Eficiența Serviciilor în Relație cu Exigențele Consumatorilor

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Turism
Conține 2 fișiere: doc
Pagini : 119 în total
Cuvinte : 39702
Mărime: 318.06KB (arhivat)
Publicat de: Ianis Baciu
Puncte necesare: 13
UNIVERSITATEA ,,GEORGE BARIŢIU’’ din Braşov FACULTATEA DE ŞTIINŢE ECONOMICE Specializarea: Economia Comerţului, Turismului şi Serviciilor

Cuprins

  1. INTRODUCERE 1
  2. Cap. 1. PARTICULARITAŢILE EFICIENŢEI IN DOMENIUL SERVICIILOR
  3. 1.1. Eficienţa prioritate a vieţii economico – sociale şi premise a dezvoltării 3
  4. 1.1.1. Conţinutul şi determinarea specific ale eficienţei in domeniul serviciilor 4
  5. 1.1.2. Eficienţa economica – atribut al acţiunii performanţei a agentului economic 7
  6. 1.2. Formele de exprimare a eficienţei în sfera serviciilor 8
  7. 1.2.1. Productivitatea muncii componenta a eficienţei economice in intreprinderile prestatoare de servicii 9
  8. 1.2.2. Nivelul de satisfacţie a consumatorului expresie a eficienţei sociale in domeniul serviciilor 13
  9. Cap. 2. CALITATEA SERVICIILOR EXPRESIE A EFICIENŢEI SERVICIILOR IN
  10. RELAŢIE CU EXIGENŢELE CONSUMATORULUI
  11. 2.1. Coordonate ale calitaţii în domeniul serviciilor 15
  12. 2.2. Influenţe ale caracteristicilor producţiei de servicii asupra evaluarii calitaţii 18
  13. 2.3. Metode de diminuare şi prevenire a non-calitaţii 21
  14. 2.3.1. Cauze ale prestaţiilor de calitate inferioară 22
  15. 2.3.2. Instrumente privind asigurarea calitaţii serviciilor 24
  16. 2.4. Factori determinanţi ai calităţii serviciilor bancare 27
  17. Cap. 3. MODELE PRIVIND MASURAREA EFICIENŢEI SERVICIILOR IN
  18. RELAŢIE CU EXIGENŢELE CONSUMATORILOR
  19. 3.1. Modele privind evaluarea eficienţei sociale a serviciilor 30
  20. 3.2. Modelarea eficienţei serviciilor in relaţie cu exigenţele consumatorilor şi alte
  21. tehnici de imbunataţire a eficienţei sociale 33
  22. 3.2.1. Modul privind asigurarea eficienţei serviciilor în relatie cu exigenţele
  23. consumatorilor 34
  24. 3.2.2. Metode de creştere a eficienţei sociale a serviciilor bancare 37
  25. Cap. 4. METODE DE CERCETARE A EFICIENŢEI SOCIALE ŞI SERVICIILOR
  26. BANCARE
  27. 4.1. Coordonatele metodologice în cercetările de marketing bancar 52
  28. 4.2. Cercetare de marketing privind eficienţa socială a serviciilor bancare 60
  29. 4.2.1. Fundamentarea necesităţii cercetării selective 60
  30. 4.2.2. Opraţionalizarea cercetării privind profilul angajatului bancar - factor
  31. determinant al eficienţei sociale a serviciilor bancare 61
  32. 4.3. Concluzii cu privire la cercetarea eficientei sociale a serviciilor bancare 109
  33. CONCLUZII 114
  34. BIBLIOGRAFIE 117

Extras din proiect

INTRODUCERE

Experienţa internaţională oferă numeroase exemple cu privire la rolul deosebit de important pe care l-au avut serviciile în progresul economiei social al economiilor moderne, in special în perioada postbelică.

În prezent serviciile se constituie ca parte integrantă a economiilor moderne, deservind colectivităţi, unităţi economice, instituţii şi persoane fizice având totodată, o contribuţie hotărâtoare la crearea produsului intern brut, la ocuparea forţei de muncă şi implicit, la creşterea şi dezvoltarea economiilor naţionale. Expansiunea şi diversificarea activiţăţilor de servicii este susţinută de progresele tehnologice de amlificarea diviziunii sociale a muncii, de creşterea cererii pentru servicii din partea firmelor.

