Determinarea Gradului de Atractivitate a Statiunii Turistice Sinaia

Imagine preview
(7/10 din 3 voturi)

Acest proiect trateaza Determinarea Gradului de Atractivitate a Statiunii Turistice Sinaia.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 15 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Turism

Cuprins

Cap1. Prezentarea generala a statiunii 3
Scurt Istoric 3
Asezarea geografica 3
Caile de acces 4
Cap2 Potentialul turistic al statiunii 4
Resursele turistice naturale 4
Resursele turistice antropice 6
Cap3 Analiza Bazei tehnico – materiale 8
Unitatile de cazare si alimentatie 8
Cap. 4 Determinarea gradului de atractivitate a statiunii Sinaia 10
5. Solutii de inbunatatire a activitatii turistice 14
Bibliografie 15

Extras din document

Cap1. Prezentarea generala a statiunii

Scurt Istoric

Documentar, Sinaia apare legata de infiintarea manastirii in anul 1695, in jurul careia s-au injghebat primele asezari. Ridicarea rapida a acestei asezari este legata de dezvoltarea in zona subcarpatica a industriei extractive si de prelucrare a petrolului - de deschiderea soselei la sfarsitul secolului al XVIII-lea, de constructia caii ferate si de cea a Castelului Peles. Toate acestea au contribuit la transformarea patriarhei asezari in statiune de odihna, iar din 1880 este declarat oras, fiind astfel una din cele mai vechi asezari urbane de munte din tara.

Asezarea geografica

Sinaia este asezata la o altitudine ce variaza intre 767 m la Podul Izvor si 970 m la Muzeul Peles. Ea este situata pe valea superioara a Prahovei, in plina zona Carpatica, la poalele muntilor Varful cu Dor, Furnica si Piatra Arsa, aflandu-se la o distanta de 122 de km de Bucuresti si la 49 de km de Brasov. Datorita pozitiei sale pitoresti, a capatat renumele, demult statornicit, de „Perla Carpatilor”.

Caile de acces

Pentru a sosi la Sinaia, exista cateva posibilitati, fie pe calea ferata, fie pe magistrale rutiere. Acestea sunt urmatoarele:

- D.N.1: Bucuresti – Oradea la km 123;

- D.N. 71: Bucuresti – Targoviste – Sinaia la km 145;

- Calea ferata: Bucuresti – oradea la km 121

Cap2 Potentialul turistic al statiunii

Resursele turistice naturale

Relieful

Vatra statiunii este dominata de cele doua masive muntoase inconjuratoare. In vest se regasesc Bucegii ce ating inaltimi de 2000-2500 m, cu abrupturi impresionante pe margini si cu un vast platou de altitudine cunoscut sub denumirea de Platoul Bucegilor. In est, muntii Garbova (baiului) prezinta o culme orientata nord-sud, lunga de mai bine de 30 de km si cu inaltimi de 1700-1800 m.

In spatiul dintre Busteni si Sinaia, pe o lungime de circa 10 km si o latime de 2-3 km, valea se largeste formand depresiunea intramontana Sinaia.

Clima

Clima este influentata de pozitia pe care o area staiunea in cadrul culoarului prahovean, ceea ce face ca aici sa se inregistreze cea mai slaba intensitate a curentilor de aer, o presiune atmosferica mai scazuta, iar iernile sa fie lipsite de geruri aspre.

Climatul este unul subalpin cu un aer puternic ozonat. Temperatura medie in timpul iernii este de -3,2 C, iar in timpul verii de 15,9 C.

Grosimea medie a stratului de zapada este de 50 de cm (aceasta cazand din abundenta din decembrie pana in aprilie), pericolul de avalanse fiind insa minim.

Hidrografia

Principalul curs de apa care strabate Sinaia de la nord la sud este raul Prahova. Raul culege in albia lui mai multe paraie, unele venind din Bucegi: Valea Cerbilor, Valea Alba, Valea Jepilor etc.

In zona Sinaiei se afla si o bogata retea de ape subterane, atat in partea de vest, cat si in cea de est.

Flora

Flora locala este marcata de existenta esentelor lemnoase, iarna, putandu-se remarca mai bine ca oricand alteranta dintre padurea de foiase si cea de conifere. Vegetatia prezinta o etajare verticala.

Fauna

Fauna locala se caracterizeaza prin prezenta mamiferelor, cum ar fi: cerbul, caprioara, mistretul, ursul, vulpea, lupul etc. Pasarile sunt reprezentate prin numeroase specii: cotofana, mierla, vulturul plesuv, cinteza etc. In apele repezi de munte putem intalni pastravul.

Rezervatiile

In Sinaia intalnim urmatoarele rezervatii:

- Rezervatia Arinisul

- Rezervatia Principala din Bucegi cuprinde peisajul morfologic format din abrupturi spectaculoase, poduri inerfluviale vaste, custuri si vai circulare, chei si alte forme carstice precum si numeroasele forme de relief fluviatile.

- Rezervatia Pestera, care are o suprafata de 225 ha si include zona forestiera de pe muntii Cocora si Batrana, Pestera Ialomitei, Cheile Pesterii si Ursilor si Valea Horobei.

- Rezervatia Babele, care include atat interesantele forme de relief rezultate in urma eroziunii (babele si Sfinxul etc) cat si asociatiile vegetale alpine cu argintica, iarba rosie, micsuneaua de munte etc.

Fisiere in arhiva (1):

  • Determinarea Gradului de Atractivitate a Statiunii Turistice Sinaia.doc

Alte informatii

UNIVERSITATEA CRESTINA DIMITRIE CANTEMIR FACULTATEA DE MANAGEMENT TURISTIC SI COMERCIAL