Economia turismului

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 34 în total
Cuvinte : 7963
Mărime: 5.29MB (arhivat)
Publicat de: Negrea A.
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: NEGREA ANGELICA

Cuprins

  1. 1. Program de organizare şi comercializare a unui produs turistic cu temă în România
  2. Programul va cuprinde următoarele elemente:
  3. 1. Enunţarea temei produsului turistic. Justificare.
  4. 2. Indicarea traseului cu prezentarea localităţilor şi a obiectivelor vizitate.
  5. 3. Elemente de prezentare generală a produsului turistic:
  6. 4. Analiza succintă a desfăşurării traseului pe zile
  7. 5. Analiza de preţ
  8. 6. Condiţii de comercializare
  9. 7. Harta turistică a traseului
  10. 8. Pliant publicitar
  11. 9. Afiş de prezentare a programului

Extras din proiect

1. Program de organizare şi comercializare a unui produs turistic cu temă în România

Cererea turistică manifestă în perioada actuală un interes crescând pentru produsele turistice cu temă, „Maramuresul Istoric”. Maramureșul este o regiune geografică și etno-culturală aflată pe teritoriul României și Ucrainei, alcătuită din Depresiunea Maramureșului, aflată pe cursul superior al văii Tisei, și versanții munților care o înconjoară: Munții Oașului, Gutâi, Țibleș și Rodnei spre vest și sud, și Munții Maramureșului la est și nord.

Limitele regiunii se situează între paralela 47°33' N și 48°02' N (latitudine nordică) și între meridianele 23°15' E și 25°03' E (longitudine estică). În lungime, între Hust la Pasul Prislop sunt aproximativ 150 km iar lărgimea pe axa nord-sud de până la 80 km.

Sudul acestei regiuni aparține, în prezent, României, constituind partea de nord-est a județului Maramureș, iar partea nordică, Maramureșul de Nord, este în estul regiunii Transcarpatia din Ucraina (raioanele Hust, Rahău și Teceu). Cultura țării Maramureșului e bine cunoscută prin originalitatea și puternicul său specific local, cum spunea folcloristul Tancred Bănățeanu „un caracter cu totul original, cu elemente specifice pe care nu le găsim în alte zone”.

Izvorul acestei culturi originale se află atât în firea deosebită a locuitorilor, cât și în relativa izolare geografică, în curbura nordică a Carpaților, înconjurat de munți cu păduri greu de pătruns, care au favorizat cultura lemnului așa de dezvoltată aici, și a dat numele de Carpații Păduroși pentru grupele de la nord și est. Apoi, aici a fost mai întodeauna un capăt de țară, un ungher, dincolo de munți locuind seminții slave. Iarna, zăpezile mari și mulțimea fiarelor sălbatice făceau trecătorile greu accesibile. Trecerile peste munți, mai ales cele pentru comerț, se făceau în grup de teama răufăcătorilor și a animalelor sălbatice, cum relata și un personaj celebru, Simplicius Simplicissimus, dintr-un roman picarescal scriitorului german Hans Jakob Christoffel von Grimmelshausen, de la jumătatea secolului al XVII-lea: „Spre Transilvania nu pot călători două, trei sau patru persoane, cum călătoresc calfele în Germania, ci călătoria se face cam de câteva ori pe an, în mare tovărășie, cu bunuri sau cu alte vreo 50 de căruțe maramureșene.” [3] Traiul în Maramureș este destul de diferit de al zonelor din jur, pentru că nu se poate asigura numai din agricultură. În secolul al XVIII-lea producția agricolă abia putea hrăni o treime din populație. Creșterea animalelor și schimbarea lor pe grâne în zonele de câmpie, explotările forestiere, prelucrarea lemnului și muncile sezoniere “pă țară”, adică în alte regiuni care necesitau forță de muncă, erau o necesitate.

Casă tradiţională din Maramureş

Starea socială deosebită a maramureșenilor, conduși de o nobilime românească locală, care în timp s-a integrat în țărănimea satelor și a dat naștere unei clase de oameni liberi, scutiți de obligații și taxe, i-a stimulat să conserve și să promoveze cu mândrie valorile proprii în construcție, îmbracăminte, artă și limbă. Sub oblăduirea acestor nobili locali s-au facut printre cele dintâi traduceri ale textelor religioase în limba română, în graiul maramureșan: Codicele voronețean, Psaltirea șcheiană, Psaltirea voronețeană, Psaltirea Hurmuzachi. Datinile străvechi s-au păstrat curate și neașteptat de vii în Maramureș. Cântecele, dansurile, portul țărănesc, mâncărurile precum și meșteșugul olăritului și al lucrului cu lemnul la contrucția caselor, bisericilor, porților, troițelor sau obiectelor casnice ca fusele cu zurgălăi sau pecetarele au constituit un valoros subiect de studiu pentru etnografi din mai multe țări, dar și de admirație pentru vizitatorii zonei.

Graiul maramureșean este unul dintre cele cinci subdialecte de bază ale dialectului dacoromân, acesta se vorbește în Maramureșul istoric, în satele de pe văile Mara, Cosău și Iza, și cu mici variații pe Valea Vișeului și a Apșei.

