Dotarea unităților de alimentație publică cu mobilier, utilaje, inventar pentru servire și lucru

Proiect
9.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 11 în total
Cuvinte : 4291
Mărime: 30.39KB (arhivat)
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Ambros Mariana

Extras din proiect

Potrivit legii, dotarea unitatilor de alimentatie publica cu mobilier, utilaje, inventar pentru servire si lucru se realizeaza luindu-se in consideratie: tipul unitatii, numarul de locuri, categoria de preturi aprobata, sortimentul de preparate culinare, produse de cofetarie-patiserie, bauturi si alte marfuri oferite la vinzare, formele si tehnologiile de servire aplicate, structura clientelei, costurile etc.

Pentru asigurarea serviciilor la un nivel calitativ cit mai inalt, este necesar ca sa se asigure o dotare corespunzatoare. Pentru aceasta, intreprinderile specializate produc in momentul de fata o gama extreme de variata de mobilier, utilaje si inventar pentru servire, facind fata cerintelor diversificate si specifice fiecarui tip de unitate de alimentatie publica.

Mobilierul, utilajele si inventarul din dotare trebuie sa poata fi manipulate si intretinute usor, san u produca zgomot in utilizare, san u influenteze negativ costurile de exploatare prin consumuri de energie, apa, conbustibil etc. si sa nu prezinte pericole de accidente pentru personalul care le utilizeaza. Se mai iau in consideratie designul, culoarea, durabilitatea, forma, asigurarea organizarii muncii pentru mentinerea ordinii in unitati, efectul psihologic asupra consumatorului.

1. Dotarea cu mobilier a unitatilor de alimentatie publica

Dotarea cu mobilier a unitatilor de alimentatie publica se face in concordanta cu profilul unitatilor, forma de servire practicata, sortimentele de preparate si bauturi oferite, tehnologia de servire aplicata.

Tipul de mobilier din spatiile de servire ale unitatilor are o deosebita importanta in crearea confortului, ambiantei si intimidarii unitatilor respective. In acest caz dotarea cu mobilier se va face avind in vedere unele cerinte specifice: posibilitatea folosirii lui in mai multe scopuri, armonizarea lui cu celelalte elemente constructive si decorative ale salii de consumatie; folosirea integrala, rationala a suprafetei salilor de servire; amplasarea lui trebuie astfel facuta incit sa permita o buna stabilitate, sa fie realizat din materiale rezistente, care sa-i asigure o folosire indelungata; sa fie usor de intretinut si igienic; sa fie usor de manipulate; sa corespunda conceptiei moderne despre confort, fiind realizat cu respectarea cerintelor ergonomice.

Mobilierul existent in spatiile pentru servire este format din:

- Mese;

- Scaune (fotolii, semifotolii, scaune);

- Canapele;

- Taburete;

- Scaune de bar;

- Mese de serviciu sau console;

- Gheridoane;

- Cuiere;

- Perne;

- Jardiniere;

- Umbrele etc.

Mesele difera dupa tipul lor, forma si dimensiune in functie de profilul si categoria fiecarei unitati. Acestea din urma pot fi confectionate din lemn, fier, material plastic sau combinatie din aceste materiale. Se recomanda ca inaltimea meselor obisnuite la care consumul se face stind pe scaun sa fie de 75 cm; forma lor poate fi patrata, dreptunghiulara, rotunda sau ovala; blatul meselor va fi montat pe un singur picior, asigurindu-se o buna stabilitate.

Confectionarea blatului meselor se va face din materiale alese in functie de modul in care se va face servirea mesei. Atunci cind nu se foloseste fata de masa, blaturile meselor se vor confectiona din materiale rezistente la caldura, apa, alcool, care san u se decolorize, sa nu se zgirie sis a fie usor de curatat.

Marimea blatului difera in functie de numarul persoanelor ce vor fi servite. De exemplu o masa patrata pentru doua personae poate avea latura de 76 cm, o masa rotunda pentru patru personae poate avea diametrul de 100 cm, pentru sase personae 125 cm, pentru opt – 250 cm, pentru 10 persoane – 175 cm, iar pentru 12 persoane 200 cm. la mesele patrate si dreptunghiulare dimensiunile ideale sunt: pentru patru personae 100X100 cm, pentru 6-8 persoane 175-100 cm, pentru 8-10 persoane 250X100, iar pentru 10-12 persoane 300-100 cm.