Adâncirea relaţiilor de întrepătrundere şi de integrare dintre sectorul serviciilor şi celelalte sectoare, precum şi multiplicarea oportunitatilor de dezvoltare economică prin extinderea sferei tranzacţiilor internaţionale cu servicii constituie cauzele majore ale creşterii rolului serviciilor în cadrul economiilor contemporane.

Se poate observa clar faptul că prin funcţiile pe care le îndeplinesc activităţile de servicii în cadrul mecanismelor de piaţă, în calitatea lor de mijloace de coordonare a activităţilor economice, rolul acestora în cadrul economiilor naţionale nu mai poate fi ignorat, un sector de servicii neeficient putând contribui la stoparea dezvoltării.

Abordarea calităţii serviciilor este de dată relativ recentă – după 1990 – dar ea a condus la schimbări profunde în modul de prestare a serviciilor şi a permis depăşirea unor scheme tradiţionale utilizate în acest domeniu. Calitatea s-a transformat în multe cazuri, într-un obiectiv prioritar al organizaţiilor prestatoare de servicii ce se abordează prin prisma managementului.

Este evident faptul că, pentru realizarea unor prestaţii de calitate superioară cunoaşterea şi satisfacerea exigenţelor consumatorului, precum şi înţelegerea comportamentului acestuia, reprezintă condiţii imperative pentru firmele prestatoare.

Este cunoscut faptul că măsura eficienţei sociale a serviciilor este reprezentată de nivelul de satisfacţie a consumatorului, de calitatea serviciilor prestate. Cuantificarea calităţii prestaţiei realizate şi cunoaşterea răspunsului consumatorilor la serviciul primit trebuie să reprezinte unul dintre principalele obiective ale managementului performant dintr-o firma prestatoare de servicii.

Întrucât dintre sursele care contribuie la realizarea serviciului bancar cele umane deţin rolul primordial, studiul nostru are ca scop identificarea calităţilor pe care trebuie să le deţină angajatul bancar pentru a realiza prestaţii în deplină concordanţă cu nevoile şi aşteptările clienţilor.

Cercetarea intreprinsă cunprinde două cercetări succesive: o cercetare calitativă de tip exploratoriu al cărei scop se referă la evidenţierea aspecteor calitative ale fenomenului investigat şi o cercetare cantitativă de tip descriptiv realizata sub forma unei anchete selective.

Prin concluziile desprinse în urma studiului, cu privire la atributele pe care trebuie să le deţină angajatul bancar din perspectiva consumatorilor de servicii bancare (persoane fizice şi juridice) pentru a asigura un nivel calitativ cât mai înalt al prestaţiilor, sperăm ca această ultimă parte a lucrării să reprezinte un ghid util pentru managerii si factorii de decizie din institutiile bancare din ţara noastră.

Totodată, având în vedere faptul că în plan ştiinţific preocupările cu privire la eficienţa serviciilor în relaţie cu exigenţele consumatorilor au fost destul de sporadice şi nesistematice, nerealizându-se încă o concentrare a lor într-un studiu complex considerăm că această lucrare se poate dovedi utilă şi oportună în acelaşi timp pentru cercetători dar şi pentru managerii companiilor prestatoare de servicii.

CAPITOLUL 1

PARTICULARITĂŢILE EFICIENŢEI ÎN DOMENIUL SERVICIILOR

Problema eficienţei este unanim recunoscută, fiind analizată peste tot unde se consumă resurse naturale şi materiale, umane şi financiare şi se cheltuieşte muncă socială, pentru că orice activitate economică trebuie să corespundă unor cerinţe concrete impuse de societate.

Deşi evaluarea corectă a eficienţei în domeniul serviciilor nu este un demers uşor de realizat, datorită particularităţilor pe care le prezintă această categorie de activităţi economice, ea este necesară în procesul de fundamentare a oricărei decizii ce trebuie luată atât la nivel de întreprindere, cât şi la nivel macroeconomic.

Practic, creşterea continuă a eficienţei activităţii reprezintă o lege obiectivă generală care acţionează pe toate treptele de dezvoltare a societăţii şi care reflectă relaţiile esenţiale, cauzal-funcţionale, în orice tip de reproducţie.