Programul va cuprinde următoarele elemente:

1. Enunţarea temei produsului turistic. Justificare.

Tema propusa va cuprinde istorie,arta, etnografie, folclor si fenomene naturale, specifice bihorenilor, maramuresenilor, si vechea denumire românească Sătmar sau Sătmar-Mintiu(Satu Mare) .

Programul propus pentru vizitarea ,,Maramuresului istoric” este pe o perioada de 4 zile si va cuprinde urmatorul traseu:

CÎMPENI –autogara (DN 75/76/DC/105 Km) – P.URŞILOR (DC/DN76/84 Km) – ORADEA(DN19/95 Km) – CAREI (DN19/34 Km) – SATU MARE(DN1C/DN19/47 Km) – NEGREŞTI- OAŞ(DN19/55 Km) – SIGHETUL MARMAŢIEI (DN18/20 Km) – PETROVA(DN18/20 Km) – MOISEI(DN18/36 Km) – STAŢIUNEA BORSA(DN18/20 Km) – MOISEI (DN17C/ 10 Km) – SĂCEL(D.J./17 Km)(Măn. Ieud) – IEUD(D.J./5 Km) – ROZALEA(Mănăstire)(D.J./19 Km) – BÎRSANA(D.J./13 Km) – VADU IZEI(DN18 /50 Km) – BAIA SPRIE(DN18/ 15 Km) – BAIA MARE(DN1C/88 Km) – DEJ(DN1C/D.J./ 15 Km) – Măn.NICULA(D.J./DN1C/41 Km) – CLUJ NAPOCA(DN1/32 Km) – TURDA(DN75/86 Km) – CÎMPENI-autogara

Primul obiectiv din acest circuit turistic este Pestera Ursilor de unde provine de la numeroasele oase de urs gasite in pestera. In urma cercetarilor efectuate s-a stabilit ca in Pestera Ursilor au trait ursi de Caverna din specia Ursus spelaeus (ursul de pestera). Potrivit acelorasi cercetari s-a aflat ca cele mai vechi oase au o varsta de 100.000 ani iar "ultimul locatar" ar fi avut varsta de "doar" 17.000 ani.

Ursii de Caverna aveau dimensiuni impresionante fata de speciile de ursi actuali din Romania si chiar si din lume. Ursul de pestera avea aproximativ 4 metri inaltime in 2 labe si o greutate impresionanta de 1000 Kg. La momentul descoperirii Pesterii Ursilor existau 5 schelete complete din specia Ursus Spelaeus iar al 6-lea schelet complet a fost descoperit in aceasta pestera. Din pacate scheletul complet al ursului de pestera se afla intr-o zona care nu se viziteaza, din Rezervatia Stiintifica. In capatul Galeriei Emil Racovita, a fost reconstituita un schelet al ursului de caverna pentru a exemplifica vizual dimensiunile acestei specii.

Potrivit declaratiilor unor persoane care au participat in mod activ la cerceetarile din pestera, denumirea de Pestera Ursilor a fost rostita pentru prima data de Cornelia Babau, denumire care ulterior a devenit numele oficial al acestui obiectiv turistic de interes national si international

Pestera Ursilor a fost descoperita in urma unor lucrari executate la o cariera aflata in imediata vecinatate a satului Chiscau din comuna Peietroasa, judetul Bihor din Romania.

Bibliografie

1. ^ https://dexonline.ro/definitie/ava%C8%99

2. ^ I. Velcea – Țara Oașului – Editura Academiei R.P.R. – 1964: pag. 14-15.

3. ^ * Ionuț Silaghi de Oaș, Poezii oșenești: Poezii, Fotografii, Culegere de folclor din Țara Oașului (Poetry, Photography, Folklore collection from Oaș Country), Negrești-Oaș, 2017, pag. 8, ISBN 978-973-0-24505-9, ISBN 978-973-0-24681-0 (ediție CD).

4. ^ Maria Bitiri, Paleoliticul în Țara Oașului, Institutul Arheologic, București, 1972

5. ^ Documente privind istoria României, seria C. Transilvania, veacul al XIII-lea, volumul II, Edit. Academiei R.P.R., 1952, pag. 132.

6. ^ „Pagini din istoria Maramureșului, Baia Mare – 1967, pag. 74.

7. ^ Alexandru Filipașcu: Sălbăticiuni din vremea strămoșilor noștri, Ed. Științifică, 1969.

8. ^ http://www.whoiswho-verlag.ch/versionnew/rumaenien/verlag/63.php?txt_Language=RO&real_str_PersID=RO0602080&uniqueID=4f2dc36e-2451-47f4-b4b7-5f4916d8de77, accesat 20.12.2014

9. Societatea Cultural-Științifică "George Barițiu", Istoria României.Transilvania, Editura George Barițiu, Cluj-Napoca, 1997 [2]

10. Lehrer Milton G, Ardealul pământ românesc. Problema Ardealului văzută de un american, Editura Vatra Românească, 1991.