Scaunele pot fi confictionate din lemn, fier sau combinatii de lemn-fier-material plastic, cu blatul de circa 45-46 cm fata de pardoseala si spatarele usor inclinate pentru a asigura comoditatea necesara. Tapitaria se va realize din tesaturi textile naturale si mai putin din fire sintetice, pentru a evita incalzirea si transpiratia.

Canapelele sint utilizate pentru compartimentarea unui salon sau se pot plasa pe linga pereti. Constructive si directional ele trebuie sa se asemene cu forma scaunelor, astfel in cit sa asigure un confort deosebit sis a permita ospatarului servirea comoda a preparatelor.

Taburetele au inaltimea de 42-46 cm si diametrul de 34-40 cm, ele sint executate din materiale armonizate cu restul mobilierului.

Masa de serviciu se utilizeaza in restaurantele de categorie superioara, pentru unul sau mai multe raioane, in scopul pastrarii rezervei de inventar necesar, a obiectelor de menaj, a accesoriilor diverse, a listelor de preparate, a listelor de bauturi etc.

Numarul de console nu va fi prea mare pentru a nu diminua estetica salonului. Ele se amplaseaza linga pereti in partea centrala in saloanele mai mici, sau aproape de accesul de serviciu, astfel incit san u incomodeze mesele clientilor.

Gheridonul este o masa mai mica de aceeasi inaltime si latime cu mesele din restaurant. Se utilizeaza numai pentru serviciul in fata clientului atunci cind sint necesare portionari, transari, pregatiri, filetari sau flambari cit si pentru marirea meselor simple sau fileturi duble. Pentru a fi mutat cu usurinta de la o masa la alta, picioarele gheridonului pot fi prevazute cu rotile. Se recomanda unul doua ghiridoane in fiecare raion.

Umbrelele se pot fixa intr-un locas in mijlocul blatului mesei sau alaturi, pe un support. Acestea trebuie sa aiba dispozitive pentru inclinare, iar diametrul minim sa fie de cca 220 cm, pentru a putea proteja clientii de razele soarelui. Ele trebuie sa aiba o inaltime convenabila pentru a nu incomoda circulatia printer mese, serviciul si clientii cind se aseaza sau se ridica de la mese.

Scaunelele-perne se utilizeaza in unitatile de categorii superioare, atunci cind printer clienti sint si copii mici; ele se compun din scaunele speciale pentru copii, independente sau suprapuse peste scaunele din dotare. Sint necesare scaunele din diferite materiale pentru inbunatatirea confortului copiilor la masa cit si pentru scaunele netapisate, mai ales cele de pe terasele si gradinile de vara ale unitatilor de categoriesuperioara.

Cuierele se intilnesc in unele unitati de alimentatie publica care nu au garderobe. Ele sint fixate pe pereti sau independente.

2. Dotarea cu utilaje pentru servire in unitatile de alimentatie publica.

Dotarea cu utilaje pentru servire se face tinindu-se seama de structura sortimentelor oferite, tehnologia de servire aplicata, usurarea operatiunilor legate de reprezentarea si servirea propriu-zisa a preparatelor oferite.

In dotarea cu utilaje se are in vedere modernizarea operatiunilor de pregatire prealabila a produselor, prezentarea si servirea lor. Aceasta actiune este strins legata de existenta urmatoarelor utilaje: automate pentru vinzare, dozatoare pentru pregatirea sau proportionarea unor produse specifice, cintare electronice, vitrine de prezentare, carucioare pentru transport, servire si debarasare, incalzitoare de vesela sau utilaje pentru mentinerea la cald sau rece a preparatelor si bauturilor, expresso-uri sau alte aparate pentru pregatirea cafelei si ceaiului, benzi rulante pentru debarasarea in unitatile cu autoservire, masini de fabricat cuburi de gheata, sisteme de informare electronica asupra sortimentelor si preturilor existente la vinzare.