1.1. Eficienţa – prioritate a vieţii economico-sociale şi premisă a dezvoltării

Competiţia, rivalitatea agenţilor economici, desfăşurate în cadrul obiectiv al economiei de piaţă libere, impun obligativitatea ca orice activitate economică să corespundă unor cerinţe concrete ale societăţii, să răspundă unor nevoi, trebuinţe reale ale vieţii materiale şi spirituale a oamenilor.

Menirea unei organizaţii o reprezintă transformarea înput-urilor si output-ul. Input-rile sunt factorii de bază ai producţiei: munca, pământul, capitalul, managementul şi know-how-ul tehnologic. Output-urile sunt reprezentate de bunurile şi serviciile pe care întreprinderea le produce. Etimologic, termenul de eficienţă provine din limba latină, de la verbul "efficere" care înseamnă a îndeplini, a rezulta. Potrivit accepţiunii generale, eficienţa este expresia raportului dintre efectul util (rezultatul sau output-ul) şi cheltuiala (efortul sau input-ul) realizată pentru obţinerea lui.

O organizaţie este cu atât mai eficientă cu cât realizează un efect util - produs finit sau serviciu - cu un nivel cât mai redus al input-urilor.

În corelaţie cu aceste exigenţe, sectorul serviciilor, privit ca domeniu distinct şi ca parte integrantă a economiei, înscrie între priorităţile sale alocarea judicioasă a resurselor naturale, materiale, umane, financiare şi obţinerea unor rezultate economice pozitive, concomitent cu satisfacerea în condiţii superioare a cerinţelor consumatorilor.

Este general recunoscut faptul că îmbunătăţirea continuă a eficienţei reprezintă un principiu important al organizării şi conducerii proceselor economice, una din cerinţele fundamentale ale progresului şi bunăstării.

