Dezvoltarea durabila a Municipiului Calafat

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Dezvoltarea durabila a Municipiului Calafat.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier pptx de 22 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Turism

Extras din document

Introducere

Dezvoltarea durabilă înseamnă în plan material menținerea posibilităților și condițiilor de viață pentru generațiile viitoare ,în special a resurselor naturale regenerabile cel puțin la nivelul celor existente pentru generația actuală, precum si redresarea factorilor de mediu afectați de poluare . În plan spiritual , dezvoltarea durabila înseamnă mult mai mult; înseamnă conservarea moștenirii faptelor de cultură , realizate de cei din trecut și de cei de azi și dezvoltarea capacitatii de creație în viitor , a elitei celor care ne urmeaza .

Conceptul de dezvoltare durabilă poate fi caracterizat din mai multe puncte de vedere, prin urmatoarele elemente :

economie : eficiență, creștere, stabilitate

societate :nivel de trai , echitate, dialog social, și delegarea responsabilităților, protejarea culturii/patrimoniului

ecologie : conservarea si protejarea resurselor naturale, biodiversitate , evitarea poluării

Descrierea teritoriului de referință

Municipiul Calafat apartine județului Dolj si Regiuni Sud-Vest Oltenia și se află la o distanță de 90 km de reședința de județ , Craiova. Este situat astfel pe valea Dunări,fiind in același timp port fluvial și punct de trecere al frontierei cu Bulgaria, cu un nr de locuitori de 17.473 .

Calafatul este unul din cele trei municipii ale județului Dolj , pe lângă Craiova si Băilești, si are in componență trei localități: Ciupercenii Vechi , Basarabi și Golenți. Satele Basarabi si Golenți sunt situate la est de oraș , iar satul Ciuperceni Vechi este situat in sud-vestul orasului .

La sud si sud-vest, peste Dunăre se învecinează cu Bulgaria. Spre sud-est la o distanță de 14 km se găseste comuna Poiana Mare, una dintre cele mai mari asezari rurale din tară,cu care comunica prin moderna șosea asfaltată DN55A, la sud si sud-est orasul se învecinează cu localitatile Smârdan și Ciuperceni Noi ,ambele alcătuiesc o singură comună-Ciupercenii Noi. Cel mai apropiat oraș este Băileștiul la 45 km.

Clima

În ceea ce priveste clima din zona orasului Calafat ,aceasta se caracterizează prin veri foarte calde cu precipitații mai putin bogate, sub formă de averse si prin ierni moderate, cu viscole rare .

Întreg teritoriul Calafatului se încadrează în zona cu climat continental , cu influențe submediteraneene, care se caracterizează prin:

Temperatura medie anuală de 11,7°C . Media lunii celei mai calde - iulie este de23,4°C.

Temperatura minimă absolută de -29,2°C înregistrată in 1952. numarul mediu anual al zilelor de înghețeste de 83,5 .

Cantitatea anuală de precipitații este de 579mm/an.

Populație si locuințe

Populația Municipiului Calafat este un factor relevant din punct de vedere al direcțiilor de dezvoltare din următuarea porioadă.

Populația se afla într-un proces de scădere continuu, înregistrând în anul 2012 17.223 persoane , cu 1.393 mai putine decât în 2005 când a fost înregistrate 18.616. Evoluția se datorează atât fenomenului de mișcare naturala a populației , cât si numărului de decese și migrație.

Conform datelor obtinute în urma recesământului din anul 2011 la nivelul judetului Dolj, densitatea populației este de 83,4 locuitori pe km².

Locuințele reprezintă un sector important din economia urbană,însă asigurarea unui fond locativ suficient , care să răspundă nevoilor populației și dinamicii acesteia este o sarcină socială.

În anul 2002 existau 3.587 de cladiri de locuit și 6.686 de locuințe permanente și sezoniere în orașul Calafat. Suprafața locuibilă nu a înregistrat o evolutie semnificativă față de 2002, ajungând în 2007 cu sub 0,5%mai mare, iar in 2008 a crescut cu doar 929m² ,în ani 2009-2010 a crescut cu 0,75%.

Fisiere in arhiva (1):

  • Dezvoltarea durabila a Municipiului Calafat.pptx

Bibliografie

https://ro.wikipedia.org
https://municipiulcalafat.ro