Preview document

Dotarea unităților de alimentație publică cu mobilier, utilaje, inventar pentru servire și lucru - Pagina 1
Dotarea unităților de alimentație publică cu mobilier, utilaje, inventar pentru servire și lucru - Pagina 2
Dotarea unităților de alimentație publică cu mobilier, utilaje, inventar pentru servire și lucru - Pagina 3
Dotarea unităților de alimentație publică cu mobilier, utilaje, inventar pentru servire și lucru - Pagina 4
Dotarea unităților de alimentație publică cu mobilier, utilaje, inventar pentru servire și lucru - Pagina 5
Dotarea unităților de alimentație publică cu mobilier, utilaje, inventar pentru servire și lucru - Pagina 6
Dotarea unităților de alimentație publică cu mobilier, utilaje, inventar pentru servire și lucru - Pagina 7
Dotarea unităților de alimentație publică cu mobilier, utilaje, inventar pentru servire și lucru - Pagina 8
Dotarea unităților de alimentație publică cu mobilier, utilaje, inventar pentru servire și lucru - Pagina 9
Dotarea unităților de alimentație publică cu mobilier, utilaje, inventar pentru servire și lucru - Pagina 10
Dotarea unităților de alimentație publică cu mobilier, utilaje, inventar pentru servire și lucru - Pagina 11

Conținut arhivă zip

  • Dotarea Unitatilor de Alimentatie Publica cu Mobilier, Utilaje, Inventar pentru Servire si Lucru.doc

Alții au mai descărcat și

Turismul și Ocuparea Forței de Muncă

Introducere Resursele umane constituie un potenţial uman deosebit, unic, rar, dificil de imitat şi relativ de înlocuit, ce trebuie înţeles,...

Mijloace și modalități de plată în turism

Introducere Încasarea notelor de plată prin casieria serviciului front-office se poate face utilizând mijloace de plată diferite : moneda...

Direcții de dezvoltare a turismului în România

INTRODUCERE Predicţiile pentru următoarele decenii şi strategiile cu caracter prospectiv, indiferent de ce zona a globului este vorba, arată că...

Agențiile de Turism

INTRODUCERE Unul dintre principalele fenomene social-economice ale secolului nostru îl constituie dezvoltarea cu o rapiditate şi continuitate...

Potențialul turistic al Transilvaniei

Introducere Turism este cuvantul utilizat cel mai frecvent. El exprima o activitate complexa care presupune deplasarea, stationarea de la cateva...

Bucătăria

I. Introducere Bucătăria reprezintă arta şi tehnica preparării alimentelor destinate consumului uman. Pana nu demult, bucataria era considerata...

Promovare turistică online locații turistice - hoteluri, pensiuni, vile, moteluri

Strategia de promovare: O importanţă mai mare în anticiparea produsului turistic o are modul de promovare pe piaţă. Pentru aceasta trebuie...

Managementul Resurselor Umane

Implicaţiile turismului, contribuţia majoră a acestuia la dezvoltarea economiei unei ţări, situează această ramură în topul activităţilor cu...

Te-ar putea interesa și

Studiu privind Activitatea de Servire a Consumatorilor într-o Unitate Turistică de Alimentație Publică

ARGUMENT Rolul şi particularităţile activităţii de producţie şi servire a unei game variate de preparate culinare şi băuturi, care se desfăşoară...

Studiu privind Organizarea și Funcționarea unei Unități de Alimentație Publică cu Referire la Restaurantul Select

INTRODUCERE Comerţul de alimentaţie publică are ca obiect de activitate organizarea şi producerea de preparate culinare, a altor bunuri de consum...

Organizarea muncii personalului pentru deservire la întreprindere de alimentație publică

INTRODUCERE Alimentatia publica constituie un sector în cadrul comerţului cu amănuntul datorită complexitaţii activitaţii ce o desfaşoară şi...

Serviciile de cazare hotelieră - studiu de caz Hotel Crișana Băile Felix

CAPITOLUL I: TURISMUL ŞI PERSPECTIVELE LUI 1.1. Turismul, ramură a economiei naţionale Turismul este, în înţelegerea multor profesionişti, cu...

Organizarea și amenajarea unei unități de alimentație

ARGUMENT La baza acestei lucrari sta descoperirea vocatiei pentru meseria aleasa si practicata timp de doi ani, in care activitatea prestata mi-a...

Preparate pe bază de legume

Argument Alimentele, in cazul nostru legumele, pot constitui o sursa valoroasa de principii nutritive, care ne asigura necesarul energetic si...

Alimentația publică - Restaurantul Parc

INTRODUCERE Dezvoltarea turismului în ultimele decenii, ampla lui extindere pe plan naţional şi internaţional, avântul continuu al mişcării...

Organizarea Restaurantelor

ARGUMENT Termenul de alimentaţie publică este din ce în ce mai mult înlocuit, în ultimul timp cu cel simplu de alimentaţie, iar întrucât cel mai...

Ai nevoie de altceva?