Preview document

Eficiența Serviciilor în Relație cu Exigențele Consumatorilor - Pagina 1
Eficiența Serviciilor în Relație cu Exigențele Consumatorilor - Pagina 2
Eficiența Serviciilor în Relație cu Exigențele Consumatorilor - Pagina 3
Eficiența Serviciilor în Relație cu Exigențele Consumatorilor - Pagina 4
Eficiența Serviciilor în Relație cu Exigențele Consumatorilor - Pagina 5
Eficiența Serviciilor în Relație cu Exigențele Consumatorilor - Pagina 6
Eficiența Serviciilor în Relație cu Exigențele Consumatorilor - Pagina 7
Eficiența Serviciilor în Relație cu Exigențele Consumatorilor - Pagina 8
Eficiența Serviciilor în Relație cu Exigențele Consumatorilor - Pagina 9
Eficiența Serviciilor în Relație cu Exigențele Consumatorilor - Pagina 10
Eficiența Serviciilor în Relație cu Exigențele Consumatorilor - Pagina 11
Eficiența Serviciilor în Relație cu Exigențele Consumatorilor - Pagina 12
Eficiența Serviciilor în Relație cu Exigențele Consumatorilor - Pagina 13
Eficiența Serviciilor în Relație cu Exigențele Consumatorilor - Pagina 14
Eficiența Serviciilor în Relație cu Exigențele Consumatorilor - Pagina 15
Eficiența Serviciilor în Relație cu Exigențele Consumatorilor - Pagina 16
Eficiența Serviciilor în Relație cu Exigențele Consumatorilor - Pagina 17
Eficiența Serviciilor în Relație cu Exigențele Consumatorilor - Pagina 18
Eficiența Serviciilor în Relație cu Exigențele Consumatorilor - Pagina 19
Eficiența Serviciilor în Relație cu Exigențele Consumatorilor - Pagina 20
Eficiența Serviciilor în Relație cu Exigențele Consumatorilor - Pagina 21
Eficiența Serviciilor în Relație cu Exigențele Consumatorilor - Pagina 22
Eficiența Serviciilor în Relație cu Exigențele Consumatorilor - Pagina 23
Eficiența Serviciilor în Relație cu Exigențele Consumatorilor - Pagina 24
Eficiența Serviciilor în Relație cu Exigențele Consumatorilor - Pagina 25
Eficiența Serviciilor în Relație cu Exigențele Consumatorilor - Pagina 26
Eficiența Serviciilor în Relație cu Exigențele Consumatorilor - Pagina 27
Eficiența Serviciilor în Relație cu Exigențele Consumatorilor - Pagina 28
Eficiența Serviciilor în Relație cu Exigențele Consumatorilor - Pagina 29
Eficiența Serviciilor în Relație cu Exigențele Consumatorilor - Pagina 30
Eficiența Serviciilor în Relație cu Exigențele Consumatorilor - Pagina 31
Eficiența Serviciilor în Relație cu Exigențele Consumatorilor - Pagina 32
Eficiența Serviciilor în Relație cu Exigențele Consumatorilor - Pagina 33
Eficiența Serviciilor în Relație cu Exigențele Consumatorilor - Pagina 34
Eficiența Serviciilor în Relație cu Exigențele Consumatorilor - Pagina 35
Eficiența Serviciilor în Relație cu Exigențele Consumatorilor - Pagina 36
Eficiența Serviciilor în Relație cu Exigențele Consumatorilor - Pagina 37
Eficiența Serviciilor în Relație cu Exigențele Consumatorilor - Pagina 38
Eficiența Serviciilor în Relație cu Exigențele Consumatorilor - Pagina 39
Eficiența Serviciilor în Relație cu Exigențele Consumatorilor - Pagina 40
Eficiența Serviciilor în Relație cu Exigențele Consumatorilor - Pagina 41
Eficiența Serviciilor în Relație cu Exigențele Consumatorilor - Pagina 42
Eficiența Serviciilor în Relație cu Exigențele Consumatorilor - Pagina 43
Eficiența Serviciilor în Relație cu Exigențele Consumatorilor - Pagina 44
Eficiența Serviciilor în Relație cu Exigențele Consumatorilor - Pagina 45
Eficiența Serviciilor în Relație cu Exigențele Consumatorilor - Pagina 46
Eficiența Serviciilor în Relație cu Exigențele Consumatorilor - Pagina 47
Eficiența Serviciilor în Relație cu Exigențele Consumatorilor - Pagina 48
Eficiența Serviciilor în Relație cu Exigențele Consumatorilor - Pagina 49
Eficiența Serviciilor în Relație cu Exigențele Consumatorilor - Pagina 50
Eficiența Serviciilor în Relație cu Exigențele Consumatorilor - Pagina 51
Eficiența Serviciilor în Relație cu Exigențele Consumatorilor - Pagina 52
Eficiența Serviciilor în Relație cu Exigențele Consumatorilor - Pagina 53
Eficiența Serviciilor în Relație cu Exigențele Consumatorilor - Pagina 54
Eficiența Serviciilor în Relație cu Exigențele Consumatorilor - Pagina 55
Eficiența Serviciilor în Relație cu Exigențele Consumatorilor - Pagina 56
Eficiența Serviciilor în Relație cu Exigențele Consumatorilor - Pagina 57
Eficiența Serviciilor în Relație cu Exigențele Consumatorilor - Pagina 58
Eficiența Serviciilor în Relație cu Exigențele Consumatorilor - Pagina 59
Eficiența Serviciilor în Relație cu Exigențele Consumatorilor - Pagina 60
