casa Alpina - Pagina 14
Descrierea Modului de Înființare și Funcționare a Pensiunii Casa Alpina - Pagina 15
Descrierea Modului de Înființare și Funcționare a Pensiunii Casa Alpina - Pagina 16
Descrierea Modului de Înființare și Funcționare a Pensiunii Casa Alpina - Pagina 17

Conținut arhivă zip

  • Descrierea Modului de Infiintare si Functionare a Pensiunii Casa Alpina.doc

Alții au mai descărcat și

Tehnici Promoționale

CAPITOLUL I Promovarea produselor hoteliere prin elementele mixului de marketing 1.1 Mixul de marketing- generalităţi Prin conceptul de...

Posibilități de Dezvoltare a Turismului în Valea Jiului

CAPITOLUL I 1. Turismul- aspecte generale Turismul a devenit în zilele noastre o activitate la fel de importantă precum cea desfăşurată în alte...

Turismul rural în comuna Bran

Turismul rural, ecologic si cultural în comuna Bran Pe baza experienteiternationale si a practicilor întâlnite în ultimii ani, în România sunt...

Serviciile în Turism

Turismul reprezinta astazi, prin continutul si rolul sau, un domeniu distinct de activitate, o componenta de prima importanta a vietii economice...

Hotelurile Hilton

Hilton Hhonors Worldwide : Razboiul loialitatii Hotelurile Hilton privesc cele mai frecvente programe ale oaspetilor ca cel mai important...

Ai nevoie de altceva?