11. Mihai Fătu, Mircea Mușat (coord.), Teroarea horthysto-fascistă în nord-vestul României (septembrie 1940 - octombrie 1944), Editura Politică, București, 1985.

12. Gheorghe Coman, Pe urmele eroilor de la Moisei, Editura Limes, Cluj, 2000

Preview document

Economia turismului - Pagina 1
Economia turismului - Pagina 2
Economia turismului - Pagina 3
Economia turismului - Pagina 4
Economia turismului - Pagina 5
Economia turismului - Pagina 6
Economia turismului - Pagina 7
Economia turismului - Pagina 8
Economia turismului - Pagina 9
Economia turismului - Pagina 10
Economia turismului - Pagina 11
Economia turismului - Pagina 12
Economia turismului - Pagina 13
Economia turismului - Pagina 14
Economia turismului - Pagina 15
Economia turismului - Pagina 16
Economia turismului - Pagina 17
Economia turismului - Pagina 18
Economia turismului - Pagina 19
Economia turismului - Pagina 20
Economia turismului - Pagina 21
Economia turismului - Pagina 22
Economia turismului - Pagina 23
Economia turismului - Pagina 24
Economia turismului - Pagina 25
Economia turismului - Pagina 26
Economia turismului - Pagina 27
Economia turismului - Pagina 28
Economia turismului - Pagina 29
Economia turismului - Pagina 30
Economia turismului - Pagina 31
Economia turismului - Pagina 32
Economia turismului - Pagina 33
Economia turismului - Pagina 34

Conținut arhivă zip

  • Economia turismului.docx

Alții au mai descărcat și

Studiu de Caz al Portugaliei

INTRODUCERE Portugalia, ţară a contrastelor, combină modernul şi anticul, cultura latină şi obiceiurile europene, o arhitectură deosebită şi o...

Politici Macroeconomice în Turismul Portugaliei

Portugalia este o destinaţie preferată de către mulţi turişti, un loc ideal pentru practicarea sporturilor de apă şi a golfului, oferind facilităţi...

Program de Organizare și Comercializare a Unui Produs Turistic

Capitolul I - Justificarea temei alese Titlul ales pentru acest traseu este “In inima Romaniei” , deoarece tara noastra este frumoasă nu doar prin...

Analiza Comparativă a Dezvoltării Turismului în România și Portugalia

I.Localizare geografică şi dezvoltare economico-socială Localizarea geografică,căile de acces şi vecinii României România este o țară situată în...

Turismul rural în comuna Bran

Turismul rural, ecologic si cultural în comuna Bran Pe baza experienteiternationale si a practicilor întâlnite în ultimii ani, în România sunt...

Economie și Turism - Portugalia

Portugalia sau Republica Portugheza este o tara situata in extrema sud-vestica a Europei, din Peninsula Iberica, avand granita cu Oceanul Atlantic...

Rolul și locul turismului internațional în dezvoltarea economico-socială a Portugaliei

Cap. 1. Studiu de impact al turismului asupra economiei 1. Prezentarea generala a Portugaliei Asezarea geografica • Situarea geografica:...

Program de Organizare și Comercializare a Unui Produs Turistic cu Temă SA Cunoaștem Muntenia

Capitolul I „Să cunoaştem Muntenia!” Am ales acest traseu ce cuprinde toate judeţele din această regiune istorică din sudul României şi anume...

Te-ar putea interesa și

Impactul globalizării serviciilor turistice asupra economiei mondiale - studiu de caz

INTRODUCERE În contextul definirii prin analogie cu comerţul internaţional a unor concepte specifice turismului internaţional şi identificând...

Impactul Tehnologiilor Internet și a Procesului de Internaționalizare a Serviciilor Turistice Asupra Economiei Mondiale

I N T R O D U C E R E În contextul definirii prin analogie cu comerţul internaţional a unor concepte specifice turismului internaţional şi...

Raport la Economia Turismului

Tema1:Turismul – ACTIVITATE ECONOMICO-SOCIALĂ Subiectele: 1.1 Conceptele de „turism” şi „turist” 1.1.1 Repere istorice ale turismului 1.1.2...

Perspectivele dezvoltării turismului balnear - studiu de caz stațiunea Slănic Prahova

Introducere Cu toate că majoritatea specialiştilor consideră turismul un fenomen specific perioadei contemporane, acesta s-a conturat la...

Economia Turismului

Desi considerat de cei mai multi dintre experti din domeniu un fenomen specific epocii contemporane, turismul s-a cristalizat in a doua jumatate a...

Studiul principalelor forme de turism

Introducere IntroducereIntroducere Introducere Turismul reprezintă astăzi, datorită conținutului și rolului său, un sector distinct de activitate...

Politica de produs turisitic și soluții de creștere a eficienței produselor turistice

Introducere Industria turistică este un sector important al economiei locale, regionale şi mondiale , având implicaţii majore în dezvoltarea...

Studiul privind evoluția potențialului turistic în România după 1990

Introducere Lucrarea propune o analiză statistică a potențialului turistic din România după anul 1990 până în prezent, deoarece turismul a devenit...

Ai nevoie de altceva?