Eficiența Serviciilor în Relație cu Exigențele Consumatorilor - Pagina 61
Eficiența Serviciilor în Relație cu Exigențele Consumatorilor - Pagina 62
Eficiența Serviciilor în Relație cu Exigențele Consumatorilor - Pagina 63
Eficiența Serviciilor în Relație cu Exigențele Consumatorilor - Pagina 64
Eficiența Serviciilor în Relație cu Exigențele Consumatorilor - Pagina 65
Eficiența Serviciilor în Relație cu Exigențele Consumatorilor - Pagina 66
Eficiența Serviciilor în Relație cu Exigențele Consumatorilor - Pagina 67
Eficiența Serviciilor în Relație cu Exigențele Consumatorilor - Pagina 68
Eficiența Serviciilor în Relație cu Exigențele Consumatorilor - Pagina 69
Eficiența Serviciilor în Relație cu Exigențele Consumatorilor - Pagina 70
Eficiența Serviciilor în Relație cu Exigențele Consumatorilor - Pagina 71
Eficiența Serviciilor în Relație cu Exigențele Consumatorilor - Pagina 72
Eficiența Serviciilor în Relație cu Exigențele Consumatorilor - Pagina 73
Eficiența Serviciilor în Relație cu Exigențele Consumatorilor - Pagina 74
Eficiența Serviciilor în Relație cu Exigențele Consumatorilor - Pagina 75
Eficiența Serviciilor în Relație cu Exigențele Consumatorilor - Pagina 76
Eficiența Serviciilor în Relație cu Exigențele Consumatorilor - Pagina 77
Eficiența Serviciilor în Relație cu Exigențele Consumatorilor - Pagina 78
Eficiența Serviciilor în Relație cu Exigențele Consumatorilor - Pagina 79
Eficiența Serviciilor în Relație cu Exigențele Consumatorilor - Pagina 80
Eficiența Serviciilor în Relație cu Exigențele Consumatorilor - Pagina 81
Eficiența Serviciilor în Relație cu Exigențele Consumatorilor - Pagina 82
Eficiența Serviciilor în Relație cu Exigențele Consumatorilor - Pagina 83
Eficiența Serviciilor în Relație cu Exigențele Consumatorilor - Pagina 84
Eficiența Serviciilor în Relație cu Exigențele Consumatorilor - Pagina 85
Eficiența Serviciilor în Relație cu Exigențele Consumatorilor - Pagina 86
Eficiența Serviciilor în Relație cu Exigențele Consumatorilor - Pagina 87
Eficiența Serviciilor în Relație cu Exigențele Consumatorilor - Pagina 88
Eficiența Serviciilor în Relație cu Exigențele Consumatorilor - Pagina 89
Eficiența Serviciilor în Relație cu Exigențele Consumatorilor - Pagina 90
Eficiența Serviciilor în Relație cu Exigențele Consumatorilor - Pagina 91
Eficiența Serviciilor în Relație cu Exigențele Consumatorilor - Pagina 92
Eficiența Serviciilor în Relație cu Exigențele Consumatorilor - Pagina 93
Eficiența Serviciilor în Relație cu Exigențele Consumatorilor - Pagina 94
Eficiența Serviciilor în Relație cu Exigențele Consumatorilor - Pagina 95
Eficiența Serviciilor în Relație cu Exigențele Consumatorilor - Pagina 96
Eficiența Serviciilor în Relație cu Exigențele Consumatorilor - Pagina 97
Eficiența Serviciilor în Relație cu Exigențele Consumatorilor - Pagina 98
Eficiența Serviciilor în Relație cu Exigențele Consumatorilor - Pagina 99
Eficiența Serviciilor în Relație cu Exigențele Consumatorilor - Pagina 100
Eficiența Serviciilor în Relație cu Exigențele Consumatorilor - Pagina 101
Eficiența Serviciilor în Relație cu Exigențele Consumatorilor - Pagina 102
Eficiența Serviciilor în Relație cu Exigențele Consumatorilor - Pagina 103
Eficiența Serviciilor în Relație cu Exigențele Consumatorilor - Pagina 104
Eficiența Serviciilor în Relație cu Exigențele Consumatorilor - Pagina 105
Eficiența Serviciilor în Relație cu Exigențele Consumatorilor - Pagina 106
Eficiența Serviciilor în Relație cu Exigențele Consumatorilor - Pagina 107
Eficiența Serviciilor în Relație cu Exigențele Consumatorilor - Pagina 108
Eficiența Serviciilor în Relație cu Exigențele Consumatorilor - Pagina 109
Eficiența Serviciilor în Relație cu Exigențele Consumatorilor - Pagina 110
Eficiența Serviciilor în Relație cu Exigențele Consumatorilor - Pagina 111
Eficiența Serviciilor în Relație cu Exigențele Consumatorilor - Pagina 112
Eficiența Serviciilor în Relație cu Exigențele Consumatorilor - Pagina 113
Eficiența Serviciilor în Relație cu Exigențele Consumatorilor - Pagina 114
Eficiența Serviciilor în Relație cu Exigențele Consumatorilor - Pagina 115
Eficiența Serviciilor în Relație cu Exigențele Consumatorilor - Pagina 116
Eficiența Serviciilor în Relație cu Exigențele Consumatorilor - Pagina 117
Eficiența Serviciilor în Relație cu Exigențele Consumatorilor - Pagina 118
Eficiența Serviciilor în Relație cu Exigențele Consumatorilor - Pagina 119

