Determinarea Gradului de Atractivitate al Statiunii Turistice Baile Herculane

Imagine preview
(9/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Determinarea Gradului de Atractivitate al Statiunii Turistice Baile Herculane.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 42 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 8 puncte.

Domeniu: Turism

Cuprins

Introducere 3
Capitoul I-Prezentarea statiunii Baile Herculane 5
1.1. Asezare geografica 5
1.2. Cai de acces 6
1.3. Scurt istoric 6
1.4. Atestare documentara 8
1.5. Legende 8
Capitolul II- Potentialul turistic al statiunii 9
2.1. Resurse turistice naturale 9
2.2. Resurse turistice antropice 18
2.3. Principalele trasee turistice 24
Capitolul III-Baza tehnico-materiala a tursimului 25
3.1. Unitati de cazare 25
3.2. Unitati de alimentatie 29
3.3. Instalatii si modalitati de tratament 30
3.4. Instalatii si modalitati de agrement 30
Capitolul IV-Determinarea gradului de atractivitate al staiunii ultilizand metoda “TECDEV” 32
Capitolul V-Porpuneri de valorificare a potentialului existent 36
Capitolul VI-Analiza SWOT 42
Capitolul VII-Harta staiunii 44
Concluzii 45
Bibliografie 47

Extras din document

Introducere

În ultimii ani, activitatea balneară, a cunoscut o largă dezvoltare atât sub aspect organizatoric cât şi în ceea ce priveşte cercetarea, prospectarea, exploatarea şi folosirea balneo-medicală. La aceasta s-a adăugat tendinţa de creştere a ponderii turismului balnear în totalul circulaţiei turistice mondiale şi cea de modificare a raportului între curanţi şi cei veniţi în alte scopuri. Toate acestea impun o serie de modificări asupra suprafeţelor amenajate dar şi asupra bazei materiale.

Turismul balnear ocupă în ultimii 20 de ani o poziţie prioritară determinată de mai mulţi factori:

- creşterea incidenţei aşa numitelor “boli ale civilizaţiei moderne”

- tendinţa tot mai accentuată de combinare a vacanţelor cu nevoia de odihnă activă şi refacere a capacităţilor vitale ale organismului;

- sporirea preocupărilor pentru vârsta a treia, prin menţinerea stării de sănătate, prevenirea şi combaterea îmbătrânirii;

- concentrarea eforturilor pentru menţinerea tinereţii şi frumuseţii.

Staţiunea Băile Herculane, ocupă un rol binemeritat în rândul staţiunilor balneare şi turistice din România.

Prestigiul de care se bucură Băile Herculane, atât pe plan intern, cât şi pe plan internaţional, se datorează nu numai trecutului istoric, cu o vechime de aproape 2000 de ani, ci mai ales apelor sale tămăduitoare, cu multiple proprietăţi terapeutice, indicate în cura externă şi internă.

În staţiune, pe lângă utilizarea factorilor naturali de cură şi a unor proceduri terapeutice adjuvante, se mai aplică şi tratamente geriatrice, apiterapice şi acupunctură, deservite de un personal medical cu înaltă calificare, cu o bogată experienţă clinică şi terapeutică.

La dispoziţia curanţilor stau cele mai moderne baze de tratament pentru efectuarea băilor în căzi cu apă caldă termominerală sau în bazine construite din cea mai frumoasă marmură de Ruşchita; de asemenea procedurile de hidroterapie, electroterapie, aerosoli, cultura fizică medicală, completează gama de proceduri pentru asigurarea unui tratament balnear complex.

Apele minerale de la Herculane sunt în general ape clorosodice, calcice, hipotone, hipertermale şi conţin, de cele mai muite ori, şi hidrogen sulfurat. Radioactivitatea este prezentă şi pusă pe seama emanaţiei de radium din ro¬cile granitice.

CAPITOLUL I

PREZENTAREA STATIUNII BAILE HERCULANE

Băile Herculane reprezintă una dintre cele mai vechi staţiuni balneare din lume, cu o vechime atestată documentar din anul 153 e.n. Renumele staţiunii se datorează, în primul rând eficacităţii miraculoase a izvoarelor termale precum şi pitorescului peisaj al Văii Cernei. Aşezarea ei la o altitudine de numai 168 metri, pe aceeaşi paralelă cu Nisa şi Veneţia, îi conferă un climat agreabil, cu influenţe mediteraneene.

Staţiunea Băile Herculane este situată în sud-vestul ţării, în judeţul Caraş-Severin, în frumoasa vale a râului Cerna, la o latitudine de 44o52’, fiind străjuită la est de Munţii Mehedinţi şi la vest de Munţii Cernei. Orşova (19 km), Drobeta-Turnu Severin (41 km) şi Caransebeş (71 km) sunt centrele urbane cele mai apropiate.

Altitudinea este de numai 168 metri, dar Munţii Cernei care înconjoară staţiunea şi care aparţin extremităţi vestice a Carpaţilor Meridionali, ajung la 1 106 m înălţime (masivul Domogled). Văile munţilor sunt împădurite cu pini, brazi şi stejari, peisajul înconjurător constituind o adevărată încântare pentru curantul ce face plimbări în staţiune sau prin împrejurimi.

1.6. Asezare geografica

Statiunea Baile Herculane este cea mai veche statiune din Romania si una dintre cele mai vechi din lume fiind cunoscuta inca de pe vremea romanilor. Prima mentiune dateaza din anul 153 e.n. Statiunea, integrata in Parcul National Valea Cernei-Domogled, se afla la o distanta de 400 km fata de Bucuresti, 234 km fata de Alba-Iulia, 379 km fata de Brasov si 174 km fata de Craiova. Populaţia judetului Caras-Severin este de 333 219 loc., din care oraşul Băile Herculane are 6.019 locuitori si are in subordine administrativa localitatea Pecinişca

Fisiere in arhiva (1):

  • Determinarea Gradului de Atractivitate al Statiunii Turistice Baile Herculane.doc