Evaluare si Amenajare Turistica

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest proiect trateaza Evaluare si Amenajare Turistica.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 8 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Turism

Extras din document

Pamporovo este o statiune modernã de ski aflatã în centrul muntilor Rodopi, la o altitudine de 1650m deasupra nivelului mãrii, la poalele vârfului Snejanka (1926m). Sezonul de ski dureazã pânã la mijlocul lui aprilie, temperatura medie a aerului fiind de -3 grade Celsius. Transportul pe cablu în retea este foarte bine dezvoltat si majoritatea pârtiilor de diferite dificultãti pornesc din vârful muntelui unde se aflã si antena turn TV. Pârtii usoare dar si de dificultate mare, precum “Slalom Urias” sau “Peretele” satisfac cei mai pretentiosi schiori. Scoala de ski, cu cei peste 100 de instructori calificati este pregãtitã cu cele mai moderne tehnici si echipamente pentru învãtarea ski-ului sau a snowboarder-ului. Existã variante multiple pentru ski-pass-uri valabile în întreaga retea de transport pe cablu.

Statiunea Montanã Vatra Dornei

Vatra Dornei se aflã intr-o depresiune intramontanã de origine tectonico-vulcanicã, la altitudinea de aproximativ 810m, la confluenta Bistritei Aurii cu Dorna, cãtre care converg culmile Muntilor Cãlimani (sud) - 2100m, Suhard (nord-vest)- 1932m, Giumalãu (nord-est) - 1857m. La aproximativ 19km spre est pe Valea Bistritei sunt situati Muntii Bistritei (1791m).

Vatra Dornei se aflã la 105km depãrtare de municipiul Suceava, 40km de Câmpulung Moldovenesc, 85km de municipiul Bistrita. Cel mai apropiat aeroport se aflã în municipiul Suceava. Accesul se mai poate face si pe Valea Bistritei pe soseaua ce leagã municipiul Piatra Neamt de Vatra Dornei, 165.

Analiza comparativã a celor douã statiuni

pe elemente ale ofertei turistice

În cele ce urmeazã vom incerca sã punctãm care sunt carentele unei statiuni românesti fatã de o statiune din strãinãtate, ambele totusi situate în regiuni montane.

1. Infrastructurã

TRANSPORTUL

Atât la Vatra Dornei cât si la Pamporovo se poate vorbi despre un transport aerian. Pentru statiunea Vatra Dornei cel mai apropiat aeroport se aflã în municipiul Suceava respectiv Sâlcea, urmând ca în urmãtorii ani sã fie amenajat mini aeroportul de la Floreni, la 5 km de Vatra Dornei., iar pentru statiunea Pamporovo cel mai apropiat aeroport este cel de la Plovdiv, la cam o orã si jumãtate de mers cu masina.

Transportul rutier este asigurat atât pentru Vatra Dornei cât si pentru Pamporovo pe autostrãzi, sosele nationale si internationale, drumuri modernizate, pasuri, puncte de frontierã si vamale, cu autobuze, microbuze sau masina personalã.

De asemeni se poate vorbi si de un transport feroviar pentru ambele statiuni: pentru Vatra Dornei existã mai multe garnituri importante de tren care trec prin statiune (de exemplu Galati-Oradea, Iasi-Timisoara), iar pentru Pamporovo se disting trenurile alpine.

În Pamporovo se remarcã transportul pe cablu: 5 telescaune, 13 teleschi-uri, 17.5 km de pârtii alpine si 25 km de pârtii, localizate între 1926 m si 1450 m altitudine,iar în Vatra Dornei se remarcã pârtia de ski Dealu Negru care beneficiazã de o instalatie de transport telescaun, iar pârtia de ski Parc are în dotare un baby-ski si un teleski.

Transportul intern este asigurat pentru cele 2 statiuni de taxiuri si automobile.

UTILITATI

Atât statiunea Pamporovo cât si Vatra Dornei dispun de sisteme de canalizare, alimentatie cu apa potabila, retea electrica si electronica.

SISTEME DE COMUNICATII

Nici acestea nu lipsesc beneficiind ambele statiuni de sisteme avansate de telecomunicatii si internet.

2. Cazare

Cazarea în Pamporovo se bazeaza în cea mai mare parte pe hoteluri. De exemplu hotelul Pamporovo este cel mai luxos din statiune si este localizat în fata bisericii „Uspensie na Presveta Bogoroditsa”, în centrul statiunii.Capacitatea de cazare:3 camere single,58 camere duble,12 apartamente de lux,1 apartament prezidential pe 2 etaje.Facilitãti hotel: room service, informatii, schimb valutar, centru de conferinte,loc de joacã pentru copii, parcare, magazine, centru de cosmeticã si coafurã, restaurant, bar/pub, disco/night club, lobby bar si alte facilitãti pentru camere, sport si recreere.

Cazarea în statiunea Vatra Dornei este asiguratã în hoteluri, vile si locuinte particulare. Vatra Dornei este un loc ideal de odihnã si petrecere a vacantei, care oferã posibilitãti de practicare a alpinismului si a sporturilor de iarnã. Un lift scaun acoperã distanta de 3.200m dintre oras si Dealul Negru (altitudine 1.300 m).

.Pensiunea Casa Bogadi are în dotare pentru rezervare un numãr de 5 camere. Numãrul maxim de persoane pe care le putem gãzdui variazã între 15 - 20 de persoane, acest lucru depinzând doar de grupurile de turisti, respectiv de felul în care acestia se cazeazã în camere.

3.Unitatile de alimentatie

Toate hotelurile statiunii Pamporovo au propriile restaurante si baruri de zi. Restaurantele ofera mâncare cu specific bulgãresc, în principal preparate pe bazã de peste, produse marine.În apropierea pârtiilor de ski existã o multime de retaurante si locuri în care se poate lua masa.

Fisiere in arhiva (1):

  • Evaluare si Amenajare Turistica.doc