Conținut arhivă zip

  • Eficienta Serviciilor in Relatie cu Exigentele Consumatorilor
    • Eficienta Serviciilor in Relatie cu Exigentele Consumatorilor.doc
    • Pagina 1.doc

Alții au mai descărcat și

Politica de produs turistic la SC Coroana Tourism SA

INTRODUCERE Turismul reprezintă un fenomen economico-social propriu civilizaţiei moderne, manifestându-se ca o componentă distinctă a economiei,...

Dezvoltarea Turismului pe Principii Durabile

INTRODUCERE În dezvoltarea economică de după cel de-al doilea război mondial, turismul, un sector important al economiei mondiale, a cunoscut o...

Diversificarea produselor și serviciilor studiu de caz Dodo Travel

Introducere Am ales aceastǎ lucrare de licenţǎ deoarece evoluţia, atât a turismului, cât şi a turismului internaţional se caracterizeazǎ, la nivel...

Studiu impactului calității asupra performanțelor economico-sociale ale Complexului Creangă din Targul-Ocna

Rolul, importanţa şi efectele multiple ale turismului intern sunt reflectate pe o multitudine de planuri: de la valorificarea superioară a...

Proiect de practică - agenția de turism SC Bibi Touring SRL

CAP 1. PREZENTAREA GENERALA A INTREPRINDERII DATE DE IDENTIFICARE A FIRMEI. Numele firmei : SC BIBI TOURING S.R.L. Forma juridica de...

Economia Serviciilor Turistice

I CONŢINUTUL ŞI CARACTERISTICILE SERVICIILOR 1.1. Conceptul de servicii Serviciile pot fi privite ca ocupaţii sau îndatoriri ale unor persoane...

Turismul rural în comuna Bran

Turismul rural, ecologic si cultural în comuna Bran Pe baza experienteiternationale si a practicilor întâlnite în ultimii ani, în România sunt...

Serviciile în Turism

Turismul reprezinta astazi, prin continutul si rolul sau, un domeniu distinct de activitate, o componenta de prima importanta a vietii economice...

Te-ar putea interesa și

Implicații ale Mondializării și Globalizării Piețelor Asupra Strategiilor de Produs

CAPITOLUL 1. IMPLICAŢII ALE MONDIALIZĂRII ŞI GLOBALIZĂRII PIEŢELOR 1.1. CARACTERISTICI ALE PROCESULUI DE GLOBALIZARE Comunitatea Europeană a...

Raport la Economia Turismului

Tema1:Turismul – ACTIVITATE ECONOMICO-SOCIALĂ Subiectele: 1.1 Conceptele de „turism” şi „turist” 1.1.1 Repere istorice ale turismului 1.1.2...

Studiu impactului calității asupra performanțelor economico-sociale ale Complexului Creangă din Targul-Ocna

Rolul, importanţa şi efectele multiple ale turismului intern sunt reflectate pe o multitudine de planuri: de la valorificarea superioară a...

Piața Serviciilor din România

INTRODUCERE Domeniul de activitate aflat în plin proces de transformare şi modernizare, câmp de acţiune al unei semnificative părţi a populaţiei...

Marketing Bancar - Raiffeisen

INTRODUCERE În prezenta lucrare se urmăreşte studiul cunoştinţelor şi atitunililor clienţilor Băncii Raiffeisen. Raiffeisen Bank este liderul...

Studiu privind comportamentul consumatorului de servicii bancare

CAPITOLUL 1. CONSUMATORUL DE SERVICII – PUNCTUL DE PLECARE ÎN OBŢINEREA SUCCESULUI DE PIAŢĂ Satisfacerea nevoii de servicii se realizează prin...

Calitatea Serviciilor Turistice

Capitolul I CALITATEA ŞI DETERMINANŢII CALITĂŢII SERVICIILOR TURISTICE 1.1 CALITATEA SERVICIILOR TURISTICE Conceptul de calitate a fost...

EMC Rovinari

CAPITOLUL I PREZENTARE GENERALĂ E.M.C. ROVINARI Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale a eliberat pentru perimetrul de exploatare Rovinari...

Ai nevoie de altceva?